جنگلزدایی و آتشسوزیهای آمازون در تابستان ۲۰۱۹ عادی نبود
دانشمندان با توجه به افزایش قابلتوجه جنگلزدایی و تعداد زیاد آتشسوزیها در جنگل های آمازون اذعان کردهاند که تابستان سال ۲۰۱۹، غیرطبیعی بوده است.
مقیاس مشخصشدهی آتشسوزیهای آمازون در تابستان امسال باعث جلب توجه جهانی شد. هرچند که افزایش نگرانیهای بینالمللی در آن زمان با ادعاهای دولت برزیل همراه بود که آتشسوزیهای ماه مرداد را عادی و پایینتر از میانگین تاریخی میدانست.
مقالههای مرتبط:
تیمی از دانشمندان بینالمللی که در ژورنال «بیولوژی تغییرات جهانی» قلم میزنند، میگویند که تعداد آتشسوزیهای فعال مرداد در واقع سه برابر بیشتر از سال ۲۰۱۸ و بالاترین میزان از سال ۲۰۱۰ به حساب میآید. این دانشمندان نشان دادهاند که آتشسوزیهای سراسری آمازون در تابستان ۲۰۱۹ طبیعی نبودهاند و افزایش قابلتوجه جنگلزدایی میتواند بهخوبی علت این موضوع را توضیح دهد. به عبارتی، دانشمندان میگویند با اینکه آتشسوزیهای این جنگل میتواند بهدلایل مختلفی باشد، اما شواهد محکمی وجود دارد که افزایش چشمگیر این آتشسوزیها را ناشی از جنگلزدایی نشان میدهد.
دانشمندان از سیستم شناسایی جنگلزدایی دولت برزیل موسوم به DETER-b برای جمعآوری شواهد استفاده کردند، سیستمی که با تفسیر تصاویر ماهوارههای ناسا، میزان جنگلزدایی را محاسبه میکند. یافتهی آنها نشان داد که جنگلزدایی در تیر ماه امسال تقریبا چهار برابر میانگین همین دوره در سه سال گذشته بوده است. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که تقریبا همیشه پس از جنگلزدایی و خشکشدن درختان و گیاهان قطعشده، آتشسوزی اتفاق میافتد. پروفسور جاس بارلو (Jos Barlow)، نویسندهی ارشد این پژوهش میگوید:
تغییرات مشخصشده در محاسبات آتشسوزیهای فعال و جنگلزدایی در سال ۲۰۱۹ به وضوح نشان میدهد که ادعاهای دولت برزیل مبنی بر اینکه آتشسوزی مرداد امسال در آمازون طبیعی بود، صحت ندارد.
آتشسوزی مرداد ماه در زمانی رخ داد که خبری از خشکسالی شدید نبود؛ بهخصوص که این خشکسالی است که میتواند شرایط مناسبی برای آتشسوزی گسترده انسانی به وجود آورد. دانشمندان همچنین گفتهاند دود بسیار زیادی که وارد اتمسفر میشود، فقط میتواند در اثر احتراق مقادیر زیادی زیستتوده ایجاد شده باشد. این دانشمندان تایید میکنند که تعداد آتشسوزیهای فعال در ماه شهریور با ۳۵ درصد کاهش همراه بود؛ هرچند به نظر آنها مشخص نیست که آیا این کاهش بهخاطر بارندگیها بوده است یا دستور توقف دو ماههی آتشسوزی توسط ژایر بولسونارو، رئیسجمهوری برزیل.
تصاویر DETER-b نشان میدهد که در ماه شهریور و با وجود دستور توقف جنگلزدایی توسط رئیسجمهوری، جنگلزدایی با نرخی بالاتر از حد میانگین ادامه یافته است. دانشمندان در پژوهش خود تحتعنوان «شفافسازی بحران آتشسوزی در آمازون» اذعان کردهاند که با وجود محاسبهی تعداد آتشسوزیهای مرداد، میزان این آتشسوزیها برآورد نشده است.
دکتر اریکا برنگوئر (Erika Berenguer)، پژوهشگر اهل برزیل که با پژوهشگران دانشگاه آکسفورد و دانشگاه لانکاستر همکاری کرده است، میگوید:
پژوهش ما بهوضوح نشان میدهد که بدون مهار جنگلزدایی همچنان شاهد خواهیم بود که بزرگترین جنگل بارانی دنیا به خاکستر تبدیل میشود. ما باید جلوی جنگلزدایی را بگیریم.
برزیل در طول یک دههی گذشته بهعنوان یک رهبر زیستمحیطی به دنیا نشان داده است که میتواند از عهدهی کاهش جنگلزدایی برآید. تغییر چنین روندی هم از نظر اقتصادی و هم محیطزیستی به ضرر این کشور خواهد بود.
دیدگاه