ژئو پارک طبس در راه جهانی شدن

طیبه فلاحتی
طیبه فلاحتی شنبه، ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۱۹:۴۵
ژئو پارک طبس در راه جهانی شدن

با کمک مردم بومی ژئو پارک طبس جهانی می‌شود.

 

تیم ژئوپارک طبس در تلاش هستند تا پدیده‌های زمین‌شناسی، فرهنگی و مذهبی این شهرستان را در قالب یک پرونده به یونسکو ارائه کنند تا در سطح جهانی مطرح شود.

طبسی‌ها آستین بالا زده‌اند تا از پدیده‌های زمین‌شناسی خود بهترین استفاده را کنند، چون این سرزمین از لحاظ زمین‌شناسی سرزمین‌هایی را دارد که هم جاذبه توریستی دارند و هم می‌تواند مورد مطالعه افراد متخصص باشد؛ از همین رو یک گروه متشکل از اساتید و دانشجوهای زمین‌شناس دست به کار شدند تا با هم به این سایت‌های ژئوتوریستی سر و سامانی بدهند و آن را در فهرست ژئوپارک‌های جهان جای بدهند. طبسی‌ها در گام می‌خواهند هرکدام از این سایت‌ها را ملی کرده و بعد آن را به نام ژئوپارک طبس به ثبت جهانی برسانند.

وصال یحیی شیبانی مدیر ژئوپارک طبس روند توجه به ژئوپارک طبس را توضیح داد و گفت:

از سال ۸۸ که به طبس آمدم شروع به مطالعه درباره سایت‌های زمین شناسی شهرستان کردم. چون ژئوپارک اولین چیزی که باید داشته باشد، یک میراث زمین‌شناختی است در کنارش نیز می‌تواند پدیده های فرهنگی و طبیعی نیز داشته باشد و طبس این شرایط را با هم دارد. مطالعات اولیه را آغاز کردیم مرحله اول شناسایی و نامگذاری ژئوسایت‌ها بود. لوگوی ژئوپارک نیز رونمایی شد همچنین کتاب میراث زمین شناختی طبس را نیز آماده چاپ کرده‌ایم که در اردیبهشت ماه سال دیگر رونمایی می‌شود.

وی درباره همکاری اداره‌های دیگر شهرستان مانند میراث فرهنگی، محیط زیست یا منابع طبیعی با ژئوپارک نیز گفت:

ژئوپارک باید تحت حمایت حاکمیت محلی باشد، اما میراث فرهنگی همکاری زیادی ندارد ما انتظار داشتیم در پرونده ثبت ملی منطقه‌ای مانند کال جنی، حداقل نامی از ژئوپارک می‌بردند. در مقابل آن فرمانداری طبس نهایت همکاری را با ما دارد. از سوی دیگر با محیط زیست نیز در پروژه یوزپلنگ آسیایی همکاری خواهیم کرد.

وی ادامه داد:

هنوز برای فرهنگ‌سازی روی این موضوع باید کار شود به‌عنوان نمونه زمانی که می‌خواستیم به مردم محلی بسته‌بندی یا محصولات ژئو پروداکت را آموزش دهیم جبهه گرفتند که ما خودمان بلد هستیم اما گفتیم اگر قرار است  ژئوپارک جهانی شود باید همه محصولات آن هم برند و استاندارد جهانی داشته باشد.

ژئوپارک  در حوزه آموزش جوامع محلی ورود کرده و در بخش اول این آموزش ها را به دانش‌آموزان مدارس و معلمان خواهد داد. پس از آن ورک‌شاپ‌هایی نیز برای مسولان شهرستان برگزار خواهند کرد تا اهمیت ژئوپارک را برای همگان شرح دهند.

تعدادی روستای گردشگری در شهرستان طبس وجود دارد که بافت قدیمی و تاریخی زیبایی دارند برخی از این روستاها از مدت‌ها پیش در حال تبدیل شدن به روستای هدف گردشگری هستند به این ترتیب این روستاها نیز جزو همیار ژئوپارک محسوب می‌شوند مانند روستای اصفهک که توسط مردم محلی احیا شده است. شیبانی در این بار هم گفت:

وقتی روستایی هدف گردشگری ژئوپارک می‌شود باید برای آن استانداردهایی تعریف ‌شود و برنامه حفاظتی برای آن‌ها در نظر گرفته شود. اکنون به ژئوسایت کال جنی همه نوع گردشگر وارد می‌شود حتی ماشین‌های خود را تا نزدیکی آن پارک می‌کنند در حالی که این درست نیست و باید برای آن ژئوتریل‌هایی طبق استاندارد یونسکو ترتیب داد و مراقب این محدوده‌های گردشگری بود اما در جایی مانند غار جهنم برخی از افراد وارد شده و طبیعت آن را از بین بردند.  باید بتوانیم گردشگر تخصصی وارد این مجموعه‌ها کنیم. بیشتر مد نظر داریم سایت‌هایی که رکورد بین‌المللی را می‌گیرند استانداردهای بین المللی در آن‌ها اجرا شوند. ما از ابتدای سال آینده بحث ژئوتریل‌ها را آغاز می‌کنیم تا هم‌زمان با ملی شدن ژئوپارک طبس باشد.

 

مطالب مرتبط:

دیدگاه