ویترین موزه ملی شکست و دو شی تاریخی آسیب دیدند!
بخش دوران اسلامی در موزه ملی ایران در طول حدود ۹ سال به جهت بازسازی، ساماندهی و تجهیز تعطیل بود، تعطیلیای که به واسطه شنیدن خبرهای متفاوت و ضد و نقیض از پروژه طولانیمدتش، حتی به سازمان بازرسی کل کشور نیز کشیده شد؛ هرچند اطلاعاتی از چند و چون آن بررسیها به بیرون درز نکرد.
اما حالا و با گذشت این سالها، «جبرئیل نوکنده»، مدیرکل موزه ملی ایران، باستانشناس و مدیر سابق پایگاه جهانی گنبد قابوس همه تلاش خود را میکند تا در فضایی کاملا، بیحاشیه موزه ملی ایران را بهسمت استانداردهای موزهای و مدیریتی نهادینه شده در این موزه پیش ببرد.
حالا در سه روز قبل و با انتشار خبری مبنی بر افتادن شیشه یکی از ویترینهای موزه دوران اسلامی و آسیب دیدن دو ظرف سفالی ارزشمند آن از جمله این اتفاقهاست؛ اتفاقی که مدیر کل موزه ملی ایران آن را تائید میکند و تاکید دارد که مدیریت موزه ملی ایران تلاش میکند از این به بعد از بروز هر نوع اتفاق مشابهی جلوگیری کند.
او در این زمینه میگوید که روز شنبه اول آبانماه بهدلیل واژگونی دیواره تقسیمکننده شیشهای ویترین از نوع خوابیده در تالار دوره سلجوقی موزه دوران اسلامی به دو ظرف سفالی این دوره آسیب وارد شد.
وی با بیان اینکه در این اتفاق اشیای آسیب دیده به مخزن منتقل شدند و از هفته آینده مورد مرمت قرار میگیرند، افزود:
ویترین آسیبدیده نیز مورد بررسی فنی قرار گرفت و بهدلیل این حادثه تلخ، قرار شد همه ویترینها بار دیگر توسط کارشناسان فنی و مجرب مورد معاینه فنی قرار گیرند تا دیگر چنین اتفاقی رخ ندهد.
هر چند از زمانی که حضور رسانهها در فضای میراث فرهنگی معنا پیدا کرد و گروههایی با نام دوستداران میراث فرهنگی در کشور رشد کردند، موزه ملی ایران بهعنوان موزه مادر و بخشهای مختلفش علاوه بر نظارت سازمان میراث فرهنگی، زیر ذرهبین این دوستداران و رسانههای این حوزه بودند. از سوی دیگر بازگشایی بخش دوران اسلامی در سال گذشته نیز توجههای بیشتری را به خود جلب کرد.
این بخش از موزه ملی ایران، پس از سالها دستوپنجه نرم کردن با مشکلات و طرحهای ناقصی که فقط زمان را برای نمایش گنجینه ارزشمند دوران اسلامی کشور برای گردشگران سوزاند و اعتبارهایی که بیهوده هزینه شدند، بالاخره سال گذشته در کنار دلنگرانیهای عمیقی که وجود داشت، بازگشایی شد. دلنگرانی که بیشتر نشانه یک هشدار است.
اما احتمال بروز این نوع رخدادها را نباید صرفا و فقط منحصر به موزههای ایران و موزه ملی ایران دانست، اتفاقی که رخ دادن آن در مهمترین موزههای دنیا مانند لوور و هرمیتاژ نیز وجود دارد.
با این وجود، مدیرکل موزه ملی ایران که تمایلی نسبت به بیان علت این اتفاق ندارد، تاکید میکند که «وی بهعنوان رئیس موزه ملی ایران همه تلاش خود را برای جلوگیری از بروز آن میکند.» با این پاسخ نوکنده، توجه به آینده موزههای ایران، استانداردها و ویترینهایی که هنوز باید میزان استانداردشان بررسی شود، اهمیت بیشتری پیدا میکند.