با تور مجازی از کاخ گلستان تهران بازدید کنید

اکرم زمانی نوری
اکرم زمانی نوری سه شنبه، ۱۹ مهر ۱۴۰۱ ساعت ۲۱:۰۱
با تور مجازی از کاخ گلستان تهران بازدید کنید

کاخ گلستان یکی از مکان‌های باشکوه و زیبای شهر تهران است که یادگاری از دوران قاجار به شمار می‌آید. این کاخ در نزدیکی بازار بزرگ یا ۱۵ خرداد قرار دارد.

نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۹/۰۱/۲۳ منتشر شده و در تاریخ ۱۴۰۱/۰۷/۱۹ به‌روزرسانی شده است.

یکی از  بهترین راه برای کسانی که عاشق سفر کردن و بازدید از جاذبه‌هاگردشگری، موزه‌ها و بناهای تاریخی و فرهنگی هستند، بازدید مجازی از این مکان‌ها است. بسیاری از موزه‌ها امکان بازدید مجازی را در سایت خود فراهم کرده‌اند و برخی از مکان‌های تاریخی را می‌توان در دنیای اینترنت دیدن کرد. این بار قصد داریم که شما را به گشت‌وگذار مجازی در یک اثر جهانی در قلب تهران دعوت کنیم. این بنا کاخ معروف گلستان است که جزو میراث جهانی ایران به شمار می‌رود. با کجارو در این بازدید همراه باشید.

کاخ شمس العماره اولین ساختمان چند طبقه تهران

کاخ گلستان در سال ۱۳۹۲ در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید. قدمت این بنا که بیشتر به‌عنوان کاخی از دوران پاشاهان قاجار شناخته می‌شود، به دوران صفویه برمی‌گردد. در عهد کریمخان زند نیز تعییراتی در آن ایجاد و بناهایی ساخته شد؛ اما عمده‌ی اهمیت کاخ گلستان مربوط به زمان قاجار است. در این دوران، تاریخ گلستان با یکی از مهم‌ترین وقایع سیاسی کشور یعنی انقلاب مشروطیت پیوند خورده و در دوران پهلوی نیز شاهد تاج‌گذاری پهلوی اول و پهلوی دوم بوده است.

مجموعه کاخ گلستان از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که به شرح زیر است:

  • عمارت شمس العماره: شمس العماره یا عمارت خورشید، شاخص‌ترین بنای کاخ گلستان است. این عمارت در عهد ناصری در پنج طبقه ساخته شد و در روزگار خود بلندترین بنای شهر تهران محسوب می‌شد.
  • عمارت تخت مرمر: قدیمی‌ترین بنا در کاخ گلستان است که ساخت آن به دوران کریم خان زند باز می‌شود و جایگاهی است که پادشاهان قاجار در این مکان به مراسم سلام می‌نشستند و طبقات مختلف مردم را در مواقع خاص، بار عام می‌دادند.
  • خلوت کریمخانی: این بخش از کاخ گلستان که جلوخان نیز نام دارد در زمان کریم خان ساخته شده است و بنایی سرپوشیده و ستون‌دار به‌صورت ایوان سه دهنه‌ای است که در وسط آن حوضی وجود دارد. در گذشته، آب قنات شاهی از میان آن بیرون می‌آمد و در باغ‌های سلطنتی جریان داشت.
  • کاخ اختصاصی: این کاخ از پنج تالار: اتاق موزه (تالار سلام یا تاج‌گذاری)، تالار عاج، آینه، ظروف و برلیان تشکیل شده است.
مهم‌ترین وقایع سیاسی تهران در مجموعه کاخ گلستان رقم خورده ست
  • تالار برلیان: یکی از تالارهای زیبای کاخ گلستان است که که در جای تالاری به نام بلور بنا شده است.
  • عمارت بادگیر: در زمان فتحعلی شاه در ضلع جنوبی باغ گلستان بنا شده است. این عمارت دارای شاه‌نشین و حوض‌خانه و یکی از زیباترین تالارهای کاخ گلستان است که مزین به نقاشی، زرنگاری، آینه‌کاری، گچ‌بری، منبت‌کاری و مرمر است.
  • عمارت الماس: این بنا به‌دلیل آینه‌کاری‌های داخلی آن به عمارت الماس معروف است و قدمت آن به زمان حکومت فتحعلی شاه احداث برمی‌گردد.
  • موزه مخصوص: این موزه قسمتی از حوض‌خانه‌ی تالار سلام یا تاج‌گذاری را تشکیل می‌دهد. اشیای موجود در این موزه از نفیس‌ترین آثار به‌جای مانده از شاهان قاجار است.
  • موزه نگارخانه: این بخش به نام اتاق موزه، تالار سلام یا تالار تاج‌گذاری نیز شناخته می‌شود. این بنا در زمان ناصرالدین شاه ساخته شد.
  • موزه مردم‌شناسی: موزه‌ مردم‌شناسی یا «کاخ ابیض» نیز به دستور ناصرالدین شاه برای جا دادن هدایا «سلطان عبدالحمید»، پادشاه عثمانی ساخته شد. این کاخ به‌دلیل نمای سفید آن که به شیوه بناهای قرن ۱۸ اروپا گچ‌بری و نماسازی شده و پله‌ها و ازارهای سرسرای کاخ نیز از مرمر سفید و رگه‌دار بود، به قصر ابیض معروف شد.
  • موزه عکاس‌خانه: در این موزه مجموعه‌ای از عکس‌های دوره قاجار به‌همراه وسايل عکاسی آن زمان به در معرض نمایش قرار دارد.
  • موزه حوض‌خانه: در این موزه مجموعه تابلوها و همچنين بعضی از اشیای اهدایی پادشاهان اروپایی به دربار قاجار و برخی از اسناد تصویری از این دوران به نمایش گذاشته شده است.

کاخ گلستان در رو‌به‌روی بازار ۱۵ خرداد قرار دارد. دسترسی به این کاخ از طریق مترو به‌راحتی میسر است و کافی است در ایستگاه ۱۵ خرداد پیاده شوید و با کمی پیاده‌روی به آن برسید. از طریق تور مجازی کاخ گلستان می‌توانید از این کاخ باشکوه و بخش‌های مختلف آن در قلب پایتخت دیدن کنید.کجارو روزانه مطالب مختلفی را با محوریت تورهای مجازی و سفرهای تصویری به اشتراک می‌گذارد. اگر به این دست از مطالب علاقه‌مندید، بازدید روزانه از کجارو را از دست ندهید.

مطالب مرتبط:

منبع golestanpalace

دیدگاه