شرکت هواپیمایی ATR هواپیمای کوتاه برد به ایران می فروشد
قرارداد خرید بیست هواپیمای کوتاه برد روز چهارشنبه بین تهران و شرکت هواپیماسازی فرانسوی-ایتالیایی «هواپیماهای ترابری منطقهای» (ATR) منعقد میشود.
«میشل کابرون» سردبیر صنعت و خدمات روزنامه اقتصادی فرانسوی لاتریبون گفته است:
ارزش این قرارداد برای درج در بیلان مالی سال ۲۰۱۶ شرکت اروپایی خیلی دیر است اما دیر یافتن این قرارداد بهتر از هرگز نیافتن آن است… شنبه یک مقام عالیرتبه ایرانی اعلام کرد ایران و این سازنده در طول هفته جاری قرارداد نهایی برای خرید بیست فروند هواپیمای کوتاه برد را امضا میکنند.
«اصغر فخریه کاشان» معاون وزیر راه و ترابری ایران توضیح داده است که قرارداد خرید بیست هواپیما ارزشی بالغ بر چهارصد میلیون دلار ( سیصد و هشتاد میلیون یورو) دارد.
آ ت ار که سهامداران آن به طور مساوی شرکت ایرباس و شرکت ایتالیایی لئوناردو هستند در فوریه گذشته از توافق موقتی برای فروش بیست فروند آت ار ۶۰۰-۷۶ به ایران با اختیار معامله بیست هواپیمای دیگر به ارزش یک میلیارد یورو خبر داده بود.
معاون وزیر راه ایران به خبرگزاریهای داخلی گفته است که روز چهارشنبه مقامات شرکت اروپایی به تهران میآیند و اگر مشکلی نباشد قرارداد نهایی بین دو طرف امضا خواهد شد. تهران ماه گذشته با شرکت ایرباس اروپا و بوئینگ آمریکا قراردادهایی برای خرید مجموعا صد و هشتاد هواپیمای مسافربری را امضا کرده بود. این قراردادها بزرگترین قراردادهای امضا شده میان ایران و شرکتهای غربی از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ محسوب میشود.
در سال ۲۰۱۶، شرکت آ ت ار که شماره یک جهانی در هوانوردی منطقهای است، در مجموع تنها سی و شش سفارش خرید قطعی دریافت کرده است که با هدفگذاری اولیه این شرکت یعنی فروش نود فروند هواپیما فاصله زیادی دارد. مگر اینکه این شرکت قراردادهایی زیر سر داشته باشد که به ناگهان با اعلام آنها همه را غافلگیر کند. در نوامبر گذشته این سازنده از امضای دو قرارداد خبر داد. یکی در ۱۴ نوامبر با شرکت هواپیمایی مکزیکی آئرومار (Aeromar) برای فروش هشت فروند هواپیمای آت ار ۶۰۰ با اختیار معامله شش فروند اضافی، و دیگری با شرکت آمریکای جنوبی سینرجی آئرواسپیس برای فروش دوازده آت ار ۶۰۰-۷۶ با اختیار معامله شش فروند دیگر؛ این هواپیماها قرار است در آرژانتین مورد بهرهبرداری قرار گیرند.
این شرکت اروپایی در اوایل سال نیز قراردادی به ارزش صد و سی و چهار میلیون دلار با هواپیمایی گینه نو پاپوا برای فروش پنج فروند از همین هواپیمای آت ار ۶۰۰-۷۶ امضا کرده بود. با همه این احوال، هدف تجاری شرکت در طول سال در بستر اقتصادی پیچیده و در سایه دلار قوی در بازار کم رنگ شد. همچنین قیمت پایین نفت مزیت رقابتی این نوع هواپیماها در مقایسه با جت را کاهش داده بود.
«پاتریک دو کاستل بایاک» مدیر شرکت آ ت ار در ژوییه ۲۰۱۶ در مصاحبه با لاتریبون گفته بود که دلار قوی ما را فلج می کند زیرا مشتریان ما بیشتر خارج از حوزه دلار هستند و افت نرخ برابری ارزهای ملی شان در برابر دلار قدرت خرید آنها را تضعیف میکند. برزیل که با داشتن هشتاد و دو فروند هواپیمای آ ت ار، دومین مشتری ما از نظر تعداد در جهان است چنین وضعی دارد. با این اوصاف قیمت هواپیماها برای خریداران بالقوه گرانتر شده است. از سوی دیگر قیمت ناپایدار سوخت هواپیما یعنی نفت سفید، که یک مولفه اصلی در هزینه عملیات پروازی هواپیماها است، تصمیمگیری مشتریان بالقوه را برای خرید با کندی و تردید مواجه ساخته است.
با همه این احوال این شرکت اروپایی در شش سال گذشته پرفروشترین سازنده هواپیماهای کوتاهبرد منطقهای بوده و بالاخص مدل هواپیمای آت ار ۶۰۰ با استقبال زیادی در جهان در سالهای اخیر روبرو شده است. این مهم بالاخص در منطقه آسیا-اقیانوسیه مشاهده میشود که در آنجا سیصد و هفتاد فروند هواپیما از این دست فعالند. این تعداد سه برابر نسبت به ده سال قبل بیشتر است و شصت شرکت هواپیمایی آنها را مورد بهرهبرداری قرار میدهند.
دیدگاه