قطاری که نیم ساعته تهرانی ها را به شمال می‌برد

زهرا  آذرنیوش
زهرا آذرنیوش چهار شنبه، ۲۸ آذر ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۱۵
قطاری که نیم ساعته تهرانی ها را به شمال می‌برد

اتصال متروی تهران به آمل، عنوان طرحی است که با هدف گسترش ریلی مطرح شده است. با صورت دادن این پروژه می‌توان در عرض نیم ساعت از تهران به آمل رسید.

به گفته کارشناسان، طرح ریلی در قالب اتصال متروی تهران به آمل طرح خوبی است، اما در قالب پروژه‌های استانی قابل توجیه نیست و هزینه بسیار بالایی را به استان مازندران وارد می‌کند که با بودجه استانی فاقد توجیه اقتصادی است.

خطوط راه‌آهن شمال به طول تقریبی ۴۷۰ کیلومتر، استان‌های مازندران و گلستان را به سمنان و تهران متصل کرده و با در اختیار داشتن ۲۷دستگاه، یکی از خطوط ترابری مهم شمال کشور را به خود اختصاص داده است.

احداث و گسترش شبکه خطوط ریلی در شمال کشور، به‌خصوص مازندران به‌دلیل وجود عوارض طبیعی اعم از کوه و جنگل، دشت‌های مرغوب برای کشاورزی و معضلات ناشی از چگونگی کاربری زمین و همچنین تملک اراضی با مشکل مواجه بوده است. با وجود ظرفیت بالای حمل و نقل ریلی، راه‌آهن شمال هنوز نتوانسته آن‌طور که شایسته است توسعه پیدا کرده و تمامی محدوده استان و ارتباط با سایر نقاط کشور را تحت پوشش قرار دهد.

عضو هیئت علمی گروه مهندسی عمران دانشگاه صنعتی بابل با مقایسه خطوط ریلی کشور با سایر شبکه‌های ارتباطی و حمل و نقل گفت:

سیستم ریلی کشور نسبت به سایر گزینه‌های حمل و نقل ضعیف بوده و دارای محدودیت در شبکه ارتباطی است.

مدرس با اشاره به این‌که اساسا احداث خطوط ریلی گران‌تر از جاده‌سازی است، گفت:

علاوه بر این مقوله، گذر از عوارض طبیعی نظیر مناطق کوهستانی و تپه ماهورها هزینه مضاعفی را بر دوش پیمانکاران این بخش وارد می‌کند.

وی با بیان اینکه احداث خطوط ریلی بدون واگن و قطار فاقد کارایی است، تاکید کرد:

این‌که تنها خطوط ریلی گسترش یابد کافی نبوده و باید در کنار آن ناوگان ریلی نیز وارد خط شود و ازاین‌رو تامین و گسترش کامل شبکه راه‌آهن هزینه گزافی را برای پیمانکاران به‌همراه دارد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه، خطوط ریلی، واگن‌ها، لوکوموتیوها و ایستگاه‌ها را اجزای شبکه راه‌آهن معرفی کرد و هرکدام را به‌تنهایی برای گسترش این شبکه کافی ندانست. وی هزینه بالای تولید ناوگان در شرایط تحریم و واردات آن را در این شرایط، از مهم‌ترین عوامل عدم گسترش این شبکه دانست.

وی انتقال متروی تهران به آمل را در قالب گسترش شبکه ریلی با بودجه استانی غبرقابل توجیه دانست و آن را بسیار هزینه‌بر معرفی کرد. وی همچنین گسترش شبکه ریلی سنتی را در استان مازندران دارای پتانسیل بالا در زمینه حمل و نقل، تجارت و گردشگری دانست. اما گسترش خطوط ریلی پرسرعت و مونو ریل در استان را با شرایط کنونی فاقد توجیه اقتصادی دانست.

وی در زمینه توسعه گردشگری به‌وسیله خطوط ریلی گفت:

چنانچه بتوان همگام با توسعه شبکه راه‌آهن در سطح استان، سرعت و کیفیت خدمات ریلی را افزایش داد گردشگری با این شیوه نیز با جذابیت‌های جدید، رونقی مضاعف خواهد گرفت.

مدیر کل راه‌آهن شمال، احداث و گسترش شبکه ریلی را منوط به بودجه دولتی دانست و گفت:

شرکت راه‌آهن به‌عنوان بهره‌بردار خطوط ریلی است، اما احداث شبکه ریلی بر عهده وزارت راه بوده که پس از واگذاری به معاونت ساخت و احداث آن در اختیار شرکت راه‌آهن قرار می‌گیرد.

پیش از این علی اسماعیلی، نماینده نور و محمودآباد در مجلس، از پیشنهادی مبنی بر اتصال خط ریلی تهران به شمال از مسیر بلده و نیم ساعته شدن فاصله تهران تا آمل با مترو خبر داده بود.

 

مطالب مرتبط:

منبع isna

دیدگاه