عید کاشان کجا بریم؟

مینا بهزادی‌منش
مینا بهزادی‌منش سه شنبه، ۱۰ بهمن ۱۴۰۲ ساعت ۱۴:۰۶
عید کاشان کجا بریم؟

کاشان با جاذبه‌های تاریخی پرنقش‌و‌نگار، روستاهای خوش‌آب‌و‌هوا و مراکز خرید سنتی و مدرن، گزینه‌ای مناسب برای گشت‌وگذار در نوروز است.

کاشان یکی از تاریخی‌ترین شهرهای ایران است و در گوشه‌و‌کنار آن خانه‌های تاریخی، مساجد و حمام‌های قدیمی و تپه‌های باستانی به چشم می‌خورند. در نخستین روزهای بهار و هم‌زمان با تعطیلات نوروز، گردشگران زیادی برای بازدید از دیدنی‌های این شهر، کاشان را به‌عنوان مقصد سفر نوروزی انتخاب می‌کنند.

جاهای دیدنی کاشان به جاذبه‌های تاریخی محدود نمی‌شود و در نزدیکی این شهر، روستاهای خوش‌آب‌و هوایی قرار دارند که مملو از باغ‌های سرسبز هستند. به‌دلیل اقلیم گرمسیر شهر کاشان، باغ‌های اطراف آن در نوروز پر از شکوفه می‌شوند و بازدید از آن‌ها در نخستین روزهای بهار لطف دوچندان دارد. اگر برای مقصد سفر نوروزی خود، کاشان را انتخاب کرده‌اید، با ما در این مقاله همراه شوید. در ادامه بهترین جاهای دیدنی کاشان در عید نوروز را به شما معرفی می‌کنیم.

عید کاشان کجا بریم:

دیدنی های داخل کاشان

باغ فین و حمام فین

  • نوع جاذبه: تاریخی، طبیعی
  • آدرس: محله فین، میدان شهید اردهال، خیابان امیرکبیر (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۶ ماه نخست سال هرروز از ساعت ۹ تا ۱۹:۳۰ (بلیط فروشی‌تا ساعت ۱۹)، ۶ ماه دوم سال هرروز از ساعت ۹ تا ۱۷ (بلیط‌فروشی تا ساعت ۱۶:۳۰)
  • رده قیمت: اقتصادی

باغ فین نمونه‌ای زیبا از باغ های ایرانی در کاشان است که نام آن به‌همراه هشت باغ ایرانی در دیگر شهرهای کشور به‌طور مشترک در فهرست میراث جهانی یونسکو به چشم می‌خورد. منطقه فین کاشان به‌دلیل آب‌و‌هوای مناسب و طبیعت زیبا از دیرباز مورد توجه پادشاهان بود. قدمت این باغ به‌شکل دقیق مشخص نیست و کارشناسان بین شکل‌گیری آن در دوره‌های آل بویه و ایلخانی اختلاف نظر دارند.

محوطه داخلی باغ فین کاشان در مسیر آبراه مقابل عمارت باغ، مبع عکس: ویکی مدیا، عکس: شاکرنژاد

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: شاکرنژاد

در زمان صفویان، باغ فین روزگار باشکوهی را سپری کرد و در زمان حکومت قاجار نیز بناهای زیادی به این مجموعه افزوده شد. نام دو دانشمند سرشناس ایرانی یعنی «غیاث الدین جمشید کاشانی» و «شیخ بهایی» به‌عنوان طراحان اصلی شکل امروزی باغ فین آمده است؛ اما در این مورد نیز بین کارشناسان اختلاف نظر وجود دارد.

وجود عنصر آب به‌ صورت‌های مختلف مانند آب راکد در حوض یا جوی‌های روان، از نشانه‌های معماری باغ فین کاشان است. در حال حاضر، بناهای مختلفی در این باغ قرار دارند که برج و باروی اطراف آن، حیاط خلوت کریمخانی، کوشک قاجار، عمارت سردر، کوشک صفوی، موزه ملی کاشان و حمام فین، برخی از این بناها هستند.

طاق و ستون های داخل حمام فین کاشان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: امیر پاشایی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: امیر پاشایی

در باغ فین دو حمام وجود دارد که یکی حمام سلطنتی و دیگری حمام صفوی نام دارند. حمام صفوی با نام حمام فین شناخته می‌شود و محل قتل امیرکبیر، صدراعظم شایسته ایران در زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار، بوده است. این حمام در بخش شمال شرقی باغ فین قرار دارد. 

خانه طباطبایی ها

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • آدرس: محله سلطان امیر احمد، خیابان فاضل نراقی، خیابان علوی، خیابان سلطان امیر احمد (خیابان باستان ۶)، کوچه مقصودنیا (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۶ ماه نخست سال هرروز از ساعت ۸ تا ۱۹ و ۶ ماه دوم سال هرروز از ساعت ۹ تا ۱۷
  • رده قیمت: اقتصادی

خانه طباطبایی ها در محله «سلطان امیر احمد» کاشان قرار دارد. این خانه تاریخی که قدمت آن به دوره حکومت قاجار می‌رسد، توسط یکی از بازرگانان شهر به نام «حاج سید جعفر طباطبایی نطنزی» احداث شد. ساخت این بنا ۱۰ سال طول کشید و معمار آن، استاد «علی مریم کاشانی»، طراح بنای تیمچه امین الدوله بازار کاشان بود.

پنجره های رنگارنگ و سقف منقش خانه طباطبایی های کاشان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: امیر پاشایی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: امیر پاشایی

خانه طباطبایی ها از زیباترین خانه های تاریخی کاشان است که تزیینات داخلی آن مورد توجه گردشگران قرار می‌گیرد. از جذاب‌ترین بخش‌های این خانه می‌توان به حیاط آن اشاره کرد که حوضی سراسری با ۶ باغچه هشت‌ضلعی در دو سوی آن به چشم می‌خورند. بخش‌های مختلف خانه طباطبایی شامل قسمت‌های اندرونی، بیرونی و بخش خدمه می‌شود. این خانه درمجموع ۴۰ اتاق، چهار حیاط، چهار سرداب، سه بادگیر و دو رشته قنات دارد.

تالار شاه‌نشین خانه طباطبایی ها با پنجره‌های مشبک رنگی و نورگیرهای ساختمان، از دیگر بخش‌های دیدنی این بنا است. در این تالار آینه‌کاری‌ها و گچ‌بری‌های زیبایی به چشم می‌خورد که هنر دست اساتید سرشناس ایرانی است. «میرزا ابوالحسن غفاری کاشانی»، نقاش‌باشی دربار ملقب به «صنیع الملک»، نظارت بر تزیینات این خانه را به عهده داشت.

تپه سیلک

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • آدرس: شهرک امیرالمومنین، خیابان امیرکبیر، خیابان امیرالمومنین، انتهای ذوالفقار دهم، پایگاه میراث فرهنگی سیلک (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: هرروز از ساعت ۹ تا ۱۹
  • رده قیمت: اقتصادی

تپه سیلک منطقه‌ای باستانی در جنوب غربی کاشان است که باستان‌شناسان از آن به‌عنوان قدیمی‌ترین زیگورات ایرانی یاد می‌کنند. در این تپه و نواحی اطراف آن آثاری باستانی کشف شده است که قدمت تپه سیلک را به حدود ۸,۰۰۰ سال پیش و دوره نوسنگی می‌رساند.

ورودی تپه باستانی سیلک کاشان از نمای دور، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: محمدرضا شفیع زاده

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: محمدرضا شفیع زاده

در منطقه سیلک دو تپه شمالی و جنوبی در فاصله تقریبی ۶۰۰ متری از یکدیگر به چشم می‌خورند که در هر یک از آن‌ها گورستانی مجزا واقع شده است. تپه سیلک تا سال ۱۳۱۰ شمسی ناشناخته بود و ساکنان کاشان نیز از اهمیت و ارزش آن آگاه نبودند. با کشف آثار باستانی از تپه سیلک و انتقال آن‌ها به موزه لوور پاریس، گروهی از باستان‌شناسان فرانسوی قدمت این منطقه را کشف و برای بررسی این تپه به ایران سفر کردند.

امروزه بخشی از آثار باستانی تپه سیلک در موزه لوور پاریس قرار دارند. بخش دیگری از این آثار نیز در موزه‌ ملی ایران، موزه باغ فین و موزه هم‌جوار با تپه سیلک نگهداری می‌شوند.

خانه بروجردی ها

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • آدرس: محله سلطان امیر احمد، خیابان فاضل نراقی، خیابان علوی، خیابان باستان ۸، کوی حنیف‌زاده، امامزاده سلطان میر احمد (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۶ ماه نخست سال هرروز از ساعت ۹ تا ۱۷، ۶ ماه دوم سال هرروز از ساعت ۹ تا ۱۶ و ماه رمضان از ساعت ۹ تا نیم‌‌ساعت قبل از اذان مغرب 
  • رده قیمت: اقتصادی

خانه بروجردی ها از زیباترین خانه‌های تاریخی ایران در جنوب شرقی کاشان است. قدمت این خانه به دوره قاجار می‌رسد و ساخت آن در حدود ۱۸ سال، از سال ۱۲۹۲ تا ۱۳۱۰ هجری قمری (۱۲۵۳ تا ۱۲۷۱ شمسی) طول کشیده است. در خانه بروجردی ها نمونه‌هایی نفیس از طراحی معماری مانند گچ‌بری‌ها و آینه‌کاری‌ها دیده می‌شود که اثر دست بیش از ۱۵۰ معمار و بنا است.

ورودی ساختمان خانه بروجردی های کاشان با حوض مقابل آن از نمای دور، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مهدی کریمی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مهدی کریمی

خانه بروجردی ها در گذشته به «حاج سید حسن نطنزی»، تاجر سرشناس ساکن کاشان، تعلق داشت. نام این بنا به‌دلیل روابط بازرگانی با تاجران بروجردی و تردد بالای آن‌ها به این خانه، به خانه بروجردی ها معروف شد.  

ساختمان اصلی خانه بروجردی ها دو طبقه دارد؛ اما با احتساب بخش سرداب، کل بنا سه طبقه است. از دلایل شهرت معماری این خانه می‌توان به بادگیرهای آجری آن اشاره کرد. سه بادگیر هلالی به طول ۴۰ متر به‌شکل قرینه بر بام خانه بروجردی ها قرار دارند. از دیگر بخش‌های این خانه تاریخی می‌توان به حیاط اصلی با سه ورودی، اندرونی، بیرونی، تابستان‌نشین و زمستان‌نشین اشاره کرد.

مسجد جامع کاشان

  • نوع جاذبه: تاریخی، مذهبی
  • آدرس: محله میدان کهنه، خیابان بابا افضل، کوچه شهیدان دقیقی (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: مسجد مانند دیگر اماکن مذهبی در زمان برگزاری نمازهای جماعت ظهر و شب و در تمام مراسم مذهبی سالانه باز است.
  • رده قیمت: رایگان

مسجد جامع کاشان که با نام مسجد جمعه کاشان نیز شناخته می‌شود، از بناهای تاریخی این شهر با قدمت دوره سلجوقی است. این بنا قبل از دوره اسلام، آتشکده زرتشتیان بود و بعدها با گرایش بیشتر ساکنان کاشان به اسلام، به مسجد تبدیل شد.

نمایی از گلدسته و صحن مسجد جامع کاشان از نمای پایین صحن، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

در مسجد جامع کاشان نمونه‌هایی از کاشی‌کاری‌ها و گچ‌بری‌های زیبا به چشم می‌خورد. ایوان مرتفع این مسجد زیر گنبد آجری آن قرار دارد. از دیگر بخش‌های مسجد جامع کاشان می‌توان صحن بزرگ، سه شبستان و حوض‌خانه این مجموعه را نام برد. مناره آجری مسجد نیز در بخش جنوب شرقی آن قرار دارد.

در زلزله سال ۱۱۹۲ هجری قمری (۱۱۵۷ شمسی)، آسیب‌هایی چشمگیر به مسجد جامع کاشان وارد شد. پس از این زلزله در طول دوره‌های تاریخی مختلف بازسازی‌هایی کلی و جزئی در ساختمان و بخش‌های مختلف این مسجد صورت گرفت. مسجد جامع کاشان در حال حاضر مهم‌ترین پایگاه مذهبی برای ساکنان شهر کاشان به شمار می‌رود که در طول سال از مراسم مذهبی و آیینی مختلف میزبانی می‌کند.

بازار سنتی کاشان

  • نوع جاذبه: مرکز خرید، تاریخی
  • آدرس: محله درب زنجیر، میدان کمال الملک، خیابان بابا افضل، خیابان بازار کاشان (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۹:۳۰ تا اذان ظهر (حدود ساعت ۱۲) و ۱۷ تا حدود ۲۱
  • رده قیمت: رایگان

بازار سنتی کاشان از معروف‌ترین دیدنی‌های تاریخی شهر کاشان با بناهای تاریخی متعدد است. این بازار مکانی مناسب برای آشنایی با صنایع دستی کاشان و فرهنگ مردم این شهر به شمار می‌رود. در بازار سنتی کاشان بخش‌های متنوعی فعالیت می‌کنند که هرکدام به صنفی خاص تعلق دارند. در این مرکز خرید، در طول سال مراسم مذهبی مختلفی نیز با رعایت آیین سنتی برگزار می‌شود.

سقف کاشی کاری تیمچه امین الدوله در بازار کاشان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Surijan

تیمچه امین الدوله در بازار کاشان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Surijan

قدمت بازار سنتی کاشان به دوره‌های آل بویه و سلجوقی می‌رسد؛ اما در زمان حکومت صفویان بیشترین شکوه و عظمت را داشت. در زمان حکومت قاجار نیز بزرگ‌ترین مرکز خرید‌و‌فروش در این شهر به شمار می‌رفت و پس از آن رو به افول گذاشت. امروزه این بازار از مهم‌ترین مراکز خرید کاشان به شمار می‌رود.

با گشت‌وگذار در بازار سنتی کاشان امکان بازدید از معماری زیبا و چشم‌نواز بخش‌های مختلف آن مانند تیمچه امین الدوله را خواهید داشت. مسجد و مدرسه امام، امامزاده درب زنجیر، حمام خان، تیمچه صباغ، مسجد میرعماد و بازارچه قیصریه از معروف‌ترین بخش‌های این بازار هستند. در کنار بازدید از این جاذبه‌ها امکان خرید سوغات کاشان از مغازه‌های بازار سنتی را نیز خواهید داشت.

خانه عباسیان

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • آدرس: محله سلطان امیر احمد، خیابان فاضل نراقی، خیابان علوی (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: بازدید از خانه عباسیان هرروز از ساعت ۹ تا ۱۶، ساعت کار رستوران عباسی هرروز از ساعت ۱۱ تا ۲۳:۳۰ 
  • رده قیمت: اقتصادی

خانه عباسیان بنایی تاریخی با معماری چشم‌نواز از دوره حکومت قاجار در کاشان است. مالک این خانه تاریخی «حاج محمد ابراهیم» نام داشت که یکی از معروف‌ترین تاجران کاشی در کاشان بود. در این بنای تاریخی نمونه‌های زیبا از مقرنس‌کاری، گچ‌بری و نقاشی به چشم می‌خورد که در طول ۲۰ سال به دست هنرمندان سرشناس ایرانی طراحی و ساخته شده است.

ساختمان و حیاط خانه تاریخی عباسیان از نمای ایوان بالایی، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

خانه عباسیان در زمان ساخت، پنج حیاط و پنج طبقه داشت که با مرگ صاحب آن به‌مرور از یکدیگر جدا و به پنج خانه مستقل تبدیل شد. طبقه‌های نخست این پنج ساختمان در سطحی پایین‌تر از حیاط قرار دارند که سبب تفاوت این بناها با دیگر خانه‌های تاریخی کاشان شده است. نام عباسیان را از نام یکی از صاحبان این خانه تاریخی در دوره‌های بعد انتخاب کردند.

از بخش‌های مختلف خانه عباسیان می‌توان به ورودی و هشتی، بیرونی، اتاق شاه‌نشین، فضای سرپوشیده عمارت بیرونی، ایوان بهاره، اتاق‌های آینه، اتاق مرکزی، اندرونی، حوض‌خانه و آب‌انبار اشاره کرد. در حال حاضر در حیاط پنجم خانه عباسیان رستورانی سنتی فعالیت می‌کند که صرف غذا در آن برای گردشگران جذاب است.

حمام خان

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • آدرس: محله درب زنجیر، میدان کمال‌الملک، خیابان محتشم، خیابان نیکویی ۱۵، بازار بزرگ کاشان (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: شنبه تا پنجشنبه از ساعت ۱۰ تا ۲۲ (تعطیلات نوروز همه‌روزه از ساعت ۱۰ تا ۲۲)
  • رده قیمت: اقتصادی

حمام خان مجموعه‌ای تاریخی در بازار سنتی کاشان است که امروزه با کاربری موزه، چای‌خانه سنتی و رستوران، از گردشگران پذیرایی می‌کند. قدمت این حمام به دوره زندیه می‌رسد و به دستور «میرزا عبدالرزاق کاشی»، حاکم وقت کاشان، ساخته شده است.

تخت های نشیمن در رستوران حمام خان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Al13Ar18

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Al13Ar18

در معماری بنای حمام خان نشانه‌هایی از طراحی دیگر بناهای دوره زندیه به چشم می‌خورد. بخش ورودی این حمام با کاشی‌کاری‌های زیبا تزیین شده است و پس از آن هشتی ورودی حمام خان قرار دارد.

در حال حاضر ایوان‌های حمام خان به شکلی سنتی برای صرف غذا آماده شده است. ۹ حوض فواره‌دار نیز میان فضای رستوران قرار دارند که حال‌و‌هوایی خاص به این مجموعه بخشیده‌اند. برای بازدید از حمام خان ضرورتی به صرف غذا در این مجموعه ندارید؛ اما در این صورت باید ورودی پرداخت کنید. این مجموعه در میان بازار سنتی، از گزینه‌های مناسب تفریح شبانه در کاشان به شمار می‌رود.

موزه اسباب‌بازی و عروسک

  • نوع جاذبه: فرهنگی، تفریحی
  • آدرس: محله سلطان امیر احمد، خیابان علوی، خیابان سلطان امیر احمد (خیابان باستان ۶)، کوچه علامه (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: هرروز از ساعت ۱۰ تا ۱۸
  • رده قیمت: اقتصادی

موزه اسباب‌بازی و عروسک از جذاب‌ترین جاهای دیدنی کاشان برای کودکان است؛ گرچه بازدید از آن برای بزرگسالان نیز خالی از لطف نیست. این موزه در سال ۱۳۹۳ شمسی به دست یکی از هنرمندان رشته ادبیات نمایشی، به نام «امیر سهرابی» تاسیس و به محلی برای نمایش عروسک‌های دست‌ساز ایرانی و خیمه‌شب‌بازی تبدیل شد.

ویترین عروسک ها در موزه عروسک و خیمه شب بازی کاشان، منبع عکس: صفحه اینستاگرام موزه عروسک، puppetmuseum_guesthouse، عکاس نامشخص

منبع عکس: صفحه اینستاگرام موزه عروسک، puppetmuseum_guesthouse، عکاس نامشخص

موزه اسباب‌بازی در خانه‌ای تاریخی به قدمت دوره قاجار قرار دارد و در حال حاضر یکی از بهترین اقامتگاه های بومگردی کاشان است. در این موزه فضایی سنتی با تزیینات رنگی از گلدان‌ها و اشیای قدیمی به چشم می‌خورد. در موزه اسباب‌بازی می‌توانید ضمن اقامتی دلنشین، از اجرای نمایش‌های سنتی ایرانی لذت ببرید یا تنها برای بازدید از بخش موزه به این مجموعه مراجعه کنید.

موزه اسباب‌بازی کاشان بخش‌های دیگری مانند چای‌خانه و محل فروش صنایع دستی کاشان و عروسک‌های خیمه‌شب‌بازی و دست‌ساز نیز دارد. در این مجموعه در طول سال هم‌زمان با جشن‌های سنتی ایران، نمایش‌های آیینی اجرا می‌شود. برگزاری کارگاه‌های آموزشی متنوع یک یا چندروزه نیز از دیگر فعالیت‌های موزه اسباب‌بازی است. این موزه در بافت تاریخی شهر کاشان قرار دارد و اطراف آن خانه‌های تاریخی زیبایی به چشم می‌خورند.

مسجد و مدرسه آقا بزرگ

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • آدرس: محله کوشک صفی، خیابان فاضل نراقی، کوچه مسجد آقا بزرگ (شهید غروی ۳۰)، کوچه پامنار (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: هرروز از ساعت ۹ تا ۱۹
  • رده قیمت: رایگان

مسجد و مدرسه آقا بزرگ از بناهای تاریخی نزدیک به مرکز شهر کاشان است که فاصله کوتاهی با بسیاری از جاهای دیدنی این شهر دارد. قدمت این مسجد زیبا به دوره حکومت قاجار می‌رسد و ساخت آن از زمان سلطنت «محمد شاه» تا پادشاهی «ناصر الدین شاه» طول کشیده است.

صحن و ورودی و منارهای مسجد آقا بزرگ کاشان از نمای حیاط، منبع عکس: ویکی مدیا. عکاس: مهدی کریمی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مهدی کریمی

نام مسجد و مدرسه آقا بزرگ را از مجتهد شهر کاشان در زمان محمد شاه انتخاب کردند که داماد شاه نیز بود. معمار بنای مسجد آقا بزرگ «استاد شعبان» نام داشت و در ساخت این بنا از شیوه گودال باغچه استفاده کرد. این مسجد در حال حاضر سه شبستان دارد که در گذشته بین مدرسه و مسجد آقا بزرگ مشترک بودند.

سقف ورودی و درگاه مسجد آقا بزرگ با مقرنس‌کاری‌های آویزان گچی، نقاشی‌های ظریف، کاشی‌کاری و کتیبه تاریخی، از زیباترین بخش‌های معماری این مجموعه به شمار می‌روند. طبقه همکف این بنا محل برگزاری جلسه‌های درس در مدرسه آقا بزرگ بوده است.

حمام سلطان امیر احمد

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • آدرس: محله سلطان امیر احمد، خیابان علوی، کوچه سلطان امیر احمد (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: هرروز از ساعت ۹ تا ۱۶:۳۰ (تعطیلات نوروز از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۸:۳۰) 
  • رده قیمت: اقتصادی

حمام سلطان امیر احمد بنایی تاریخی در بافت قدیمی شهر کاشان در جوار مسجدی به همین نام است. این حمام فاصله کوتاهی تا خانه های تاریخی کاشان دارد و برنامه بازدید از این جاذبه‌ها در یک نیم‌روز با پای پیاده برای گردشگران میسر است. بر اساس بررسی‌های کارشناسان، قدمت این بنا به دوره سلجوقی می‌رسد؛ اما بومیان کاشان بنای امروزی حمام سلطان امیر احمد را بنایی با قدمت دوره قاجار می‌دانند که بر ویرانه‌های حمامی قدیمی ساخته شده است.

تالار اصلی حمام سلطان امیر احمد کاشان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مسیحا مساوات

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مسیحا مساوات

حمام سلطان امیراحمد سالنی هشت‌ضلعی با حوضی در میان دارد که پایین‌تر از سطح زمین واقع شده است. در فضای میانی این سالن نیز هشت ستون قرار دارند و تزیینات آهک‌بری (حکاکی نقوش برجسته بر آهک) در بخش‌های مختلف آن به چشم می‌خورند. کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای و طلایی و گچ‌بری‌های هفت لایه از دیگر مشخصات معماری این بنا هستند.

حمام سلطان امیراحمد شامل دو حمام بزرگ و کوچک می‌شود که هرکدام بخش‌های مختلفی دارند. گردشگران در بازدید از این حمام سری به بام آن نیز می‌زنند تا در جوار گنبدهای زیبای آن با شیشه‌های خمیده، تصاویر خاطره‌انگیز ثبت کنند.

کاشان مال

  • نوع جاذبه: مرکز خرید، تفریحی
  • آدرس: بلوار امام رضا (ع) (غرب به شرق)، بعد از خیابان امیرالمومنین، نرسیده به میدان کتاب (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ساعت کار بخش تجاری هرروز از ساعت ۱۰ تا ۲۴، ساعت کار شهربازی هرروز از ساعت ۱۷ تا ۲۴ و ساعت کار فودکورت هرروز از ساعت ۱۲ تا ۲۴
  • رده قیمت: رایگان، هزینه تفریحات و قیمت اجناس مراکز خرید، اقتصادی تا میان رده

مجتمع تجاری کاشان مال از معروف‌ترین مراکز خرید کاشان است که به‌جز ساکنان کاشان، توجه گردشگران را نیز به خود جلب می‌کند. در این مرکز خرید مجموعه‌های متنوعی مانند هایپرمارکت، شهربازی، دهکده کودک، باشگاه ورزشی و فودکورت فعالیت می‌کنند. در مجتمع کاشان مال، هتلی چهار ستاره نیز وجود دارد.

ورودی مجتمع تجاری کاشان مال از نمای کناری، منبع عکس: صفحه اینستاگرام کاشان مال، kashanmall_official@، عکاس نامشخص

منبع عکس: صفحه اینستاگرام کاشان مال، kashanmall_official@، عکاس نامشخص

«رستوران کی آشیان» از معروف‌ترین رستوران‌های کاشان در مجتمع تجاری کاشان مال است که غذاهای ایرانی باکیفیت و همچنین غذاهای محلی کاشان را به مشتریان ارائه می‌دهد. در این مجموعه بازاری محلی با نام مهستان نیز دایر است که محصولات متنوعی از سبزیجات تازه و خشک و انواع میوه‌ها را به مشتریان عرضه می‌کند.

دیدنی های اطراف کاشان

روستای ابیانه

  • نوع جاذبه: طبیعی، تاریخی
  • ۸۵ کیلومتری جنوب شرقی کاشان
  • آدرس: شهرستان نطنز، بخش مرکزی (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
  • رده قیمت: رایگان

ابیانه روستایی خوش‌آب‌و‌هوا در نزدیکی کاشان است که به‌دلیل وجود خاک سرخ‌رنگ، شهرت بسیاری میان گردشگران دارد. این روستا از بهترین ییلاق‌های کاشان است و بسیاری از افراد در سفر به کاشان برای بازدید و اقامت در این روستا نیز برنامه‌ریزی می‌کنند.

خانه های پلکانی روستای ابیانه در دامنه کوهستان از نمای دور، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Bernard Gagnon

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Bernard Gagnon

ابیانه از روستاهای پلکانی و از مشهورترین روستاهای گردشگری ایران است و بر دامنه‌های کوه «کرکس» در شمال رودخانه «برزرود» قرار دارد. معماری خانه‌های این روستا کاملا سنتی و در و پنجره‌های آن‌ها چوبی است. پوشش خاک سرخ بر نمای بناهای روستای ابیانه از معدن خاک سرخ هم‌جوار با این آبادی تامین می‌شود.

هرکدام از خانه‌های روستای ابیانه با قدمتی از  دوره‌های تاریخی سلجوقی، صفویان صفوی، ویژگی‌های مخصوصی دارند. از قدمت دقیق این روستا اطلاعی در دست نیست؛ اما باستان‌شناسان عمر تقریبی ابیانه را ۱,۵۰۰ سال تخمین می‌زنند. از قدیمی‌ترین آثار تاریخی این منطقه می‌توان آتشکده هارپاک را نام برد که نشانه‌هایی از معماری ساسانیان در آن به چشم می‌خورد.

در روستای ابیانه امکان بازدید از جاذبه‌هایی مانند زیارتگاه‌های ابیانه، مسجد جامع، آب‌انبارها، خانقاه‌ها، قلعه‌های تاریخی و موزه مردم‌شناسی ابیانه را خواهید داشت. هتل‌ها، اقامتگاه‌های بوم‌گردی و خانه‌های روستایی موجود در این روستا مورد توجه گردشگران هستند. 

شهر زیرزمینی نوش آباد

  • نوع جاذبه: تاریخی
  • ۱۲ کیلومتری شمال کاشان
  • آدرس: شهرستان آران و بیدگل، شهر نوش آباد، خیابان امام خمینی، ورودی دوم شهر زیرزمینی (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۶ ماه نخست سال هرروز از ساعت از ۸ تا اذان مغرب (حدود ۲۰) و ۶ ماه دوم سال هرروز از ساعت ۸ تا اذان مغرب (حدود ۱۸) 
  • رده قیمت: اقتصادی

شهر زیرزمینی نوش آباد مجموعه‌ای باستانی در شمال کاشان است که باستان‌شناسان قدمت آن را دوره پادشاهی انوشیروان ساسانی برآورد و نام شهر را در کتاب‌ها و اسناد تاریخی، به «شهر زیرزمینی اویی» خوانش کردند. در این شهر زیرزمینی دالان‌های باریک و تودرتو و اتاق‌هایی کوچک وجود دارند. 

تونل های داخل شهر زیرزمینی نوش آباد، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: امیر پاشایی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: امیر پاشایی

شهر زیرزمیی «اویی» در بخش زیرین شهر نوش آباد قرار دارد و کارشناسان عمق این شهر را بین چهار تا ۱۶ متر تخمین می‌زنند. شهر اویی اثری دست‌کند است و در کانال‌های متعدد، در سه طبقه قرار دارد. دو طبقه پایین این شهر زیرزمینی محل اختفای ساکنان شهر در مواقع خطر و انبار آذوقه بوده است و بالاترین طبقه را برای گمراهی دشمنان ساخته بودند.

به‌جز بخش ورودی شهر زیرزمینی اویی، همه ورودی‌ها ارتفاعی بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ سانتی‌متر دارند که برای عبور افراد مناسب است. نشانه‌های تاریخی موجود و آثار باستانی کشف‌شده در شهر نوش آباد، زندگی در این منطقه را در دوره‌های مختلف تاریخی از زمان ساسانیان تا دوره‌های صفوی و قاجار نشان می‌دهد.

مشهد اردهال

  • نوع جاذبه: مذهبی، طبیعی
  • ۳۹ کیلومتری غرب کاشان
  • آدرس: شهرستان کاشان، بخش نیاسر (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۲۴ ساعته، بهترین زمان در طول روشنایی روز
  • رده قیمت: رایگان

مشهد اردهال روستایی سرسبز در غرب کاشان است که به سبب آب‌و‌هوای خوب در فصل بهار و تابستان، آداب‌و‌رسوم محلی و جاذبه‌های طبیعی و تاریخی، میان گردشگران شهرت بسیار دارد. از این روستا امروزه با نام روستای «غیاث آباد» یاد می‌کنند و قدمت آن به دوره سلجوقی می‌رسد.

امامزاده سلطان علی و کوهستان اردهال از نمای دور، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مهدی کریمی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مهدی کریمی

از معروف‌ترین جاذبه‌های مذهبی در روستای مشهد اردهال می‌توان امامزاده «سلطان علی» را نام برد. این امامزاده بین اهالی روستای اردهال و آبادی‌های اطراف آن جایگاهی ویژه دارد. در طول سال مراسم آیینی مختلف در صحن امامزاده سلطان علی برگزار می‌شود که معروف‌ترین آن‌ها مراسم قالی شویان نام دارد. مقبره شاعر و نقاش معاصر ایرانی، سهراب سپهری، نیز در صحن مسجد سلطان علی واقع شده است.

در روستای مشهد اردهال باغ‌های سرسبز، کوهستان‌های بلند و جاذبه‌های طبیعی بکری قرار دارند که در بازدید از این منطقه امکان اتراق اطراف آن‌ها را خواهید داشت. روستاهای «بهار اردهال» و «نشلج» از مناطق طبیعی بکر و خوش‌آب‌وهوا در حوالی مشهد اردهال هستند. از دیگر جاهای دیدنی مشهد اردهال می‌توان امامزاده سلطان حسین، امامزاده سلطان محمود و قلعه‌های تاریخی آل یاسین و محسنی لرهانی را نام برد.

قمصر

  • نوع جاذبه: طبیعی، تاریخی
  • ۳۳ کیلومتری جنوب کاشان
  • آدرس: شهرستان کاشان، بخش قمصر (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۲۴ ساعته، بهترین زمان در طول روشنایی روز
  • رده قیمت: رایگان

قمصر شهری تاریخی و زیبا در فاصله کوتاهی از جنوب کاشان است که به‌عنوان یکی از ییلاق‌های اطراف این شهر شناخته می‌شود. آب‌و‌هوا و طبیعت اطراف قمصر در نخستین روزهای بهار بسیار عالی است و باغ‌های آن مملو از شکوفه‌های رنگارنگ می‌شوند.

نمایی از شهر قمصر در دامنه کوهستان از نمای دور، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: فرزاد یوسفیان

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: فرزاد یوسفیان

جاهای دیدنی قمصر شامل خانه‌های تاریخی، کاروانسراها، امامزاده‌ها و مساجد این شهر می‌شوند که بازدید از هر یک این جاذبه‌ها در سفر نوروزی به کاشان خالی از لطف نیست. کاروانسرای حاج عباسی، مسجد جامع قمصر، خانه وروو، سرای خاتون، موزه گلاب و امامزاده پیر داوود، از معروف‌ترین جاهای تاریخی قمصر هستند.

در قمصر جاذبه‌های طبیعی و تفریحی نیز وجود دارند که از میان آن‌ها می‌توان باغ پرندگان، منطقه حفاظت‌شده قمصر و برزک، باغ کیهان، چشمه آب صالح و سد قمصر را نام برد. این نواحی مکان‌هایی مناسب برای پیک‌نیک یک‌روزه و طبیعت‌گردی در نزدیکی کاشان به شمار می‌روند. مراسم گلاب گیری کاشان، بهار هر سال (نیمه اردیبهشت تا نیمه خرداد) در قمصر انجام می‌شود.

آران و بیدگل

  • نوع جاذبه: طبیعی، مذهبی
  • ۱۱ کیلومتری شمال شرقی کاشان
  • آدرس: شهرستان آران و بیدگل، بخش مرکزی (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۲۴ ساعته، بهترین زمان در طول روشنایی روز
  • رده قیمت: رایگان

آران و بیدگل از شهرهای کویری در شمال شرقی کاشان است که جاذبه‌های طبیعی و تاریخی متعددی دارد. باستان‌شناسان از شواهد موجود در این منطقه دریافتند که آران و بیدگل تا واپسین سال‌های حکومت قاجار، دو آبادی جدا از یکدیگر بودند. این دو روستا به مرور زمان به یکدیگر پیوستند و به شهر تبدیل شدند. جاهای دیدنی آران و بیدگل در بهار زیبایی دوچندان دارند و مناطقی مناسب برای طبیعت‌گردی گردشگران در نوروز هستند.

صحن ورودی و گنبد و گلدسته امامزاده هلال علی آران و بیدگل، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مهدی کلهر

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مهدی کلهر

در آران و بیدگل جاذبه‌هایی تاریخی مانند «حمام رییسه» و «مجموعه تاریخی قاضی آران» وجود دارند که قدمت آن‌ها به‌ترتیب به دوره‌های صفوی و سلجوقی می‌رسد. خانه باغ تاریخی شاکر نیز از دیگر بناهای قدیمی این شهر است که نام آن در فهرست آثار ملی ایران به چشم می‌خورد.

آب‌انبارهای آران و بیدگل و بارگاه امامزاده محمد هلال، از دیگر مکان‌های گردشگری آران و بیدگل هستند. این امامزاده از زیباترین بناهای تاریخی منطقه با تزیینات کاشی‌کاری، آینه‌کاری و معرق است که شهرت بالایی نیز دارد.

نیاسر

  • نوع جاذبه: طبیعی، تاریخی
  • ۳۳ کیلومتری غرب کاشان
  • آدرس: شهرستان کاشان، بخش نیاسر (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۲۴ ساعته، بهترین زمان در طول روشنایی روز
  • رده قیمت: رایگان

نیاسر شهری با ظرفیت‌های گردشگری طبیعی و تاریخی در غرب کاشان است. این شهر در دامنه‌های کوه «کرکس» قرار دارد و آب‌و‌هوای آن در تعطیلات نوروز خنک و دل‌پذیر است. آثار تاریخی موجود در گوشه‌و‌کنار نیاسر، قدمت این نواحی را نشان می‌دهند.

منظره کوهستان مشرف به باغ های نیاسر کاشان، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: هادی کریمی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: هادی کریمی

جاذبه‌های طبیعی نیاسر مناطقی مناسب برای پیک‌نیک یک‌روزه و کمپ در طبیعت هستند. چشمه نیاسر که با نام چشمه اسکندریه نیز شناخته می‌شود، از معروف‌ترین دیدنی‌های این شهر است. این چشمه منبع اصلی تامین آب آبشار نیاسر به شمار می‌رود که از دیگر جاذبه‌های طبیعی نیاسر است.

حمام صفوی، آسیاب بادی، عمارت کوشک صفوی، غار رئیس، بنای چهار طاقی و برج چالقاب معروف‌ترین دیدنی‌های تاریخی نیاسر را شامل می‌شوند که بازدید از آن‌ها برای علاقه‌مندان به تاریخ لطف دوچندان دارد. در اطراف نیاسر باغ‌های سرسبزی به چشم می‌خورند که مملو از گل‌های رنگارنگ و خوش‌بو هستند. حوالی این باغ‌ها نیز کارگاه‌های عرق‌گیری، انواع عرقیات طبیعی را تولید و به گردشگران عرضه می‌کنند. در این کارگاه‌ها امکان خرید محصولات طبیعی و سوغات کاشان را خواهید داشت.

کویر مرنجاب

  • نوع جاذبه: طبیعی، تفریحی
  • ۵۳ کیلومتری شمال غربی کاشان
  • آدرس: شهرستان آران و بیدگل، بخش کویرات، روستای مرنجاب (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
  • رده قیمت: رایگان، هزینه استفاده از تفریحات کویری از میان رده تا لوکس

کویر مرنجاب از بهترین گزینه‌های گردشگری اطراف کاشان در نخستین روزهای بهار است. کویر مرنجاب از شمال به دریاچه نمک مسیله، از غرب به بیابان مسیله و کویر آب شیرین، از شرق به بیابان پشت ریگ و پارک ملی کویر و از جنوب به بیابان بند ریگ و تپه‌های ماسه‌ای روان می‌رسد.

عبور گردشگران از کویر مرنجاب، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

کویر مرنجاب از بهترین کویرهای ایران برای کمپ شبانه به شمار می‌رود و گروه‌های طبیعت‌گردی مختلف در طول تعطیلات نوروز به بازدید از این منطقه می‌روند. این کویر تپه‌های شنی بلند و محصور میان دریاچه‌های نمکی دارد که برای تفریحات کویری مانند سافاری، شترسواری و موتورسواری مناسب هستند.

در صورت کمپ شبانه در کویر مرنجاب، امکان تماشای آسمان پرستاره این کویر را خواهید داشت. کاروانسرای تاریخی مرنجاب نیز اقامتگاهی محبوب در این منطقه است که امکانات مناسبی به گردشگران عرضه می‌کند. «چاه کنجه»، «جزیره سرگردان»، «چاه دست‌کند»، «ریگ بلند»، «قلعه کرشاهی» و «کوه یخاب» از جاذبه‌های گردشگری کویر مرنجاب هستند.

کویر ابوزید آباد

  • نوع جاذبه: طبیعی، تفریحی
  • ۴۴ کیلومتری شرق کاشان
  • آدرس: شهرستان آران و بیدگل، بخش کویرات، روستای ابوزیدآباد (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
  • رده قیمت: رایگان، هزینه استفاده از تفریحات کویری از میان رده تا لوکس

کویر ابوزید آباد در شرق کاشان از عرصه‌های مناسب کویرگردی و کمپ در طبیعت است. در سراسر این عرصه بیابانی، شنزارهای روان و تپه‌های شنی به چشم می‌خورند. بهترین مکان برای گشت‌وگذار در کویر ابوزیدآباد، بخش‌های شمالی آن هستند.

شنزار کویر ابوزیدآباد، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Elnazsf

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: Elnazsf

در کویر ابوزید آباد با کمک راهنماهای محلی می‌توانید با عبور از کنارگذر دریاچه نمک «چال عروس» به تپه شن‌های بزرگ برسید. عکاسی میان رمل‌های کویری، آفرود و شترسواری در این منطقه برای گردشگران جذابیت بالایی دارد.

کاروانسرای ابوزید آباد و کمپ میان شنزارهای کویری، گزینه‌های اقامتی در این کویر هستند. با اتراق شبانه در این منطقه، تجربه‌ای به‌یادماندنی از تماشای آسمان پرستاره کویر در شب به دست خواهید آورد.

خانه روستایی سرخ رنگ در ابیانه از نمای پایین، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

خانه روستایی ابیانه، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: مصطفی معراجی

در این مقاله به معرفی بخشی از بهترین جاهای دیدنی کاشان در عید نوروز پرداختیم. شما نیز می‌توانید در ادامه، تجربه‌های خود از سفر نوروزی به کاشان و بازدید از دیدنی‌های این شهر را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

منبع عکس‌ کاور: Unsplash، عکاس: مصطفی معراجی

پرسش‌های متداول

دیدنی های کاشان در عید کدامند؟

باغ فین و حمام فین، خانه طباطبایی ها، تپه سیلک، خانه بروجردی ها، مسجد جامع کاشان، بازار سنتی کاشان، خانه عباسیان، حمام خان، موزه اسباب‌بازی و عروسک، مسجد و مدرسه آقا بزرگ، حمام سلطان امیر احمد، کاشان مال، روستای ابیانه، شهر زیرزمینی نوش آباد، مشهد اردهال، قمصر، آران و بیدگل، نیاسر، کویر مرنجاب، کویر ابوزید آباد

مطالب مرتبط:

دیدگاه