شهروندان ایرانی به کدام کشورها می توانند بدون ویزا سفر کنند؟

شهروندان ایرانی به کدام کشورها می توانند بدون ویزا سفر کنند؟

سعیده خلیلی‌صفا
| جمعه, ۲۰ مهر ۹۷ ساعت ۱۲:۰۰

طبق گزارش مؤسسه هنلی (Henley & Partners Visa Restrictions Index) دارندگان گذرنامه ایرانی می‌توانند بدون ویزا یا با ویزای فرودگاهی به ۴۲ کشور جهان سفر کنند.

شاید بسیاری از مردم رویای سفر به کشورهای مختلف را در سر داشته باشند، ولی دشواری و زمان‌بر بودن دریافت ویزا از سفارت‌خانه‌ها این رویا را نقش بر آب می‌کند. کاملا بدیهی است که سفارتخانه‌ها بنا به دلایل مختلف مانند نداشتن توانایی مالی کافی یا حتی بدون هیچ دلیل قانع‌کننده‌ای می‌توانند با درخواست متقاضیان موافقت نکنند.

البته در برخی موارد توافق‌نامه‌ای بین کشورها مبنی بر لغو قانون روادید امضا می‌شود که براساس آن شهروندان این کشورها می‌توانند بدون مراجعه به سفارت‌ یا کنسولگری برای دریافت ویزا آزادانه به خاک کشورهای مورد توافق سفر کنند. برای مثال، ویزای شینگن نمونه‌ای شناخته شده از این توافق‌ها محسوب می‌شود که به موجب آن اتباع منطقه‌ شینگن می‌توانند بدون نیاز به دریافت ویزا به هر یک از کشورهای عضو این پیمان سفر کنند و در آن اقامت داشته باشند. 

در این رابطه، جالب است بدانید که طبق آخرین فهرست منتشر شده از جانب مؤسسه «هنلی پاسپورت ایندکس» (The Henley Passport Index) که در ژوئیه سال ۲۰۱۹ به‌روزرسانی شد، گذرنامه ایرانی در جایگاه ۸۷ قرار گرفته است و شهروندان ایرانی می‌توانند به ۱۲ کشور بدون ویزا و به ۳۴ کشور با ویزا در بدو ورود (فرودگاهی) سفر کنند.

براساس این ارزیابی پاسپورت امارات متحده‌ عربی با امکان سفر بدون نیاز به ویزا به ۱۱۶ کشور بدون ویزا و ۵۷ کشور با ویزا در بدو ورود، به‌عنوان قوی‌ترین پاسپورت جهان معرفی شده است. پاسپورت‌های سنگاپور، آلمان، فنلاند، دانمارک، سوئد، فرانسه، ایتالیا، لوکزامبورگ، اسپانیا و هلند به ترتیب در رتبه‌های بعدی جای گرفتند. پاسپورت آمریکا نیز در رتبه چهاردهم قرار گرفت.

جایگاه ضعیف‌ترین گذرنامه نیز همچنان با پنج کشور بدون نیاز به ویزا و ۲۵ کشور با ویزای فرودگاهی در اختیار کشور افغانستان است. همچنین، پاسپورت ژاپن در ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی به‌عنوان بهترین پاسپورت برای دریافت معرفی شده بود.

مهم‌ترین شاخص در تعیین این رتبه‌ها، تعداد کشورهایی است که می‌توان بدون ویزا یا با ویزای فرودگاهی به آن‌ها سفر کرد.

ویزا

معاف از ویزا

ویزای توریستی یکی از متداول‌ترین روش‌های سفر و پرتقاضاترین انواع ویزا است که برای مدتی محدود به منظور گردش در کشور مقصد صادر می‌شود و دارندگان این ویزا مجاز با کار یا ادامه تحصیل در کشور مقصد نیستند. ولی در برخی موارد کشورهای جهان براساس سیاست‌ خارجی، روابط بین‌المللی و... شرایط متفاوتی را برای صدور این ویزا وضع می‌کنند.

به عبارت دیگر، به‌موجب قراردادهای بین دو کشور، شهروندان كشورهای طرف تفاهم‌نامه از دریافت ویزا معاف می‌شوند و مهر ورود/خروج در مبادی ورودی دو کشور (مرز زمینی یا هوایی) در پاسپورت آن‌ها درج می‌شود و از اینرو، اتباع هر دو کشور نیازی به مراجعه به سفارت‌خانه یا نمایندگی کنسولی جهت درخواست ویزا پیش از انجام تدارکات سفر از جمله خرید بلیط هواپیما و... را ندارند. برای نمونه، سال‌ها قبل تفاهم‌نامه‌ای (در زمان آتاتورک و رضا‌خان) میان دو کشور ایران و ترکیه به امضا رسیده که طبق آن شهروندان دو کشور برای ورود به خاک یکدیگر نیازی به دریافت ویزا ندارند.

البته به‌جز ترکیه چند کشور دیگر دیگر در فهرست کشورهای معاف از ویزا وجود دارند؛ کشورهایی که شهروندان ایرانی برای سفر به ‌آن‌ها با هدف گردشگری و توریستی نیاز به ویزا ندارند. نکته قابل‌توجه اینکه باوجود این معافیت، شهروندان ایرانی فقط در طول مدت قانونی تعیین شده مجاز به اقامت در کشور مذکور هستند.

ردیفکشورمدت اقامت قانونی (روز)
 ۱ترکیه۹۰
۲ارمنستان۹۰
۳دومینیکا۲۱
۴اکوادور۹۰
۵گرجستان۴۵
۶هائیتی۹۰
۷مالزی۱۴
۸ایالات فدرال میکرونزی۳۰
۹نیکاراگوئه۹۰
۱۰ونزوئلا۱۵
۱۱زیمباوه۹۰

ویزای الکترونیک 

تعدادی از کشورها وجود دارند که به منظور تسهیل سفر گردشگران ایرانی مراحل درخواست و صدور ویزا را به‌صورت آنلاین انجام می‌دهند. ویزای الکترونیک (e-Visa) روشی جدید برای صدور ویزا است که هدف اصلی آن جلوگیری از اتلاف وقت، ازدحام متقاضیان در سفارتخانه‌ها و تسریع روند صدور ویزا راه‌اندازی شده است. در این روش، کلیه اطلاعات از طریق شماره گذرنامه دریافت شده و تمامی مراحل صدور ویزا به‌صورت اینترنتی انجام می‌شود؛ همچنین، تا پیش از سفر هیچ‌گونه برچسب یا مهری در گذرنامه درج نمی‌شود.

ردیفکشورمدت اقامت قانونی (روز)
 ۱آنتیگوآ و باربوداحداکثر ۳۰ روز
 ۲گابن
۳کنیا۹۰ روز
۴لسوتو
۵نیوزلند
۶قطر
۷سنت کیتس و نویس
۸سائوتومه و پرنسیپ
۹زامبیا
۱۰سری‌لانکا۳۰ روزه

ویزا فرودگاهی

این نوع روادید به ویزا در لحظه ورود (visa on arrival) معروف است؛ به این ترتیب که نیاز به صرف وقت و نوبت سفارت و… ندارد و فقط در زمان ورود به کشور مقصد مبلغی پرداخت می‌شود (بعضی از کشورها نیاز به یک سری مدارک هم دارند) و برچسب ویزا در پاسپورت زده می‌شود. 

به عبارت دیگر، این نوع ویزا نیاز به صرف وقت و نوبت سفارت و… ندارد و فقط در زمان ورود به کشور مقصد مبلغی پرداخت می‌شود (بعضی از کشورها نیاز به یک سری مدارک هم دارند) و برچسب ویزا در پاسپورت درج می‌شود. صدور ویزا در مرز ریجکتی ندارد و صدور آن صد در صد است و فقط به این معنی است که مسافران در مقابل پرداخت مبلغی در مرز یا فرودگاه کشور مقصد، ویزای خود را دریافت می‌کنند. 

در مجموع می‌توان چنین عنوان کرد که ویزای فرودگاهی دشواری‌های دریافت سایر انواع ویزا را ندارد، ولی برخی کشورها مدارک خاصی را برای صدور ویزای فرودگاهی از مسافر درخواست می‌کنند. به همین دلیل، مسافران پیش از انجام سفر باید از مدارک لازم برای دریافت ویزا فرودگاهی کشور مقصد اطلاعات کافی را کسب کنند تا در فرودگاه مقصد با نقص مدارک روبه‌رو نشوند.

ردیفکشورمدت اقامت قانونی (روز)
 ۱لبنان۳۰ روزه قابل تمدید به دو ماه
 ۲سوریه۹۰ روزه
۳تاجیکستان۴۵ روزه فقط از طریق فرودگاه دوشنبه
۴تووالو۳۰ روز
۵اوگاندامشروط به درخواست آنلاین
۶تانزانیا۹۰ روز
۷بولیوی۳۰ روز
۸تیمور شرقی۳۰ روز
۹توگو۷ روز
۱۰لائوس۳۰ روز
۱۱کامبوج۳۰ روز
۱۲ماداگاسکار۹۰ روز
۱۳کیپ ورد
۱۴گینه بیسائو۹۰ روز
۱۵مجمع‌الجزایر قمر
۱۶ساحل عاج
۱۷جیبوتی
۱۸مالدیو۳۰ روزه
۱۹موریتانی
۲۰موزامبیک۳۰ روزه
۲۱نپال۹۰ روز
۲۲پالائو۳۰ روز
۲۳ساموآ۶۰ روز
۲۴جمهوری آذربایجان۳۰ روز
۲۵سیشل۹۰ روز
۲۶عمان۳۰ روزه (امکان دریافت ویزا به‌صورت آنلاین نیز وجود دارد.)
۲۷رواندا
۲۸ماکائو
۲۹سومالی

دیدگاه  

    جستجوی تور، پرواز، هتل، رستوران و دیدنی‌ها...

    تورهای برگزیده

    تورهای برگزیده

    تبلیغات