ادویه قدمتی به درازای تاریخ تمدن بشری دارد و در دوره باستان، از با ارزشترین کالاهای بازرگانی به حساب میآمد. تجارت ادویهها اغلب از هند و خاورمیانه انجام میگرفت؛ ازاینرو، مناطقی از قاره آسیا و خاورمیانه را خاستگاه انواع ادویه در جهان معرفی میکنند. هرچند با توجه به شرایط اقلیمی، هر کشوری ادویههای مخصوص به خود داشت که با طعمها و رنگهای متنوع، علاوه بر غذا برای رنگآمیزی پارچه، آرایش چهره و... نیز به کار میرفت.
بر این اساس، انواع ادویه به عنصر جداییناپذیر هر فرهنگی تبدیل شد و در انتقال فرهنگ به سایر ملل دنیا نیز نقش مهمی ایفا کرد. در این میان، زادگاه زعفران، با ارزشترین و گرانبهاترین ادویه موجود در جهان را ایران (بهویژه منطقه خراسان) میدانند؛ کشوری که بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده این ادویه خوش رنگوبو در دنیا نیز شناخته میشود. هرچند برخی از منابع موجود، سهم ایران از بازارهای جهانی زعفران در سال ۱۳۹۸ خورشیدی را تنها برابر ۳۶٫۷٪ تخمین زدهاند.
قدمت زعفران را به قرنها پیش از میلاد مسیح نسبت میدهند و مستندات تاریخی نیز به عمر ۳,۵۰۰ ساله این ادویه با ارزش اشاره کردهاند. ادویهای که از کلاله گلهایی بنفشرنگ از تیره زنبقیان برداشت میشود و پس از خشک کردن، بهعنوان چاشنی معطر و خوشرنگ در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر مصرف غذایی، زعفران بهدلیل خواص دارویی در حفظ سلامتی جسم و روان نیز نقش بسزایی ایفا میکند.
زعفران به طلای سرخ معروف است؛ از این جهت که گرانترین ادویه در جهان به شمار میرود. گفته میشود که از هر ۲۳,۰۰۰ گل زعفران، حدود یک کیلوگرم زعفران به دست میآید و بنابراین، مانند طلا گرانبها و ارزشمند است. از سوی دیگر، روش برداشت این گیاه، به شیوه دستی و بسیار سخت انجام میگیرد و زمان و صبر زیادی میطلبد.
وجود گل زعفران در بخشهای خاص و مناطق محدودی از کره زمین و آن هم فقط برای چند هفته کوتاه، مزید بر علت میشود تا ادویه زعفران به فراوانی در دسترس همگان نباشد. پس از برداشت محصول نیز بهدلیل شکننده بودن، احتیاط و مراقبت بسیاری نیاز است تا همه مراحل تبدیل گل به ادویه بهدرستی پیش برود و عطر، رنگ و طعم زعفران، دستخوش تغییر نشود.
همه موارد ذکر شده، فرایند زمانبر و پر هزینه تولید طلای سرخ جهان را پیچیدهتر و با ارزشتر از ادویههای دیگر پیشمیبرد و البته، انواع مختلفی از زعفران را پدید میآورد. به عبارت دیگر و بهطور کلی، تفاوت انواع ادویه زعفران با نمونههای مشابه را باید در نحوه برداشت، آب و هوای منطقه، جداسازی گل زعفران و درجه خلوص ادویه جستوجو کرد؛ بنابراین، شاید عجیب نباشد که زعفران ایرانی در دنیا با عنوان زعفران خالص، اصیل و مرغوب شناخته میشود.
منبع عکس: The Daily Meal ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Plantura Magazine؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: letsvisitpersia؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Healthshots؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: irandestination ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: irna ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Better Homes & Gardens ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: irna ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: irna ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Plantura Magazine ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Rumi Spice؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Plantura Magazine؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: irna ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Greater Kashmir ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: fararu ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Conde Nast Traveler ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Healthshots؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Healthshots؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Slofoodgroup؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: tavakolisaffron؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: TasteIran ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: TasteIran ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: TasteIran ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: TasteIran ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: italiaregina ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: The Guardian ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Nikkei Asia ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: mahkesht؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: mahkesht؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: parsa global saffron and tea ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Persian Food Tour؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: mahchin ؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Natural Moreish؛ عکاس: نامشخص
از شما نیز دعوت میکنیم تا اطلاعات یا تجربیات خود درباره ادویه زعفران، نوع زعفران مصرفی، میزان استفاده و تاثیر آن بر سلامت را با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: South China Morning Post ؛ عکاس: نامشخص