راهنمای سفر به کازرون

شهر کازرون در غرب استان فارس و در بخش مرکزی شهرستان کازرون قرار دارد. این شهر طبق سرشماری انجام گرفته در سال ۱۳۹۵ جمعیتی حدود ۹۷ هزار نفر دارد. شهر کازرون که مساحتی بالغ بر ۲۰۷۰ هکتار را دارا است، ۸۶۰ متر از سطح دریا فاصله دارد و به واقع یکی از زیباترین شهرهای استان فارس است. کازرون با مرکز استان فارس یعنی شهر شیراز حدود ۱۳۰ کیلومتر فاصله دارد. مردم کازرون به زبان فارسی با لهجه کازرونی صحبت می‌کنند.

کازرون را بهتر بشناسید:

آب و هوای کازرون

تاریخچه کازرون

غذای محلی کازرون

صنایع دستی کازرون

سوغات کازرون

جاهای دیدنی کازرون

آب و هوای کازرون

طبیعت اطراف دریاچه پریشان

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: فرید عطار)

این شهر میان دو رشته کوه موازی از دامنه‌های فرعی رشته کوه زاگرس قرار گرفته است. همچنین در سمت شرق آن یکی از زیباترین جنگل‌های درخت بلوط در ایران یعنی دشت برم قرار گرفته که در مسیر کازرون به شیراز می‌توانید آن را ببینید. آب و هوای شهر کازرون در تابستان گرم و خشک و در زمستان خنک و معتدل است. نزدیک‌ترین شهرها به کازرون از شمال، یاسوج، از شرق، شیراز و از غرب، بوشهر هستند.

تاریخچه کازرون

شهر باستانی بیشاپور

عکس از ویکی‌مدیا (عکاس: هربرت کریم مسیحی)

کازرون در گذشته نام‌هایی همچون «شهر کهنه»، «شهر سبز»، «بلدالعتیق»، «گازرگاه»، «گازران» و «کوه زران» داشته است. این شهر در زمان حکومت ساسانیان و با فرمان شاپور اول ساخته شد. کازرون همواره در طول تاریخ یکی از مهم‌ترین مراکز فرهنگ و تمدن اسلامی در ایران بوده است. شهر باستانی «بیشاپور» که در حوالی این شهر قرار دارد، در زمان ساسانیان یکی از مهم‌ترین شهرها بود که پس از حمله اعراب و ویران شدنش، مردم آن به روستایی در اطراف کازرون امروزی مهاجرت کردند. کازرون در دوره قاجاریه دارای شهرداری و فرمانداری مستقل شد. کازرون در طول تاریخ زادگاه دانشمندان برجسته‌ای همچون «قطب الدین محمود» و «جلال الدین محمد دوانی» و شاعران و عارفانی همچون «شیخ ابواسحاق»، «شیخ امین‌الدین بلیانی»، «بهجت العلما» و بسیاری دیگر بوده است.

غذای محلی کازرون

آش اسفناج کازرون

عکس از وب‌سایت golvani.ir (عکاس: نامشخص)

غذاهای محلی کازرون تنوع زیادی دارند. انواع آش همچون «آش نذری هفت درده»، «آش شوربا»، «آش اسفناج»، «شله مجکی»، «آش کارده»، «آش گندمی» در این منطقه پخته می‌شود. همچنین انواع پلو همچون «هویج پلو»، «ماشک پلو»، «ماشک پلو» و چند نوع دیگر را باید به این فهرست اضافه کرد. در مناطق روستایی کازرون نیز یک نوع نان سنتی به نام نان «تتک» تهیه می‌شود که نازک، پهن و گرد است. در سفر به کازرون حتما غذاهای محلی آن را امتحان کنید.

صنایع دستی کازرون

دولچه‌دوزی در استان فارس

عکس از وب‌سایت partojonoob.ir (عکاس: نامشخص)

در کازرون، صنایع دستی نیز رواج گسترده‌ای دارد، به‌گونه‌ای که بخشی از مردم به فعالیت‌هایی همچون قالی‌بافی، نمدمالی، گیوه‌دوزی، ساخت اشیا فلزی و گلی و چوبی می‌پردازند. ولی شاید مهم‌ترین هنر دست مردم کازرون «دولچه‌دوزی» باشد. دولچه، یک ظرف مخصوص برای نگهداری آب آشامیدنی است که در زمان‌های دور استفاده می شده است. دولچه از مشک آب ساخته می‌شد و اگر مشک کهنه می‌بود، باید توسط فرد دولچه دوز تغییر شکل داده می‌شد. دولچه‌دوزی از قدیم در کازرون رواج داشته است.

سوغات کازرون

مسقطی

عکس از وب‌سایت snapp.market (عکاس: نامشخص)

از سوغاتی‌های شاخص شهر کازرون که می‌توانید با خود به یادگار ببرید، می‌توان به مسقطی کازرون اشاره کرد. علاوه بر این انواع ترشی‌های کازرون، زیتون، خرما، مرکبات و البته انواع صنایع دستی نیز می‌توانند سوغاتی‌های خوبی از شهر کازرون برای شما باشند.

جاهای دیدنی کازرون

کازرون جاذبه‌های طبیعی فراوانی دارد. «دشت برم» که به‌عنوان تفرجگاه میان کتل نیز شناخته می‌شود، بزرگترین دشت بلوط ایران و زیستگاه گوزن زرد ایرانی است که در ۳۰ کیلومتری شرق کازرون قرار گرفته است.

«تنگ چوگان» در نزدیکی شهر بیشاپور با سنگ نوشته‌های تاریخی‌اش، «دریاچه پریشان» یکی از بزرگترین دریاچه‌های آب شیرین ایران، دشت وسیع و پر از گل‌های نرگس به نام «نرگس زار»، «سرآب اردشیر»، «تنگ تیکاب»، «چشمه ساسان»، «چشمه رنجان»، «چشمه سرآب دختران»، آبشار روستای حکیم‌باشی، سرو کلانی، چاه برفی عبدوئی، حوض بیدمشک، دره اوسودوک، دشت بخنگ، چشمه سرآب دختران، منطقه توریستی دادین، چشمه دادین و تنگ جیز از جمله جاذبه‌های طبیعی شهر کازرون به حساب می‌آیند.

مهم‌ترین اثر تاریخی در اطراف کازرون «شهر تاریخی بیشاپور» است. بیشاپور یکی از قدیمی‌ترین شهرهای ایران بوده است و آثار تاریخی ارزشمندی همچون غار شاپور، معبد آناهیتا، سنگ نوشته‌های تاریخی، تالار تشریفات، مسجد و مدرسه دوران اسلامی، ایوان موزاییک، مسجد جامع و آتشکده در آن به چشم می‌خورند.

«باغ نظر» یکی از قدیمی‌ترین باغ‌های ایران واقع در درون شهر کازرون، «آتشکده کازرون»، «آرامگاه علامه دوانی»، «آرامگاه امین الدین بلیانی»، «کاروانسرای میان کتل» به‌عنوان تنها کاروانسرای سنگی ایران، «بازار تاریخی کازرون»، «کاروانسرای کنارتخته»، «امامزاده سید حسین» و بسیاری دیگر از آثار تاریخی و جاهای دیدنی کازرون و توابع آن می‌توانند نظر هر گردشگری را به خود جلب کنند.

نویسنده: پویا جوانمرد

عکس‌های گالری از ویکی‌مدیا؛ عکاسان: Mshayati، Herbert karim masihi، هادی

از کجا شروع کنیم

نقشه جاهای دیدنی، هتل‌ها و رستوران‌ها

map