۹ روش برای حفظ انگیزه هنگام یادگیری زبان
یاد گرفتن یک زبان جدید سریع و ساده است، به شرطی که روش صحیح آن را یاد بگیرید. یکی از دلایلی که سبب میشود نتوانیم مثل همیشه زبان یاد بگیریم و با سرعت پیش برویم، از دست دادن انگیزه است. مشکلی که ممکن است برای هر زبانآموزی پیش بیاید. در این مقاله با چند روش ساده آشنا میشویم تا با استفاده از آنها در راه یادگیری زبان همیشه باانگیزه بمانیم و روند یادگیری خود را با سرعت و دقت پی بگیریم. با کجارو همراه باشید.
یادگیری زبان به تلاش زیاد، پشتکار و زمان نیاز دارد. اما نکات و روشهایی هم برای مطالعهی زبان وجود دارد که با به کار بستن آنها میتوانید در کمترین زمان، بیشترین بازده را داشته باشید و در وقت خود صرفهجویی کنید.
هر کسی در هر سنی میتواند هر زبانی را از هر جایی شروع به یادگیری کند. این نکات نیز به شما کمک میکند تا به فرآیند یادگیریتان سرعت ببخشید.
۱. توصیههای کسانی را که الهامبخش شما هستند بخوانید
گاهی اوقات به شدت مشتاق یادگیری یک زبان جدید هستید، اما پس از چند روز این آتش خاموش میشود و به دلایل متعددی ناامید میشوید. در این مواقع، بهترین کار استفاده از توصیههای افراد موفق در این زمینه است.
زمانی که احساس میکنید برای ادامهی مسیر خود انگیزهی کافی ندارید، کتاب، مقاله یا پستهای وبلاگ یکی از افرادی که در این زمینه الهامبخش شما بوده است را بخوانید. زمانی که تجربیات و داستانهای موفقیت این افراد را مرور میکنید، موفقیت آنها شما را برای ادامهی مسیر تشویق میکند. با خود فکر میکنید: چه چیزی باعث میشود که من هم نتوانم مثل آنها در این راه به موفقیت برسم؟ این افراد انسانهای عادی هستند، مثل من و شما. تنها تفاوت آنها در این است که توانستهاند هدفی برای خود مشخص کنند و در راه رسیدن به آن دست از تلاش بر نداشتهاند.
فهمیدن این مطلب به شما انگیزه میدهد تا برای رسیدن به اهدافتان، تلاش خود را بدون وقفه ادامه دهید و از شکستها ناامید نشوید.
۲. وقت خود را در اینترنت تلف نکنید
شاید برای شما هم پیش آمده که کاملا مشتاق و آمادهی یادگیری و تمرین زبان هستید. با اشتیاق تمام کامپیوتر را روشن میکنید. سپس با خود فکر میکنید که فقط چند دقیقه ایمیلهایتان را چک کنید، چند دقیقهای را هم در فیسبوک دور بزنید تا ببینید دنیا دست کیست و چند دقیقهای هم مطالب سایت مورد علاقهتان را دنبال کنید. پس از مدتی متوجه میشوید که ساعتهای متمادی پای کامپیوتر نشستهاید و هیچ کار مفیدی انجام ندادهاید. ساعتهایی که میتوانستید صرف یادگیری قیدها، تمرین گرامر و تلفظ یا تمرین مکالمه با یک زبانآموز دیگر کنید؛ هر کاری غیر از تلف کردن وقت در فضای مجازی.
با شرایط موجود، کافی است تا اندکی حواسمان به جای دیگری پرت شود، دیگر تمرکز کردن و ادامهی کاری که مد نظر داشتید، سخت میشود.
بهتر است در چنین شرایطی کمی خوددار باشید. اگر کنترل زمان و انجام کارها برایتان سخت است میتوانید از کمکهای بیرونی استفاده کنید.
اگر این مسئله برای شما زیاد پیش میآید که زمانی که آنلاین هستید زیاد دچار حواسپرتی و عدم تمرکز میشوید، میتوانید از افزونههایی استفاده کنید که شما را وادار به انجام کارتان میکند و دسترسی شما را به اینترنت محدود میکند. یکی از این افزونهها که برای مرورگر گوگل کروم طراحی شده، StayFocusd است. با نصب این افزونه میتوانید با تنظیمات خاص، مدت زمانی را که به سایتهای مختلف سر میزنید محدود کنید. به عنوان مثال شما برنامهریزی کردهاید که در روز فقط ده دقیقه از فیسبوک استفاده کنید. این افزونه پس از طی شدن این زمان، دسترسی شما به فیسبوک را تا انتهای روز قطع خواهد کرد.
اگر از مرورگر فایرفاکس استفاده میکنید، افزونهی Leechbox همین کار را برای شما انجام میدهد.
۳. از قلم و کاغذ استفاده کنید
گاهی اوقات بهتر است که کامپیوتر را کنار بگذارید و از قلم و کاغذ برای یادگیری استفاده کنید. تحقیقات نشان داده است که نوشتن و به روی کاغذ آوردن اطلاعات، یکی از بهترین روشها برای یادگیری و به خاطر سپردن آنها است.
کارهایی که میتوانید با قلم و کاغذ انجام دهید شامل موارد زیر است:
درست کردن فلشکارت
نامه نوشتن برای دوستی که به زبان مورد نظر صحبت میکند
نوشتن یک متن برای استفاده از آن در مکالمهی اسکایپ با دیگر زبانآموزان
یادداشت برداشتن از فیلمهایی که با زبان مقصد میبینید
۴. برای خودتان اهداف کوچک واقعبینانه در نظر بگیرید
بسیاری از افراد، یادگیری یک زبان جدید را شروع میکنند، اما قبل از اینکه به آن تسلط پیدا کنند، آن را رها میکنند. به نظر شما چرا این اتفاق میافتد؟
یکی ار دلایل این دلسردی و ناتمام ماندن یادگیری زبان، نداشتن هدفی واضح و مشخص در مسیر یادگیری است. زمانی که هدف نداشته باشید به سادگی یادگیری را کنار میگذارید یا از اول آن را شروع نمیکنید. گاهی اوقات هم اهدافی که در نظر میگیرید، بزرگ و دستنیافتنی به نظر میرسند؛ مثلا یادگیری زبان فرانسه و انگلیسی به طور کامل تا سال ۱۴۰۰.
بدون هدف شروع کردن و در نظر گرفتن اهداف بزرگ و دور از دسترس، دو عاملی است که سبب میشود انگیزهی خود را برای مطالعه و تلاش از دست بدهید.
یک خانه با کنار هم قرار دادن هزاران آجر ساخته میشود. یادگیری زبان نیز به ساختن خانه شباهت دارد. به همین دلیل است که متخصصان توصیه میکنند در مسیر یادگیری زبان، اهداف کوچک و قابل دسترستر داشته باشید.
برای خودتان هدفی در نظر بگیرید که تا پایان این هفته بتوانید به آن دست پیدا کنید. مثلا:
- یادگیری روزانه ۲۰ کلمهی جدید
- پیدا کردن یک دوست برای انجام مکالمهی آنلاین
- انجام یک مکالمه دربارهی غذاهای مورد علاقه
نکتهی مهم این است که در این مدت، شما هدفی دارید که برای رسیدن به آن تلاش میکنید. هدفی که دور از ذهن نیست و مطمئن هستید که در پایان زمان در نظر گرفته شده میتوانید به آن دست یابید.
اگر میخواهید انگیزهتان برای ادامهی کار بیشتر شود، اهداف کوچکتان را روی کاغذ بنویسید و جلوی دیدتان قرار دهید؛ طوری که هر روز آن را ببینید و برای رسیدن به آن ترغیب شوید.
۵. قسمتهایی که کمتر دوست دارید را زودتر یاد بگیرید
یادگیری زبان، جنبهها و بخشهای گوناگونی دارد. قسمتهایی وجود دارد که شما آنها را بیشتر از بقیه دوست دارید که البته برای هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. به عنوان مثال بعضی از افراد، خواندن و نوشتن را بیشتر دوست دارند، اما صحبت کردن برایشان عذابآور است. برخی دیگر ممکن است مکالمه را دوست داشته باشند و زودتر یاد بگیرند، اما تا زمانی که مجبور نباشند به کتاب دستور زبان دست نمیزنند.
ابتدا قسمتها و مباحثی که بیشتر و کمتر از بقیهی مباحث دوست دارید، مشخص کنید. سپس در مواقعی که یادگیری خود را شروع میکنید و مشتاقتر و پرانرژیتر هستید، روی بخشهایی کار کنید که کمتر مورد علاقهی شما هستند یا فکر می کنید که برایتان سخت تر هستند.
چرا باید این کارها را اول انجام دهیم؟
چون طبیعت انسان به گونهای است که از انجام کارهای سختتر و کارهایی که کمتر به آن علاقه دارد، تا حد امکان اجتناب میکند. نگهداشتن کارهای سخت برای مراحل آخر باعث میشود که شما از ادامهی مسیر به کلی ناامید و دلزده شوید.
پس کارهای سخت را زودتر انجام دهید و آنها را کنار بگذارید. با این کار برای انجام کارهای راحتتر و یادگیری بخشهای دوستداشتنیتر به اندازهی کافی انگیزه و اشتیاق خواهید داشت و یادگیری زبان به کاری لذتبخش برای شما تبدیل خواهد شد.
۶. زمانی که عملکرد خوبی دارید، خودتان را تشویق کنید
البته یادگیری زبان خودش یک تشویق و جایزه است. اما گاهی اوقات ما به انگیزه و محرک بیشتری نیاز داریم.
فرض کنید که کفشهای ورزشی شما کهنه شده و دیگر قابل استفاده نیست و قصد دارید یک جفت کفش نو بخرید. میتوانید این کار را زمانی انجام دهید که به موفقیتی در روند یادگیری زبان خود دست یافتهاید. با خرید کفش نو خودتان را به خاطر این موفقیت تشویق کنید.
این کار را میتوانید برای تک تک مراحل یادگیریتان انجام دهید تا زمانی که به هدف نهایی خود برسید.
۷. بیرون بروید و هوای تازه استشمام کنید
ممکن است زمانی که یادگیری زبان را با لپتاپ و تبلت دنبال میکنید پس از مدتی خسته شوید و نیاز به هوای تازه پیدا کنید. بهتر است کمی بیرون بروید و هوای تازه استشمام کنید.
ورزش کردن نیز میتواند توانایی حافظهی شما را افزایش دهد؛ زیرا عوامل رشد را در مغز افزایش میدهد. بهتر است که همزمان با شروع یادگیری زبان، کمی ورزش روزانه را هم به برنامهی خود اضافه کنید.
به علاوه، زمانی که شما ورزش می کنید انرژی از دست میدهید و این باعث میشود که هنگام یادگیری زبان، کمتر حواستان پرت شود و در زمان استراحت بدنتان میتوانید به خوبی بر یادگیری خود تمرکز کنید.
۸. زبان مورد نظر را در ابعاد مختلف زندگی خود وارد کنید
بدون شک علاقه به یادگیری یک زبان، ریشه در علاقه به فرهنگ کشور مورد نظر دارد. فرهنگ و زبان دو جزء جدانشدنی هستند.
البته زندگی کردن در محیط کشوری که زبان آن را یاد میگیریم بسیار در یادگیری زبان موثر است. البته گاهی این امکان برای زبانآموزان وجود ندارد، اما با روشهای دیگری میشود محیط پیرامون را طوری ترتیب داد که زبانآموز بتواند با زبان مورد نظر زندگی کند.
به عنوان مثال میتوانید غذای کشور مورد نظر را بخورید و دستور غذاها را در اینترنت جستوجو کنید. اگر میخواهید بیرون از منزل غذا بخورید، یک رستوران خارجی پیدا کنید که غذای کشور مقصد را سرو میکند.
در یوتیوب یا سایر رسانههای مرتبط، دربارهی گروههای هنری یا هنرمندان کشور مقصد جستوجو کنید و آثارشان را گوش کنید.
سریال تلویزیونی مورد علاقهتان را با زیرنویس یا زبان مورد نظرتان ببینید.
چیزهایی که در رابطه با فرهنگ کشور مقصد دوست دارید در اطراف خود قرار دهید. مثل تابلوهای نقاشی و عکس یا کتابهای ادبی و... . همهی اینها باعث میشود که برای یادگیری زبان مورد نظر انگیزه پیدا کنید.
۹. برای کارهای خود ضربالاجل تعیین کنید
اگر به دنبال یک عامل محرک و انگیزهبخش برای ادامهی کارتان هستید، بهترین کار تعیین کردن ضربالاجل برای انجام کارهای گوناگون است. به عنوان مثال آزمونی که قرار است سه ماه آینده برگزار شود بهترین فرصت است برای اینکه بتوانید خودتان را به سطحی از آمادگی برسانید. هر چه اهمیت این آزمون بیشتر باشد شما را برای ادامهی مسیر بیشتر تشویق می کند.
اگر قصد شرکت در هیچ آزمونی را ندارید، میتوانید از جایگزینهای دیگری استفاده کنید.
میتوانید با گروهی از زبانآموزان دیگر، زمانی را برای گردهمایی تعیین کنید و همگی تلاش کنید که تا آن زمان به سطحی از آمادگی برسید. اگر تعطیلاتی در پیش دارید و برای شما امکانپذیر است، میتوانید برای سفر به کشوری که در حال یادگیری زبانش هستید، برنامهریزی کنید. درگیر شدن با فرهنگ یک کشور و برقراری ارتباط با اهالی آن، یکی از بهترین روشها برای یادگیری زبان است.
به خاطر داشته باشید، تنها چیزی که شما را از دستیابی به اهداف و رویاهایتان در یادگیری زبان باز میدارد، خود شما هستید. پس با رعایت این نکات، انگیزه و اشتیاق خود را حفظ کنید و یادگیری خود را با تلاش ادامه دهید.
شما برای باانگیزه ماندن و ادامهی مسیر از چه روشهایی استفاده میکنید؟ تجربیات خود را با کجارو در میان بگذارید.
منبع: fluentin3months
دیدگاه