جاهای دیدنی شمال | 15 جاذبه گردشگری مشهور شمال + عکس و آدرس

نگین توکلی
نگین توکلی شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۸:۰۵
جاهای دیدنی شمال | 15 جاذبه گردشگری مشهور شمال + عکس و آدرس

گیلان، مازندران و گلستان، سه استان شمالی کشور ایران هستند که با وجود جاذبه‌های طبیعی و تاریخی متعدد، هر سال میلیون‌ها گردشگر را به‌سمت خود می‌کشانند.

سفر به استان‌های شمالی در حاشیه دریای خزر در تعطیلات، آخر هفته‌ها و فصل تابستان در برنامه سفر تقریبا هر ایرانی قرار دارد. سه استان گیلان، مازندران و گلستان از شمال غرب تا شمال شرق ایران را پوشانده‌اند و جاذبه‌های متعددی همچون آبشارها، دریاچه‌ها، تالاب‌ها، چشمه‌ها، پارک‌های جنگلی، روستاهای ییلاقی، ابنیه تاریخی، موزه‌ها و امامزاده‌ها دارند که بازدید از هر یک از آن‌ها می‌تواند خاطره‌ای خوش برای هر گردشگری بسازد. آب و هوای معتدل شمال کشور به‌خصوص در فصل بهار و پاییز آن‌قدر مطبوع و عاری از آلودگی است که حس می‌کنید در بهشت قدم برمی‌دارید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مشهورترین جاهای دیدنی شمال آشنا کنیم.

در سفر به شمال ایران از کجا دیدن کنیم:

جاهای دیدنی گیلان

استان گیلان در شمال غربی کشور یکی از مقاصد گردشگری محبوب است که با وجود آب‌ و هوای بی‌نظیر، طبیعت بکر و دیدنی و جاذبه‌های متعدد، هیچ‌گاه برای سفر تکراری نمی‌شود؛ دیدنی های گیلان که بارها و بارها شما را به‌سمت خود می‌کشاند؛ بی‌آنکه احساس کنید به یک جای تکراری سفر کرده‌اید. جاهای دیدنی این استان شامل طیف وسیعی از جاذبه‌های طبیعی و اماکن تاریخی، روستاهای ییلاقی، موزه، امامزاده و... می‌شود. 

مجموعه میدان شهرداری رشت

مجموعه میدان شهرداری رشت

منبع عکس: سایت شهرداری رشت (عکاس: نامشخص)

میدان شهرداری با قدمتی از دوره پهلوی، از جاهای دیدنی رشت به شمار می‌آید. این مجموعه که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، شامل کاخ شهرداری (الهام گرفته از معماری سن پترزبورگ)، موزه پست و ساختمان قدیمی هتل ایران می‌شود. ساختمان شهرداری و برج ساعت آن، نماد شهر رشت هستند و امکان ندارد که سفر به گیلان را بدون دیدن این میدان به پایان رساند. میدان شهرداری در مرکز شهر قرار دارد و خیابان‌های منتهی به آن، تا فاصله حدودا ۱۰۰ متر سنگ‌فرش شده‌اند. 

مجموعه میدان شهرداری رشت مانند بسیاری از بناهای استان گیلان هنگام وقوع زلزله مهیب و ویرانگر منجیل در سال ۱۳۶۹ آسیب دید؛ اما چندی بعد توسط روبرت واهانیان، به‌صورت سابق مرمت شد. اجرای روزانه موسیقی زنده در صبح و هنگام مناسبت‌ها توسط گروه ارکستر شهرداری، روبه‌روی درب شهرداری، داخل محوطه میدان و در محوطه مخصوص گروه ارکستر صورت می‌گیرد و این تنها یکی از ویژگی‌های فوق‌العاده میدان شهرداری رشت است. زنگ ساعت مجموعه نیز در هر ساعت برابر با عدد ساعت و هر نیم ساعت یک زنگ به صدا در می‌آید.

میدان شهرداری رشت در روزهای تعطیل، شلوغ می‌شود؛ بنابراین اگر از شلوغی فراری هستید، پیشنهاد می‌کنیم که در روزهای میانی هفته به دیدن این جاذبه بروید. روزها جزئیات میدان شهرداری و بناهای اطراف بهتر دیده می‌شوند و شب‌ها، هیاهوی شبانه و نورپردازی، حال‌و‌هوایی متفاوت‌ و دلنشین به این میدان می‌بخشند. با بازدید از این مجموعه با روح شهر رشت و مردم دوست داشتنی آن آشنا می‌شوید؛ تصویری که هرگز از ذهن‌تان پاک نخواهد شد.

دریاچه سقالکسار

  • آدرس: گیلان، رشت، فلکه انتظام، ۱۰ کیلومتری جاده جیرده، بعد از بقعه آقاسید شریف، روستای سقالکسار (مشاهده روی نقشه)

دریاچه سقالکسار

عکاس: نگین توکلی

سد خاکی روستای سقالکسار، یکی از جاهای دیدنی رشت با امکانات مناسب همچون رستوران، کافه، سرویس بهداشتی، هتل و اقامتگاه‌ های بومگردی گیلانی است که لوکیشن یکی از فیلم‌های سینمایی به‌ نام «ماهی و گربه» نیز محسوب می‌شود. این دریاچه لقب پاک‌ترین دریاچه گیلان را به خود اختصاص داده است؛ زیرا مردم بومی به نظافت دریاچه سقالکسار و محیط اطراف آن اهمیت بسیاری می‌دهند. دریاچه سقالکسار با مساحت ۱۵ هکتار، ۶۰۰ متر طول و ۵۰۰ متر عرض به‌دلیل احداث یک سد خاکی به وجود آمده است. پیاده‌روی دور دریاچه و در فضای جنگلی، قایق‌سواری، پیک‌نیک و عکاسی از جمله فعالیت‌های محبوب در میان گردشگران در دریاچه سقالکسار هستند.

روستای ماسوله

روستای ماسوله

عکاس: نگین توکلی

ماسوله در جنوب غربی استان گیلان و در فاصله ۶۰ کیلومتری شهر رشت، در بخش سردار جنگل فومن واقع شده است. خانه‌های پلکانی زرد رنگ، بالکن‌های مزین به گل‌های شمعدانی، جنگل‌های بکر و سرسبز، آبشارهای خروشان و کوه‌های بلند در کنار آب و هوای مطبوع، مردم خون‌گرم و مهمان‌نواز، غذاهای باکیفیت و فضای رویایی از مشخصات روستای ماسوله هستند؛ روستایی که بی‌درنگ عاشق آن خواهید شد. این روستا به‌عنوان میراث فرهنگی و طبیعی و اولین شهر تاریخی زنده کشور به‌صورت یک مجموعه کامل در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

پیاده‌روی شبانه و تجربه قدم زدن در صبحگاه مه‌آلود ماسوله را به‌هیچ‌وجه از دست ندهید

ماسوله یکی از معدود شهرهای بدون وسیله نقلیه موتوری در دنیا است که با کوچه باغ‌های باریک و پله‌پله، امکان تردد هرگونه وسایل نقلیه در آن غیرممکن است. اگر به‌دنبال فرار از شلوغی و همهمه شهری و در کردن خستگی هستید، به طبیعت ماسوله پناه بیاورید؛ روستایی که هرروز صبح خود را با آواز پرندگان و بوی مطبوع نان محلی آغاز می‌کند و گویی زمان در آن به یک قرن پیش بازگشته است. در سفر به ماسوله گیلان، بهتر است طوری برنامه‌ریزی کنید که حداقل یک شب در این روستا بمانید؛ زیرا پیاده‌روی شبانه و تجربه قدم زدن در صبحگاه مه‌آلود ماسوله به‌قدری فوق‌العاده است که نباید آن را به‌هیچ‌وجه از دست داد.

ماسوله، از کوچکترین شهرهای ایران با قدمتی از ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ سال است. این روستا از آن دسته مقاصدی است که باید آن را در چهار فصل سال دید. آبشار کوشم، رودخانه و آبشار ماسوله رودخان، آبشار خرم بو (خربو)، آبشار تریشوم، آبشار لارچشمه، پارک جنگلی ماسوله، چشمه آب معدنی علی زاخونی، موزه مردم شناسی، موزه میراث فرهنگی، موزه حیات وحش، بازار ماسوله، بقعه عون بن علی، محوطه باستانی ماسوله و کاروان‌سراها، از جمله دیدنیهای ماسوله هستند. به‌علاوه وجود جاذبه‌های مرتفعی چون قله شاه معلم، ییلاق کوربار ماسوله، ییلاق آندره و ییلاق للندیز در کنار دیگر کو‌ه‌های این منطقه، ماسوله را تبدیل به مکانی محبوب در میان کوهنوردان و طبیعت‌گردان کرده‌اند.

سهراب سپهری، شاعر معاصر در سفری که به ماسوله داشت، در یکی از مغازه‌ها پس از نوشیدن چای با استفاده از قلم و جوهر، دست‌نوشته زیر را از خود به یادگار باقی گذاشت:

به ماسوله آمده‌ایم که از ماسوله بنویسیم

ماسوله را نمی‌توان نوشت، ماسوله را باید دید

و به تماشای آن همه خانه که به پهنه سبز کوه نشسته است ایستاد.

در ماسوله زندگی باید کرد،

نقاشی باید کرد،

فیلم باید ساخت،

شعر باید گفت.

قلعه رودخان

  • آدرس: گیلان، فومن، روستای رودخان، ارتفاعات جنگلی منطقه حیدرآلات (مشاهده روی نقشه)

قلعه رودخان

منبع عکس: خبرگزاری مهر (عکاس: نامشخص)

قلعه رودخان یکی از مهم‌ترین دژهای تاریخی و نظامی ایران است که در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی فومن و در میان انبوه درختان جنگلی قرار دارد.  هنوز به‌طور قطع مشخص نیست که این قلعه در چه دوره‌ای ساخته شده است. برخی معتقد هستند که بنای اولیه قلعه رودخان مربوط به عصر ساسانیان یا اوایل دوره اسلامی است. در زمان سلجوقیان این مکان مرمت و بازسازی شده و حتی یکی از پایگاه‌های اسماعیلیان بوده است. قلعه رودخان مرکز فرمانروایی بسیاری از فرمانروایان گیلان و رشت نیز بوده و تا دوره زندیه از آن استفاده شده است.

قلعه رودخان ۶٫۲ هکتار مساحت و حدود ۵۰۰ متر طول دارد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بلندی برج و باروهای آن نیز به ۱۵۰۰ متر می‌رسد. این قلعه به‌طور کلی از دو قسمت ارگ و قورخانه تشکیل شده که ارگ محل شاه‌نشین قلعه رودخان و حرم‌سرا و قورخانه محل فعالیت‌های نظامی و زندگی سربازان بوده است.

قلعه رودخان در حدود ۱۶۰۰ پله دارد که همگی جدید هستند و برای تردد گردشگران ساخته شده‌اند. پله‌های اصلی (۹۳۵ پله) در طی کاوش‌های باستان‌شناسی در امتداد دیوارها و برج‌ها از زیر خاک بیرون کشیده شده‌اند؛ به همین دلیل، این مکان به قلعه هزار پله معروف است و برای رسیدن به آن باید آمادگی بدنی کافی را برای یک کوهیپمایی سبک داشته باشید. از جمله محبوب‌ترین فعالیت‌های گردشگری در این جاذبه می‌توان به بازدید از این قلعه، عکاسی از چشم‌اندازهای سرسبز مرتفع و بازدید از بازار قلعه رودخان اشاره کرد.

اولسبلانگاه

اولسبلانگاه

عکاس: نگین توکلی

اولسبلنگاه یکی از ییلاقات میان‌کوهی ماسال است که در ارتفاعات کوه‌های تالش قرار دارد. اولسبلنگاه در زبان محلی به «محل رویش درخت ممرز» ترجمه می‌شود؛ روستایی که در سال‌های اخیر شهرت بسیاری کسب کرده است. گذر از یک جاده پرپیچ‌وخم، اقامت در کلبه‌های چوبی، مزه کردن نان‌های سنتی و محصولات دامی تازه، گوش سپردن به صدای پرندگان و هوای مه‌آلود در کنار پیاده‌روی در فضای مملو از سرسبزی و طراوت، تماشای گله‌های اسب‌های وحشی و اهلی و گاوهای اهالی روستا از جمله تجربیاتی هستند که می‌توانید در این ییلاق به دست آورید. 

اقیانوس ابری از مشهورترین جاذبه‌های ییلاق اولسبلانگاه است؛ زمانی که این روستا غرق در ابرهای مخملی سپید و نرم می‌شود. برای تماشای این پدیده طبیعی باید در بهار و تابستان، یعنی از اواسط اردیبهشت ماه تا پایان تابستان به این منطقه سفر کنید. به یاد داشته باشید که هوا در فصل تابستان در این ییلاق به‌قدری خنک است که باید در شب، بخاری روشن کنید. ییلاق سوئه چاله، روستای مرتفع گیلوان، ارتفاعات آلاله و بنای یادگار میرزا کوچک‌ خان جنگلی نیز از جاهای دیدنی نزدیک اولسبلانگاه هستند.

جاهای دیدنی مازندران

استان مازندران مشهورترین و شناخته شده‌ترین مقصد سفر در شمال کشور است که با شهرهای متعددی چون ساری، نوشهر، محمودآباد، بهشهر، چالوس، سوادکوه، بابلسر، رامسر و غیره، جاذبه‌های بسیاری برای بازدید دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید مازندران رتبه نخست گردشگرپذیری کشور ایران را در اختیار دارد. مازندران و گلستان بیش از پنج هزار سال پیشینه تمدن شهری دارند؛ به‌طوری که مازندران یکی از پایگاه‌های باستان‌شناسی در منطقه خاورمیانه به شمار می‌آید و نقش مهمی در فرهنگ‌سازی و تمدن شهرنشینی مردم در ایران داشته است. استان‌های گلستان، سمنان و تهران در گذشته جزو مازندران بزرگ بودند.

چشمه‌های باداب سورت

  • آدرس: مازندران، جنوب شهرستان ساری، بخش چهاردانگه، دهستان پشت کوه، روستای سورت، حدفاصل روستاهای اروست و مال خواست (مشاهده روی نقشه)

چشمه‌های باداب سورت

منبع عکس: surfiran.com (عکاس: نامشخص)

چشمه‌های باداب سورت از نادرترین پدیده‌های طبیعی هستند که تنها در معدود نقاط از این کره‌ خاکی یافت می‌شوند

چشمه‌های زیبای باداب سورت، دومین اثر طبیعی ملی پس از کوه دماوند هستند که به چشمه‌های رنگی نیز شهرت دارند. این چشمه‌ها استخر‌های طبیعی بسیار شگفت‌انگیزی از جنس تراورتن هستند که از جاهای دیدنی ساری به شمار می‌آیند و هر سال، گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را به‌سمت خود می‌کشانند. چشمه‌های باداب سورت در ارتفاع ۱,۸۴۱ متری از سطح دریا واقع شده‌اند و علاوه‌ بر زیبایی خاص، ارزش درمانی بسیار بالایی دارند.

چشمه‌های باداب سورت از نادرترین پدیده‌های طبیعی هستند که تنها در معدود نقاط از این کره‌ خاکی یافت می‌شوند و از نمونه‌های مشابه آن می‌توان به پاموکاله ترکیه، ایوان‌های مطبق سفید و صورتی در نیوزیلند، بایشوایتای در چین، باگنی سان فلیپو در ایتالیا، منطقه سنگ زرد در آمریکا و هیرو ال آگورا در مکزیک اشاره کرد. چشمه‌های باداب سورت بعد از چشمه پاموکاله ترکیه به‌عنوان دومین چشمه آب شور جهان شناخته می‌شوند و قرار است که به‌زودی به‌عنوان یک ژئوپارک به ثبت جهانی برسند و با چشمه‌های پاموکاله ترکیه خواهر خوانده شوند.

اطراف چشمه‌های باداب سورت پوشیده از درختچه‌های زرشک وحشی است و رنگ زیبای نارنجی‌ منحصر‌به‌فرد آن‌ها در نتیجه‌ غلظت بالای رسوبات دارای اکسید آهن به وجود آمده است. این باداب‌ها شامل چند چشمه با آب‌های کاملا متفاوت از لحاظ رنگ، بو، مزه و حجم آب می‌شوند. چشمه‌های باداب سورت اروست هم‌زمان با آخرین چین‌خوردگی البرز در دوره چهارم زمین‌شناسی شکل گرفته‌اند. جریان آب‌های رسوبی و معدنی این چشمه‌ها در طول سال‌ها، در شیب پایین دست کوهستانی خود، صدها طبقه و ده‌ها حوضچه‌ بسیار زیبا به رنگ‌های نارنجی، زرد و قرمز در اندازه‌های مختلف خلق کرده است.

کوه دماوند

کوه دماوند

منبع عکس: iranexploration.com (عکاس: نامشخص)

کوه دماوند در بخش مرکزی رشته‌کوه البرز در جنوب دریای خزر نخستین اثر طبیعی ملی ایران است و از نظر تقسیمات کشوری در بخش لاریجان شهرستان آمل قرار دارد. کوه دماوند برای ایرانیان نماد عظمت و شکوه است. این کوه از دیرباز در ادبیات و تاریخ کشور نقش پررنگی داشته است و در افسانه‌های پارسی و در شاهنامه همواره از آن یاد شده است. 

قله دماوند، مرتفع‌ترین قله آتشفشانی در ایران و خاورمیانه است و در روزهای آفتابی و صاف می‌توان از تهران، ورامین، قم و دریای مازندران این قله زیبا را مشاهده کرد. دماوند را در رده دوازدهم بلندترین قله‌های دنیا از نظر ارتفاع نسبی قرار می‌دهند. پایگاه ملی داده‌های علوم زمین ایران و وبگاه رصدخانه زمین ناسا، ارتفاع این قله را ۵,۶۷۰ متر و ۵,۶۷۱ متر اعلام کرده‌اند. آبشار یخ‌زده در تمام طول سال و یخچال‌های طبیعی از شگفتی‌های طبیعی کوه دماوند هستند.

دماوند یک کوه آتشفشانی نیمه‌فعال است که در دوره چهارم زمین‌شناسی تشکیل و عمر آن حداقل ۳۸,۵۰۰ سال تخمین زده شده‌ است. وجود چند چشمه گوگردی و چشمه‌های آب گرم از شواهد نیمه فعال بودن این آتشفشان است. بیشترین و عمده‌ترین فعالیت آتشفشانی این کوه که باعث شکل‌گیری آن شده، در حدود ۱۰,۰۰۰ سال قبل روی داده است. قطر دهانه این آتشفشان در حدود ۴۰۰ متر است که دریاچه‌ای از یخ آن را پوشانده است.

تله کابین رامسر

  • آدرس: مازندران، کیلومتر پنج غرب رامسر، مجموعه تفریحی تله کابین رامسر (نمایش روی نقشه)

تله کابین رامسر

چشم‌انداز تله کابین رامسر از دریا و شهر. عکاس: نگین توکلی

تله کابین رامسر با دو کیلومتر طول، دارای یکی از زیباترین مسیرهای تله کابین ایران با چشم‌اندازی فوق‌‌العاده از رامسر، دریای خزر و شهرهای اطراف است. این مجموعه که با عنوان مجتمع تفریحی شهر سبز رامسر شناخته می‌شود، دارای امکانات تفریحی و رفاهی چون شهربازی مخصوص کودکان، انواع تفریح‌های آبی و ورزش‌های موتوری، کشتی تفریحی، مراکز خرید و اقامتی، رستوران، کافی‌شاپ و فست‌فود، پارکینگ، کارتینگ، زیپ لاین، پل معلق، پینت‌بال، فروشگاه صنایع دستی، سرویس بهداشتی، پلاژ ساحلی و سالن برگزاری همایش‌ها و جشنواره‌ها است.

تله کابین رامسر در سال ۱۳۸۷ افتتاح شد. این تله کابین به‌عنوان یکی از زیباترین خطوط انتقالی کابلی گردشگری ایران مشهور است؛ زیرا مسیری سبز و رویایی را از ساحل خزر آغاز و در ادامه از دل شاخ و برگ درختان جنگل به‌سمت قله‌های مرتفع البرز حرکت می‌کند. این مسیر پر از هیجان و لذت حدود ۱۲ دقیقه طول می‌کشد. تله کابین رامسر مجهز به ۵۴ کابین با ظرفیت چهار نفر در هر کابین است و تنها راه دسترسی به مراکز اقامتی و هتل‌های واقع در بالای مجموعه به شمار می‌آید.

تالاب میانکاله

تالاب میانکاله

منبع عکس: اقتصاد آنلاین (عکاس: نامشخص)

تماشای طلوع و غروب تالاب میانکاله و گوش سپردن به نغمه پرندگان، تجربه‌هایی فراموش‌نشدنی در این جاذبه بکر هستند

تالاب میانکاله یکی از جاهای دیدنی بهشهر با مناظری بکر و زیبا و پوشش گیاهی بی‌نظیر است. این تالاب در میان گردشگران و علاقه‌مندان محیط‌زیست و حیات‌وحش از محبوبیت بالایی برخوردار است؛ زیرا از مقاصد پرنده‌ نگری ایران در پاییز و زمستان به شمار می‌آید. تالاب میانکاله آخرین بازمانده از منطقه نیمه مشجر دریای خزر و مساحت آن در حدود ۷۰ هزار هکتار است. 

در فصل پاییز هزاران گونه از انواع پرندگان از جمله فلامینگو، عقاب دریایی دم سفید، پلیکان و انواع مرغابی و قو از مناطق مختلف جهان مانند شمال روسیه و سیبری، صدها کیلومتر راه را برای پناه گرفتن در تالاب میانکاله طی می‌کنند. به‌طور کلی در پایان مسیر رفت مهاجرت پرندگان، بیش از ۶۰ درصد از پرندگان منطقه خاور‌میانه، زمستان را در این تالاب می‌گذرانند. میانکاله به‌همراه ۱۲ منطقه دیگر در ایران جزو ذخیره‌گاه‌های بین‌المللی زیست‌کره یونسکو است. این تالاب همچنین محل پرورش و زادآوری گونه‌های مختلف ماهی است. تماشای طلوع و غروب تالاب میانکاله و گوش سپردن به نغمه پرندگان، تجربه‌هایی فراموش‌نشدنی در این جاذبه بکر هستند.

جنگل سنگده

جنگل سنگده

منبع عکس: سایت pinorest.com (عکاس: نامشخص)

جنگل راش سنگده با درختانی سر به‌فلک کشیده یکی از بهترین مقاصد گردشگری و طبیعت‌گردی در استان مازندران و از جاهای دیدنی سوادکوه است. در فصل پاییز، یکی از بهترین زمان‌های سفر به سنگده، فرشی به رنگ سرخ و زرد از جنس برگ در پای درختان این جنگل پهن می‌شود. زمانی که این جنگل در مه فرو می‌رود، فرصت قدم زدن در دنیایی راز آلود و خیال‌انگیز برای شما فراهم می‌شود. جنگل سنگده در زبان محلی با نام جنگل مرس‌سی نیز مشهور است. درختان این جنگل بخشی از جنگل باستانی هیرکانی هستند که عمر آن به دوره ژوراسیک و تا ۴۰ میلیون سال قبل بازمی‌گردد. 

از میان جنگل راش رودخانه‌ای خروشان به نام رودخانه کسلیان (هفت لول) عبور می‌کند. علاوه بر این رودخانه این جنگل دارای یکی از زیباترین آبشارهای خزه‌ای ایران (آبشار اوبن)، چشمه‌ها و رودخانه‌های بسیاری است. پیاده‌روی و راهپیمایی در طبیعت، جنگل‌نوردی در میان درختان تنومند راش، دوچرخه‌سواری گروهی یا تکی، عکاسی از طبیعت بکر و پیک‌نیک و لذت دورهمی جنگلی از جمله فعالیت‌های محبوب در جنگل سنگده هستند. توجه داشته باشید که امکانات خاصی در این جنگل وجود ندارد؛ پس پیش از سفر یا در روستای سنگده وسایل لازم خود را تهیه کنید. 

جاهای دیدنی گلستان

استان گلستان در شمال شرق کشور قرار دارد و به نسبت دو استان شمالی دیگر، کمتر شناخته شده است؛ با این وجود، جاذبه‌های بکر و همچنین جاهای تاریخی بسیاری در این منطقه وجود دارند که نباید از بازدید از آن‌ها غافل شد.

پارک جنگلی ناهارخوران

پارک جنگلی ناهارخوران

منبع عکس: خبرگزاری ایرنا (عکاس: نامشخص)

پارک جنگلی ناهارخوران یکی از جاذبه‌های دیدنی گرگان و از تفرجگاه‌های محبوب این شهر است. درختان این منطقه بخشی از جنگل باستانی هیرکانی هستند و قدمت آن‌ها به ۴۰ میلیون سال قبل می‌رسد. ناهارخوران با داشتن هوای مطبوع و خنک به‌خصوص در فصل تابستان گردشگران بسیاری را به سوی خود می‌کشاند. این جنگل در ارتفاع ۴۰۰ تا ۴۵۰ متر از سطح دریا واقع است و ۳۰۰ هکتار وسعت دارد. در داخل جنگل ناهارخوران یک رودخانه به نام زیارت با ۴۰ کیلومتر طول جربان دارد که یکی از منابع اصلی تامین آب شهر گرگان محسوب می‌شود. علاوه بر این در این جنگل چند چشمه نیز جاری هستند که معروف‌ترین آن سفید چشمه نام دارد.

جنگل ناهارخوران گردشگاهی فوق‌العاده برای لذت بردن از هوای مطبوع و دلپذیر و گشت‌و‌گذار در لابه‌لای درختان آن است. پیاده‌روی، کوهنوردی و صعود به ارتفاعات ناهارخوران، پیک‌نیک، عکاسی، تماشای چشم‌انداز بی‌نظیری از گرگان بر فراز تپه باباطاهر، بازدید از تپه نورالشهدا از جمله تفریحاتی هستند که در این جنگل می‌توان به آن‌ها ‌پرداخت. آبشار مصنوعی با ۱۵ متر ارتفاع، شهربازی، سایت ورزشی، رستوران و کافه نیز از امکانات این پارک جنگلی هستند. روستای زیارت نیز یکی از جاذبه‌های نزدیک به ناهارخوران گرگان است که ارزش بازدید دارد.

قبرستان خالد نبی

قبرستان خالد نبی

عکاس: نگین توکلی

تندیس‌های سنگی متعددی در یک گورستان در نزدیکی زیارتگاه خالد نبی وجود دارند که قدمت آن‌ها به هزاران سال پیش بازمی‌گردد

مجموعه گورستان و زیارتگاه خالد نبی از چند مکان زیارتی و همچنین یک قبرستان تاریخی تشکیل شده است که در ارتفاعات و مناطق کوهستانی استان گلستان موسوم به کوه «تانگری داغ» در ارتفاع ۷۰۰ متری قرار دارد. به‌دلیل واقع شدن این محوطه ۱۲ هکتاری در ارتفاعات دورافتاده، مسیر دسترسی به این جاذبه تنها از گنبد، مراوه تپه و کلاله امکان‌پذیر است. کمی دورتر از قبرستان خالد نبی، روی یکی از تپه‌های این منطقه، تندیس‌های سنگی متعددی در کنار یکدیگر و به‌طور پراکنده، مانند یک گورستان، وجود دارند که بر اساس مستندات و شواهد، قدمت آن‌ها به هزاران سال پیش بازمی‌گردد؛ سنگ‌هایی که تا به امروز مورد آسیب و تخریب فراوانی قرار گرفته‌اند.

خالد نبی آخرین مبلغ دین مسیح است که در گفتگوی محاوره‌ای ترکمنان، به «حالت نبی» مشهور است. حضرت خالد نبی، طبق برخی اسناد، آخرین پیامبر قبل از نبی اکرم (ص) بوده و ۸۴ سال پیش از میلاد رسول اکرم (ص) به دنیا آمده است.

برج گنبد قاووس

برج گنبد قاووس

عکاس: نگین توکلی

برج یا میل گنبد بلندترین برج تمام آجری جهان و جزو ابنیه‌ تاریخی مربوط به سده‌ چهارم هجری است. این برج که در فهرست آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، از دیدنیهای گنبد کاووس به شمار می‌آید. میل گنبد در سال ۳۹۷ هجری قمری و به دستور یکی از پادشاهان آل زیار ساخته شده است. این برج، بنایی با معماری خراسانی و رازی است و آجر و ملاط ساروج تنها مصالح به کار رفته در آن هستند.

در مورد کاربری حقیقی برج گنبد قاووس، بین مورخان و محققان اختلاف نظر وجود دارد. برخی از صاحب‌نظران این برج را بنای آرامگاهی می‌دانند و معتقد هستند که سرداب درون تپه محل دفن قابوس بوده‌ است. برخی نیز برج گنبد را رصدخانه می‌پندارند. این بنای تاریخی یک سازه بی‌نقص است و در فهرست بهترین آثار مهندسی تاریخ بشر قرار دارد؛ برجی که فقط از آجر ساخته شده لست و هیچ‌گونه استوارکننده‌ای ندارد و در طول عمر بیش از هزار ساله‌اش حتی با تحمل دو زمین‌لرزه‌ شدیدتر از ۶ ریشتر، همچنان استوار و پابرجا است.

آبشار کبودوال

آبشار کبودوال

عکاس: نگین توکلی

آبشار کبودوال بلندترین آبشار خزه‌ای ایران با ۱۲ متر ارتفاع و مهم‌ترین جاذبه گردشگری علی آباد کتول است. این آبشار تماشایی با زیبایی بی‌نظیر خود در دل مسیری جنگلی و کوهستانی در کوه هارون قرار دارد و از بارش آب در هاله‌ای از نورهای سبز درخشان به وجود آمده است؛ نورهایی که بازتابی از تلالو خزه‌های سبز بر سنگ‌های آبشار هستند. آبشار کبودوال تا چند سال پیش هیچ‌گونه امکانات رفاهی نداشت؛ اما در سال‌های اخیر با رسیدگی مسئولان، تبدیل به قطب گردشگری استان گلستان شد.

آبشار کبودوال تنها از چشمه بالادست خود سرچشمه می‌گیرد و در مسیر خود هیچ منبع آبی دیگری از جمله رودخانه دائمی یا فصلی متشکل از آب‌های سطح زمین، وارد آن نمی‌شود؛ به همین دلیل آب این آبشار، زلال، شفاف و قابل شرب است و آبشار کبودوال، پاک‌ترین آبشار ایران نام دارد. این آبشار به‌عنوان میراث طبیعی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. کبودوال در زبان محلی به‌معنای جوی آب آبی‌رنگ است. پیمایش مسیر منتهی به آبشار، عکاسی از پل‌های چوبی و پله های سبز در مسیر پیاده‌روی، عکاسی از آبشارهای متعدد مسیر و آبشار باشکوه کبودوال، پیک‌نیک، آب‌تنی و شنا از تفریحات محبوب این منطقه هستند.

جزیره آشوراده

  • آدرس:‌ استان گلستان، غرب بندرترکمن، شبه‌جزیره میانکاله (مشاهده در نقشه)

جزیره آشوراده

عکاس: نگین توکلی

آشوراده، تنها جزیره ایرانی دریای کاسپین، منطقه‌ای خالی از سکنه و متروک است

آشوراده، تنها جزیره ایرانی دریای کاسپین، منطقه‌ای خالی از سکنه و متروک در ۱۰ کیلومتری بندر ترکمن است. هر سال، هزاران گردشگر برای بازدید از این جزیره منحصربه‌فرد و گشت‌وگذار در این منطقه تاریخی به گلستان سفر می‌کنند و با قایق، خود را به جزیره می‌رسانند. جزیره آشوراده در سال ۱۳۵۴، به‌عنوان یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در جهان (مناطق حفاظت‌شده‌ زیستی بین‌المللی) معرفی شد و به ثبت جهانی رسید. جزیره آشوراده، یکی از مهم‌ترین تالاب‌های جهان در لیست کنوانسیون جهانی رامسر است و به‌عنوان یکی از ۵۹ منطقه‌ بین‌المللی ذخایر طبیعی ثبت شده (در سال ۱۳۵۹) و مهم‌ترین پناهگاه‌های حیات وحش ایران شناخته می‌شود.

جزیره آشوراده در طول تاریخ پر فرازونشیب خود، حوادث زیادی را دیده است. این جزیره تا چند سال پیش ۱۲۰۰ هکتار وسعت داشت؛ اما سیل و بالا آمدن سطح آب دریا سبب شد تا تنها ۴۰۰ هکتار آن باقی بماند. پل چوبی، قلعه مثلثی (یادگار اشغال روس‌ها) و ویرانه‌های دژهای صفوی از دیدنیهای جزیره آشوراده هستند. از جمله محبوب‌ترین فعالیت‌های گردشگری در این جزیره می‌توان به تماشای پرندگان مهاجر، پیاده‌روی در سکوت جزیره و گوش سپردن به صدای امواج دریا، تماشای تپه‌های ماسه‌ای جزیره و صحنه صید ماهیان خاویار، ماهیگیری، عکاسی از مناظر طبیعی و غروب خورشید، شنا و آبتنی، چیدن تمشک و انار ترش و قایق‌سواری دور جزیره اشاره کرد.

منبع عکس کاور:gravity.ir (عکاس: نامشخص) (چشمه‌های باداب سورت)

اگر تاکنون تجربه بازدید از هر یک از این جاذبه‌ها را داشته‌اید، در پایین این مقاله از کجارو، نظر و تجربه خود را با مخاطبان ما به اشتراک بگذارید.

پرسش‌های متداول

مشهورترین جاذبه‌های گردشگری استان گیلان کدامند؟

دریاچه سقالکسار، میدان شهرداری رشت، ماسوله، قلعه رودخان و ییلاق اولسبلانگاه.

مشهورترین جاذبه‌های گردشگری استان مازندران کدامند؟

کوه دماوند، تالاب میانکاله، تله کابین رامسر، چشمه‌های باداب سورت و جنگل راش سنگده.

مشهورترین جاذبه‌های گردشگری استان گلستان کدامند؟

گنبد قاووس، جزیره آشوراده، پارک جنگلی ناهارخوران، قبرستان خالد نبی و آبشار کبودوال.

اولین اثر طبیعی ملی ایران چیست و در کدام استان قرار دارد؟

کوه دماوند، استان مازندران.

نویسنده: نگین توکلی

مطالب مرتبط:

منبع tripadvisor

دیدگاه