زیباترین سواحل جنوب ایران، از چابهار تا بوشهر

مهدیه عزیزی
مهدیه عزیزی چهار شنبه، ۸ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۱۴:۰۶
زیباترین سواحل جنوب ایران، از چابهار تا بوشهر

نوار ساحلی جنوب ایران، مناطق بکر و چشم‌اندازهای کم‌نظیری دارد که باعث جذب گردشگران می‌شود.

سال‌های بسیاری است که آشنایی با جزایر خلیج فارس و پیاده‌روی در زیباترین سواحل جنوب ایران، در برنامه اغلب گردشگران قرار دارد. در نقاط مختلف از سواحل جنوبی ایران، چشم‌اندازها، اکوسیستم، گونه‌های جانوری و گیاهی متفاوتی را مشاهده خواهید کرد که سفر به این مناطق را برای شما هیجان‌انگیزتر می‌کند. به‌علاوه، جنوب کشور به داشتن مردم خون‌گرم و مهمان‌نواز معروف است؛ همین موضوع نیز شیرینی سفر را دوچندان خواهد کرد.

به یاد داشته باشید که جاذبه‌های طبیعی جنوب ایران تا وقتی ارزشمند و زیبا هستند که بکر باقی بمانند؛ پس هنگام رفتن به طبیعت، به این موضوع توجه کنید که چیزی جز رد پا از خود باقی نگذارید.

اگر شما نیز به زیباترین سواحل جنوب ایران، از جمله استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر علاقه‌مند هستید و می‌‌خواهید بیشتر با آن‌ها آشنا شوید، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.

زیباترین سواحل جنوب ایران:

ساحل جزیره لاوان

  • آدرس جزیره لاوان: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: شنی، صخره‌ای و مرجانی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: کمپینگ، تماشای لاک‌پشت‌ها، پیاده‌روی در ساحل

جزیره لاوان با وسعت ۸۱ کیلومتر مربع، پس از قشم و کیش یکی از جزیره‌های بزرگ استان هرمزگان به حساب می‌آید. این جزیره حدود ۱,۲۱۰ نفر جمعیت (سرشماری سال ۱۳۹۵) دارد. جزیره لاوان از جهت شمال‌ شرقی به بندر مقام و از شرق به جزیره شیدور (مارو) محدود می‌شود و در حدود ۳۰ کیلومتری غربی ساحل نخیلوه قرار دارد.

سواحل بکر ماسه‌ای و مرجانی دورتادور جزیره لاوان از جاذبه‌های جزیره لاوان به شمار می‌آیند. اگرچه فعالیت شرکت نفت در جزیره لاوان ازدحام را در این منطقه در پی داشته، این شلوغی و رونق اقتصادی هیچ تاثیری بر سکوت و آرامش سواحل زیبای آن نگذاشته است.

لاوان گونه‌های جانوری متنوعی ندارد؛ ولی اگر از اواسط اسفند تا اوایل مرداد به این ساحل بروید، شاهد لاک‌‌پشت‌های پوزه عقابی خواهید بود که برای تخم‌گذاری به ساحل آمده‌اند. گوسفند وحشی و جبیر (نوعی آهو) از دیگر گونه‌های جانوری منطقه هستند.

بندر لاوان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: mounes mohamadi

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: مونس محمدی

«مارو» یا «شیدور» ساحل دیگری است که در جزیره‌ای به همین نام در شرق جزیره لاوان قرار دارد. ساحل جزیره شیدور نیز مانند ساحل لاوان از نوع شنی، مرجانی، صخره‌ای و کاملا بکر است. ساحل لاوان از ساحل مارو حدود ۲۰ دقیقه (با قایق) فاصله دارد. بهتر است در زمان رفتن با قایق هماهنگ کنید تا برای بازگشت شما نیز حاضر شود؛ چراکه ممکن است موقع برگشت، قایق دیگری وجود نداشته باشد.

غذای محبوب مردم جزیره لاوان، ماهی کبابی است که به‌وفور در رستوران‌های جزیره پیدا می‌شود. انتخاب دیگر این است که از ماهیگیران، ماهی تازه بخرید؛ در ساحل زیبای لاوان ماهی کبابی بپزید و از خوردن آن لذت ببرید. از سوغات این منطقه می‌توان به صنایع دستی جزیره لاوان اشاره کرد که شامل ظروف حصیری، سفالی، لباس‌های سنتی جنوبی و صنایع دستی دریایی است.

بهترین زمان سفر به جزیره لاوان و گردش در ساحل آن نیمه دوم سال و به‌خصوص فصل زمستان است. اگر قصد اقامت شبانه دارید، باید به حومه جزیره یا ساحل وزارت نفت بروید؛ ولی چنانچه اهل کمپینگ باشید، می‌توانید در ساحل چادرتان را برپا کنید.

ساحل جزیره هندورابی

  • آدرس جزیره هندورابی: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: شنی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات آبی، کمپینگ، بومگردی، پیاده‌روی در ساحل، موتور چهارچرخ‌سواری و عکاسی

جزیره هندرابی یا هندورابی در حد فاصل جزیره کیش و جزیره لاوان قرار دارد و وسعت آن حدود ۲۳ کیلومتر مربع است. این جزیره با حدود ۱۰۰ نفر جمعیت (سرشماری سال ۱۳۹۵)، به‌همراه جزایر فارور کوچک و بزرگ، در سال ۱۳۸۹ به محدوده منطقه آزاد کیش الحاق شد. 

سواحل جزیره هندورابی جزو جاذبه‌های معروف این جزیره است که علاوه بر آرامش کم‌نظیر، محیطی زیبا و بکر دارد. آب‌های پیرامون این ساحل بسیار شفاف و زلال هستند؛ به‌طوری که در بعضی نقاط می‌توان صخره‌های مرجانی زیر دریا را به‌وضوح دید.

ساحل هندورابی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Ali Setoodeh

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: علی ستوده

برای انجام فعالیت‌ها و تفریحات آبی در ساحل جزیره هندورابی، بهتر است به کلوپ آبی جزیره هندورابی بروید. در این کلوپ می‌توانید با پرداخت مبالغ مشخصی، تفریحات هیجان‌انگیزی از جمله جت اسکی سواری، موتور چهارچرخ سواری و غواصی در آب‌های زلال اطراف جزیره را تجربه کنید. همچنین اگر اهل عکاسی هستید، همراه داشتن دوربین عکاسی برای ثبت خاطرات خوش سفر را فراموش نکنید. این ساحل و محدوده آن پر از سوژه‌های زیبا برای عکاسی هستند.

اگر از اواسط اسفند ماه تا اواسط خرداد ماه به تماشای ساحل هندورابی بروید، حتما لاک‌پشت‌هایی که برای تخم‌گذاری به‌سمت این ساحل آمده‌اند را خواهید دید. بهترین فصول برای سفر به جزیره هندورابی و این ساحل زیبا از اواسط پاییز تا اوایل بهار خواهد بود.

اغلب گردشگران علاقه‌مند به کمپینگ، درصورت مساعد بودن شرایط جوی دریا و آب‌وهوا، در ساحل جزیره هندورابی چادر می‌زنند و از تماشای غروب و طلوع خورشید و انعکاس آن در دریای زیبای جنوب لذت می‌برند. اقامت در اقامتگاه‌های چادری این جزیره، بومگردی‌ها، خانه‌های ساحلی و هتل‌های جزایر اطراف و جزیره کیش نیز دیگر گزینه‌های اقامتی برای استفاده گردشگران هستند.

ساحل مرجان کیش

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش، جنوب شرق جزیره کیش، خیابان جهان، میدان مرجان، خیابان پارک ساحلی (مشاهده روی نقشه
  • نوع ساحل: ماسه‌ای، صخره‌ای و مرجانی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات دریایی،پیاده‌روی در ساحل، تماشای تندیس ساحل، موتور برقی و موتور چهارچرخ‌سواری، دوچرخه‌سواری، آلاچیق، کمپینگ، هتل، سوییت، آپارتمان مبله و خانه ساحلی

ساحل مرجان یا ساحل حافظیه، یکی از بزرگ‌ترین جاهای دیدنی کیش است که منظره زیبایی از دریای نیلگون خلیج فارس را به نمایش می‌گذارد. جزیره کیش دارای وسعت حدودی ۹۰ کیلومتر مربع است و جمعیتی بالغ بر ۳۹,۸۰۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) دارد.

زلالی آب دریای مرجان به‌حدی است که هنگام قایق‌سواری آبزیان کف دریا مانند عروس‌های دریایی، حلزون‌ها، صدف‌ها، شقایق‌های دریایی، مرجان‌ها و ماهی‌ها به‌راحتی دیده می‌شوند. این شفافیت و زلالی دریا در این منطقه به‌دلیل وجود مرجان‌ها است. این موجودات اکسیژن آب را نیز تامین می‌کنند. مرجان‌ها از قدیمی‌ترین اکوسیستم‌های روی زمین هستند. ساحل مرجان از لحاظ محوطه‌سازی و پاکیزگی، یکی از بهترین‌ها در جزیره کیش است.

ساحل مرجان کیش؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: masoud tavakoli

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: مسعود توکلی

تندیسی زیبا در اسکله بتنی ساحل مرجان قرار دارد و مردی را نشان می‌دهد که در حلقه‌ای نشسته است و در آرامش، ساز کرنا (نوعی ساز محلی) می‌نوازد. این مجسمه خاص با نورپردازی‌های شبانه محوطه ساحل، زیبایی دوچندان پیدا می‌کند.

همچنین ساحل مرجان کیش با توجه به چشم‌انداز خلیج فارس، برای عکاسی و ثبت لحظات عالی است. رستوران‌های مختلف با انواع منوهای غذاهای محلی جنوبی و دریایی، کافی‌شاپ، فست‌فود، غواصی، شاتل، بنانا سواری، فلای برد، جت اسکی، پاراسل، دوچرخه‌سواری، موتور برقی‌سواری، موتور چهارچرخ‌سواری، آلاچیق و مکان‌های استراحت مناسب مسافران از جمله امکانات ساحل مرجان هستند.

بهترین زمان برای گردش در ساحل مرجان کیش، اواخر فصل پاییز تا اواسط فصل بهار است؛ زیرا تنها در این بازه هوای جزیره برای غیر بومیان قابل‌تحمل خواهد بود. اگر در نظر دارید در اطراف این ساحل اقامت داشته باشید، می‌توانید هتل‌ها، سوئیت‌ها، آپارتمان‌های مبله اجاره‌ای و خانه‌های ساحلی را رزرو کنید؛ البته شرایط کمپینگ و چادر زدن در ساحل و پارک ساحلی نیز با توجه به شرایط آب‌وهوایی مهیا است.

مجسمه ساحل مرجان کیش؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: KING

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: King

ساحل سیمرغ کیش

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش، قسمت جنوب شرقی جزیره، خیابان جهان، خیابان مرجان (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و مرجانی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات آبی، پیاده‌روی در ساحل، پینگ پنگ، اسکیت، شنا، پرواز با پاراگلایدر، زمین بازی کودکان، کمپینگ، سوییت و هتل

ساحل سیمرغ بعد از ساحل مرجان، مهم‌ترین و محبوب‌ترین پارک ساحلی جزیره کیش به حساب می‌آید. وسعت این پارک حدود ۱۵,۰۰۰ متر مربع است. این پارک مجسمه‌های زیادی را در دل خود دارد. سردیسی سفیدرنگ از چهره عطار نیشابوری یکی از آن‌ها است که در انتهای اسکله پارک نصب شده است و می‌توان از آن به‌عنوان مهم‌ترین نماد ساحل سیمرغ نام برد.

ساحل سیمرغ، پوشیده از صدف و گوش‌ماهی است و اغلب گردشگران تعدادی از آن‌ها را به‌عنوان گوشه‌ای از خاطرات سفر همراه می‌برند؛ البته برای حفاظت از محیط زیست منطقه، پیشنهاد می‌شود که این کار را انجام ندهید. همچنین در مسیر پیاده‌روی شما شاهد انواع درختان نظیر نخل، کاکتوس، بنجامین، انجیر و اکالیپتوس خواهید بود.

ساحل سیمرغ کیش؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: سعید لطیفی

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: سعید لطیفی

امکانات ساحل سیمرغ شامل آلاچیق، بوفه، کافی شاپ، رستوران، زمین بازی مخصوص کودکان با وسایل بازی ابتکاری و سرویس بهداشتی است. همچنین دوچرخه‌سواری، بدمینتون، پینگ‌پنگ، اسکیت، شنا، قایق موتوری‌سواری، شاتل‌سواری، بنانا‌سواری، جت اسکی، پاراموتور، غواصی در مرکز غواصی VIP کیش، پرواز با پاراگلایدر از امکانات تفریحی این ساحل به شمار می‌آیند. 

بهترین زمان برای سفر به کیش و بازدید از ساحل سیمرغ اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است. این ساحل که یکی از زیباترین سواحل کیش محسوب می‌شود، امکانات رفاهی زیادی را برای گردشگران فراهم آورده است و شما به‌راحتی می‌توانید در این ساحل چادر بزنید یا برای گزینه‌های دیگر اقامت از هتل‌ها، سوییت‌ها، آپارتمان‌های مبله اجاره‌ای و خانه‌های ساحلی استفاده کنید.

ساحل کلبه هور 

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش، قسمت غربی جزیره، بزرگراه خلیج فارس، میدان ماهور، انتهای خیابان هور (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: قایق‌سواری، تماشای کشتی قدیمی و تندیس ساحل، اسب‌سواری، دوچرخه‌سواری، ماهیگیری، پیاده‌روی در ساحل، آلاچیق، کمپینگ، بومگردی و هتل

ساحل کلبه هور کیش، یکی از بهترین مناطق برای وقت‌گذرانی و تفریح در جزیره کیش به حساب می‌آید. نام ساحل کلبه هور به گذشته‌ای بازمی‌گردد که در ساحل کلبه‌هایی برای استراحت صیادان و ماهیگیران وجود داشت. لنج قدیمی به گل نشسته‌ای که در فاصله ۲۰ متری از ساحل قرار دارد، نماد زحمات بومیان این منطقه است و فرهنگ و شرافت مردم محلی را نشان می‌دهد. نورپردازی‌ این لنج، باعث زیبایی ساحل کلبه هور در شب شده است.

ساحل کلبه هور؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Shayan Honarbakhsh (Cheyenne)

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Shayan Honarbakhsh (Cheyenne)

یکی دیگر از جاذبه‌های ساحل کلبه هور مجسمه معروف آن است؛ این اثر مردی بلند قامت با ارتفاع حدودی ۱۶ متر را نشان می‌دهد که در دست راست خود فانوس دریایی گرفته است. همچنین این مجسمه با استفاده از تکنولوژی روشنایی جت لایت، می‌تواند سطح دریا را تا طول ۴۰۰ متر روشن کند. مجسمه فانوس دریایی که به‌عنوان نماد ساحل کلبه هور شناخته می‌شود، توسط هنرمند معاصر آقای «محمد سالاریان» ساخته شده است.

ایده ساخت و اجرای مجسمه فانوس دریایی به پیرزنی از داستانی قدیمی اشاره دارد. بر اساس باورهای قدیمی بومیان این منطقه، در گذشته هر شب پیرزنی برای راهنمایی کشتی‌ها و قایق‌ها فانوسی در دست می‌گرفت و کنار ساحل می‌ایستاد. 

تفریحات ساحل کلبه هور کیش شامل اسب‌سواری، دوچرخه و موتور برقی‌سواری، غواصی، ماهیگیری، قایق‌سواری، بازدید از لنج و تماشای آبزیان در آب زلال است. همچنین رستوران‌، کافی‌شاپ، آلاچیق‌، باربیکیو، اجاق‌های خورشیدی و سیستم روشنایی مناسب روز و شب امکانات این ساحل را تشکیل می‌دهند.

بهترین زمان برای گردش در ساحل کلبه هور از اواسط پاییز تا اوایل بهار است. برای اقامت در اطراف ساحل کلبه هور، می‌توانید از هتل‌ها و دیگر اقامتگاه‌های نزدیک این ساحل استفاده کنید.

ساحل درختان نارگیل

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش، قسمت شرقی جزیره، خیابان فردوسی، خیابان پروین اعتصامی (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: شنی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات آبی، ماساژ، دوچرخه‌سواری، هندبال-فوتبال-والیبال ساحلی، رستوران، کافی شاپ، مراکز خرید، کمپینگ و هتل

ساحل درخت نارگیل با وجود ۲,۵۰۰ اصله درخت نارگیل، از نظر گردشگری اهمیت زیادی در جزیره کیش دارد. این درخت در شرایط خاص استوایی رشد می‌کند و ماندگار می‌شود. این شرایط در مناطق محدودی از جزایر کیش و چابهار وجود دارد و این ساحل نیز تنها مکان در جزیره کیش است که آب‌وهوایی استوایی دارد. تلاقی دریا با ساحلی پر از درخت نارگیل، این منطقه را به جاذبه‌ای رویایی تبدیل کرده است. ساحل درختان نارگیل حدود ۲۰,۰۰۰ متر مربع وسعت دارد. 

ساحل درختان نارگیل؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Kamran Heidari

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: کامران حیدری

امکانات ساحل درختان نارگیل کیش شامل قایق پارویی، سکوهای ماساژ، قایق موتوری، شنا، قایق پدالی، سه‌چرخه‌های آبی، قایق کف شیشه‌ای، دوچرخه‌سواری، والیبال ساحلی، هندبال ساحلی، فوتبال ساحلی، رستوران، کافی شاپ و سرویس بهداشتی هستند. بهترین زمان برای گردش در این ساحل زیبا اواسط فصل پاییز تا اوایل بهار است.

ساحل درختان نارگیل با شن‌هایی نرم و سفید رنگ به شما این امکان را می‌دهد تا مدت زمانی را زیر سایبان برگ‌های درخت نارگیل که بسیار بزرگ و خوش‌رنگ هستند، استراحت کنید و محو زیبایی‌های آن شوید. پیشنهاد می‌شود غروب این ساحل را از دست ندهید. برای اقامت در نزدیکی این ساحل می‌توانید از هتل‌های کیش استفاده کنید. همچنین اگر قصد خرید دارید به مرکز تجاری کیش، بازار پردیس دو، مریم دو، پانیذ و رویا فاصله چندانی با این ساحل ندارند. این مراکز جزو بهترین مراکز خرید کیش هستند.

ساحل اسکله تفریحی کیش

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش، ضلع شرق جزیره، خیابان سنایی، بلوار دریا (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات آبی، تماشای مرغان دریایی، پیاده‌روی در ساحل، شرکت در جشن‌های مناسبتی، شرکت در کنسرت‌ها، بالن‌سواری، ماهیگیری، کمپینگ، آلاچیق، سوییت، بومگردی و هتل

اسکله تفریحی کیش در مرداد ماه ۱۳۸۵ شمسی افتتاح شد. این اسکله تفریحی با برخورداری از چشم‌اندازی وسیع و زیبا در میان گردشگران از محبوبیت بالایی برخوردار است. اسکله تفریحی کیش ۴۳۷ متر طول و ۱۸ متر عرض دارد.

سکوهای چوبی اسکله ساحل تفریحی کیش به‌گونه‌ای مهندسی و ساخته شده است که به زیستگاه جانداران و آبزیان دریا آسیب وارد نکند. این اسکله پشت بازار ونوس قرار دارد و درب اصلی آن نیز از سمت خیابان اصلی است.

ساحل اسکله تفریحی کیش؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Mohsen Karami

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: محسن کرمی

بهترین زمان برای گردش در ساحل اسکله تفریحی از ابتدای آذر تا اواخر بهمن است. ورود به این اسکله محدودیت زمانی ندارد و پیشنهاد می‌شود هم در روز و هم در شب برای گردش به این ساحل بروید تا زیبایی‌های آن را در ساعات مختلف شبانه‌روز ببینید. روزها انواع تفریحات مهیج و ورزش‌های آبی در انتظار شما است. همچنین شب‌ها نیز جشن‌ها و کنسرت‌ها برپا می‌شوند و شما می‌توانید علاوه بر‌این در آرامش شب ساحل پیاده‌روی کنید و به دیدن لاک‌پشت‌ها بپردازید. این اسکله تفریحی یکی از بهترین جاهای دیدنی کیش در شب به شمار می‌آید.

اگر می‌خواهید در نزدیکی ساحل اسکله تفریحی اقامت داشته باشید در هتل‌های شایان، بین‌المللی کیش و آرامش اتاق رزرو کنید. اجاره سوییت‌های اطراف نیز گزینه‌های دیگر هستند. بازار‌های ونوس و زیتون نیز برای خرید با این اسکله فاصله کمی دارند. تفریحات و امکانات اسکله ساحل کیش شامل دوچرخه‌سواری، قایق موتوری، قایق پدالی، قایق کف شیشه‌ای، بالن‌سواری، فلای بورد، غواصی، جت اسکی، شاتل‌سواری، بنانا‌سواری، بوفه، رستوران، کافی‌شاپ و سرویس بهداشتی هستند. این امکانات جزو بهترین تفریحات کیش محسوب می‌شوند.

ساحل میرمهنا 

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش کیش، ضلع شمال جزیره، بلوار پیامبر (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و سنگی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات آبی، پیاده‌روی در ساحل، پارک کودکان، پارک و امکانات کامل جهت تفریح، دوچرخه‌سواری، مرکز خرید، کمپینگ، بومگردی، سوییت و هتل

پارک ساحلی میرمهنا که به ساحل میرمهنا منتهی می‌شود، بزرگ‌ترین پارک ساحلی جزیره کیش است. محله معروف عرب‌ها که از ساکنان قدیمی و بومی کیش هستند نیز در مجاورت این ساحل قرار گرفته است؛ بنابراین با بازدید از ساحل میرمهنا، علاوه بر استفاده از امکانات و مناظر زیبای دریا و پارک، می‌توانید با بافت سنتی کیش نیز آشنا شوید.

حضور لاک‌پشت‌های آزاد و غروب دل‌انگیز ساحل به جذب گردشگر به ساحل و پارک میرمهنا کمک زیادی کرده است. مرغ‌های ماهی‌خوار، لک‌‌لک‌ها، انواع صدف‌ها و حلزون‌ها و سنگ‌های زیبا و صیقلی کوچک ساحل از دیگر جذابیت‌های این منطقه به شمار می‌آیند.

ساحل و پارک میرمهنا؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Bahram Emami Tabrizi

پارک و ساحل میرمهنا؛ منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: بهرام امامی تبریزی

پارک و ساحل میرمهنا بهترین و مناسب‌ترین گزینه برای گردش خانوادگی است؛ زیرا تمامی امکانات لازم برای تفریح در دسترس قرار دارد. اسکله‌های ماهی‌گیری میرمهنا باعث شدند تا ساحل به دو فاز تشکیل شود. مسیرهای مخصوص پیاده‌روی، منقل‌های تعبیه شده برای پخت کباب، نمازخانه ساحلی، آلاچیق‌ها، مسیر مخصوص دوچرخه سواری، بوفه، چایخانه، کتابخانه عمومی، بازار عرب‌ها و بازار ماهی فروشان در فاز یک ساحل قرار دارند و رستوران‌ها و زمین‌های بازی مخصوص کودکان در فاز دو هستند. 

امکانات تفریحی ساحل میرمهنا شامل ماهی‌‌گیری، دوچرخه‌سواری، زمین بازی کودکان، جت اسکی، قایق پارویی و قایق‌های موتوری تندرو است. همچنین اگر تمایل به خرید دارید، بازار سنتی ساحل، بازار ماهی فروش‌ها، مراکز خرید زیتون، مرکز تجاری ونوس و صفین گزینه‌های خوب و نزدیک به این ساحل هستند. برای اقامت نیز می‌توانید در ساحل کمپینگ یا از اقامتگاه‌ها، سوئیت‌ها و هتل‌های اطراف استفاده کنید. بهترین زمان برای سفر به جزیره کیش اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است.

ساحل مکسر 

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان بندر لنگه، بخش شیبکوه، دهستان مقام، غرب بندر مقام (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: عکاسی، تماشای لاک‌پشت‌ها، غواصی، شنا، پیاده‌روی در ساحل، کمپینگ و بومگردی

ساحل مکسر یا ساحل شکسته جنوب، در ۱۰ کیلومتری غرب بندر مقام قرار دارد. این ساحل به عقیده بسیاری از گردشگران، یکی از زیباترین و بکرترین سواحل ایران است. در ساحل مکسر کوهستان و دریا با هم تلاقی پیدا کرده‌اند و این تلاقی در گذر زمان باعث صاف و صیقلی شدن بسیاری از صخره‌ها شده است. منظره باشکوه صخره‌های صیقل خورده کوچک و بزرگ با روکشی از جلبک‌ها در ساحل مکسر، ظاهری متفاوت و حیرت‌انگیز به این ساحل بخشیده و این منطقه را به مکانی ناب برای عکاسی تبدیل کرده است.

تعداد ساکنان دهستان مقام حدود ۸,۸۱۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) هستند.

ساحل مکسر؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Azadeh Etemadi

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: آزاده اعتمادی

ساحل مکسر به‌عنوان یکی از زیستگاه‌های لاک‌پشت پوزه عقابی در ایران شناخته می‌شود. این‌گونه از لاک‌پشت‌ها که در معرض انقراض نیز هستند، در فصل تخم‌ریزی به سواحل لاوان و شیدرو می‌روند؛ از این‌رو تمیز نگه‌داشتن این ساحل برای حفظ بیشتر این‌گونه، امری ضروری به حساب می‌آید. علاوه بر این در آسمان ساحل مکسر پرندگان زیبایی نظیر مرغ ماهی‌خوار دیده می‌شوند. همچنین در صورت آرام و صاف بودن آب خلیج فارس، می‌توان موجودات ریز دریایی همچون عروس دریایی و سفره‌ماهی‌ها را هم مشاهده کرد. 

ساحل مکسر امکانات به‌خصوصی ندارد؛ ولی با توجه به جذابیت‌ها و دیدنی‌هایش می‌تواند مکانی مناسب برای عکاسی، پیاده‌روی، تماشای منظره زیبای دریا، شنا و غواصی باشد. بهترین زمان سفر به این ساحل اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است. مناسب‌ترین زمان برای گردش در ساحل نیز مواقعی است که دریا در پایین‌ترین حد خود و به اصطلاح در حالت مد باشد. اغلب گردشگران و مسافران به قصد کمپینگ به این ساحل می‌آیند. همچنین می‌توانید از اقامتگاه‌هایی همچون الوند جنوب، بندر مقام، حاجی روگا، محمد و... نیز استفاده کنید.

ساحل سرخ هرمز 

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان قشم، بخش و دهستان هرمز، شرق جزیره هرمز (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: بومگردی، سوییت، کمپینگ، عکاسی و پیاده‌روی در ساحل

ساحل سرخ هرمز با صخره‌ها، ماسه‌ها و صدف‌های قرمزرنگ به یکی از زیباترین سواحل ایران معروف شده است. جزیره هرمز با حدود ۴۰ کیلومتر مربع وسعت، جمعیتی حدود ۵,۸۹۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) دارد. دسترسی به بسیاری از نقاط ساحل هرمز، با قایق و دیگر شناورها امکان‌پذیر نیست و همین باعث بکر ماندن نقاطی از ساحل سرخ هرمز شده است. آب دریا تا چند ۱۰۰ متر همچنان قرمزرنگ به چشم می‌آید و تلاقی نور خورشید با موج‌های قرمز رنگ منظره‌ای بی‌نظیر را به چشمان گردشگران هدیه می‌کند.

پیاده‌روی در ساحل سرخ هرمز باعث قرمز شدن کفش‌ها و لباس‌ها می‌شود؛ اما نگران نباشید؛ زیرا این رنگ با شست‌و‌شوی ساده از بین خواهد رفت. اگر علاقه‌مند به عکاسی هستید، حتما دوربین خود را همراه ببرید. این ساحل و دیگر نقاط جزیره مملو از سوژه‌های عکاسی زیبا و ناب است.

ساحل سرخ هرمز؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: fatemeh abedi

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: فاطمه عابدی

اکسید آهن باعث قرمز بودن خاک جزیره هرمز است؛ خاک سرخ این جزیره یکی از مرغوب‌ترین انواع کانی‌های معدنی در جهان است و معدن آن یکی از بزرگترین معادن خاک سرخ جهان به شمار می‌رود. نکته جالب دیگری که در خصوص این خاک می‌توان اشاره کرد، خوراکی بودن آن است.

نوع خوراکی خاک جزیره هرمز «گلک» یا «دلک» نام دارد. مردم بومی هرمز از خاک سرخ به‌عنوان سس و ادویه در تهیه غذاها، مرباها، ترشی‌ها و نان‌های خود استفاده می‌کنند. «سوراغ» نام خوراک دریایی لذیذ و خوشمزه‌ای است که با این خاک طبخ می‌شود. اهالی هرمز همچنین برای تهیه و پخت نان محلی خود با نام «تمشی» نیز از خاک سرخ هرمز استفاده می‌کنند.

بهترین زمان برای سفر به جزیره هرمز و بازدید از ساحل سرخ آن از اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است. در این اوقات دمای هوا شرجی نیست. اگر قصد کمپینگ داشته باشید، ساحل آرام و زیبای هرمز مکانی مناسب برای شب‌مانی یا سپری کردن اوقات است. همچنین تعدادی آلاچیق در قسمت شرقی پارک ساحلی وجود دارد که برای چادر زدن و استراحت شبانه مناسب هستند. به طورکلی گزینه‌های اقامت بسیاری همچون اقامتگاه‌های بومگردی، سوئیت‌ها و خانه‌های ساحلی با امکانات بیشتر نیز در این جزیره فراهم شده است. 

ساحل لاک‌پشت‌ها هرمز

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان قشم، بخش و دهستان هرمز، جنوب شرقی جزیره هرمز (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: شنی، ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تماشای لاک‌پشت‌ها، قایق‌سواری، عکاسی، پیاده‌روی در ساحل، کمپینگ و بومگردی

ساحل لاک‌پشت‌ها یکی از زیباترین و شگفت‌انگیزترین سواحل ایران است که چشم‌انداز بی‌نظیری دارد. لاک‌پشت‌های سبز دریایی و پوزه عقابی که گونه‌هایی کمیاب و در حال انقراض هستند، به این ساحل می‌آیند و تخم‌ریزی می‌کنند. علت نام‌گذاری این ساحل نیز وجود این لاک‌پشت‌ها بوده است. ساحل لاک‌پشت‌ها به «دیواره خلیج فارس» و «بهشت لاک‌پشت‌ها» نیز نامیده می‌شود.

ساحل لاک پشت ها؛ منبع عکس:گوگل مپ؛ عکاس: mohammad ghaednodoomi

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Mohammad Ghaednodoomi

در بازه زمانی اواخر زمستان تا اوایل بهار، لاک‌پشت‌ها که تعداد تخم‌هایشان نیز بسیار محدود است برای تخم‌ریزی به ساحل می‌آیند. حدود ۵۰ روز بعد نیز بچه لاک‌پشت‌ها از تخم بیرون می‌آیند و به‌ سمت دریا حرکت می‌کنند. در حقیقت لاک‌پشت‌ها، به‌عنوان شخصیت‌های اصلی، این ساحل را تبدیل به جاذبه‌ای زیبا کرده‌اند. روی تابلویی در این مکان، از گردشگران خواسته شده که از این موجودات در برابر هرگونه خطری محافظت کنند.

در ساحل لاک‌پشت‌ها امکان تجربه قایق‌سواری مهیا است. همچنین می‌توانید روی صخره‌ای بنشینید و مستند زنده از زندگی لاک‌پشت‌ها را نگاه کنید. عکاسی، پیاده‌روی روی شن‌های نرم و شنا در مناطق امن این ساحل نیز سرگرمی‌های دیگر هستند. مناسب‌ترین زمان برای سفر به ساحل لاک‌پشت‌ها اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار پیشنهاد می‌شود. اگر در نظر دارید اطراف ساحل لاک‌پشت‌ها اقامت داشته باشید، می‌توانید در مهمان‌سرای محیط زیست هرمز به فاصله یک کیلومتری از این ساحل اتراق کنید.

ساحل جزیره هنگام

  • آدرس جزیره هنگام: استان هرمزگان، شهرستان قشم، بخش شهاب، دهستان هنگام (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای، شنی و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: غواصی، شنا، پیاده‌روی در ساحل، کمپینگ، بومگردی و سوییت

جزیره هنگام در دو کیلومتری جنوب شرقی جزیره قشم قرار دارد. وسعت این جزیره حدود ۳۵ کیلومتر مربع است و جمعیتی بالغ بر ۷۵۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) در آن زندگی می‌کنند. جزیره هنگام یکی از جزیره‌های کوچک خلیج فارس است؛ ولی سواحل آن، شهرت بسیاری در میان گردشگران دارند.

جزیره هنگام در گذشته «هنیام» و «هنجام» نام داشت. همچنین در زبان پارسی باستان با نام «هنگاما» خوانده می‌شد و در میان ارامنه به نام «انگام» معروف بود. نام این جزیره از ترکیب کلمات «هن» و «گام»، به معنی زمان، وقت و گاه تشکیل شده است.

جزیره هنگام و ساحل آن مناطقی بکر و دست‌نخورده هستند که نقطه نقطه آن شکوهی بی‌نظیر از طبیعت را به نمایش می‌گذارد. نوار ساحلی هنگام با طول حدود ۵۰ کیلومتر، سواحلی زیبا و دیدنی همچون ساحل نقره‌ای، ساحل کله خماسی، ساحل خنیزی، ساحل درخشان و ساحل سرخ را در دل خود جای داده است؛ سواحلی که هرکدام به‌تنهایی شگفت‌انگیز هستند.

ساحل جزیره هنگام؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Vahid Karami

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: وحید کرمی

بیشتر اهالی جزیره هنگام به ماهیگیری مشغول هستند و بقیه نیز از طریق پرورش ماهی و میگو، فروش صدف، تولید صنایع دستی، راهنمای گردشگران و هدایت قایق‌های مسافران از جزیره قشم به جزیره هنگام کسب درآمد می‌کنند. سوغات این منطقه شامل موجودات تاکسیدرمی شده، ادویه‌جات، روغن محلی، زیورآلات ساخته شده با ستاره‌ها و صدف‌های دریایی و روغن کوسه می‌شود. بازدید از دلفین‌ها، غواصی، شنا، عکاسی، پیاده روی و تماشای مناظر از جمله تفریحاتی هستند که می‌توان در سواحل جزیره هنگام تجربه کرد.

بهترین زمان برای سفر به جزیره هنگام و گردش در ساحل هنگام اواسط فصل پاییز تا اواسط اردیبهشت ماه است؛ البته اگر قصد دیدن دلفین‌ها را دارید آذر و دی مناسب‌ترین زمان برای این‌کار خواهد بود. همچنین اگر قصد اقامت در این جزیره را داشته باشید، می‌توانید در ساحل هنگام چادر بزنید و از آسمان پرستاره و ساحل زیبا لذت ببرید. چنانچه اهل ماندن در ساحل نیستید باید از خانه‌های اجاره‌ای محلی یا بومگردی‌ها استفاده کنید.

ساحل خنیزی جزیره هنگام؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Ali Mollakazemi

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: علی ملا کاظمی

ساحل نقره‌ای هنگام

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان قشم، بخش شهاب، دهستان هنگام، شمال غرب جزیره هنگام (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای، شنی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: قایق‌سواری، عکاسی، پیاده‌روی در ساحل، کمپینگ، بومگردی و سوییت

ساحل نقره‌ای یکی از سواحل معروف جنوب کشور و جزیره قشم به شمار می‌آید که در بخش شمال غربی جزیره هنگام قرار دارد. این ساحل با شن‌های مشکی و نقره‌ای درخشان پوشانده شده است. وجود کانی‌های معدنی براق، نور را منعکس می‌کنند و باعث درخشش شن‌‌های ساحل نقره‌ای می‌شوند. این درخشش در شب و روز این ساحل قابل‌مشاهده است و هرکدام زیبایی به‌خصوص دارد.

پیاده‌روی شبانه روی شن‌های نرم ساحل نقره‌ای، زمانی که چراغ قوه در دست دارید بسیار خاطره‌انگیز است. قایق‌سواری نیز در این ساحل هیجان خاص خود را دارد.

ساحل نقره‌ای هنگام؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Mojtaba Masoudian

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: مجتبی مسعودیان

بهترین زمان برای سفر به جزیره هنگام و بازدید از ساحل زیبای نقره‌ای اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است؛ البته در فصل زمستان و در مواقعی که دریا طوفانی باشد امکان رفتن به این جزیره مهیا نیست؛ پس قبل از رفتن حتما شرایط آب‌وهوایی این منطقه را بررسی کنید.

اگر قصد اقامت در جزیره هنگام را داشتید، چندین اقامتگاه بومگردی با امکانات قابل‌قبول و در نهایت مهمان‌نوازی با طبخ غذاهای سنتی و خوشمزه جنوبی، آماده خدمت‌رسانی به گردشگران و مسافران هستند. البته سوییت هم در این جزیره اجاره داده می‌شود و می‌توانید از آن‌ها نیز استفاده کنید.

ساحل جزایر ناز

  • آدرس جزایر ناز قشم: استان هرمزگان، شهرستان قشم، بخش شهاب، دهستان سوزا، پنج و هشت کیلومتری شرق روستای سوزا (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات آبی، پرواز با پاراگلایدر، شترسواری، اسب‌سواری، آفرود‌سواری، عکاسی، پیاده‌روی در ساحل، کمپینگ، بومگردی و هتل.

ساحل جزیره ناز، یکی از جاهای دیدنی قشم با مناظری چشم‌نواز است که اغلب گردشگران را به‌لحاظ عکاسی سر ذوق می‌آورد. وسعت این جزایر حدود ۳۰,۰۰۰ متر مربع است. بومیان این منطقه به این جزایر «دو کرده» نیز می‌گویند که به معنی نیمی از روز در آب و نیمی دیگر در خشکی است. 

جزایر ناز در واقع دو جزیره هستند که با دیوارهای صخره‌ای احاطه شدند. در گذشته ماهیگیران برای استراحت به اتاقک‌هایی می‌آمدند که در ساحل وجود داشت و امروزه نیز بقایای آن‌ها دیده می‌شود. برای بازدید از جزایر ناز باید ابتدا اطلاعاتی در خصوص جزر و مد کسب کنید؛ زیرا گشت در سواحل این جزایر نیازمند پایین بودن سطح آب دریا خواهد بود.

سواحل ناز قشم؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: gol dy

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: Gol Dy

بهترین زمان برای سفر به جزایر ناز و گردش در سواحل آن‌ از نظر آب‌و‌هوایی و همچنین تماشای پرندگان مهاجر و لاک‌پشت‌ها از اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است. در این سواحل، امکان تجربه تفریحات آبی از جمله شاتل، بنانا، اسکی روی آب، پاراسل، غواصی، پرواز با پاراگلایدر، شتر‌سواری، اسب‌سواری، آفرود‌سواری، ماهیگیری، عکاسی، خرید صنایع‌ دستی، نقش حنا زدن و پیاده‌روی مهیا است.

چنانچه قصد کمپینگ در حاشیه سواحل جزایر ناز را دارید، در حاشیه پارکینگ این سواحل چادر بزنید؛ ولی اگر اقامت در هتل مدنظر شما است، با توجه به عدم وجود این امکانات در جزایر ناز، باید از طریق هتل‌های اطراف در جزیره قشم نسبت به رزرو اقدام کنید. ضمن اینکه امکان اقامت در بسیاری از بومگردی‌ها‌ی قشم از جمله اقامتگاه کاکا، هودج، درخت سبز، فردیس، ستاره و لرد سوزا را نیز خواهید داشت. 

ساحل جزیره لارک

  • آدرس جزیره لارک: استان هرمزگان، شهرستان قشم، بخش مرکزی، دهستان لارک، جنوب شرقی جزیره قشم (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: شنی و ماسه‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: شنا، پیاده‌روی در ساحل، کمپینگ، آلاچیق، بومگردی

سواحل جزیره لارک، جزو جاذبه‌های آن به حساب می‌آید. این جزیره در مجاورت جزایر هرمز و قشم قرار گرفته است. سواحل لارک علاوه بر آرامش به‌خصوصی که دارند، مناطق تمیز و پاکیزه‌ای برای شنا و آب‌تنی به‌شمار می‌آیند. اگر می‌خواهید به نقطه‌ای آرام با طبیعتی بکر سفر کنید، قطعا لارک جزو پیشنهادها خواهد بود. قدم زدن در ساحل به‌دور از هیاهو و شلوغی لذتی دوچندان دارد.

ساحل جزیره لارک و اقامتگاه کپر نشین؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Shayan Emami

ساحل و اقامتگاه کپرنشینی؛ منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: شایان امامی

جزیره لارک از تعدادی کوه آتشفشان مخروطی شکل تشکیل شده است. بلندترین آن‌ها، از سطح دریا، ارتفاعی حدود ۱۴۰ متر دارد. بهترین فصول برای سفر به این جزیره پاییز و زمستان و اوایل بهار است. چنانچه قصد اقامت در جزیره لارک را دارید از اقامتگاه‌های بومگردی استفاده کنید و اتراق در جزیره‌ای کوچک که مردمی مهمان‌نواز و خون‌گرم دارد را به‌عنوان خاطره‌ای زیبا از سفر به این منطقه همراه ببرید.

ساحل درک

  • آدرس: استان سیستان و بلوچستان، شهرستان زرآباد، بخش مرکزی، دهستان زرآباد شرقی، جنوب روستای درک (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای، کویری، شنی و مرجانی
  • امکانات رفاهی و تفریحی: بومگردی، کمپینگ و پیاده‌روی در ساحل.

روستای درک چابهار در استان سیستان و بلوچستان، نزدیک‌ترین فاصله را به تنگه هرمز دارد. ساحل این روستا نیز نقطه اتصال اقیانوس هند و دریای عمان است. حدود ۴۵۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) در روستای درک زندگی می‌کنند.

یکی از عجایب روستای درک که آن را از دیگر روستاهای اطراف متمایز می‌کند، برخورداری از چهار نوع ساحل است. ساحل‌های ماسه‌ای، شنی، صخره‌ای و مرجانی که با فاصله کمی از یکدیگر قرار گرفته‌اند؛ بر همین اساس سواحل درک یکی از زیباترین مناطق گردشگری جنوب ایران به شمار می‌آیند. این ساحل، محل تلاقی روستایی کویری با دریا است.

ساحل درک در ۱۶۰ کیلومتری جنوب چابهار، در امتداد سواحل دریای عمان و همچنین در مسیر جاده ترانزیتی بندر کنارک به بندر جاسک قرار دارد.

ساحل درک؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Safa Daneshvar

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: صفا دانش‌ور

یکی از مزایای ساحل درک خاصیت درمانی شن‌های آن است. اگر به درمان‌های طبیعی و سنتی علاقه‌ دارید، برای رفع گرفتگی عضلات و دردهایی از این قبیل حتما پیاده‌روی در شن‌های این ساحل را امتحان کنید. علاوه بر این ساحل درک به تمیزی و پاکیزگی نیز معروف است؛ تماشای طلوع و غروب خورشید در محیط ساحلی بدون آلودگی برای همیشه به‌عنوان خاطره‌ای بی‌نظیر در ذهنتان باقی خواهد ماند.

بهترین زمان برای گردش در ساحل و کویر اطراف درک اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است.

اگر اهل کمپینگ و لذت بردن از آسمان شب کویر هستید، ساحل درک بهترین گزینه برای چادر زدن است. قطعا تماشای آسمان پرستاره کویر و بوی دریا در کنار امنیتی که روستای درک دارد، بهترین اقامت را برای شما به ارمغان می‌آورد. اگر هم علاقه‌ای به چادر زدن ندارید، چندین اقامتگاه بومگردی در روستا وجود دارد که با غذاهای محلی خوشمزه جنوبی از گردشگران پذیرایی می‌کنند. مردم این روستا با گویش بلوچی صحبت می‌کنند و مانند دیگر مردم جنوب کشور، بسیار خون‌گرم و مهمان‌نواز هستند. 

ساحل شبتاب چابهار

  • آدرس بندر تنگ: استان سیستان و بلوچستان، شهرستان کنارک، بخش مرکزی، دهستان کهیر، بندر تنگ (مشاهده روی نقشه
  • نوع ساحل: ماسه‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: بومگردی، کمپینگ و پیاده‌روی در ساحل

ساحل شبتاب، یکی از جاهای دیدنی‌ چابهار است که در روستای تنگ و در نزدیکی گل فشان چابهار قرار دارد. جمعیت این روستا حدود ۱,۵۰۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) است. ساحل شبتاب برخلاف دیگر سواحل کشور ایران، شب‌های دیدنی‌تر و زیباتری دارد؛ چراکه ساحل پر از الماس‌های آبی‌رنگ می‌شود؛ به‌طوری که گویا آسمان پرستاره به زمین و دریا چسبیده است. این الماس‌های آبی که در سطح ساحل و اعماق دریا مشاهده می‌شوند، همان موجودات ریز دریایی با نام فیتوپلانکتون‌ها هستند. هرچه منطقه ساحلی تاریک‌تر باشد تعداد فیتوپلانکتون‌ها هم بیشتر خواهد شد. 

ساحل شبتاب؛ منبع عکس: kite.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت Kite.ir. عکاس: نامشخص

نکته جالب درخصوص فیتوپلانکتون‌ها این است که متاسفانه پس از جدا شدن از آب دریا و ماندگار شدن روی ماسه‌های ساحل، چند دقیقه بیشتر عمر نمی‌کنند و از بین می‌روند. درخشان بودن مقطعی ساحل دریا بعد از هر موج نیز به همین دلیل است. این پدیده در برخی دیگر از نقاط جهان همچون سواحل مالدیو، پورتوریکو، سوئد، کامبوج و جزایر برمودا نیز وجود دارد و مختص ساحل شبتاب چابهار نیست.

بهترین زمان برای سفر به چابهار و دیدن از ساحل شبتاب، فصول پاییز و زمستان است؛ به‌دلیل اینکه آب‌و‌هوای مطبوع و معتدلی دارد. اگر قصد کمپینگ و لذت بردن از منظره درخشان ساحل و دریا را نیز دارید، می‌توانید در این ساحل چادر بزنید و شبی بی‌نظیر را تجربه کنید. در غیر این صورت می‌توان از دیگر گزینه‌های اقامتی موجود در این بندر نظیر خانه‌های ساحلی و بومگردی‌ها استفاده کرد.

ساحل بریس

  • آدرس: استان سیستان و بلوچستان، شهرستان چابهار، بخش دشتیاری، دهستان سندمیرثوبان، روستای بریس، شمال غربی بندر بریس (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تماشای پدیده موج فشان، پیاده‌روی در ساحل، تماشای صیادان و ماهیگیران، خرید ماهی و میگو، بومگردی و خانه روستایی

اسکله و ساحل بریس که در روستایی با همین نام قرار دارند، در یکی از زیباترین سواحل دریای عمان و ۶۰ کیلومتری شرق بندر چابهار واقع شدند. این ساحل در بین سواحل اطراف چابهار، یکی از محبوب‌ترین‌ها محسوب می‌شود. در روستای بریس چابهار حدود ۹,۸۷۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۹) زندگی می‌کنند.

ساحل بریس را با نام دیگر «ساحل تراسی» نیز می‌شناسند. اسکله بریس یکی از فعال‌ترین اسکله‌های ماهی‌گیری در استان سیستان و بلوچستان به شمار می‌آید؛ بنابراین اگر در طول روز به ساحل بروید، دقایق زیادی محو هیاهو صیادان، قایق‌های رنگارنگ و لنج‌های این بندر می‌شوید. این هیاهو به این دلیل است که اغلب مردم روستا به شغل ماهیگیری مشغول هستند و برای صید کوسه‌ماهی، میگو و... به اقیانوس هند رفت‌وآمد می‌کنند. عمده صادرات شاه میگو که آن را به «لابستر» می‌شناسند، از این بندر صید می‌شود.

ساحل و اسکله بریس؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: mohammad mehrabi

اسکله و ساحل بریس؛ منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: محمد محرابی

یکی از زیبایی‌های ساحل بریس چابهار پدیده موج‌فشان است. این پدیده زمانی به‌وجود می‌آید که موج دریا با فشار از میان سوراخ‌هایی که میان سنگ‌ها ایجاد شده‌اند، عبور می‌کند و به‌سمت بالا می‌پاشد. این فواره‌ها در مواقعی که دریا طوفانی است به مراتب بلندتر، زیباتر و دیدنی‌تر می‌شوند؛ زیرا قدرت موج‌هایی که به سنگ ها برخورد می‌کنند بسیار بیشتر از حالت معمولی است.

فصل تابستان و به‌خصوص شهریور ماه بهترین زمان برای تماشای زیباترین حالت پدیده موج فشان است. ایستادن روی صخره‌های ساحل در هنگام وقوع موج فشان خطر بسیاری دارد. همچنین اگر کودک همراهتان است مراقب آن‌ها نیز باشید.

مناسب‌ترین زمان سفر به بریس فصل پاییز، زمستان و بهار است. همچنین برای اقامت در این منطقه می‌توانید از اقامتگاه بومگردی بریس یا خانه‌های روستایی استفاده کنید.

ساحل بنود عسلویه

  • آدرس: استان بوشهر، شهرستان عسلویه، بخش چاه مبارک، دهستان نای بند، جنوب روستای بنود (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: فوتبال و والیبال ساحلی، شنا، حمام آفتاب، قایق‌سواری، پیاده‌روی در ساحل، کمپینگ، ویلا و سوییت.

ساحل بنود عسلویه، در مجاورت روستایی با همین نام و در جنوبی‌ترین قسمت استان بوشهر با فاصله ۶ کیلومتری از جاذبه چاه مبارک شهرستان عسلویه واقع شده است و یکی از دیدنی‌های عسلویه و بوشهر به حساب می‌آید. در این روستا حدود ۶۹۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) زندگی می‌کنند.

جالب است بدانید صحنه‌های اصلی فیلم محمد رسول الله (ص) در ساحل بنود فیلم‌برداری شدند و هنوز هم بقایایی از خانه‌های گلی و سازه‌های این فیلم در این بندر باقی مانده است؛ به همین دلیل ساحل بنود در نظر بسیاری از گردشگران مکانی آشنا به نظر می‌آید.

ساحل بنود عسلویه؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: reza ehtiati

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: رضا احتیاطی

از جمله امکانات ساحل بنود عسلویه می‌توان به فوتبال ساحلی، والیبال، حمام آفتاب، شنا در مناطق امن، قایق‌سواری توسط قایق‌های صیادان منطقه، قلعه سازی و شن بازی همراه همسفران کوچک اشاره کرد. 

بهترین زمان برای سفر به روستای بنود و گردش در ساحل آن فصول پاییز، زمستان و اوایل بهار است. اگر قصد کمپینگ در این ساحل را دارید، می‌توانید در این منطقه امن چادر بزنید و آتش روشن کنید. همچنین خود را برای دیدن منظره زیبای شب ساحل که صدای موج دریا و شنای فیتوپلانکتون‌ها چاشنی آن شده است، آماده کنید. شما همچنین می‌توانید راهی دهکده گردشگری پازارگاد عسلویه، بندر سیراف یا عسلویه شوید و نسبت به اجاره سوییت یا ویلا اقدام کنید.

ساحل بندر دیلم

  • آدرس: استان بوشهر، شهرستان دیلم، بخش مرکزی، دهستان حومه، جنوب غربی بندر دیلم (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: تفریحات آبی، شنا، موتور چهارچرخ‌سواری، ماشین‌سواری، دوچرخه‌سواری، حمام، ارائه مشاوره بهداشتی و درمانی در نوروز، کمپینگ، سوییت، مهمان‌پذیر و هتل

بندر دیلم در شمال استان بوشهر قرار دارد و حدود ۲۶,۱۸۰ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵) در‌آن زندگی می‌کنند. این بندر به‌لحاظ زیبایی سواحل ماسه‌ای و عرضه کالاهای خارجی همواره مورد توجه مسافران و گردشگران بوده است. پلاژ ماسه‌ای دیلم از «خور یفره» (آب‌راه اصلی دیلم) تا «خور جن» (یکی از خورهای معروف دیلم) ادامه دارد. وسعت ساحل باعث شده است تا گردشگران اغلب با خودروی شخصی تا کنار ساحل بروند و مدتی را در آنجا اتراق کنند. ساحل دیلم یکی از سواحل بی‌نظیر استان بوشهر محسوب می‌شود.

ساحل دیلم؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: milad piran

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: میلاد پیران

امکانات ساحل بندر دیلم شامل قایق‌سواری، جت اسکی، موتور چهارچرخ‌سواری، ماشین‌سواری، بادبادک‌بازی، محدوده شنا برای خانم‌ها و آقایان، دوش‌های مجزا، رستوران، کافه، بوفه، قهوه‌خانه سنتی، سرویس بهداشتی و حمام عمومی برای اقامت‌های روزانه هستند. علاوه بر‌ این در نوروز بازارچه‌های ساحلی نیز در این منطقه برپا می‌شوند. 

مناسب‌ترین زمان برای سفر به بندر دیلم اواسط فصل پاییز تا اوایل فصل بهار است. اگر قصد کمپینگ در در این ساحل زیبا و پاکیزه را دارید به‌راحتی می‌توانید در مناطق مشخص، چادر بزنید و اوقاتی را به استراحت یا خواب شبانه بپردازید. در غیر‌ این‌صورت امکان اقامت در هتل، مهمان‌پذیر و سوییت در اطراف این ساحل فراهم است.

ساحل ریشهر بوشهر

  • آدرس: شهرستان بندر بوشهر، بخش مرکزی، جنوب بندر بوشهر، منطقه باستانی ریشهر (مشاهده روی نقشه)
  • نوع ساحل: ماسه‌ای و صخره‌ای
  • امکانات رفاهی و تفریحی: قایق‌سواری، دوچرخه‌سواری، شترسواری، پیاده‌روی در ساحل، رستوران، کافی شاپ، آلاچیق و سوییت
  • آثار ملی ایران

ساحل ریشهر که یکی از جاهای دیدنی بوشهر به شمار می‌آید، در جنوب این شهر قرار دارد. قدمت آثار و اشیای کشف شده از شهر ریشهر و ساحل آن به هزاره سوم تا هزاره اول قبل از میلاد بازمی‌گردد. بازخوانی آجر نوشته‌های موجود در ساحل ریشهر نشان می‌دهد در دوران قدیم نام آن «لیان» بوده و با توجه به داشتن موقعیت جغرافیایی خوب، از مهم‌ترین مناطق ارتباطی غرب و شرق دنیای قدیم به شمار می‌رفته است. این موقعیت در جایگاه اقتصادی و تجاری این شهر نیز تاثیر بسزایی داشته است.

ساحل ریشهر؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Milad Mobasseri

منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: میلاد مبصری

نام ریشهر چکیده‌ای از «ریوارد اردشیر»، نام قدیمی این شهر است. این ساحل یکی از معروف‌ترین سواحل بوشهر محسوب می‌شود. در مجاورت این ساحل پارکی وجود دارد که همواره مورد توجه گردشگران و مسافران است؛ تا جایی‌که اغلب بساط پیک‌نیک در آن مشاهده می‌شود. مناسب‌ترین فصول برای گردش در ساحل ریشهر پاییز، زمستان و اوایل بهار خواهد بود.

یکی از جاذبه‌های ساحل ریشهر وجود دهکده ساحلی آن است که به گردشگران این امکان را می‌دهد تا انواع تفریحات از جمله دوچرخه‌سواری، قایق‌سواری، رستوران، کافی‌شاپ، شتر‌سواری و اتراق در آلاچیق‌های یک‌طبقه و دو‌طبقه و پیاده‌روی در ساحل امن و جذاب را تجربه کنند. برای اقامت در این ساحل نیز می‌توانید از آلاچیق‌های دهکده ساحلی یا خانه‌ها و سوییت‌های اطراف این ساحل استفاده کنید.

ساحل گرت لاوان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Mohssen Mohebbi

ساحل گرت جزیره لاوان؛ منبع عکس: گوگل‌مپ. عکاس: محسن محبی

اگر از ساکنان خون‌گرم و مهمان‌نواز شهرهای جنوبی ایران هستید یا  از سواحل زیبای جنوب دیدن کرده‌اید، لطفا تجربه، اطلاعات و نظر خود را با ما و دیگر کاربران عزیز کجارو به اشتراک بگذارید. 

منبع عکس کاور: گوگل‌مپ. عکاس: Cap Meti

پرسش‌های متداول

زیباترین سواحل جنوب ایران کدامند؟

سواحل جزیره‌های خلیج فارس مانند کیش، قشم، هنگام، هرمز، لاوان، شیدور و لارک، سواحل درک، شبتاب و بریس در نزدیکی چابهار و سواحل بنود، بندر دیلم و ریشهر در استان بوشهر برخی از زیباترین سواحل جنوب ایران هستند.

مطالب مرتبط:

دیدگاه