طرز تهیه باقلاقاتق؛ غذای محلی گیلان
در مجموعه غذاهای محلی ایران، با دستور پخت یکی از غذاهای ایرانی به گوشه و کنار کشورمان سفر میکنیم. امروز با طرز تهیه غذای لذیذ و پرطرفدار باقلاقاتق به گیلان سفر خواهیم کرد.
نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۹/۳/۱۸ منتشر شده و در تاریخ ۱۴۰۳/۵/۲۳ بهروزرسانی شده است.
باقلاقاتق، یکی از غذاهای خوشمزه شمالی است که گیلانیها در پخت آن، تبحر خاصی دارند. این خورش خوشمزه و مقوی از باقلای رشتی، شوید و تخممرغ تشکیل میشود و معمولا آن را با برنج کته، سیر تازه، ماهی شور و اشپل ماهی سرو میکنند. با کجارو همراه شوید تا به گیلان، بهشت جادویی شمال کشور، سفر کنیم و غذای لذیذ و مشهور باقلاقاتق را بپزیم.
هرآنچه باید درباره باقلاقاتق بدانید:
- درباره باقلاقاتق
- طرز تهیه باقلاقاتق
- نکات مهم در طبخ باقلاقاتق
- فیلم طرز تهیه باقلاقاتق
- طعم باقلاقاتق در گیلان
درباره باقلاقاتق
باقلاقاتق یا باقالی قاتوق، یکی از قدیمیترین خورشهای محلی استان گیلان است که در تمام شهرهای شمالی، بهخصوص شهرهای استان گیلان، پخته میشود. «قاتق» در زبان محلی بهمعنای «خورش و خوراک» است و نام این غذا از ماده اصلی تشکیلدهنده آن، یعنی «پاچ باقلا» برداشته شده است که به نام «باقلای سفید» نیز شناخته میشود و در زبان گیلانی بهمعنای باقلای کوتاه یا کوچک است.
منبع عکس: وبسایت dishtales.com؛ عکاس: نامشخص
طرز تهیه باقلاقاتق
مواد لازم برای ۴ نفر
- ۳۰۰ گرم پاچ باقلای رشتی
- ۳ عدد تخممرغ
- ۴ حبه سیر پوستکنده و لهشده
- ۴ قاشق غذاخوری شوید خشک
- ۱۰۰ گرم کره یا روغن زیتون
- ۱ لیتر آب
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- دارچین به مقدار لازم
دستور پخت
منبع عکس: وبسایت life.irna.ir؛ عکاس: نامشخص
۱. روغن یا کره را در قابلمه بریزید تا کمی گرم شود. پوست باقلاها را جدا کنید و آنها را حدود سه دقیقه تفت دهید. سیر لهشده، شوید، نمک و کمی زردچوبه به باقلاها اضافه کنید و سپس هم بزنید تا کاملا تفت داده شوند.
۲. آب ولرم یا داغ را به قابلمه اضافه کنید. شعله گاز را تا جای ممکن کم کنید و در قابلمه را بگذارید. آب نباید بههیچوجه به حالت جوش بیفتد، زیرا باقلاها له میشوند. حدود ۱۵ دقیقه یا کمی بیشتر برای پخت باقلاها کافی است.
۳. پس از ۱۵ دقیقه، باقلا را بردارید و بخورید. اگر پخته بود، تخممرغها را داخل قابلمه بشکنید و دوباره در قابلمه را بگذارید. باقلاها در حین پخت تخممرغ بهصورت کامل میپزند.
۴. در پایان پخت میتوانید به دلخواه کمی دارچین و نمک برای طعم بهتر، به باقلاقاتق اضافه کنید.
۵. خورش باقلاقاتق را در کنار برنج کته و با سیر تازه سرو کنید.
نکات مهم در طبخ باقلاقاتق
یکی از رازهای اصلی خوشمزه شدن باقلاقاتق در میزان سیر آن است؛ زیرا باعث لعاب انداختن و خوشعطر شدن خورش میشود. اگر دوست دارید میتوانید از برگ سیر نیز استفاده کنید که بوی بسیار خوبی به باقلاقاتق میدهد.
- سیرها را میتوان رنده کرد یا کوبید؛ اما باقلاقاتق سنتی با سیرهای خردشده تهیه میشود.
- اگر شوید بیشتری به باقلاقاتق اضافه کنید، آن را تلخ میکند.
- از باقلای مازندرانی استفاده نکنید؛ زیرا این نوع از باقلا در پخت باقلا وابیج به کار میرود.
- اگر از آب سرد برای پخت باقلاها استفاده کنید، باعث ترکخوردن آنها میشود و یک لایه کفآلود روی خورش ایجاد میشود؛ پس حتما آب ولرم یا داغ در غذا بریزید.
- زمان پخت دقیق باقلاها مشخص نیست. باقلاهای پاییزی ۱۰ دقیقهای میپزند و لعاب میاندازند و باید مراقب باشید که له نشوند؛ اما باقلاهای بهاره دیرپز هستند و لعاب کمتری میاندازند و امکان ترکخوردن آنها بیشتر است.
- پس از اضافه کردن آب، حتما در قابلمه را بگذارید و در حین پخت و بعد از پخت، بههیچوجه باقلاها را هم نزنید.
- تخممرغها را بههیچوجه هم نزنید.
- برای پوست گرفتن باقلای تازه، میتوانید با دست این کار را انجام دهید. برخی از افراد قبل از پوست گرفتن، باقلا را در آب و نمک میخوابانند. برای پوست گرفتن باقلای خشک، بهتر است آن را چند ساعت در آب، خیس کنید و سپس پوست بگیرید.
فیلم طرز تهیه باقلاقاتق
طعم باقلاقاتق در گیلان
باقلاقاتق، خورش بسیار مقوی است که با سادهترین و کمترین مواد لازم، طبخ میشود. این خورش دارای فیبر و پروتئین فراوانی است و به همین علت، یکی از غذاهای محبوب برای افطار یا سحری به شمار میآید.
باقلاقاتق از غذاهای اصیل گیلانی است که بهعنوان پیشغذا یا همراه غذا در کنار غذاهایی چون ماهی کولی، ماهی شور و غیره به سر میز آورده میشود. عطر و بوی برخاسته از سیر و شوید تازه سرخشده در خورش باقالی قاتوق، هوش از سر شما خواهد برد.
منبع عکس کاور: وبسایت snowa.ir؛ عکاس: نامشخص
اگر موفق به طبخ این غذای لذیذ شدید، نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان کجارو سهیم شوید یا از غذاهای خود عکس بگیرید و با تگکردن کجارو در اینستاگرام (mykojaro@)، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: وبسایت snowa.ir؛ عکاس: نامشخص
دیدگاه