بازگشت بوئینگ ها به آسمان ایران
پس از لغو تحریمها، در عرصههای مختلف بینالمللی شاهد تحولاتی هستیم که حضور مجدد شرکتهای بزرگی چون بوئینگ و ایرباس از نمونههای آن است. البته حضور این شرکتهای بزرگ در ایران و معامله با آنها با چالشها و موانعی روبهرو است. یکی از این موانع، باقی ماندن برخی تحریمها توسط آمریکا است. با کجارو همراه باشید.
مقالات مرتبط:
شرکت هواپیماسازی بوئینگ آمریکا، پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷، بزرگترین تأمینکنندهی هواپیماهای مسافربری در ایران بوده است و هواپیماهای خریداری شده از این شرکت در آن زمان همچنان در خطوط هوایی ایران پرواز میکنند.
با توجه به استاندارهای جهانی در خصوص میزان ساعت پرواز هواپیماهای مسافربری از یک سو و رشد جمعیت از سوی دیگر، نوسازی و تجهیز حمل و نقل هوایی کشور، یکی از ضروریترین برنامههایی است که از سوی شرکتهای هواپیمایی ایرانی و به ویژه بعد از لغو تحریمها در سال گذشتهی میلادی پیگیری میشود.
از طرف دیگر، در بازار جهانی، میزان فروش هواپیما بسیار کاهش یافته و شرکتهای هواپیماسازی سایر کشورها بازار ایران را بازاری هدف برای معاملات تجاری پرسود خود میبینند. البته در این بازار گرم، شرکتهای خارجی برای عرضهای متناسب با تقاضای ایرلاینهای ایرانی، مشکل بزرگی را پیش روی خود میبینند و آن هم باقی ماندن تحریمهای اقتصادی مرتبط با نظام بانکی آمریکا است که مانع نقل و انتقال پول بین ایران و شرکتهای مذکور شده است.
آغاز رقابت
قرارداد خرید ۱۱۸ فروند هواپیمای مسافربری به ارزش ۲۷ میلیارد دلار از ایرباس فرانسه (رقیب اروپایی بوئینگ) و ۲۰ فروند هواپیمای مسافربری از شرکت ATR ایتالیا در ژانویهی سال جاری میلادی توسط ایران، بسیاری از شرکتهای صاحب نام این عرصه را متوجه پتانسیل بالای صنعت هوایی ایران در معاملات تجاری کرد.
شرکت بوئینگ هم که در کنار ایرباس، بیشترین سهم را در بازار جهانی تولید و عرضهی هواپیما دارد و برای اینکه از رقیب همیشگی خود (ایرباس) در این معاملات پرسود عقب نیافتد، به حضور در صنعت هوایی ایران تمایل پیدا کرده است و در اسفند ماه سال ۹۴ مجوز مذاکره با ایرلاینهای ایرانی را از دولت آمریکا اخذ کرده و در اواخر فروردین ماه ۱۳۹۵، مدیران این شرکت برای مذاکره با مشتریان ایرانی خود بهعنوان اولین سفر خود پس از انقلاب سال ۵۷ به ایران آمدهاند.
به نقل از شبکهی خبری پرس تیوی، شرکتهای هواپیمایی ایران، سفارش دو نوع هواپیمای مسافربری را در مذاکراتشان با مدیران بوئینگ مطرح کردهاند؛ هواپیمای باریکپیکر ۷۳۷ برای پروازهای داخلی و هواپیمای پهنپیکر ۷۷۷ برای پروازهای دوربرد.
به گزارش رویترز، این مذاکرات تا حدی پیش رفته است که رئیس شرکت بوئینگ میگوید:
شما میتوانید انتظار داشته باشید که احتمالا بازار ایران بین بوئینگ و ایرباس به صورت ۵۰-۵۰ تقسیم شود و ما قرار است بر سر این بازار رقابت کنیم.
موانع بر سر راه بوئینگ و ایرباس برای ورود به ایران
به نقل از وال استریت ژورنال، مشکلات مربوط به پرداخت با ارز رایج بازار یعنی دلار، که نیازمند گردش پول در نظام مالی آمریکا است و علت آن باقی ماندن تحریمها در این بخش است از یک سو و نگرانیهای مدیران ارشد ایرباس از تجارت با ایران از سوی دیگر، موانع نهایی کردن قرارداد ایرباس و ایران هستند.
شرکت بوئینگ هم علاوه بر موانعی که در بخش نقل و انتقال پول دارد برای معاملهی تجاری با ایران باید ضمن گزارش آن به خزانهداری آمریکا، مجوز دیگری در این زمینه دریافت کند که هنوز هیچ تاریخی در رابطه با عملیاتی شدن دریافت این مجوز و نهایی شدن قرارداد با ایران از سوی مدیران بوئینگ اعلام نشده است.
البته یک مقام اجرایی شرکت بوئینگ، پرداخت با یورو را بهعنوان راه حل مشکل پرداخت توسط ایران مطرح کرده است.
سخن آخر
طبق برآورد سازمان هوانوردی ایران (CAO) با توجه به جمعیت هشتاد میلیون نفری کشور، ناوگان هواپیمایی ایران، سالانه به ۸۰ الی ۹۰ هواپیمای جدید نیاز دارد.
حال باید منتظر بود و دید که ایرباس با اطمینان کردن به طرف ایرانی خود، زودتر به ایران سفر میکند یا بوئینگی که با توجه به ذخیرهی مالی قدرتمندش حاضر به کاهش قیمتها برای رقابت نیست.
دیدگاه