اشیای گور خاتون به موزه شوش منتقل شدند

پوریا  محمدی پیوند
پوریا محمدی پیوند شنبه، ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۴۴
اشیای گور خاتون به موزه شوش منتقل شدند

مدیر پایگاه میراث‌جهانی شوش اعلام کرد که اشیای گور پیش از تاریخ چگاسفلی (خاتون) به موزه شوش انتقال یافته است.

بیژن حیدری‌زاده، مدیر پایگاه میراث‌جهانی شوش از انتقال اشیای گور پیش از تاریخ چگاسفلی (خاتون) به موزه شوش خبر داد. وی در این رابطه اظهار کرد:

این اشیا در ویترین مربوط به این تدفینِ پیش از تاریخ قرار گرفت و با این انتقال، ویترین آرامگاه زن ۶,۰۰۰ ساله چگاسفلی در موزه باستان‌شناسی شوش پس از ۳/۵ تکمیل شد.

حیدری‌زاده با بیان اینکه محوطه باستان‌شناختی چگاسفلی یا تل باستانی چگاسفلی از آثار ملی ایران است که در دشت زهره در جنوب‌شرقی خوزستان و به فاصله اندکی از خلیج‌فارس قرار دارد، اضافه کرد:

این محوطه باستانی یک مکان آیینی بسیار مهم است که در دشت زیدون و در حاشیه جنوبی رودخانه زهره شهرستان بهبهان در استان خوزستان قرار دارد و یکی از وسیع‌ترین محوطه‌های پیش از تاریخ در جنوب‌غربی ایران است که متعلق به دوران ۴۷۰۰ تا ۳۸۰۰ پیش از میلاد است.

مدیر پایگاه میراث‌جهانی شوش، چگاسفلی را یکی از محوطه‌های تاریخی نامزد ثبت‌ جهانی دانست و گفت:

پیرامون محوطه چگاسفلی ناحیه‌ای قرار دارد که ساکنان باستانی محوطه، مردگان خود را در آنجا به خاک سپرده‌اند که دریافت‌های اولیه باستان‌شناسان از گورستان این محوطه نشان می‌دهد، سنت تدفین در تل چگاسفلی واقع در جنوب‌غربی ایران منحصربه‌فرد بوده و نظیر آن در هیچ مکان دیگری یافته نشده است.

بیژن حیدری‌زاده با اشاره به اینکه یکی از گورهای منحصربه‌فرد این محوطه، متعلق به زن جوانی است، اذعان داشت:

دکتر عباس مقدم، کاوشگر گورستان چگاسفلی، نام آن زن جوان را خاتون می‌گذارد. اشیای داخل گور او و قرارگیری گور اختصاصی‌اش در میان گور نخبگان آن دوره نشان از جایگاه اجتماعی، سیاسی و مذهبی این زن جوان داشت که همین موضوع باعث شد تا تیم کاوش با همکاری پایگاه میراث‌جهانی شوش در اواخر سال ۱۳۹۷، او را به موزه شوش انتقال دهند.

مدیر پایگاه میراث‌جهانی شوش از ساخت جایگاه (ویترین) ویژه‌ای برای خاتون خبر داد تا در معرض دید مردم باشد. وی افزود:

هم‌اکنون در این جایگاه، افزون بر اسکلت، اشیایی که درون گور خاتون قرار داده شده بود همانند وضعیت اولیه کشف جانمایی شدند.

حیدری‌زاده با بیان اینکه جسد خاتون را در یک چاله ساده گذاشته بودند و او را به شیوه چمباتمه‌ای یا جنینی دفن کرده بودند، این تدفین را یکی از روش‌های تدفین در جهان باستان توصیف کرد و گفت:

همچنین در کنار خاتون یک لگن مسی بزرگ، یک کوزه مسی، یک سنجاق‌سر، دو کاسه مرمرین، یک جام سفالی، یک خنجر، یک شمشیر بزرگ و مقدار زیادی قلاب‌های بافندگی قرار داده شده بود، ضمن اینکه یک سنگ وزنه هم نزدیک پیشانی خاتون قرار‌ دارد.

مدیر پایگاه میراث‌جهانی شوش با اشاره به اینکه در جهان باستان، اشیای متعلق به فرد به ‌همراه او دفن می‌شدند تا در دنیای پس از مرگ به‌کار او بیاید، عنوان کرد:

به همت پایگاه میراث‌جهانی شوش و اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان، گورنهاده‌های خاتون چگاسفلی نیز پس از سه سال و نیم به موزه شوش منتقل و در کنار اسکلت او و در ویترین ویژه‌ای که برای او ساخته شده بود، قرار داده شدند.

مطالب مرتبط:

دیدگاه