«کلیسای کاتارینه» که با نام «دیر کاترین مقدس» نیز شناخته میشود، در محله جلفا اصفهان قرار دارد. «خواجه یغیازار لازاریان»، یکی از ثروتمندان این محله در زمان صفویان، بانی احداث کلیسا برای خواهران راهبه بود.
همزمان با کوچ اجباری ارامنه به اصفهان در زمان شاه عباس صفوی، اولین راهبهها به دیر کاتارینه وارد شدند که تصویر آنها روی دیوار داخلی ساختمان به چشم میخورد. تعداد راهبههای کاتارینه مقدس در سال ۱۷۰۲ میلادی به ۳۳ نفر رسید و مادر الیزابت اسرائیلیان، آخرین راهبه آن بود که در سال ۱۹۵۴ میلادی از دنیا رفت. در طول چهار قرن فعالیت دیر، حدود ۲۰۰ راهبه در آن حضور داشتند.
دیر کاتارینه مقدس از بخشهای مختلفی مانند حجرههای مسکونی، کلاسهای درس، سالن غذاخوری، کتابخانه و آشپزخانه تشکیل میشد. در ایوان غربی کلیسا همچنان چوبی وجود دارد که بهجای ناقوس استفاده میشد و «کوچناک» نام دارد.
امکان بازدید عمومی از دیر کاتارینه مقدس وجود ندارد؛ اما علاقهمندان میتوانند در تورهایی شرکت کنند که زیر نظر شورای خلیفهگری ارامنه برگزار میشود و از این طریق، کلیسای کاتارینه را از نزدیک ببینند. یکی از افرادی که شانس حضور در این محل را داشته، مهدی شاهدلی از اهالی اصفهان است.
مهدی شاهدلی که کارشناس ارشد حقوق جزا دارد، از سال ۱۳۹۸ به جاهای دیدنی اصفهان سر زد و تصاویر و فیلمهای جذابی با تلفن همراه خود گرفت. سپس آنها را در صفحه اینستاگرام خود به آدرس mehdi.shahdeli@ منتشر کرد تا مردم ایران، اصفهان را جور دیگری ببینند. کلیسای کاتارینه از جمله جاذبههای گردشگری بود که در قاب دوربین مهدی شاهدلی قرار گرفت. در ادامه میتوانید گوشهای از این سازه تاریخی را تماشا کنید.
کوچناک، تکه چوبی که بهجای ناقوس کلیسا استفاده میشد.
نقاشی کاتارینه مقدس
از وجود دیری مخصوص راهبهها در ایران خبر داشتید؟ دوست دارید که کلیسای کاتارینه مقدس را از نزدیک ببینید؟ حتما دیدگاه خود را با کاربران کجارو در میان بگذارید.