راهنمای سفر به استان فارس

استان فارس از استان‌های جنوبی کشور است که قدمتی بسیار طولانی دارد و از دیرباز مورد توجه حاکمان سرزمین پهناور ایران بوده است. این استان به‌دلیل حضور جاذبه‌های متعدد تاریخی، طبیعی و مذهبی و وجود امکانات رفاهی و گستره متنوعی از هتل های استان فارس، یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری برای مسافران داخلی و خارجی به شمار می‌آید. 

استان فارس را بهتر بشناسید:

درباره استان فارس

آب و هوای استان فارس

غذای محلی استان فارس

صنایع دستی استان فارس

جاهای دیدنی استان فارس

درباره استان فارس

تخت جمشید در شب

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: Mshayati)

استان فارس با مساحتی در حدود ۱۲۲,۶۰۸ کیلومتر مربع، چهارمین استان بزرگ و با جمعیتی معادل ۴,۵۲۸,۵۱۳ نفر، بر طبق برآورد جمعیتی سال ۱۳۸۹ سازمان ملی آمار ایران، چهارمین استان پرجمعیت ایران است. بر اساس تقسیمات کشوری اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ خورشیدی، استان فارس به ۲۹ شهرستان، ۱۰۰ شهر، ۸۳ بخش و ۲۰۴ دهستان تقسیم شده‌ است. مرکز استان فارس، شهر شیراز است که پرجمعیت‌ترین شهر این استان و ششمین شهر پرجمعیت کشور است. از دیگر شهرهای پرجمعیت این استان می‌توان به شهرهای مرودشت، جهرم، کازرون و فسا اشاره کرد.

زبان رسمی مردم استان فارس، مانند زبان رسمی ایران، فارسی است. مردم شیراز زبان فارسی را با لهجه شیرازی تکلم می‌کنند. ویژگی‌های قومی و فرهنگی مختلفی در میان اقوام و عشایر وجود دارد. عشایران هنوز ویژگی‌های سنتی را حفظ کرده‌اند. استان فارس یکی از استان‌هایی‌است که بالاترین جمعیت عشایری کشور را دارد.

کشاورزی و دامداری دو منبع مهم اقتصادی استان فارس است. مهم‌ترین فراورده‌های کشاورزی استان فارس شامل غلات، پرتقال، (گندم و جو)، مرکبات، میوه‌جات، خرما، چغندرقند، پنبه، ذرت، انجیر و زعفران است. آبلیموی داراب و جهرم نیز که معمولا به نام سوغات شیراز شناخته می‌شود، دارای شهرت زیادی است. استان فارس رتبه نخست تولید گندم در کشور را به خود اختصاص داده‌ است.

آب و هوای استان فارس

باغ دلگشا در شیراز

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: Hamidimehr7100)

استان فارس سه ناحیه‌ی آب و هوایی مشخص دارد. ناحیه کوهستانی شمال، شمال غرب و غرب زمستان‌های سرد و بهار و تابستانی ملایم و دلنشین دارد. ناحیه‌ی مرکزی در زمستان‌ها آب و هوای نسبتا معتدل و تابستان‌های گرم و خشک دارد؛ شهرهایی مثل شیراز، فسا، فیروزآباد و کازرون از جمله شهرهای این ناحیه هستند. آب و هوای ناحیه‌ی جنوب و جنوب غرب در زمستان‌ها معتدل و تابستان‌ها بسیار گرم است. البته در فصل بهار اکثر نواحی استان فارس آب و هوای بهاری مطلوبی دارد و شاید فقط کمی در بخش جنوبی احساس گرما کنید.

غذای محلی استان فارس

آش سبزی

عکس از وب‌سایت life.irna.ir (عکاس: نامشخص)

از غذاها و خوراکی‌ها استان فارس می‌توان به آش کارده، آش سبزی صبحانه، کلم پلوی شیرازی، کوفته هلو، دو پیازه آلو، کوفته سبزی، فالوده و دم‌پخت عدس اشاره کرد؛ غذاهای خوشمزه‌ای که می‌توانید طعم آن‌ها را در رستوران های استان فارس تجربه کنید. 

صنایع دستی استان فارس

زنی قشقایی در کنار گبه‌ها

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: امین فائزی)

قالی، گلیم و گبه از مهم‌ترین صنایع دستی استان است، پس از آن باید از خاتم، خاتم سازی و خاتمکاری و پس از آن معرق‌کاری روی چوب، منبت کاری چوب، نقاشی روی چوب و سفال و سرامیک، کاشی معرق و کاشی هفت رنگ یاد کرد.

جاهای دیدنی استان فارس

از جاذبه های گردشگری شیراز می‌توان حافظیه، شاهچراغ، باغ دلگشا، سعدیه، دروازه قرآن، ارگ کریم خان، حمام وکیل، مسجد وکیل و بازار وکیل را نام برد. برخی از دیگر جاهای دیدنی استان فارس شامل تنگ بستانک، تخت جمشید، شهر باستانی بیشاپور، نقش رجب، تنگه رغز و آبشار مارگون هستند. 

عکس‌های گالری از  Unsplash؛ عکاسان: حسین نصر، سارا پاشاخانلو، عرفان پرهیزی، Afshin T2Y

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map