کشف لایه‌های نگارگری و نقاشی در حمام میرزا کریم قزوین

ساحره چمنی
ساحره چمنی یکشنبه، ۴ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۰:۳۰
کشف لایه‌های نگارگری و نقاشی در حمام میرزا کریم قزوین
به دنبال بازسازی و مرمت بنای تاریخی حمام میرزا کریم قزوین و اجرای اقدامات رفع خطر و حفاظت از این اثر تاریخی، سه لایه تزئینات نقاشی و نگارگری روی سطوح دیواره‌ها و سقف این گرمابه آشکار شد.
به گفته‌ی آرش ضیاء‌آبادی معاون میراث فرهنگی استان قزوین، حمام تاریخی میرزا کریم قزوین از جمله آثار ارزشمند تاریخی مربوط به دوره قاجار در شهر قزوین است که در اسفند ماه سال ۹۲ بر اثر ترکیدگی انشعاب اصلی آب در محله ساختمان قدیمی حمام افکن کرده و به دلیل شکاف ایجاد شده در بخش شرقی این اثر تاریخی گل و لای ناشی از ترکیدگی لوله، کف حمام را فرا گرفت که باوجود آسیب‌های وارد آمده به بخش‌هایی از این بنا خوشبختانه قسمت‌های اصلی این اثر تاریخی سالم و گزندی به آن وارد نشد. وی در خصوص مرمت این بنای تاریخی گفت:
از اوایل تیرماه سال جاری پروژه بازسازی و مرمت این بنای تاریخی تحت نظارت و حمایت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین با تامین اعتبار توسط مالک این بنا آغاز و اقدامات اجرایی رفع خطر و حفاظت این اثر شامل تخلیه گل و لای، مرمت و بازسازی جداره های تخریب شده و پاکسازی مسیرهای آبرو و کانالهای هوای داخل حمام و ساماندهی محوطه بنا در حال انجام است و در ادامه آن کالبد شناسی بنا، بام سازی جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت، تثبیت و ساماندهی لایه‌های نقاشی و نگارگری دیواره‌ها و سقف آن از دیگر برنامه های مرمتی این بنا خواهد بود.
ضیاء آبادی با اشاره به پیدایش لایه‌های تزئینات نقاشی و نگارگری در سطوح دیواره‌ها و سقف این اثر تاریخی حین انجام عملیات مرمتی ابراز داشت:
با کنکاش و بررسی فضاهای قدیمی مسدود شده در این حمام، لایه های نقاشی‌ و نگارگری زیبایی یافت شد که عمده این تزئینات در ضلع جنوب شرقی سر بینه شامل سه لایه تزئینات نقاشی و نگارگری عمدتا با تصاویر انسانی و نقوش اسلیمی مربوط به دوره قاجار است که طی جستجوی بیشتر در پنج نقطه دیگر حمام نیز لایه های نقاشی مشابهی نمایان شد.
وی کشف لایه‌های نقاشی و جداره‌های تزئینی خاص را ارزش افزوده این بنا دانست و تصریح کرد:
از نظر میراث فرهنگی، نگاه مثبت مالک حمام در نگهداری و احیای این بنای تاریخی برای راه‌اندازی مجدد بسیار ارزشمند بوده و تسریع عملیات باز زنده سازی و آغاز فعالیت کارکردی این حمام به دلیل جلوگیری از مخدوش شدن ذهنیت اجتماعی افراد باید در اولویت برنامه‌های مرمتی قرار گیرد.
معاون میراث فرهنگی قزوین در پایان از آمادگی مالک حمام میرزا کریم برای مشارکت با سرمایه گذاری که بتواند در کنار ایشان کار مرمت و احیای این اثر ارزشمند را سرعت بخشیده و به مرحله بهره‌برداری برساند خبر داد و افزود:
جذب سرمایه گذار و بهره بری از سرمایه بخش خصوصی جهت اجرای پروژه های مرمتی و اقدامات عمرانی و حفاظتی در بناهای تاریخی بسترهای لازم برای ادامه حیات این آثار با رویکردی جدید را فراهم خواهد کرد و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در کنار همه افراد جامعه مکلف به حمایت از این اقدام اصیل و منطقی سرمایه گذاران بخش خصوصی برای حفاظت و صیانت از مواریث ارزشمند تاریخی هستند.
بر اساس این گزارش، حمام تاریخی میرزا کریم از آثار مربوط به دوره قاجار بوده که در کوچه محمدیه خیابان سپه شهر قزوین واقع شده و در ۱۶ فروردین سال ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۱۹۹۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است . منبع: پایگاه خبری هنر

مطالب مرتبط:

دیدگاه