گزارش اختصاصی کجارو از منطقه فرهنگی گردشگری عباس آباد

سعیده خلیلی‌صفا
سعیده خلیلی‌صفا شنبه، ۱۲ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۱۰:۲۴
گزارش اختصاصی کجارو از منطقه فرهنگی گردشگری عباس آباد

اراضی عباس‌آباد با برخورداری از باغ‌ها و مراکز فرهنگی تفریحی متنوع یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی تهران و البته کمربندهای سبز پایتخت محسوب می‌شود.

به‌مناسبت هفته گردشگری و روز تهران بازدیدی اختصاصی برای خبرنگاران حوزه گردشگری در اراضی عباس‌آباد برگزار شد که در ادامه می‌توانید گزارش اختصاصی کجارو از این بازدید را مطالعه کنید.

منطقه فرهنگی گردشگری عباس‌آباد با ۵۶۰ هکتار وسعت در کنار پارک لویزان و چیتگر یکی از سه مرکز تفریحی فرهنگی مهم پایتخت محسوب می‌شود. این اراضی شامل جاهای دیدنی متنوعی برای کلیه اقشار و رده‌های سنی است که شاید بازدید از همه آن‌ها در یک روز امکان‌پذیر نباشد. در بخش نخست این بازدید بخش‌‌های مختلف اراضی عباس‌آباد معرفی و در بخش پایانی نیز سید محمحسین حجازی، مدیرعامل شرکت نوسازی اراضی عباس‌آباد، در نشستی پاسخگوی سوالات خبرنگاران بود.

مراکز فرهنگی تفریحی مجموعه فرهنگی تفریحی عباس‌آباد

خانه شعر

خانه شعر یکی از بخش‌های اراضی عباس‌آباد است که در جوار باغ کتاب قرار دارد. علاوه بر سالن‌های این بخش برای برگزاری جلسات اهل قلم، به‌تازگی موزه نادر ابراهیمی در طبقه همکف خانه شعر راه‌اندازی شده است و علاقه‌مندان از نزدیک می‌توانند آثار، دست‌نوشته‌ها و لوازم شخصی نادر ابراهیمی را از نزدیک مشاهده کنند. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این مجموعه کتابخانه شخصی نادر ابراهیمی است که شامل ۴۰۰۰ جلد کتاب است. گفتنی است کلیه این کتب و لوازم توسط همسر این نویسنده جهت حفظ و صیانت به مجموعه اهدا شده است.

باغ کتاب

باغ کتاب بزرگ‌ترین کتابفروشی ایران و خاورمیانه محسوب می‌شود که از شرق با کتابخانه ملی ایران، از شمال ‌شرق با فرهنگستان‌های علوم و زبان و ادب فارسی، از شمال ‌غرب با باغ هنر و از غرب با باغ‌موزه دفاع مقدس همسایه است.

فضای داخلی باغ کتاب تهران شامل چهار بخش اصلی با نام‌های بهارستان (کودک و نوجوان)، خیالستان (فناوری‌های دیجیتال)، نگارستان (سالن‌های سینما) و سروستان (عمومی و بزرگسال) است.

باغ و دریاچه هنر

باغ هنر با ۳٫۲ هکتار و دریاچه هنر با ۲,۵۰۰ متر مربع وسعت، در تاریخ ۲۷ مرداد ۹۸ در اراضی عباس‌آباد راه‌اندازی شدند تا به‌عنوان بزرگ‌ترین طرح هنری قلب پایتخت، محفل فرهنگی این محدوده را تکمیل کنند.

خانه موسیقی در باغ هنر اراضی عباس آباد تهران

باغ هنر شامل بخش‌های متعددی شامل رواق، کوشک مرکزی، آمفی‌تئاتر روباز ۲۰۰ نفره، سرای نمایش آثار فاخر هنرمندان تجسمی، آمفی‌تئاتری با ظرفیت ۲۵۰ تا ۳۵۰ نفر ویژه همایش و کارگاه، تالار اجتماعات مرکزی، ۶ سالن همایش ۲۰ تا ۵۰ نفر، فروشگاه‌های عرضه آثار هنری، باشگاه هنرمندان، قهوه‌خانه (کافی‌شاپ) و سالن غذاخوری می‌شود. سالن موسیقی نیز یکی از پروژه‌های در حال ساخت باغ هنر محسوب می‌شود.

دریاچه هنر، نه‌تنها مکانی برای تفریح شهروندان و گردشگران است؛ بلکه برای اجرای برنامه‌های هنری و میدانی نیز کاربرد دارد. این دریاچه دارای دو بخش شمالی و جنوبی است.

دریاچه هنر در مقابل باغ کتاب تهران

فودکورت خودرویی

یکی از بخش‌های جالب‌توجه مجموعه که به‌تازه‌گی راه‌اندازی شده فودکورت خودرو است که در جوار دریاچه هنر و ضلع جنوبی باغ کتاب قرار دارد. در این قسمت مجموعه بی‌نظیری از خودروهای قدیمی و کلاسیک جمع‌آوری شده و با تغییر کاربری محیطی جذاب را فراهم کرده‌اند.

باغ‌موزه دفاع مقدس

موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با زیربنای ۲۰۵ هزار متر مربع، یکی از بزرگ‌ترین باغ‌موزه‌های کشور محسوب می‌شود که از بخش‌های مختلفی مانند تالارهای هفت‌گانه، باغ راه، دریاچه مصنوعی، سالن‌های آمفی‌تئاتر و سراسرنما تشکیل شده است و با استفاده از فناوری‌های دیجیتال سعی در انتقال مفاهیم تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس دارد.

یکی از نکته‌های جالب‌توجه اینکه بخشی از خودروهای داعش پس از انحدام توسط سردار سلیمانی به این اراضی منتقل شده و هم‌اکنون در معرض بازدید عموم قرار دارد.

تپه پرچم

تپه پرچم و اهتزاز پرچم جمهوری اسلامی در باد

بزرگ‌ترین پرچم ایران و دومین پرچم بزرگ جهان روی تپه‌های عباس‌آباد، در کنار بوستان طالقانی و باغ‌موزه دفاع مقدس قرار دارد. برج این پرچم، ۱۵۰ متر بلندی دارد. ابعاد پرچم نصب شده روی برج، ۴۲ در ۲۴ متر است؛ یعنی این پرچم بیش ۱۴۰۰ متر مربع وسعت دارد. سازه برج پرچم در زمینی به مساحت ۶ هزار متر مربع با ۵۳۰ متر مربع زیربنا ساخته و در داخل آن فضایی برای بازدید گردشگران تدارک دیده شده است. ساخت برج مذکور از زمستان سال ۱۳۹۰ آغاز و تا تابستان سال بعد به طول انجامید.

بوستان طالقانی

بوستان طالقانی یا پارک جنگلی عباس‌آباد که نام پیشین آن پارک جهان کودک و تپه‌های داوودیه بوده، یکی از محبوب‌ترین بوستان‌های جنگلی شهر نزد پایتخت‌نشینان و مسافران داخلی و خارجی است.

گنبد مینا

گنبد مینا با پس زمینه خورشید و آسمان افتابی

گنبد مینا با ۱۱هزار متر مربع مساحت، دارای معماری یک کُره فضایی با قطر ۳۰ متر است که در محوطه این کره، سفر به کهکشان‌ها نمایش داده می‌شود و قرارگیری آن در حاشیه بزرگ‌راه همت، بهترین منظر شهری را برای رؤیت این مجموعه از بزرگ‌راه همت، مدرس و حقانی ایجاد کرده است.

پخش فیلم با زاویه ۱۸۰ درجه، گالری تاریخ علم و سرگرمی‌های علمی همراه با برگزاری نمایشگاه‌ها، رویدادهای علمی، تورهای علمی گردشگری، دوره های آموزشی و تولید محتوای نجومی برای تمامی علاقه‌مندان داخلی و خارجی از فعالیت‌های گنید مینا محسوب می‌شود.

ورودی پلانتاریوم گنبد مینا در اراضی عباس آباد

پلانتاریوم یا آسمان‌نما نیز تالاری است که نمایی از ستارگان، سیاره‌ها و دیگر پدیده‌های آسمانی، با اهداف آموزشی و سرگرمی نمایش داده می‌شود. در این مکان، فضای بازی نیز وجود دارد که به‌عنوان محوطه‌ای آموزشی برای علم نجوم به کار می‌رود. در مرکز گنبد آسمان‌نما، پروژکتورهای جداگانه‌ای برای خورشید، ماه، سیاره‌ها و ستارگان تعبیه شده است که توسط موتورهای دقیقی به حرکت درمی‌آیند و درصورت لزوم، سرعتشان سریع یا آرام می‌شود.

میدان مشاهیر

نمای میدان مشاهیر و اتوبوس برقی در عباس آباد

میدان مشاهیر از دیگر جاذبه‌های این بوستان است که حدود ۴,۲۰۰ متر مربع مساحت دارد و شامل دروازه عظیم ورودی، سنگ‌فرش منحصر‌به‌فردی با طراحی نقوش موجود در فرش‌های ایرانی‌، سکوهای جایگاه تندیس‌ها و کتیبه‌ای منقش می‌شوند.

دروازه میدان مشاهیر برگرفته از معماری اصیل ایرانی و نمادی از خوشامدگویی شکوهمند به استقبال‌کنندگان از بهار و نوروز است؛ حوضی باشکوهی در میان میدان قرار دارد؛ ضمن آنکه در انتهای میدان نیز کتیبه‌ای بزرگ منقوش به روایت‌هایی از ائمه اطهار خودنمایی می‌کند. علت نام‌گذاری این میدان را می‌توان بیش از ۴۰ سردیس از بزرگان تاریخ ایران‌زمین و همچنین ۳۰ تندیس از مشاهیر معاصر دانست که قرار بود باهدف هویت‌بخشی، حفظ ارزش‌های ملی و نیز معرفی فرهنگ غنی ایران به گردشگران داخلی و خارجی در آن استفاده شود؛ اما بعد از گذشت چندین سال از افتتاح آن، فقط تعداد انگشت‌شماری از نیم‌تنه‌ها نصب شده‌اند.

بوستان بنادر

محوطه بوستان بنادر با وسعتی حدود ۲۴ هزار متر مربع در ضلع شرقی ساختمان بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی قرار دارد که از ضلع شمالی به حیاط یا میدان کاروان‌سرا و از ضلع جنوب به دامنه رو به بزرگ‌راه همت محدود می‌شود.

در این بوستان، پاتوق کشتی، پاتوق لنگرگاه و پاتوق فانوس دریایی برای خدمت‌رسانی به گردشگران تدارک دیده شده‌اند. مسیر ویژه پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری، درشکه و راپل نیز از برجسته‌ترین امکانات این بوستان به شمار می‌روند.

گنبد مینا و رقص فواره های آب نمای بوستان نوروز اراضی عباس اباد

در بوستان بنادر، بنایی بنام «کبوتر خانه» نیز به چشم می‌خورد که باهدف برقراری رابطه بین مردم و حیات وحش ساخته شده است. چادرهای نمایشگاهی، آلاچیق‌ها و مجسمه لاک‌پشت دریایی از دیگر شاخص‌های این بوستان هستند که عملکرد خاصی نظیر سایه‌بان و اسکان موقت دارند و گاهی وقت‌ها نیز صرفا به‌صورت یک هنر عمومی، جانمایی شده‌اند.

کارکرد و نام این پارک فقط به‌خاطر هم‌جواری با ساختمان بنادر و کشتیرانی، بوستان بنادر نامیده نمی‌شود؛ بلکه عملکرد آن به سفر و مسافرت اشاره دارد و بخش‌های موضوعی اعم از کالبد و فضای کشتی، کالبد و فضای لنگرگاه، کالبد و فضای فانوس دریایی و ایستگاه درشکه جهت استفاده بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده است.

بوستان آب و آتش

گلستان حضرت ابراهیم (ع) یا بوستان آب و آتش با مساحتی حدود ۲۴ هزار متر مربع در سال ۱۳۸۸ در شمال مجموعه تفرجگاهی اراضی عباس‌آباد افتتاح شد. چهار برج در ضلع شرقی بوستان و به ارتفاع ۱۰ متر ساخته‌ شده‌اند که هر شب و هم‌زمان با غروب آفتاب کار خود را آغاز و هر نیم ساعت یک ‌بار ناگهان شعله‌های پرحرارت آتش را به آسمان پرتاب می‌کنند.

در همان نزدیکی و در کنار شعله‌های آتش، رقص آب، ما را به یاد داستان گلستان شدن آتش نمرود بر حضرت ابراهیم می‌اندازد. پنج کتیبه فولادی که یکی دیگر از جلوه‌های زیبای بوستان حضرت ابراهیم هستند، به‌عنوان این پارک اشاره دارند. این کتیبه‌های فولادی در قالب تصاویر برجسته رنگ‌آمیزی شده، به بخش‌های مهم زندگی حضرت ابراهیم می‌پردازند.

برج های آتش بوستان آب و آتش در اراضی عباس آباد

پل ابریشم

پل ابریشم با ارتفاع نزدیک به ۲۰۰ متر، بوستان آب و آتش و بوستان نوروز در ضلع شمال و جنوب بزرگ‌راه همت در تپه‌های عباس‌آباد تهران را به یکدیگر متصل می‌کند. همان طور که جاده‌ی ابریشم در گذشته قاره‌ی آسیا را به آفریقا پیوند می‌داد، شاید پل ابریشم هم نمونه‌ی کوچک شده‌ جاده‌ ابریشم باشد که دو بوستان را به هم متصل می‌کند. با ورود به پارک آب و آتش، در مسیر پیاده‌روی پارک پیش بروید تا به این پل زیبا برسید.

پل طبیعت

پل طبیعت در خیابان منطقه عباس آباد تهران

پل طبیعت با شکل عجیب و پیچیده‌اش در حدفاصل دو بوستان بزرگ تهران، یعنی بوستان‌های طالقانی و آب و آتش، قرار دارد و هرروز هزاران نفر برای تماشا یا عبور از روی آن به منطقه عباس‌آباد تهران می‌آیند. پل طبیعت با بیش از ۳۰۰ متر طول و ۴۰ متر ارتفاع در سه طبقه، بزرگ‌ترین پل پیاده‌روی ایران به حساب می‌آید که شاید بتوان آن را بزرگ‌ترین درخت فولادی کشور با بیش از ۲۰ هزار تن فولاد دانست.

بخش دوم: نشست خبری

نشست خبری درباره منطقه گردشگری عباس آباد تهران

بخش دوم بازدید با حضور مدیرعامل شرکت نوسازی عباس‌ آباد و معاونان وی برگزار شد. حجازی در سخنان خود به این موضوع پرداخت که از ابتدای شکل‌گیری پروژه اراضی عباس‌آباد از سال ۱۳۵۳ تنها در دوسال گذشته از دیدگاه گردشگری مورد توجه قرار گرفته است و خوشبختانه اماکنی که که در طرح جامع اراضی عباس‌آباد قرار داشته تا ۸۵ درصد تکمیل شده و در حال ارائه خدمات به شهروندان است.

طبق اظهارات حجازی، اراضی عباس‌آباد در حال حاضر در فاز بهره‌برداری از بعد فرهنگی، گردشگری و معماری قرار دارد.

حجازی چنین اظهار کرد که این اراضی در یکی از نقاط استراتژیک شهر تهران قرار دارد و یکی از مجموعه‌های تنفس‌گاهی پایتخت محسوب می‌شود. ازاین‌رو، تلاش بر این بوده تا محوریت مدیریت اراضی عباس‌آباد در این راستا باشد.

مدیرعامل شرکت بازسازی منطقه عباس آباد در حال سخنرانی

مدیرعامل شرکت نوسازی عباس‌آباد در پاسخ این سوال خبرنگار کجارو در رابطه با موفقیت منطقه عباس‌آباد در جذب گردشگر به‌ویژه در دوره کرونا چنین گفت:

این اراضی اخیرا به فاز جذب گردشگر پیوسته و همچنان در ابتدای این راه قرار دارد. در واقع، خط سیر گردشگری از ابتدای امسال در دستور کار گرفته و متاسفانه این خط مشی تحت‌تاثیر شیوع کرونا قرار گرفت. ولی تلاش‌های ما در این رابطه در دو حوزه نقش ساختاری در اماکن عباس‌آباد از قبیل برنامه‌های اجرای موسیقی در پارک آب و آتش و نیز همکاری برای برگزاری تورها در منطقه در حال انجام است.

کمیته گردشگری اراضی عباس‌آباد نیز توانسته در معرفی این اراضی موفق عمل کند. در حوزه بین‌الملل نیز توانسته‌ایم تا به عضویت شازمان جهانی گردشگری دربیاید و این موضوع پهنه‌ای بین‌المللی را برای شهر تهران ایجاد کرده است.

اقدامات ما برای جذب گردشگر در دوره کرونا عموما مربوط به اجرای برنامه‌ها در فضای باز است؛ از جمله افتتاح گذر گردشگری و نیز برنامه‌های مشترک از جنس روز جامعه مانند حضور استارت‌اپ‌های گردشگری و فرهنگی در دو ماه آینده. از این قالب‌های سعی در توسعه گردشگری در اراضی عباس‌آباد را داریم.

در ادامه نشست نیز سوالات و انتقادهای خبرنگاران حاضر در جلسه نسبت به امکانات و فضای موجود در مجموعه مطرح و پاسخ داده شد.

 

مطالب مرتبط:

منبع کجارو

دیدگاه