۴۴ نکته ضروری در عکاسی دیجیتال(بخش پایانی)

رضا صادقی مقدم
رضا صادقی مقدم یکشنبه، ۲۲ آذر ۱۳۹۴ ساعت ۲۳:۳۰
۴۴ نکته ضروری در عکاسی دیجیتال(بخش پایانی)
شاید عکاسی در نگاه اول به ۴ مرحله‌ی گرفتن دوربین در دست، یافتن سوژه، انتخاب تنظیمات مناسب و فشردن شاتر محدود شود. اما دنیای عکاسی مخصوصا عکاسی دیجیتال شامل هزاران ترفند، نکته و ظرافت است که آموختن آن‌ها نیاز به سالها تجربه و آزمون‌ و‌ خطا دارد. اما گاهی پس از صحبتی کوتاه با فردی باتجربه، پند‌هایی دریافت ‌می‌کنیم که سختی‌های زیادی را از پیش رویمان برمی‌دارد. با کجارو همراه باشید تا ۴۴ ترفند ساده ولی استادانه را از باتجربه‌ترهای دنیای عکاسی بیاموزیم و عکاسی حرفه‌ای را برای خودمان ساده‌تر کنیم.

مقاله مرتبط:

۴۴ نکته ضروری در عکاسی دیجیتال (بخش اول) ۴۴ نکته ضروری در عکاسی دیجیتال (بخش دوم) ۴۴ نکته ضروری در عکاسی دیجیتال (بخش سوم)
۴۴ نکته ضروری در عکاسی دیجیتال (بخش چهارم)

۳۷ . استفاده‌ی عمدی از تراز سفیدی اشتباه را یاد بگیرید

استفاده‌ی عمدی از تراز سفیدی (White Balance) اشتباه می‌تواند بر پخش رنگ در عکس شما اثر گذارد. اگر در شرایط نور آفتابی از تراز سفیدی تنگستن (لامپ‌های معمولی زردرنگ) استفاده کنید، به شما تن رنگی آبی می‌دهد و برعکس، اگر از تراز سفیدی آفتابی برای نور لامپ بهره ببرید، تم کلی گرم و نارنجی می‌شود. در زمان طلوع آفتاب تراز سفیدی خودکار تلاش خواهد کرد که از تن نارنجی و گرم بکاهد، یعنی دقیقا تنی که ما به دنبال آن هستیم. برای جلوگیری از این اتفاق، با گذاشتن دوربین روی حالت ابری، دوربین را گول بزنید. چرا که این حالت تراز سفیدی برای نور آبی و سرد طراحی شده و تصویر را کمی گرم می‌کند.

۳۸ . از کارت‌های رنگ استاندارد عکس بگیرید

اگر می‌خواهید در تمامی طول عکاسی رنگ همه‌ی عکس‌هایتان مشابه باشد، در شروع هر دوره‌ی عکاسی (برای مثال وقتی در یک بعدازظهر برای عکاسی به بیرون می‌روید- م) از کارت‌رنگ‌های استاندارد عکس بگیرید. آموزش عکاسی وقتی شروع به ویرایش عکس‌ها کردید، رنگ‌های خاکستری، سفید و مشکی را در نرم‌افزار به عنوان رنگ استاندارد با کارت استاندارد هماهنگ کنید. با این‌ کار، نرم‌افزار خودش تمامی عکس‌ها را با رنگ‌های صحیح اصلاح می‌کند.

۳۹ . فلش پرکننده را به کار گیرید

فلش پر کننده یا Fill-in flash  برای کاهش سایه‌ها بسیار مفید است، ولی می‌توان از آن برای خلق تصاویر دراماتیک نیز بهره برد. در بخش جبران نوردهی دوربین‌تان، نوردهی را نیم گام کم کنید ولی از بخش جبران نوردهی فلاش نیم گام به نوردهی بیافزایید. برخی از دوربین‌ها به شما اجازه می‌دهند از نور محیط استفاده کنید بدون اینکه بر نوردهی کلی فلش اثر بگذارد، در آن صورت نیازی به افزایش نوردهی فلش نیست. آموزش عکاسی (برای دریافت این حالت دوربین، حالات مختلف را امتحان کنید- م). نتیجه‌ی این کار دریافت یک سوژه‌ی بسیار زیبا و نوردهی شده در یک پشت‌زمینه‌ی دراماتیک و تاریک خواهد بود.  

۴۰ . فلش را از دوربین دور کنید

بهره‌گیری از یک فلش دور از دوربین (فلشی که روی دوربین نصب نیست- م) می‌تواند تفاوت حیاتی در نورپردازی عکاسی پرتره ایجاد کند. مخصوصا اگر فلش به صورت بی‌سیم کار کند و در طرف معکوس فلش نیز از یک رفلکتور برای تلطیف سایه‌ها استفاده کنیم.  

۴۱ . فلش‌های پرسرعت

زمان نوردهی‌ فلش بسیار از زمان نورگیری دوربین کمتر است. این موضوع به شما کمک می‌کند که سوژه‌های پرسرعت را فریز و در عکس ثابت کنید. عکاسی از قطرات آب راحت‌ترین نمونه‌ی این کار است. آموزش عکاسی تنها چیزی که احتیاج دارید، یک اتاق تاریک، فلش و انبوهی از صبر و پشتکار است.  

۴۲ . روش صحیح تصویربرداری ویدیویی با دوربین خود را یاد بگیرید

در دوربین‌های دارای حسگر CMOS که قابلیت ثبت ویدیو دارند، ثبت تصاویر با روش شاتر غلطکی (Rolling Shutter) انجام می‌شود که باعث ایجاد حس مصنوعی بودن می‌گردد. شاتر غلطکی هر فریم از فیلم را به صورت مستقل دقیقا مثل حرکت اسکنر در اسکن صفحه از بالای فریم به پایین ثبت می‌کند. اگر دوربین ثابت باشد، این موضوع مشکلی ایجاد نخواهد کرد. ولی اگر پن کنید (مخصوصا افقی) خطوط عمودی دچار درهم‌ریختگی می‌شوند. تصویربرداری با دوربین در دست و استفاده از لنزهای تله اوضاع را وخیم‌تر نیز می‌سازد. پس از سه‌پایه و فواصل کانونی واید استفاده کنید. دوربین‌های CCD به خاطر داشتن شاتر جهانی (global shutter) با این مشکل رو‌به‌رو نیستند چرا که دقیقا مثل عکس ثابت به کل کادر همزمان نور می‌دهند. آموزش عکاسی

۴۳ . نرخ فریم (‌Frame Rate) مناسب را برای ویدیو انتخاب کنید

بیشتر دوربین‌های SLR (و البته ویدیویی- م) به شما اجازه‌ی انتخاب از بین نرخ فریم‌های مختلف را می‌دهند. در بریتانیا (والبته ایران- م) استاندارد این کار برای تلویزیون PAL است. این استاندارد ۲۵ فریم در هر ثانیه ثبت می‌کند (25fs) . با این‌حال برای ثبت تصاویر اسلوموشن، اگر دوربین به شما اجازه داد، می‌توانید روی حالت 50fs تصویر بگیرید ولی آن‌را با نرخ فریم ۲۵ پخش کنید. با این کار سرعت نصف می‌شود و هر ثانیه از تصویر در تلویزیون در طول ۲ ثانیه پخش می‌شود. نرخ فریم دیگری که به آن احتیاج داریم 24fs  است. یعنی نرخ استاندارد فیلم. ممکن است که ۱ فریم در ثانیه به چشم نیاید ولی همین تک فریم تصویری شبیه به فیلم‌های سینمایی به شما می‌دهد که مورد علاقه‌ی بسیاری از فیلم‌سازان و تصویر‌برداران حرفه‌ای است. مترجم: دقت کنید که استاندارد ایالات متحده NTSC است که با نرخ 30fs ثبت می‌گردد. این نرخ برای تصاویر متحرک مثل بخش رقص مجالس مناسب‌تر است اما باید توانایی تبدیل آن به تصویر PAL در زمان ارایه‌ی فایل خروجی را داشته باشید.

۴۴. روش صحیح تعویض لنز

آنقدر درباره‌ی نشستن گردوخاک روی حسگر صحبت شده که عکاسان همیشه توهم آن را دارند و از تعویض لنز می‌ترسند. ولی تعویض لنز یکی از جذابیت‌های دوربین‌های DSLR است و راه‌های خوبی برای جلوگیری از کثیف شدن حسگر در زمان این‌ کار وجود دارند. آموزش عکاسی همیشه در زمان تعویض لنز دوربین را خاموش کنید چرا که وقتی حسگر روشن است، الکتریسیته‌ی ساکن گرد ‌و‌ غبار را جذب می‌کند. دوربین را در برابر باد و هوای بد بپوشانید و قبل از باز کردن لنز از دوربین، لنز بعد را آماده کنید. مترجم: حسگر به راحتی قابل تمیز شدن است ولی هیچ‌وقت بدون یادگیری روش صحیح آن، اقدام به این‌کار نکنید.   این نیز از بخش پایانی ۴۴ نکته‌ی ضروری و باارزش جمع‌آوری شده از عکاسان بزرگ و با تجربه. آیا شما نیز نکته‌ای برای افزودن به این لیست دارید؟ مثل همیشه با کجارو همراه باشید. منبع: Digital Camera World

مطالب مرتبط:

دیدگاه