۱۰ شگرد ایده آل برای یادگیری سریع زبان
در این مقاله بر آن هستیم تا بهترین راهکارهای یادگیری زبان را از زبان گراف دیویس (Gruff Davies) برایتان بازگو کنیم. گراف دیویس موسس وبسایت آموزش زبان (Kwiziq.com) است که در حال حاضر میتواند به چهار زبان فرانسوی، اسپانیایی، ایتالیایی و پرتغالی صحبت کند. اگر مایلید خیلی زود به زبان موردنظرتان مسلط شوید، قول میدهیم سخنان دیویس برایتان بسیار کارگشا باشد. با کجارو همراه باشید.
در آغاز کلام باید به این نکته اشاره کنم که یادگیری زبانهای خارجی شگرد خاصی دارد و شما میتوانید با به کار بستن آن سیر حرکت بهسوی تسلط گفتار را از چند ده سال به فقط چندین ماه برسانید.
یک مساله مهم در زمینه آموزش زبان وجود دارد که همه میبایست از آن اطلاع داشته باشند. البته بیشتر دبیران و مدرسان زبان عموما از بازگو کردن این مساله امتناع میکنند زیرا بیم آن دارند که مبادا زبانآموزان به کلی یادگیری زبان را کنار بگذارند. من در ادامه به این موضوع مهم حتما اشاره خواهم کرد.
حقیقت امر این است که شگردهای زیادی برای یادگیری زبان وجود دارد و آموزش زبان هیچگاه منحصر به یک روش آموزشی معین نبوده است. اگر شما هم سعی کنید شگردهای یادگیری زبان را بهتر بشناسید و برخی از آنها را به کار ببندید، مطمئنا در کارتان پیشرفتی ملموس را احساس خواهید کرد. در ادامه به چند مورد از راهکارهایی که در یادگیری زبان فرانسه برایم خیلی مفید فایده بودهاند، گریزی خواهم زد. شما هم میتوانید از این نکات کلیدی در یادگیری همه زبانها استفاده کنید.
۱. سفر یادگیری زبان را درک کنید
حالا وقت آن رسیده تا مساله مهمی را که پیشتر به آن اشاره کرده بودم برایتان بازگو کنم. براساس پژوهشها درصد بسیار زیادی از داوطلبان زبانآموزی پیش از رسیدن به سطوح پیشرفته از ادامه یادگیری صرفنظر میکنند. از میان دانشآموزانی که واحدهای زبان خارجی را در مدرسه انتخاب میکنند، فقط ۴ درصد موفق میشوند تا پس از سه سال بر سطح مقدماتی زبان تسلط یابند. این در حالی است که ۹۶ درصد از داوطلبان یا به طور کلی از یادگیری زبان صرفنظر میکنند و یا هیچگاه موفق نمیشوند به زبان موردنظرشان مکالمه کنند!
اما وقتی مردم با این آمار عجیبوغریب روبرو میشوند، معمولا از این مسئله دو برداشت اشتباه دارند:
- یادگیری زبان کار دشواری است.
- افرادی که موفق به یادگیری زبان میشوند، بهطور ذاتی استعداد این کار را دارند.
براساس نظرسنجیها یکی از دلایل اصلی کنار گذاشتن یادگیری زبان این است که افراد احساس میکنند هیچ پیشرفتی در دوران یادگیریشان ندارند. برای مثال در کشورهای انگلیسیزبان، دانشآموزانی که با معدل بالا موفق به دریافت مدرک آموزش متوسطه میشوند، قاعدتا چند واحد زبان فرانسه را در دوران تحصیل گذراندهاند. بسیاری از این دانشآموزان اگر سفر کوتاهی به کشور فرانسه داشته باشند، خیلی زود متوجه میشوند که نمیتوانند حتی یک مکالمه ساده با شهروندان فرانسه انجام دهند و از این بابت خیلی جا میخورند. بنابراین بدیهی است که بسیاری از زبانآموزان به خاطر داشتن انتظارات نادرست از خودشان روند یادگیری زبان را رها میکنند.
حالا بیایید بهاتفاق هم برخی از این تصورات اشتباه را اصلاح کنیم:
- یادگیری زبان کار دشواری نیست بلکه فقط زمانبر است.
- همه انسانها بهطور ذاتی استعداد یادگیری زبان دارند. خود شما قبلا موفق به آموختن یک زبان شدهاید... به یاد دارید؟
در ادامه بحث میخواهم از یک استعاره استفاده کنم و امیدوارم خوانندگان با پی بردن به معنای آن، جان مطلب را بهتر درک کنند.
من فکر میکنم روند یادگیری زبان تااندازهای شبیه صعود کردن به قله کوهستان است. این قله مسیر صعود آسانی دارد اما کوهنوردان برای اینکه بتوانند آن را فتح کنند، باید پیوسته به مسیرشان ادامه دهند.
باز هم سراغ نکات مهمی میروم که اغلب از سوی مدرسان زبان ناگفته باقی میماند: تسلط یافتن بر زبانهای گوناگون غالبا نیازمند تمرین و مطالعه در مدتزمان معینی است. برای مثال اگر شما میخواهید به زبان فرانسه تسلط پیدا کنید، باید دستکم ۶۰۰ ساعت تمرین و مطالعه را پشت سر بگذارید (مگر اینکه از پیش با یکی از زبانهای دارای ریشه لاتین آشنا بوده باشید). به این موضوع خوب فکر کنید. چنانچه شما بخواهید مثلا یک ساعت از وقتتان را در هر هفته به یادگیری زبان فرانسه اختصاص دهید، در این صورت در مدت ۴۰ هفته ۴۰ ساعت مطالعه خواهید داشت. پس اگر با همین سرعت برنامه یادگیریتان را پیش ببرید، دستکم به پانزده سال زمان نیاز خواهید داشت تا بتوانید فرانسه را روان صحبت کنید. در ضمن این محاسبه بدون توجه به فراموشیهایی است که ممکن است بر اثر شکاف مطالعاتی در برنامه شما روی دهد. (یادآوری میکنم که زبانهای پیچیدهتر مانند روسی و مندرین دستکم به ۱۲۰۰ ساعت تمرین و ممارست نیاز دارند!).
حالا به آنسوی ماجرا هم نظر میکنیم. اگر شما تصمیم بگیرید که طی برنامهای کاملا فشرده مشغول مطالعه و تمرین زبان شوید، آنگاه میتوانید در مدت مشابه یک هفته ۴۰ ساعت مطالعه داشته باشید. با پیشبرد این برنامه شما قادر خواهید بود که در مدت ۱۰ تا ۱۲ هفته به سطح تسلط به زبان فرانسه برسید! اگرچه بیشتر افراد معمولا تا این اندازه وقت آزاد ندارند تا بهصورت فشرده به یادگیری زبان مشغول شوند، اما مزیت شناختن این سفر آموزشی این است که افراد درباره میزان پیشرفتشان واقعبین میشوند و ازاینرو انگیزه خودشان را برای ادامه مطالعه از دست نخواهند داد.
۲. دورههای فشرده برای یادگیری سریع زبان ضروری است
دورههای فشرده یادگیری زبان در واقع مانند اهرم دوسویه عمل میکنند:
۱) اگر شما در برنامه یادگیریتان غوطهور شوید، میتوانید ساعات آموزشی را خیلی زودتر پشت سر بگذارید.
۲) چنانچه حافظه شما بهطور مستمر مورداستفاده قرار نگیرد، دچار فراموشی خواهد شد. در واقع برنامههای مطالعاتی که از جدیت یا فشردگی لازم برخوردار نیستند (مثل یادگیری زبان فرانسه در مدرسه) در عمل ثمره چندانی نخواهند داشت، زیرا دانشآموزان درنهایت بخش وسیعی از آموختههایشان را فراموش میکنند. بنابراین توصیه میکنم تا جایی که زمان به شما اجازه میدهد برنامه یادگیریتان را بهصورت فشرده پیش ببرید.
اکنون اگر بخواهم به استعاره کوهستان گریز دوبارهای بزنم، باید بگویم که در مسیر صعود، سطح زمین یخزده و لغزنده است. اگر بخواهید در این مسیر آهسته قدم بردارید، سر میخورید و راهی را که پیمودهاید به عقب بازمیگردید، اما هرچقدر سریعتر قدم بردارید این موضوع را کمتر تجربه خواهید کرد.
۳. با خودتان مهربان باشید
در حکایت صعود به کوهستان من از اصطلاح تابش خورشید استفاده میکنم تا این مطلب را انعکاس دهم که در دوران یادگیری چه احساساتی سراغ آدم میآید. در مسیر یادگیری زبان فرانسه، بهطور مثال، زبانآموزان باید دستکم موفق به گذراندن کتابهای دوره اول و دوم فرانسه بشوند تا آفتاب درک مطلب برایشان شروع به تابیدن کند و آنها بتوانند این زبان را خوب صحبت کنند.
بنابراین شما هم بایستی منتظر آن باشید که در ثلث اول و دوم از مدت معین یادگیری زبان، احساس گیجی و ابهام شما را در بربگیرد. به یاد داشته باشید که چنین حالاتی کاملا طبیعی است و شما نباید فکر کنید که کندذهن هستید.
برای تاکید بیشتر باز هم گوشزد میکنم که در روند یادگیری زبان ممکن است احساس ابهام، گیجی یا کندذهنی به هرکسی دست بدهد، حتی افرادی که به قول عامیانه استعداد ذاتی در زبانآموزی دارند. اما حقیقت امر این است که فقط یک تفاوت مهم میان آن دسته از افرادی که پیشتر موفق به یادگیری زبان شدهاند و افرادی که برای نخستین بار زبان میآموزند، وجود دارد.
افرادی که یک یا چند زبان بلدند، پیشتر آفتاب درک مطلب بر آنها تابیده است و از قبل انتظار رویارویی با هرگونه پیچیدگی و ابهام زبانی را دارند. این گروه در مسیر یادگیری زبانهای بعدی احساس تردید یا بیانگیزگی سد راهشان نمیشود و به خوبی میدانند که سرانجام قله یادگیری زبان را فتح خواهند کرد.
بنابراین اگر شما هم در دوران یادگیری متوجه شدید که جملاتی نظیر «من فرانسهام اصلا خوب نیست» یا «شاید کندذهن هستم» را با خودتان نجوا میکنید، یک لحظه درنگ کنید و به یاد بیاورید که چنین صفاتی درباره شما صدق نمیکند و میتوانید با پشتکار به خواستههایتان برسید.
۴. برای سفر یادگیری آماده شوید
اگر در سطح مبتدی هستید، این نکته بسیار مهم را فراموش نکنید که پیش از شروع مطالعات جدی صداهای زبان موردنظرتان را خیلی خوب یاد بگیرید. من به نوبه خودم هر موقع که میخواهم زبان جدیدی یاد بگیرم ابتدا فایلهای صوتی آن زبان را ساعتها بدون هیچ تلاشی برای درک مطلب گوش میکنم (کتابهای گویا برای این منظور عالی هستند). در عوض طی این مدت با دقت به صداهای زبان گوش میسپارم تا بر آنها احاطه پیدا کنم.
۵. هنگام یادگیری زبان حس کندذهنی را تمرین کنید
در دوران فراگیری زبان کمرویی بزرگترین دشمن شما خواهد بود. بد نیست بدانید که در برخی از مراحل یادگیری اگر حس کندذهنی به سراغ انسان نیاید، هیچگاه نمیتواند به زبان موردنظر صحبت کند. پس شما هم باید با این موضوع کنار بیایید.
برای صحبت کردن به یک زبان جدید شما باید زبانتان را به شکلهای مختلف بچرخانید و صداهای جدیدی تولید کنید. ممکن است این تمرینها حتی حس شخصیتهای کاریکاتوری را برایتان تداعی کند. شما بهدفعات بسیار زیاد میکوشید به زبان مقصد صحبت کنید اما کسی حرفهایتان را متوجه نمیشود... و دیگران هم صحبت میکنند و شما متوجه نمیشوید... پس این حالتها واقعا طبیعی است و بروزشان برای یادگیری ضرورت دارد.
اگر به اشتباهات خود در طول دوران فراگیری زبان واقعبینانه بیندیشید، متوجه میشوید که هیچ جنبه منفیای ندارند.
اصلا فرض بگیریم که در هنگام مکالمه و تمرین زبان کمی هم در برابر دیگران کندذهن به نظر برسیم... واقعا این موضوع برای چه کسی مهم است؟ اگر شما به لغزش کلامتان اهمیتی ندهید و تلاشتان را برای مکالمه و یادگیری بیشتر ادامه دهید، مطمئنا دیگران هم خیلی راحت از کنار آن خواهند گذشت.
هر زمان که حس کندذهنی به سراغ ما میآید باید سعی کنیم خودباوریمان را افزایش دهیم و بدین شکل بر آن غلبه کنیم. از سوی دیگر، با تجربه کردن این حس ما باید به خودمان یک امتیاز طلایی بدهیم. زیرا این لحظهها در حقیقت همان لحظههای ارزشمند یادگیری هستند.
حس کندذهنی یکی از نشانههای پیشرفت است که قبل از رسیدن به پیشرفت به وجود میآید.
۶. دقت کنید که در کدام مرحله از یادگیری قرار دارید و مرحله بعدی کدام است
در این قسمت من به زبانآموزان عزیز توصیه اکید میکنم که با آزمونهای جامع (CEFR) سطح دانش زبانیشان را ارزیابی کنند (پایگاه مرجع و مشترک ارزیابی سطح زبان در اروپا - CEFR). در حال حاضر آزمونهای این پایگاه در سراسر اروپا استاندارد شناخته میشوند.
اگر در حال آموختن زبان فرانسه هستید و میخواهید بدانید که در چه سطحی قرار دارید، میتوانید در آزمون وبسایت (Kwiziq) شرکت کنید. این پایگاه آموزشی که بیشتر زبانهای زنده دنیا را شامل میشود، دانش زبانی کاربران را ارزیابی کرده و در راستای ارتقای آن به کاربران کمک میکند.
۷. اهدافتان را از یادگیری زبان مشخص کنید
سفر زبانآموزی خویش را با برنامهریزی در چند مرحله پیش ببرید. حتما تا اینجای کار متوجه شدهاید که مسیر فراگیری زبان یا همان سفر تشبیهی در این مقاله تا چه اندازه طولانی است. بنابراین توصیه میکنم که این مسیر را در چند مرحله بپیمایید.
فراموش نکنید که تعیین هدف (و ارزیابی میزان پیشرفت برای رسیدن به هدف) یکی از موثرترین ابزارها در برنامه یادگیری شماست. یکی دیگر از توصیههای مهم من این است که ابتدا برای خودتان اهداف کوتاهمدت و سپس بلندمدت تعیین کنید.
اهداف کوتاهمدت میتواند خیلی ساده باشد، مثلا این که در هفته چند ساعت مطالعه کنید. اگر میخواهید بهطور مثال روزی یک ساعت مطالعه کنید، در یک برگه هفت تا مربع بکشید و هر روز یکی از این مربعها را تیک بزنید. این کار احساس خوشایندی را برایتان در پی خواهد داشت، چون به این شکل شما میزان پیشرفتتان را بهطور محسوس ارزیابی خواهید کرد. با این روش حتی زمانی که فکر میکنید هیچ پیشرفتی نداشتهاید، با نگاه کردن به برنامه آموزشی امید تازهای برای رسیدن به پیشرفت خواهید یافت.
در وهله بعد برای خودتان اهداف بلندمدت تعیین کنید. برای مثال شما میتوانید گذراندن یکی از آزمونهای تعیین سطح (CEFR) را بهعنوان یک هدف بلندمدت مدنظر قرار دهید.
همچنین بد نیست که در آزمونهای (DELF) و (DALF) هم شرکت کنید. این دو آزمون مربوط به زبان فرانسه هستند و هماهنگ با آزمون جامع (CEFR) سطح دانش داوطلبان را مورد ارزیابی قرار میدهند.
با شرکت در سه آزمون (DILF)، (DELF) و (DALF) شما هر آنچه را که لازم است برای کسب مدرک زبان فرانسه بدانید، خواهید آموخت. داوطلبان سایر زبانها هم میتوانند با شرکت کردن در آزمونهای مشابه سطح دانش خود را ارتقا دهند.
۸. از تکرار مداوم آموختههایتان هرگز غافل نشوید
با اینکه فرایند تکرار، یکی از شاخصههای مهم یادگیری در همه زمینهها محسوب میشود، اما در مبحث زبانآموزی این مساله ضرورت خاصی مییابد. فرایند تکرار دانستهها اگرچه گاهی کسلکننده به نظر میرسد اما ضرورتا همیشه اینگونه نیست. برای یک لحظه هم که شده روی موضوع تکرار دانستهها بیشتر تمرکز کنید. اگر هنوز بر اهمیت بالای این نکته واقف نیستید، یکبار دیگر تاکید میکنم: تکرار آموختهها یکی از نیازهای اساسی برای یادگیری است.
۹. به یادآوردن مطالب مهمتر از بازبینی آنهاست
یک حقیقت بسیار مهم! براساس مطالعات پیاپی ثابت شده که تمرین شما برای یادآوری دانستههایتان تا ۳۰۰ درصد بیشتر از بازبینی مطالب در یادگیری تاثیر دارد. به بیان دیگر، شما باید خودتان را وادار کنید که به زبان دوم «صحبت کنید» و صرفا به فهمیدن آن اکتفا نکنید. در اینجا برای عملکرد حافظه استعاره زمینی را به کار میبرم که علفهای بلندی در آن روییده است. فرض کنید شما پیش از سبزشدن گیاهان، اندکی بذر در این زمین پاشیدهاید. با قد کشیدن علفها اگر شما بخواهید گیاهان موردنظرتان را در این زمین پیدا کنید باید با تلاش زیاد به دنبال آنها بگردید. اما پس از آن که موفق شوید گیاه موردنظرتان را پیدا کنید، با توجه به اینکه ردپایتان در علفزار باقی میماند، دفعات بعدی مسیر عبور برایتان آسانتر میشود و گیاهان دلخواهتان را زودتر از قبل خواهید یافت.
بنابراین هر کاری که شما برای یادآوری آموختههایتان انجام میدهید، به ارتقای یادگیریتان کمک خواهد کرد.
در صورت امکانپذیر بودن، یکی از بهترین روشهای یادگیری زبان، برقراری ارتباط و انجام مکالمه با افراد بومی است. به عنوان مثال اگر در حال یادگیری زبان فرانسه هستید، سعی کنید به این کشور مسافرت کنید و مدتی در کنار مردمی که انگلیسی صحبت نمیکنند، بمانید.
یکی دیگر از پیشنهادهای من برای یادآوری مطالب زبان، تست زدن فراوان است. وبسایت رسمی ما (Kwiziq French) بیش از چندهزار تست موضوعی برای زبانآموزان تدارک دیده است. شما میتوانید با شرکت کردن در آزمونهای این وبسایت، سطح دانش زبانی خودتان را به طور خودکار تعیین کنید و میزان پیشرفتتان را در هر مرحله مورد ارزیابی قرار دهید. دلیل تاثیر زیاد تست زدن در بهبود یادگیری این است که داوطلب، خودش را وادار میکند تا دانستههایش را به یاد بیاورد.
تا اینجای کار با بیان نکات مهم و کلیدی شما را گامبهگام به سمت اصلیترین ترفند یادگیری زبان سوق دادهام. حالا قصد دارم سریعترین روشی را که تاکنون برای یادگیری زبان شناختهام معرفی کنم:
۱۰. متون معین در زبان انتخابیتان را به شکل طوطیوار یاد بگیرید
من این مورد را بهعنوان بهترین روش یادگیری سریع زبان به همه زبانآموزان پیشنهاد میکنم. به نظر من این الگو منحصرا کارسازترین روش برای ملکه ساختن قواعد زبان در ذهن است.
سعی کنید متنی پیدا کنید که بتوانید در یک هفته آن را یاد بگیرید (برای این منظور باید حتما و حتما از متون صوتی استفاده کنید).
متنتان را در مورد موضوعی انتخاب کنید که برایتان جالب است و در سطح دانش شما قرار دارد. (اگر کمی دشوار باشد ایرادی ندارد اما نه خیلی پیچیده). چنانچه در سطح مبتدی زبان قرار دارید، متن انتخابی را به صورت تدریجی یاد بگیرید، مثلا هر بار چند جمله را تمرین کنید و آنها را به حافظه بسپارید. مجلههای طنز و تصویردار برای سطح مبتدی بسیار عالی هستند. مجله (Peanuts) یکی از نمونههای بسیار خوب مجلههای طنز است که کاربران میتوانند آن را به صورت اینترنتی تهیه کنند.
شما میتوانید به مرورزمان، متناسب با میزان پیشرفتتان متون بلندتری را برای تمرین و یادگیری انتخاب کنید. در این دوره سعی کنید چند پاراگراف یا مثلا یک صفحه از متن را یاد بگیرید. من هنگام یادگیری زبان جدید معمولا ترجیح میدهم متن فیلمها، نمایشنامهها یا کتابهای موردعلاقهام در دوران کودکی را به زبان مقصد پیدا کنم و بخوانم، چون اصولا تحریر این آثار به زبان سادهتر انجام میگیرد.
توصیه میکنم هر بار که بخشی از متن را برای تمرین انتخاب میکنید، پیش از شروع یادگیری دستکم ده بار به آن گوش دهید (فرایند تکرار) و در وهله بعد سعی کنید متن انتخابی را به حافظه بسپارید (تمرین یادآوری). در ابتدا این کار برایتان خیلی دشوار خواهد بود و به همین روی متوجه میشوید که تمرین یادآوری آموختهها تا چه اندازه اهمیت دارد.
نکته دیگر اینکه سعی کنید برای یادگیری متن صوتی طوری برنامهریزی کنید که اتمام آن حداقل یک هفته به طول بیانجامد.
فکر میکنم زمان آن فرارسیده باشد تا یکی از مهمترین رازهای یادگیری زبان را برایتان بازگو کنم:
چنانچه زبانآموزان در طول دورههای فشرده یادگیری زبان، هفت شب خواب منظم داشته باشند، رویدادی شگرف را در عرصه یادگیریشان تجربه خواهند کرد.
بنابراین...
۱۱. در طول دوران یادگیری حتما بهاندازه کافی بخوابید
خواب کافی برای تقویت حافظه بسیار ضروری است. مطالعات مرتبط با این موضوع نشان میدهد که علاوه بر اهمیت خواب معمولی در طول شبانهروز، چرت کوتاه میانروزی هم برای تقویت قوای حافظه خیلی مهم است. بنابراین پس از گذراندن تمرین یادگیری، به مدت طولانی خودتان را از خواب محروم نکنید. خوب است بدانید که مغز انسان در هنگام خواب ساختارهایی را شکل میدهد که این ساختارها حافظه کوتاهمدت را به حافظه بلندمدت تبدیل میکنند. ممکن است آماری که میخواهم ارایه دهم از فردی به فرد دیگر متغیر باشد، اما من در ایام یادگیری زبان متوجه این موضوع شدم که ذهنم پس از هفت شب خواب منظم قادر بود بدون هیچ تلاشی دانستههایم را خیلی خوب به یاد بیاورد.
۱۲. ورزش و تغذیه مناسب داشته باشید
ممکن است بیشتر افراد تصور کنند که عملکرد مغز و بدن جدا از یکدیگرند؛ اما در حقیقت مغز یکی از اندامهای بدن است و در تعامل با آن فعالیت میکند. ورزش مزایای فراوانی برای مغز دارد.
شاید این موضوع کمی عجیب به نظر برسد اما داشتن اندام مناسب به یادگیری بهتر زبان کمک میکند. شما میتوانید مطالعه و ورزش را درآمیخته انجام دهید، مثلا درحالیکه مشغول ورزش هستید، به متون صوتی زبان هم گوش دهید.
از سوی دیگر لازم است مطمئن شوید سوختی که به مغز و بدنتان میرسانید از ارزش غذایی کافی برخوردار است. تغذیه سالم همانند ورزش و فعالیتهای جسمی مزایای ذهنی و شناختی شگرفی برای شما به ارمغان میآورد. اگر احساس میکنید دچار کمبود حافظه شدهاید، باید به خوراکیها و نوشیدنیهایی که مصرف میکنید، بیشتر توجه کنید. از خودتان بپرسید که در ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت گذشته چه خوراکیهایی را مصرف کردهاید. خوراکیها و نوشیدنیهایی که ما مصرف میکنیم تقریبا دو روز بعد تاثیرشان را روی قوه ادراکمان نشان میدهند.
۱۳. با مهارتهای مختلف یادگیری بیشتر آشنا شوید
در طول دوران فراگیری زبان من به تجربه دریافتم که تلاشم برای شناسایی روشهای مختلف یادگیری بسیار مفید بوده و سرعت یادگیریام را بهمراتب بیشتر کرده است. درمجموع میتوان گفت راههای زیادی برای شناسایی روشهای یادگیری در افراد وجود دارد و بسیاری از افراد شگردهای خاص خودشان را برای یادگیری دارند.
به عنوان آخرین توصیه از شما میخواهم که کمی ابتکار عمل به خرج دهید و برای کشف روشهای ویژه یادگیری در خودتان بیشتر وقت بگذارید. مطمئنا از این کار پشیمان نخواهید شد.
امیدواریم که این نکات برای خوانندگان عزیز کجارو مفید واقع شود. همواره مشتاق دیدگاهها و پیشنهادهای ارزشمند شما هستیم.
منبع: Huffingtonpost
دیدگاه