بازدید از لوور کوچک در ایران تنها با ۵ هزار تومان

سیامک احدی
سیامک احدی سه شنبه، ۱۵ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۰۵
بازدید از لوور کوچک در ایران تنها با ۵ هزار تومان

گوشه‌ای از گنجینه «لوور» با شاهکاری از رامبراند و فرشته‌های اروپایی، دِرفش و تبری از ایران باستان، آثاری کشف شده از تمدن بین‌النهرین به‌همراه ابولهولی که چندان غول پیکر نیست، از ۱۵ اسفندماه ۹۶ تا ۱۸ خردادماه ۹۷ مهمان تهران است.

طبقه اول ساختمان موزه دوران اسلامی ایستاده در کنار موزه ملی با آن تاق کسرای آجری‌رنگ که یادگاری از «آندره گدار» باستان‌شناس و معماری فرانسوی است، از ۱۵ اسفندماه ۹۶ تا ۱۸ خردادماه ۹۷ محل نمایش ۵۶ اثر از موزه لوور فرانسه است، نمایشگاهی کوچک از تاریخ جهانی آن هم در روزگار پرمناقشه سیاسی که به اعتقاد رئیس لوور، حکم دعوتنامه‌ی فرانسوی‌ها را برای ایرانی‌ها دارد.

«ژان لوک مارتینس» رئیس موزه لوور به‌همراه وزیر خارجه فرانسه که حاوی پیام‌های مهم سیاسی برای ایران بود، به کشورمان سفر کرد تا فقط لوور کوچک را افتتاح کند.

مارتینس گفت:

اینکه «لوور» خود را در موزه ملی ایران معرفی می‌کند، یعنی دارد از مخاطب ایرانی دعوت می‌کند بیاید و خود لوور را ببیند.

بازدید از موزه لوور برای بازدیدکنندگان خارجی و ایرانی به‌صورت یکسان تنها ۵ هزار تومان ورودیه دارد. در حالی که قانون موزه ملی این طور است که برای دو بخش ایران باستان و دوران اسلامی بلیط‌هایی جداگانه با قیمت‌هایی متفاوت می‌فروشد؛ موزه ملی برای ایرانی ها ۵ هزار تومان و برای خارجی‌ها ۳۰ هزار تومان و دوران اسلامی برای ایرانی‌ها ۳ هزار تومان و برای خارجی‌ها ۲۰ هزار تومان است.

در میان آثاری از فرهنگ‌های مصر باستانی، رم، یونان، بین‌النهرین و هنر کلاسیک اروپا که در لوور کوچک تهران به نمایش گذاشته شده، دو اثر از ایران باستان را می‌توان دید؛ تبر مفرغی ۳۳۰۰ ساله، کاوش شده توسط رومن گیریشمن از محوطه جهانی چغازنبیل منقوش به نام پادشاه عیلامی (اونتاش ناپیریشا) و دِرفش مدور مفرغی که در اوایل هزاره دوم پس از میلاد در لرستان کشف شده است. موزه لوور این درفش را در قرن ۱۹ تملک کرد که آن زمان از نخستین آثار مفرغی لرستان در یک مجموعه عمومی بود. در سال ۱۹۶۷ میلادی از این شی برای تهیه لوگوی رسمی بازار بورس تهران استفاده شد.

موزه لوور در ایران

شاهکار دیگر لوور تهران، تابلویی ساده و کوچک از رامبراند است که چندان توجهی را جلب نمی کند. «زن جوان نشسته» به کنج دیوار سفید موزه که در اصل پرتره ای از «ساسکیا یولنبورگ» همسر رامبراند است که با مداد قرمز هماتیت با سایه روشنی سفید در قرن ۱۷ میلادی طراحی شده است.

رامبرانت

«علیرضا حسن زاده» مدیر انتشارات موزه ملی گفت:

این تابلو یکی از نفیس‌ترین آثار رامبراند است که برای نمایش به موزه ملی ایران داده شده و از جمله آثار منتقل شده است که ما سعی کردیم با آوردن آن برای مخاطب ایرانی سنگ تمام بگذاریم.

اما ابوالهول که خبرهای زیادی از نمایش آن در ایران منتشر شده بود، با غول افسانه‌ای مصر باستان فاصله‌ها دارد با این حال اثری ارزشمند به شمار می‌آید که به‌همراه این مجموعه به تهران فرستاده شده است. این مجسمه که در میان سالن «رویای جهانی شدن» لمیده، «فرعون هاکور» یا نگهبان حافظ نظم جهان نامیده می‌شود. این ابوالهول را از سنگ گرانودیوریت و در فاصله سال‌های ۳۹۳-۳۷۹ پیش از میلاد ساخته‌اند.

ابوالهول

حسن زاده به‌عنوان کارشناس موزه بیان کرد:

در دوره‌ای که لوور وارد فاز علمی شده بود، باستان‌شناسانی را به سراسر جهان مامور کرد تا ضمن فعالیت‌های علمی، آثاری را به این مجموعه که رویای جهانی شدن داشت، انتقال دهند. از جمله نخستین کاوش‌های باستان‌شناسان لوور به فرهنگ و هنر آشور مربوط می‌شود که قطعات بزرگی را از بین‌النهرین پیدا کردند، اما چون جابه جایی آن‌ها سخت بود با فکر آن زمان این آثار را برش دادند که از اصالت آن‌ها کاسته شد. کاری که حالا ممنوع است، اما به هر حال در آن دوره این کار را انجام دادند و به این ترتیب اولین موزه هنر آشور در اروپا و جهان به نمایش گذاشته شد.

ساعت بازدید از «لوور کوچک» هم‌زمان با موزه ملی ایران از ۹ صبح تا ۱۸ و ۴۵ دقیقه است. دسترسی به موزه ملی ایران از خیابان امام خمینی (ره)، ابتدای خیابان سی تیر امکان‌پذیر است.

عکاس: مهدی قاسمی

مطالب مرتبط:

منبع ایسنا

دیدگاه