تحولات سیاسی و تاثیرات آن بر صنعت گردشگری کشورها
فعالیتها و درگیریهای مسلحانهی اخیر در ترکیه که شامل بمبگذاریهای داعش نیز میشود، صنعت گردشگری این کشور را نشانه رفته و با خطر جدی روبهرو کرده است. البته کودتا در ترکیه اتفاق تازهای نیست. از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۷ چهار کودتا در ترکیه به وقوع پیوسته که در طی آن وقایع تلخ و خونینی رخ داده و نظامیان قدرت را به دست گرفتهاند.
در جریان کودتای یکروزهی اخیر نیز پرواز هواپیماها به این کشور لغو شد و وزارت خارجهی ایران نیز از گردشگران ایرانی و ایرانیان مقیم در ترکیه درخواست کرد تا اطلاع ثانوی محل اقامت خود را ترک نکنند، از حضور در تجمعها خودداری کنند و به هشدارهای امنیتی مسئولان مربوطه توجه کنند.
اکنون به نظر میرسد که با این اتفاقات، گردشگری ترکیه با مشکل جدی مواجه شود. اما شرایط فعلی این کشور بهنحوی است که به نظر میرسد مرتب کردن اوضاع و بازگردان شرایط به حال سابق بسیار سخت است.
به عقیدهی همه کارشناسان یکی از مهمترین عواملی که سبب جذب گردشگران به یک کشور میشود، ثبات و امنیت سیاسی است. ناآرامیها سبب میشود تا گردشگران از اهمیت و اعتبار فرهنگی و تاریخی یک مقصد گردشگری چشم بپوشند و راه خود را به سوی مسیر دیگری کج کنند. چراکه این بیثباتی حتی برای مدت کوتاه نیز میتواند صنعت گردشگری را با مشکل مواجه کند.
علاوه بر ترکیه چند کشور پربازدید دیگر از جمله تایلند و مصر نیز درگیر کودتای نظامی بودهاند.
ترکیه
ترکیه از سالها پیش با سرمایهگذاری در صنعت گردشگری آن را به یکی از منابع اصلی درآمد خود تبدیل کرده است. البته شرایط آبوهوایی، ویژگیهای جغرافیایی و جاذبههای تاریخی و فرهنگی این کشور نیز در رشد گردشگری این منطقه تاثیرگذار بودهاند. قرار گرفتن ترکیه در کنار دریای اژه، مرمره، مدیترانه و سیاه موجب تسهیل شرایط برای افزایش ورود گردشگران به این کشور شده است. گردشگری ترکیه تا جایی گسترش یافت که در پایان سال ۲۰۱۴، تعداد گردشگران ورودی به آن به ۴۰ میلیون نفر رسید.
از سال ۲۰۰۶ به بعد گردشگری ترکیه روند روبه رشدی داشته اما اگر به گذشته برگردیم خواهیم دید که کودتا در تاریخ ترکیه چطور گردشگری آن را با مشکل مواجه کرده است. آخرین کودتا در ترکیه در سال ۱۹۹۷ به وقوع پیوسته است. این تحول سیاسی موجب کاهش تعداد گردشگران در دو سال متوالی شد. تا اینکه در سال ۲۰۰۰ تعداد گردشگران به حالت سابق یعنی بالغبر ۹ میلیون نفر رسید و در واقع گردشگری این کشور احیا شد. از آن پس در فاصلهی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ گردشگری در این کشور به سبب شرایط آرام و مساعد، روند روبه رشدی داشته و تنها در سال ۲۰۰۶ رشد گردشگران بینالمللی ورودی به ترکیه منفی بوده است.
این روزها نیز وقوع درگیریها و تحولات سیاسی مختلف در این کشور مانند ظهور داعش، اوجگیری درگیری با کردها، تنش با روسیه و کودتای روزهای گذشته موجبات نگرانی سیاستمداران این کشور را از تبعات ناشی از کاهش گردشگران فراهم کرده است.
تایلند
تایلند هم مانند ترکیه یکی از قطبهای گردشگری بهویژه در شرق آسیا است. این کشور نیز در سال ۲۰۱۴ شاهد یک کودتای نظامی بوده است. در پنج ماه اول سال ۲۰۱۴ آمار گردشگران تایلند ۵ درصد کاهش یافت. پیش از این نیز در سال ۲۰۰۶ کودتایی در نتیجهی بحران سیاسی سال ۲۰۰۵و ۲۰۰۶ به وقوع پیوسته بود. در واقع میتوان گفت که این کشور بهطور متوسط هر ۳-۲ سال یکبار با تنشهای داخلی مواجه شده است. از تحولات سیاسی تا پدیدههای جغرافیایی مثل سیل و سونامی یا گسترش بیماریهای مختلف چون انتشار ویروس سارس.
از آنجایی که این کشور، تاکید شدیدی بر صنعت گردشگری خود دارد، این اتفاقات و تنشها بهخوبی مدیریت شده و توریسم تایلند را از پا نیانداختهاند. سوال مهم اینجا است که تایلند چگونه توانسته این بحرانها را بهخوبی مدیریت کند و گردشگری خود را نجات دهد؟
در مورد کودتای سال ۲۰۱۴، نهاد گردشگری تایلند با کمک بخش خصوصی، کمیتهی بحران تشکیل داد تا بتواند هرچه سریعتر صنعت گردشگری تایلند را از سقوط نجات دهد. رابطه با سفارتخانهها و نهادهای دولتی و برپایی نمایشگاههای سفر و فروش بستههای سفر به تایلند، از راهکارهای این کشور برای خروج از بحران بودند.
مصر
مصر نیز مانند سایر کشورهای خاورمیانه در سالهای اخیر با تحولات و ناآرامیهای متعددی مواجه بوده است. گردشگری این کشور با وجود ظرفیتهای فراوان پس از کودتای نظامی سال ۲۰۱۳ با مشکلات زیادی مواجه شده که هنوز هم پیامدهای آن مشاهده میشود.
کاهش درآمد حاصل از گردشگری در این کشور که پیامد ناآرامیهای سیاسی بوده، موجب نارضایتی مردم و ضعف اقتصادی شده است. پس از این کودتا، آمار گردشگران وارد شده به این کشور در حدود دو میلیون نفر کاهش یافت.
قبل از این کودتا نیز در سال ۲۰۱۱، انقلاب مصر و افزایش ناآرامیها به گردشگری این کشور آسیب زده بود. در سال ۲۰۱۳ مصر میزبان کمترین تعداد گردشگر از سال ۲۰۰۶ به بعد بود. گرچه در سال ۲۰۱۴ این آمار اندکی بهبود پیدا کرده است اما هنوز با آمار گردشگران مصر در سالهای قبل از انقلاب و کودتا فاصلهی زیادی دارد.
Save