آتش به جان خانه‌های گیلان | ۲ میلیارد هزینه مرمت خانه حاجی سیف

تیم  کجارو
تیم کجارو شنبه، ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۳۵
آتش به جان خانه‌های گیلان | ۲ میلیارد هزینه مرمت خانه حاجی سیف

خانه تاریخی حاجی سیف رشت در آ‌تش سوخت.

یکی از خانه‌های تاریخی گیلان بار دیگر در آتش سوخت تا همچنان آتش‌سوزی مهمترین عامل برای تخریب بناهای تاریخی گیلان باشد. خانه تاریخی حاجی سیف تازه‌ترین بنای تاریخی در شهر رشت است که گرفتار آتش‌سوزی می‌شود. بنای که در فهرست آثار ملی ثبت شده؛ اما سال‌ها است وضعیت مناسبی ندارد. مدت‌هاست که فعالان میراث فرهنگی از ایجاد آتش‌سوزی‌های عمدی در بناهای تاریخی گیلان ابراز نگرانی می‌کنند.

ولی جهانی، مدیرکل میراث فرهنگی گیلان دراین‌باره گفت:

برای مرمت و بازسازی خانه حاجی سیف به ۲۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است. در پی آتش گرفتن سقف بنای معروف به حاجی سیف در منطقه چله خانه رشت بلافاصله کارشناسان فنی این اداره‌کل از بنای مذکور بازدید کرده و طبق برآورد اولیه برای مرمت و بازسازی کامل بنا به ۲۰ میلیارد ریال اعتبار نیازمند است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان گیلان ضمن تشکر از اقدام به هنگام آتش نشانان در مهار آتش، با اشاره به اینکه ساختمان سیف به تاریخ ۱۳۹۶ و در فهرست آثار ملی کشور نیز به ثبت رسیده است، گفت:

طی سال‌های گذشته با همکاری شهرداری، این اداره‌کل نسبت به مرمت و رنگ‌آمیزی بخش‌هایی از ساختمان اقدام کرد اما کمبود اعتبارات دولتی و تعداد بناهای تاریخی ثبتی مانع از آن است که هم‌زمان ساماندهی ساختمان‌های مشمول مرمت در دستور کار قرار گیرد.

او با اشاره به وظایف ذاتی وزارتخانه در حفظ و حراست از آثار تاریخی اظهار کرد:

به صرف کمبود اعتبارات و منابع دولتی، میراث فرهنگی نمی‌تواند به بخشی از وظایف ذاتی خویش که همانا شناسایی و ثبت آثار ارزشمند است عمل نکند و بنابراین این نکته ظریف همواره مورد توجه اداره‌کل استان است.

جهانی مجهول الهویه بودن و عدم دسترسی به مالکین و عدم مسئولیت‌پذیری صاحبان بناهای تاریخی را از چالش های حوزه میراث فرهنگی دانست و بر ضرورت همکاری همه دستگاه‌ها از جمله دستگاه قضا، شهرداری‌ها و سایر نهادهای مرتبط برای ساماندهی بناهای تاریخی را مورد تاکید قرار داد.

جهانی شناسایی سرمایه‌گذاران و هدایت ایشان برای خرید یا اجاره بناهای تاریخی را از دیگر برنامه‌های اداره‌کل دانست و گفت:

طی سال‌های اخیر اقدامات خوبی برای شناسایی سرمایه‌گذاران و معرفی بناهای تاریخی به ایشان صورت پذیرفت؛ اما در برخی از موارد متاسفانه به‌دلیل تعدد مالکان و عدم همراهی ایشان به واگذاری بناهای تاریخی، آسیب و تخریب بر ساختمان‌ها سایه افکند و در برخی از مواقع نیز بناها به‌دلایل مختلف دچار حریق شده‌اند که هر بار برای مرمت و بازسازی آن‌ها به اعتبار هنگفت نیاز است. مادام که همراهی و همکاری همه مسئولان و مردم برای حفاظت از آثار تاریخی ملموس نباشد اداره‌کل میراث فرهنگی به‌تنهایی قادر نخواهد بود از عهده ساماندهی و مراقبت از آثار تاریخی برآید و البته این به آن معنا نیست که میراث فرهنگی به وظیفه ذاتی خویش عمل نکند بلکه در حد بضاعت و توان و حتی بیشتر از آن در عمل به تکلیف اقدام کرده و اگر چنانچه در برخی از موارد خسارت و آسیبی بر پیکره آثار تاریخی ارزشمند گیلان وارد آمده این امر از محدودیت‌ها در حوزه‌های مختلف حکایت دارد.

مطالب مرتبط:

دیدگاه