خوشمزه ترین غذاهای افطار ماه رمضان در شهرهای ایران
نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۸/۰۲/۲۴ منتشر شده و در تاریخ ۱۴۰۰/۰۲/۰۵ بهروزرسانی شده است.
هر شهر و منطقهای در ایران با توجه به فرهنگ و آداب و رسوم خود، غذاها و خوراکیهای مخصوصی برای افطار دارد که از جمله آنها میتوان به شیر آش، آش عباسعلی، حلوازرده، خورشت ماست، کوفته تبریزی، دویماج و... اشاره کرد. تنوع غذاهای افطار در شهرهای ایران، نشان از غنای فرهنگ غذایی این سرزمین دارد. هرکدام از این غذاها با طعم و عطر خاص خود، تجربهای متفاوت و لذتبخش را برای روزهداران به ارمغان میآورند. در این مقاله، قصد داریم به معرفی برخی از خوشمزهترین غذاهای مخصوص افطار در شهرهای مختلف ایران بپردازیم و شما را با این میراث گرانبهای غذایی آشنا کنیم.
خوشمزه ترین غذاهای افطار ماه رمضان در شهرهای ایران:
شیرآش، مازندران
از غذاهای محلی ماه رمضان در مازندران میتوان به قماق، ترش او و شیرآش اشاره کرد. این غذاها هر سه با برنج یا آرد آن درست میشوند و همین میتواند نشان دهد که اکثر غذاهای محلی اقوام ایرانی بر اساس اقلیم و محصولات منطقه خود تدارک دیده میشوند. در برخی مناطق مازندران، شامی بابلی نیز برای افطار به فروش میرسد.
عکس از وبسایت cookpad
باقلاقاتوق، گیلان
رشت یکی از شهرهای خلاق و پرتنوع در زمینه پخت غذا است، بهطوری که از لحاظ خلاقیت در زمینه غذایی در یونسکو نیز مطرح شده است. بیشترین غذاهایی که در گیلان در ماه رمضان پخت میشوند، خورشهای محلی هستند که معمولا دارای طعمهای خوشمزه و ترش هستند. مهمترین این خورشها ترش تره و باقلاقاتوق هستند که بیشتر در سفرههای سحر این مردم دیده میشوند. غذاهای سنتی که در گیلان بر سر سفره افطار گذاشته میشوند بیشتر آشها، شامی رشتی، کوکو و فرنی هستند. یکی دیگر از خوراکیهای ماه رمضان، رشته خوشکار است که نوعی شیرینی معروف در گیلان محسوب میشود.
عکس از dishtales.com
کوفته تبریزی، تبریز
تبریز، اردبیل و شهرهای ترکنشین شمال غرب ایران نیز دارای غذاهای سنتی خاص خود در ماه رمضان هستند. یاپراق دولماسی، آش شیر، کوکوی لوبیا سبز تبریز، آش گوجهفرنگی، آش ماست، قایقاناق، کوفته تبریزی، مربای گل سرخ، شیربرنج، فرنی، هلیم، دلمه و کتلت اغلب پای ثابت سفرههای افطار شهرهای این مناطق به شمار میروند. زنجفیلی کوکه یا نان زنجبیلی، از نانهای مخصوص رمضان در آذربایجان شرقی نیز در این ماه مصرف میشود.
نان برساق، کردستان
یکی از نانهای معروفی که در ماه رمضان در سنندج پخته میشود، نان برساق است. هلیم نیز از غذاهای معروف بر سر سفره افطاری اهالی کردستان به شمار میرود. اما از غذاهای مخصوص اهالی کردستان در ماه رمضان میتوان به «کولیره» اشاره کرد که در ماه رمضان پخته میشود.
عکس از وبسایت صبح ساحل
حریصه (هریسه)، ایلام
ایلام یکی دیگر از شهرهای کشور به شهر حریصه یا هریسه (هلیم) مشهور است. هلیم را در ماه رمضان میتوان در تمام مغازههای ایلام برای افطار روزهداران مشاهده کرد. بژی برساق از مهمترین شیرینیهای سنتی ایلام، کرمانشاه و لرستان است که در ماه رمضان پخت میشود و مورد استفاده مردم در افطار و سحر است.
عکس از صبح ساحل
آش عباسعلی، کرمانشاه
آش عباسعلی از غذاهای سنتی کرمانشاه است که در این منطقه برای افطار پخته میشود و طرفداران بسیاری دارد. این غذا ترکیبی از گوشت، غلات و حبوبات است که با پیاز داغ تزیین میشود. یکی دیگر از مواد غذایی پرمصرف در ماه رمضان در کرمانشاه روغن حیوانی کرمانشاهی است که مردم منطقه اعتقاد دارند استفاده از آن در غذاهای سحری سبب میشود که روزهداران احساس گرسنگی کمتری کنند.
عکس از وبسایت سرآشپز پاپیون
حلوازرده، همدان
خوراکیهایی که در همدان در ماه رمضان استفاده میشود، نان کماج معروف و حلوازرده رنگین مخصوص این شهر است. در این شهر خوردنیهای دیگری مانند انگشتپیچ و نان روغنی در ماه رمضان پخت میشود.
عکس از وبسایت چند و چون
دویماج، قزوین
مردم قزوین در ماه رمضان غذاهای خاص خود مثل انواع آش و دیگر غذاها را پخت و صرف میکنند. اما معروفترین خوراکی قزوین در ماه رمضان دویماج است که در کنار دیگر غذاها بر سر سفره افطار، مورد استفاده قرار میگیرد.
لگیمات، خوزستان
مردم خوزستان سمبوسه، هریس، تشریبه و محلبی را بهعنوان غذای افطار تهیه میکنند. خوراکی مطرح در ماه رمضان که محلی این منطقه است «لگیمات» است که نوعی شیرینی شبیه زولبیا و بامیه است که با قهوه تلخ صرف میشود. این شیرینی بیشتر در بازارهای عربی اهواز و سایر شهرهای خوزستان عرضه میشود. همچنین فلافل و بامیه را بهطور رایج میتوان جزو غذاهای افطاری این منطقه به حساب آورد.
حلوای انگشت پیچ، بوشهر
آش بوشهری، حلوای انگشت پیچ، حلوا خرمایی، آشهای محلی، هلیم و قلیهماهی مهمترین غذاهای مردم بوشهر در ماه رمضان است. رنگینک و نان گرده محلی نیز در سفره مردم این منطقه به چشم میخورد.
خورشت ماست، اصفهان
از غذاهای سنتی اصفهان بر سر سفره افطار میتوان به خورشت ماست اشاره کرد که از ترکیب ماست چکیده زعفرانی، گوشت گردن گوسفند، شکر، گلاب و... تهیه میشود. حلیم بادمجان نیز از غذاهای محبوب اصفهانی است که با گوشت گردن، برنج، بادمجان، کشک، نعنا داغ، نمک و فلفل آماده میشود.
آش سبزی، شیراز
کلمپلو شیرازی و آشسبزی شیراز از متداولترین افطاریهای شیرازیها است؛ ترحلوای شیراز نیز که معمولا برای افطار سرو میشود، یکی از دسرهای پرطرفدار این منطقه است.
پکورا، بلوچستان
پكورا غذای خوشمزه سفرههای افطاری مردم بلوچستان محسوب میشود که دستور پخت آن از كشورهای هند و پاكستان گرفته شده است. از دیگر غذاهای محلی مردم بلوچ در ماه رمضان میتوان به چانگال، حلوا شیرگی، خرما بریز، انواع لبنیات محلی، نان روغنی، تیموش، انواع ترشیها بهویژه ترشی لیمو، انبه و... اشاره کرد.
ذکر غذاهای محلی تمامی شهرهای ایران در یک مطلب نمیگنجد؛ از اینرو در این نوشتار به بخشی از معروفترین غذاهای سنتی و محلی جاهای مختلف ایران اشاره شده است. در صورت تمایل میتوانید نظر و تجربه خود درباره تهیه غذاهای سنتی مخصوص افطار را با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
عکس کاور از tehran times
سوالات متداول
غذاهای افطار ماه رمضان در شهرهای ایران کدامند؟
غذاهای افطار ماه رمضان در شهرهای ایران شامل شیر آش، آش عباسعلی، حلوازرده، خورشت ماست، کوفته تبریزی، آش سبزی، پکورا، حلوای انگشتپیچ، دویماج و... میشود.
کدام غذای نونی برای افطار در شهرهای ایران درست میشود؟
از غذاهای نونی برای افطار در شهرهای ایران میتوان به شامی بابلی، کوفته تبریزی، پکورا، دویماج، سمبوسه، فلافل، شامی رشتی، باقلاقاتوق و غیره اشاره کرد.