- chevron_right کجارو
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right هتل
- chevron_right مقاصد
- chevron_right رستوران
- افزودن مکان
جایی میان طولانیترین خیابان خاورمیانه، یکی از قدیمیترین و زیباترین بوستانهای پایتخت را خواهید یافت که بیش از نیم قرن از عمرش میگذرد. پارک ساعی با مساحتی در حدود ۱۲ هکتار، از بزرگترین پارکهای تهران محسوب میشود. مکانی خلوت، آرام و دلنشین که با معماری خاص و طراحی منحصربهفردش، به یکی از جاذبههای گردشگری پایتخت تبدیل شده است.
منبع عکس mantagheha.com
پارک ساعی از جاهای دیدنی تهران در منطقه ۶ شهرداری محسوب میشود و در خیابان ولیعصر پایینتر از میدان ونک واقع شده است. این پارک ۶ ورودی دارد و درب اصلی آن که در سمت غرب قرار گرفته، به خیابان ولیعصر محدود میشود. در ابتدای این ورودی باید مسیر پلکانی را طی کنید که بهدلیل اختلاف ارتفاع محیط پارک از سطح زمین، ایجاد شده است. ورودی شرقی پارک هم در خیابان خالد اسلامبولی (وزرا) قرار دارد.
برای رسیدن به پارک ساعی و استفاده از محیط دنج، خلوت و دلنشین آن، راههای بسیاری وجود دارد و از وسایل نقلیه مختلفی میتوان استفاده کرد. اگر قصد دارید از مترو استفاده کنید، باید در ایستگاه میرزای شیرازی از قطار پیاده شده و سپس از خیابانهای بهشتی و وزرا وارد پارک ساعی شوید.
چنانچه وسیله نقلیه شخصی را ترجیح میدهید، سه اتوبان رسالت، مدرس و کردستان، مسیر دسترسی به پارک را در اختیارتان خواهد گذاشت.
در نهایت بهترین پیشنهاد برای رفتن به پارک ساعی، استفاده از اتوبوسهای بی.آر.تی است. دو خط راهآهن-پارک وی و راهآهن- تجریش در نزدیکی پارک ایستگاه دارند. سوار این اتوبوسها شوید و در ایستگاه آبشار یا پله سوم که مقابل پارک قرار دارند پیاده شده و خود را به پارک برسانید.
منبع عکس عصر شهروند
پارک ساعی را ارزانترین پارک تهران میدانند؛ چراکه برای احداث آن، هزینه زیادی صرف نشده است. از طرفی با توجه به فرایند شکلگیری این پارک، برخی آن را قدیمیترین بوستان تهران نیز معرفی میکنند. بوستانی با درختانی سر به فلک کشیده و کاشتی منظم و حساب شده، که لذت پیادهروی یا استراحت را حتی در روزهای گرم تابستان، فرحبخش و دلپذیر میکند. پاییز رنگارنگ در پارک ساعی تماشایی است و زمستانهای این فضا هم اگر سپیدپوش شود، سرزمین رویایی دیگری را مقابل دیدگان بازدیدکنندگان خود قرار میدهد.
تاریخچه تاسیس پارک ساعی تهران، بهعنوان یک پارک جنگلی، به سال ۱۳۲۹ شمسی برمیگردد؛ اما ایده اصلی و مقدمات تاسیس آن در سال ۱۳۲۴ شکل گرفت. زمانی که یک زمین به مساحت حدودی ۳۰ هکتار از ونک تا عباسآباد را به این کار اختصاص دادند که در گذر زمان، تنها ۱۲ هکتار از آن باقی ماند.
«کریم ساعی» محل فعلی پارک و خیابان ولیعصر تهران را با هدف ریههای تنفسی شهر، درختکاری کرد و در اختیار وزارت کشاورزی وقت گذاشت. زندهیاد ساعی درختانی چون چنار و عرعر را برای این فضا انتخاب کرد که به آبیاری زیادی هم نیاز نباشد. روش کاشت را هم به شیوه جنگلکاری و بهصورت پلکانی و شیبدار در نظر گرفت و در نهایت یک پارک جنگلی احداث کرد.
چند سال پس از مرگ ناگهانی او، وزارت کشاورزی در سال ۱۳۳۶ و همزمان با طرح نوسازی شهر تهران، پارک ساعی را به شهرداری واگذار کرد. در سالهای بعد و با توسعه شهر تهران، این پارک هم با سازههایی چون برکه، جوی، آبشار و زمین بازی تجهیز شد و بهعنوان یک بوستان با امکانات و خدمات رفاهی و تفریحی، در اختیار عموم مردم قرار گرفت.
طراحی اصلی پارک ساعی بهشکل امروزی آن، در دهه چهل شمسی اتفاق افتاد. «استاد حسین محجوبی» نقاش و معمار صاحب نام ایرانی و طراح بسیاری از پارکهای شهر تهران، از سال ۱۳۴۲ طراحی و ساخت این پارک را بر عهده گرفت و پس از ۱۰ سال تلاش هنرمندانه، در ۱۳۵۲ آن را تکمیل و به اتمام رساند.
منبع: عکس همشهری آنلاین، عکاس: فرزان طالبی
در روایت آقای محجوبی از طراحی این فضای زیبا آمده که ساعی ارزانترین پارک تهران بود و تنها با یک معمار، یک باغبان و تعدادی کارگر کل کار را انجام دادند. بنای کلی طراحی پارک، از الگوی باغهای ایرانی و طرح اسلیمی بهره برده تا با ایجاد اختلاف سطح، نیاز کمتری به پله داشته و برای همه اقشار جامعه قابل استفاده باشد؛ ولی بخشهایی از پارک نیز مثل بخش کنار برکه، به شیوه باغهای ژاپنی طراحی و ساخته شده و محل نگهداری پرندگان آبزی است.
سنگهای استفاده شده در این مکان هم به گفته جناب محجوبی، از بازسازی خیابانهای قدیمی تهران آمده است. او میگوید:
پس از آسفالت کردن برخی از خیابانهای قدیمی مثل خیابان سعدی که بخشی از آن را سنگ تشکیل میداد، سنگها به یک انباری منتقل شد و ما برای ساخت قسمتهای سنگی پارک ساعی از آن استفاده کردیم.
تندیس کریم ساعی، منبع عکس ایرنا
پارک ساعی را به یاد و نام بنیانگذار دلسوز و فرهیختهاش زندهیاد «مهندس کریم ساعی» نامگذاری کردهاند. کریم ساعی دانش آموخته رشته آمار جنگل بود و پس از بازگشت به ایران، در اداره کشاورزی وقت مشغول به کار شد و اولین تشکیلات جنگلبانی ایران را تاسیس کرد. او اولین شخص در ایران بود که نقش مهمی در توسعه فضای سبز شهر تهران داشت و بانی احداث پارک ساعی شد. رشته جنگلداری نیز در ایران به لطف و همت آقای ساعی ایجاد شد و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور را او بنیان گذاشت. کریم ساعی که بعدها بهعنوان پدر جنگلبانی ایران معرفی شد، در دی ماه ۱۳۳۱ و بهعلت سانحه هوایی درگذشت.
تندیسی از زندهیاد مهندس کریم ساعی، در گوشهای از فضای سبز دوستداشتی و چشمنواز پارک ساعی و در کنار درختان کهنسالی که روزی خود کاشته بود، بر نیمکتی به انتظار و استقبال از مهمانان و گردشگران این بوستان نشسته است.
منبع عکس tripadvisor.com
قدم زدن در میان درختان منظم و سر به فلک کشیده پارک و شنیدن صدای آب، با سمفونی نوای پرندگان در این فضا تکمیل میشود. در باغ پرندگان و باغ وحش پارک ساعی، با انواع پرندگان و حیواناتی چون همستر، سنجاب، طوطی وحشی، غاز، اردک، قو، مرغابی، لاکپشت، طاووس و... روبهرو خواهید شد. گرچه این روزها از تعداد حیوانات کم شده، هنوز فرصت مناسبی برای تماشا و بهخصوص آشنایی کودکان با گونههای مختلف این موجودات فراهم است.
این بخش از پارک که به شیوه باغهای ژاپنی طراحی شده و به باغ ژاپنی هم شهرت دارد، یکی از زیباترین فضاهای پارک ساعی و یکی از مکان های منحصر به فرد در میان سایر بوستانهای تهران به شمار میرود.
علاوه بر تنوع جانوری، گونههای مختلف گیاهی هم در این پارک وجود دارد که زیبایی این فضا را تکمیل میکند. کاج، چنار، سرو نقرهای، سرو شیرازی، سرو بادبزنی، سرو تبری، برگ بو، نارون، افرا، ماگنولیا، سدروس، یاس وحشی، گردو، سیب و زالزالک تنها بخشی از گیاهانی هستند که بالغ بر ۱۷ گونه آن در پارک ساعی کاشته و پرورش داده شدهاند. علاوه بر این، وجود آبشار و صخرههای مصنوعی هم، زیبایی و طراوت مضاعفی به حیات وحش پارک ساعی میبخشد. این بخش دیدنی و پر بازدید، در منتهیالیه جنوب غربی پارک و در وسعتی بیش از ۵,۰۰۰ متر مربع واقع شده است.
منبع عکس bazima.ir
در کنار حیات وحش طبیعی و پرندگان آبزی، مجسمه حیوانات و پرندگان مختلف هم بههمراه نام آنها، در بخشهایی از پارک ساعی به نمایش گذاشته شده و آن را به یکی از جاهای دیدنی استان تهران در پایتخت تبدیل کرده است. شباهت این مجسمهها به نمونههای واقعی آن و زیبایی رنگین این ساختههای حجمی، یکی از تماشاییترین بخشهای پارک را روبهروی نگاه بازدیدکنندگان قرار میدهد. طراحی دقیق و چشمنوازی که علاوه بر جذابیت بصری، برای کودکان این سرزمین، رویکرد آموزشی هم داشته و حروف الفبا را با نام پرندگان مختلف در ذهن آنها ثبت خواهد کرد.
منبع عکس foursquare.com
نیاز به تفریح و سرگرمی کودکان و نوجوانان در کنار آموزش، همواره از اهمیت بالایی برخوردار است. زمین بازی پارک ساعی نیز با توجه به این نیاز، در بخش شرقی پارک و در مساحتی حدود ۱۵۰۰ متر مربع ساخته شد و در اختیار عموم قرار گرفت. در ضلع شمالی پارک هم، شهربازی سرپوشیدهای ساخته شده تا اوقات فراغت مناسبی را برای خانوادهها بههمراه فرزندانشان رقم بزند.
در کنار شهربازی و زمین بازی کودکان، پیست اسکیت، زمین تنیس روی میز، میزهای فوتبال دستی و شطرنج، دقایق دلپذیری را برای علاقهمندان و مراجعان به پارک فراهم میآورند.
منبع عکس tripadvisor.com
امکانات پارک ساعی به مرور زمان و با توجه به نیاز بازدیدکنندگان، افزایش پیدا کرده است. ایجاد فرهنگسرا و سرای محله و توجه به اهداف فرهنگی، آموزشی و اجتماعی خانوادهها و اهالی محل، دو نمونه از این موارد است. از دیگر امکانات تفریحی و رفاهی این بوستان قدیمی و زیبا، میتوان به آمفی تئاتر روباز، کتابخانه، آبنمای موزیکال، برکه مصنوعی، وسایل ورزشی، آلاچیق، نمازخانه، بوفه، کافیشاپ، سرویس بهداشتی و محیط مناسب برای دوچرخهسواری اشاره کرد.
نویسنده: فاطمه حکمتشعار
عکسهای گالری از ویکیمدیا (عکاس: بهروز رضوانی)