- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
اوپرت، منطقه ییلاقی و کوهستانی در مرز بین دو استان سمنان و مازندران است که با طبیعت بکر خود، از کویر و بیابان تا دشتهای سرسبز، هر بینندهای را متحیر میکند. کوه اوپرت که ارتفاع بسیار زیادی دارد، مانع از عبور ابرهای بارانزا میشود و آنها را در دامنه شمالی خود حبس میکند. این اتفاق باعث میشود که سمت شمالی کوه سرسبز و جنگلی و سمت جنوبی آن خشک و بیابانی باشد. علاوه بر این، اوپرت بهخاطر اقیانوس ابر شهرت دارد که بهدلیل ماندگاری بیشتر ابرها و تضاد دو چشمانداز جنگلی و کویری، مناظری دیدنی را پیش روی گردشگران میگذارد. در این مقاله، با اوپرت، یکی از دیدنیترین مزرهای درون ایران و جذابترین جاهای دیدنی مهدی شهر آشنا خواهید شد.
هرآنچه باید درباره اوپرت بدانید:
اوپرت مرزی طبیعی است که بین دو استان سمنان و مازندران قرار دارد و تلاقیگاه کوهستان و جنگل است. این منطقه مرزی در فاصله ۵۵ كيلومتری شمال مهديشهر و در شمالیترين نقطه سمنان و جنوبیترين نقطه مازندران قرار دارد. فاصله تهران تا اوپرت به ۲۵۰ کیلومتر (پنج ساعت با خودرو) و سمنان تا اوپرت به ۷۲ کیلومتر (دو ساعت با خودرو) میرسد.
منبع عکس: اینستاگرام (miana.opert@)
سفر به منطقه اوپرت از چندین راه امکانپذیر است. برای تماشای اوپرت باید به مهدیشهر استان سمنان سفر کنید. مهدیشهر در نزدیکی سمنان و ۱۸ کیلومتری شمال آن قرار دارد. بعد از رسیدن به این شهر، جاده مهديشهر بهسمت ساری را در پیش بگیرید، پس از فاصلهای حدود ۳۰ كيلومتری در سمت چپ جاده با تابلوی اعلانی، مسير خود را بهسمت منطقه حفاظتشده پرور با طبيعتی بكر و طبيعت دست نخورده تغيير دهید. با گذر از روستاهای كوليم، كاور و ملاده به سرخده میرسيد كه خروجی سمت راست از اين روستا شما را به اوپرت میرساند.
اگر از سمت تهران به اوپرت میروید، در مسیر فیروزکوه حرکت کنید و از فیروزکوه بهسمت ورسک، خطیر کوه و بعد بهسمت اوپرت بروید. در طی مسیرتان نیز گردنه کدوک، راهآهن شمال، پل ورسک و غار اسپهبد خورشید قرار دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید.
اوپرت منطقهای ییلاقی و خوش آبوهوا با طبیعت سرسبز و بکر، چشمهها، دشت و روستاهای تماشایی است. خیلی از افراد برای تماشای ارتفاعات آن و بهویژه پدیده اقیانوس ابرهای اوپرت و برخی نیز برای لذت بردن از طبیعت سرسبز و ییلاقی اوپرت به این منطقه سفر میکنند.
عکاس: پدرام سالمی
اوپرت که اپرت هم نوشته میشود کوهی بین دو استان سمنان و مازندران و در واقع مرز بین این مناطق است. بهدلیل بلندی و ارتفاع اوپرت ابرهای بارانزای مناطق جنگلی و شمالی کشور نمیتوانند از آن عبور کنند و خود را به مناطق کویری سمنان برسانند؛ همین امر باعث تجمع ابرها بر بالای آن شده و اقیانوسی از ابرها و یکی از مناظر دیدنی و بینظیر در طبیعت را ایجاد میکند. جالب است بدانید که در جاهای دیگر نیز این دریاهای ابری وجود دارد؛ اما آنچه که اقیانوس ابری اوپرت را از بقیه تماشاییتر کرده است، ماندگاری بیشتر ابرها و تضاد و تفاوت دو چشمانداز جنگلی و کویری است.
منطقه اوپرت بهدلیل داشتن پوشش گیاهی متنوع بهویژه گیاهان دارویی، از مناطق مهم دارویی کشور نیز به شمار میرود. اورشمک، گوگ په، سيروک، زيره، اوک چو، صعلب، كولک، زولنگ، پاروک، مازش كو، الزی و اوجی از جمله این گیاهان هستند.
این همه آنچه که در سفر به اوپرت تماشا میکنید نیست؛ بلکه ییلاق اوپرت و طبیعت وصفنشدنی آن نیز بینظیر است که در کنار تماشای ابرها، روز کامل و تکرار نشدنی را برایتان رقم میزند. پیشنهاد میدهیم بعد از مرزگردی و گردش در ارتفاع اوپرت، سری هم به سایر دیدنیهای آن بزنید.
منبع عکس:اینستاگرام (miana.opert@)
منبع عکس: اینستاگرام (picture3744@)
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: امین عزتی
منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: محمد بیکی
بهترین زمان برای تماشای ابرهای اوپرت، فصلهای بهار و تابستان است و تا قبل از مهر میتوانید برای تماشای اقیانوس ابری، به این منطقه سفر کنید. در فصل پاییز دیدن طبیعت رنگین اوپرت نیز لطف خود را دارد؛ اما توجه کنید در زمان بارندگی و سرما مسیر رسیدن شاید سخت باشد؛ پس وسایل و تجهیزات لازم را بههمراه داشته باشید.
منبع عکس: اینستاگرام (miana.opert@)
سفر به اوپرت در قالب یک گردش یک روزه امکانپذیر است؛ اما اگر طبیعت بینظیر بههمراه مناظر دلکش و چشمنواز و رقص ابرهای در آسمان آبی اوپرت شاید شما را وسوسه کند که شب را نیز در این منطقه ییلاقی سپری کنید و از دیدن آسمان پرستاره شب لذت ببرید. پس بساط کمپ و برپایی چادر را مهیا کنید و در هوای پاک و لطیف طبیعت نفس بکشید. علاوه بر این، اقامت در اقامتگاههای بومگردی منطقه (نظیر اقامتگاههای بومگردی شهمیرزاد) میتواند گزینه دیگر پیش روی شما باشد.
آبشار اوبن یا بولا، در منطقه حفاظتشده بولا در استان مازندران قرار دارد. آبشار بولا جزو آبشار های دائمی کشور است و از چندین آبشار تشکیل میشود. مسیر دسترسی به آن که نسبتا شیبدار و جنگلی است، جذابیتهای خاص خود را دارد؛ بهخصوص که در طول راه میتوانید از طبیعت منطقه و شنیدن صدای ریزش آب لذت ببرید. این منطقه در اکثر روزهای سال بارانی و مرطوب است؛ پس از حتما کفش طبیعت گردی بپوشید. شیبهایی که برای رسیدن به آبشار باید پشت سر بگذارید، اغلب اوقات لیز هستند؛ در نتیجه، بسیار احتیاط کنید.
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: mohammad ali
غار اسپهبد خورشید که با نام «کرکیل دژ» نیز شناخته میشود، در ارتفاعات کوهستان البرز و در منطقه سوادکوه قرار دارد. این غار با قطر دهانه حدود ۹۰ متر، بزرگترین طاق طبیعی در دنیا محسوب میشود و با شماره ۸۷۳۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: کوروش نوزاد تهرانی
غار اسپهبد در متون تاریخی به نام «طاق عایشه گرگیلی دژ» و در زبان مردم منطقه سوادکوه به نام «لاپ کمر» شهرت دارد. مردم روستاهای اطراف آن را «دیوکالی» به معنی «لانهی دیو» مینامند. در داخل غار اسپهبد قلعه، برج، آتشکده، آبانبار، حمام و تنور وجود دارد که به سبکی بسیار زیبا و با سنگ و ساروج ساخته شدهاند و قدمت آنها به دوره ساسانیان برمیگردد. از نکات باورنکردنی این غار ورودی آب به داخل آن است که از بالادست روستای «کمر پشت» مسیر سنگی را بهصورت جوی آب در آورده بودند و آب را از داخل سنگها، پس از طی مسافت زیاد به داخل غار هدایت میکردند. اسپهبد خورشید یکی از سرداران طبرستان بود که در زمان حمله اعراب، زن و فرزندان خود را در این غار پنهان کرد و خود راهی جنگ شد.
پل ورسک در جاده فیروزکوه و در نزدیکی روستایی به همین نام در بالای دره ورسک جای گرفته است و در مسیر خط آهن تهران-شمال قرار دارد. این پل از زیباترین و مشهورترین پلهای تاریخی ایران و از شاهکارهای مهندسی کشور محسوب میشود که هدف از ساخت آن تردد قطارها بهسمت شمال کشور بود.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: میثم شفیعی
پل ورسک در مدتزمان دو سال و به همت یک شرکت دانمارکی ساخته شد. این پل عظیم بعد از ساخت عنوان بزرگترین پل راهآهن شمال کشور را از آن خود کرد و سرانجام در سال ۱۳۵۶ به ثبت ملی رسید. ارتفاع پل ورسک از ته دره به ۱۱۰ متر میرسد و بهدلیل همین ارتفاع در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است.
پل ورسک نقش مهمی در سرنوشت جنگ جهانی دوم داشت و اگر این پل وجود نداشت، احتمالا نتیجه دیگری برای جنگ رقم میخورد. در جریان جنگ جهانی دوم قوای متفقین با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص ایران و وجود خط راهآهن و چاههای نفت، این کشور را بهعنوان گزینهای عالی برای جابهجایی سریع اسلحه، آذوقه و مهمات به شوروی که در محاصره ارتش آلمان نازی بود انتخاب کردند.
اگر تاکنون به منطقه اوپرت رفته و اقیانوس ابر آن را مشاهده کردهاید، حتما از تجربهها و خاطرات خود برای همراهان ارزشمند کجارو بگویید.
عکس کاور: اینستاگرام (miana.opert@)
نویسنده: اکرم زمانی نوری