دیدنی های سلیمانیه

مرتب سازی بر اساس :
clear

اولین نفری باشید که برای این مکان عکس آپلود می کنید

آثار ملی ایران میراث جهانی یونسکو

بازدید از این جاذبه رایگان است

در سفر به سلیمانیه از کجا دیدن کنیم؟

سلیمانیه یکی از شهرهاى زیبا و مهم اقليم كردستان و عراق در نزدیکی مرز ایران است که در بين دو سلسله كوه گويژا و كله زرده قرار دارد. در سال‌های اخیر، در این شهر رستوران‌ها، هتل‌ها، گردشگاه‌ها و پارک‌های متعددی احداث شده‌اند و سلیمانیه امروز به‌عنوان یکی از امن‌ترین و پرطرفدارترین مقاصد گردشگری و همچنین به‌عنوان یکی از قطب‌های مهم علمی و پزشکی در کردستان و عراق شناخته می‌شود. این شهر زادگاه و محل زندگی بسیاری از شاعران و ادیبان کرد و صدها نویسنده و شاعر و روشن‌فکر دیگر نیز بوده است. 

سلیمانیه در فاصله ۳۸۵ کیلومتری بغداد و ۱۹۸ کیلومتری اربیل (پايتخت اقليم كردستان) واقع شده است؛ این شهر در سال ۱۷۸۴ میلادی به دستور «ابراهیم پاشای بانان» بنا شد. كلاوديوس ريج، تاريخ‌نگار، در کتاب سفرنامه خود در سال ۱۸۲۰ میلادی درباره سلیمانیه این طور می‌نویسد:

شهر سليمانيه دارای بازارهاى بزرگ و حمام هاى تميز به سبک استانبولى است.

سلیمانیه در ارتفاع ۱,۰۴۱ متری از سطح دریا دارای چهار بخش سرچنار، تانچه رود، بازیان، قره داغ و ۳۲۵ آبادی است و حدود یک میلیون نفر در آن زندگی می‌کنند که زبان اغلب آن‌ها کردی است. این شهر با آب و هوای نیمه خشک، زمستان‌هایی سرد و پر از بارش و تابستان‌هایی بسیار گرم و خشک دارد. ایرانیان برای سفر به کردستان عراق نیازی به ویزا ندارند و می‌توانند به‌راحتی آن سفر کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با جاهای دیدنی سلیمانیه عراق آشنا کنیم.

موزه باستان شناسی سلیمانیه

موزه باستان شناسی سلیمانیه

منبع عکس: zhivar.com. عکاس: ناشناس

«موزه سلیمانیه» (Sulaymaniayh Museum) یکی از بهترین موزه‌های ناحیه کردستان عراق است و پس از موزه ملی عراق در بغداد، دومین موزه بزرگ این کشور به شمار می‌آید. این موزه در تاریخ ۱۹۶۱ تاسیس شد و امروزه یکی از پربازدیدترین موزه‌های کشور توسط گردشگران است. تمام آثار به نمایش درآمده در موزه باستان شناسی سلیمانیه دارای توضیحاتی به زبان‌های عربی، کردی و انگلیسی هستند. در بدو ورود به این موزه، تکه سنگی از غار کیز کاپان (cave of Kiz Kappan) و تکه سنگ‌هایی از کوه‌های ربان (Rabana) و میر کولی (Meer Quli) را خواهید دید؛ سه  قطعه سنگی که ارائه کننده و یادآور نشانه‌های تاریخی دولت سلیمانیه هستند.

در موزه باستان شناسی سلیمانیه محوطه کوچکی نیز وجود دارد که در آن مصنوعات مربوط به دوران پیش از تاریخ اسلام تا دوره اسلامی عباسیان به نمایش گذاشته شده‌اند. در این موزه همچنین می‌توانید به تماشای مصنوعاتی متعلق به دولت‌های محلی امروزی کردستان عراق بنشینید. از جمله آثار مهم و برجسته به نمایش درآمده در موزه سلیمانیه می‌توان به مخروط‌های باستانی مربوط به زمان بابلی‌ها، مجسمه عبادت کننده سومری (از جنوب بین‌النهرین مربوط به قرون وسطی؛ ۲۸۰۰ تا ۲۳۰۰ قبل از میلاد مسیح)، بلوک کوچکی از برج پیکولی دارای نوشته‌هایی باستانی به زبان پارتی و فارسی میانی (Paikuli Tower)، لوح گیلگامش (Gilgamesh Tablet)، گوشواره‌های طلایی، استوانه‌ای سنگی از Iddi-sin، گرم‌کن یا مشعل بخور دادن Door Lintel و لوح رسی با نوشته‌های باستانی اشاره کرد.

موزه سلیمانیه در خیابان سلیم، قلب تپنده این شهر واقع شده است و گردشگران می‌توانند روزهای یکشنبه تا چهارشنبه ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ و پنجشنبه‌ها ۱۲ تا ۱۶ به بازدید از آن بروند. بازدید از این موزه رایگان است و به علاقه‌مندان به تاریخ به‌شدت توصیه می‌شود. در نظر داشته باشید که کافه یا رستورانی در داخل این مجموعه وجود ندارد.

موزه امنه سوراکه

موزه آمنا سورکا

منبع عکس: zhivar.com. عکاس: ناشناس

موزه امنه سوراکه یا موزه امنیت سرخ یک بنای امنیتی دولتی است که در زمان حکومت صدام، توسط «مخابرات» (Mukhabarat)، سرویس اطلاعاتی عراق صدام، به‌عنوان یک زندان برای کردها استفاده می‌شد. در این موزه می‌توان تاریخ خونین سلیمانیه عراق را به تماشا نشست. زندانیانی که توسط نیروی‌های پیشمرگه (نیروهای نظامی کرد) و بر اثر قیام کردها در سال ۱۹۹۱ میلادی آزاد شدند، زندان امنه سورکه را تسخیر کردند و کاربری آن را به پایگاهی برای مرکز فرماندهی در بخش شمالی شهر تغییر دادند؛ آن‌ها نخستین زندانیان سیاسی سال ۱۹۸۶ میلادی بودند. این مرکز فرماندهی بعدها به یک سازمان اطلاعاتی مخفی در عراق تبدیل شد.

در موزه امنه سوراکه می‌توان تاریخ خونین کردستان را به تماشا نشست

موزه امنه سوراکه در سال ۲۰۰۳ میلادی توسط دولت کرد عراق تاسیس شد تا همگان چگونگی برخورد نیروهای صدام با کردها را ببینند و متوجه شوند که چطور کردها مصمم شدند تا در برابر خشونت ظالمانه صدام مقابله کنند. در بدو ورود به این موزه، تلالویی زیبا از نورهای روشنی را خواهید دید که از ۴۵۰۰ گوی تامین می‌شوند. تعداد این گوی‌ها نشان از تعداد روستاهای کردنشین عراق دارد که توسط رژیم بعث تخریب شد. سالن آینه نیز یکی از مهم‌‌ترین بخش‌های موزه است؛ در این سالن برای هر شخص کردی که توسط رژیم صدام در سال ۱۹۸۸ کشته شده بود، روی دیوار، یک تکه آینه نصب کرده‌اند؛ تعداد این آینه‌های شکسته شده ۱۸۲ هزار قطعه است.

نمایشگاه عکسی از سلاح‌های شیمیایی صدام (که در حمله به حلبچه در سال ۱۹۸۸ میلادی صورت گرفت و بیش از پنج هزار نظامی کرد را کشت)، یکی دیگر از بخش‌های این موزه است که باید از آن دیدن کنید. در این موزه تغییرات چندانی صورت نگرفته است تا بینندگان بتوانند وضعیت بد زندانیان در گذشته را به‌طور کامل مشاهده کنند. موزه آمنا سوراکا هر روزه از ۹ تا ۱۶ باز است و شما می‌توانید به رایگان از آن دیدن کنید. 

پارک سرچنار

پارک سرچنار

منبع عکس: تریپ ادوایزر. عکاس: ناشناس

پارک سرچنار (Sarchnar Park) یکی از مجموعه‌های تفریحی شهر سلیمانیه است که در نزدیکی مرکز شهر قرار دارد و عصرها و شب‌ها گردشگران و محلیان را به‌سمت خود می‌کشاند. این پارک با وجود چشمه و فواره‌های آب، محوطه سرسبز، آب روان و زلال و نیمکت‌هایی در امتداد مسیر آب در جلوی رستوران‌ها و کافه‌ها، فروشگاه‌های خرید سوغات، محوطه‌هایی برای بازی بچه‌ها، دکه‌های فروش غذا و نوشیدنی از جمله جاذبه‌هایی است که نباید بازدید از آن را در سفر به سلیمانیه از دست دهید. پارک سرچنار اولین مینی پارک ملی عراق است و بازدید از آن در چهار فصل سال، توصیه می‌شود.

دریاچه دوکان

دریاچه دوکان

منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس

دریاچه دوکان در نزدیکی شهرستان رانیه (Ranya) و در روستای دوکان واقع شده است و تنها یک ساعت رانندگی با شهر سلیمانیه فاصله دارد. این دریاچه با وسعت ۲۷۰ کیلومتر مربع، بزرگ‌ترین دریاچه کردستان عراق محسوب می‌شود. محوطه اطراف دریاچه دوکان با هوایی خنک و باطراوت در روزهای آخر هفته، به‌خصوص در تابستان‌ها، میزبان گردشگران و همچنین مردم محلی است.

دریاچه دوکان در تامین آب شرب مردم منطقه نیز نقش مهمی دارد. سد دوکان بین سال‌های ۱۹۵۴ و ۱۹۵۹ به‌عنوان یک سد چند منظوره جهت تامین آب، آبیاری و تامین برق ساخته شد. در حالت عادی، ظرفیت دریاچه ۶٫۸ کیلومتر مکعب و ظرفیت حداکثر آن ۸٫۳ کیلومتر مکعب است. جالب است بدانید قبل از وقوع سیلاب دریاچه، در این منطقه تحقیقات باستان‌شناسی در حال انجام بود؛ زیرا شواهدی از آثار باستانی مربوط به هزاره ششم تا سوم قبل از میلاد در اینجا دیده شده بود. در بازدید از دریاچه دوکان، قایق سواری، مزه کردن کباب و ماهی‌های کبابی خوشمزه در رستوران‌ها یا نوشیدن یک استکان چای را به‌هیچ‌وجه از دست ندهید. در نزدیکی این دریاچه یک هتل خوب نیز برای اقامت وجود دارد.

پارک چاوی لند

پارک چاوی لند

منبع عکس: تریپ ادوایزر. عکاس: ناشناس

چاوی لند یکی از بزرگ‌ترین پارک‌های تفریحی سلیمانیه است

چاوی لاند (Chavi Land) از بهترین و وسیع‌ترین پارک‌های تفریحی خانوادگی سلمیانیه است که در زمینی به مساحت ۷۵۰ هزار متر مربع احداث شده است و در دامنه کوه گویژا قرار دارد. بر فراز این پارک می‌توان چشم‌انداز زیبایی از شهر را تماشا کرد و عکس‌های پانارومایی گرفت. پارک چاوی لند در نزدیکی شهر و در جاده کمربندی ملک محمود قرار دارد و شما می‌توانید هر روز از ۹ تا ۱۶ به بازدید از آن بروید.

از امکانات پارک چاوی لند سلیمانیه می‌توان به وسایل تفریحی چون ماشین‌های کابلی و تاب، فضای سبز و حوض بزرگ آب، کابین‌های مسافرتی و گردشگری برای استراحت، کافه تریا، فست‌فود و رستوران، سینما، موزه موم و چرخ و فلک بزرگ اشاره کرد. این پارک به‌دلیل وجود فضای سبز وسیع و حوضچه بزرگ آب در روزهای تابستانی به‌ویژه در عصرها شلوغ‌تر است. پیک‌نیک، پیاده‌روی و رانندگی با ماشین گلف برقی از محبوب‌ترین تفریحات گردشگران در این مجموعه هستند.

پارک آزادی

پارک آزادی

منبع عکس: gharepeyma.com. عکاس: ناشناس

پارک آزادى در مرکز شهر سلیمانیه قرار دارد؛ پارکی که با وجود آب و هوای بسیار خوب، باغچه‌هایى زیبا، دریاچه مصنوعى، مکان‌هاى تفریحى و بازی‌هایی برای سرگرمی، مکانی محبوب در میان مردم بومی و گردشگران به‌خصوص در عصرگاه و شب‌ها است. در گذشته از پارک آزادی به‌عنوان پادگان نظامی استفاده می‌شد؛ اما این منطقه پس از انقلاب سال ۱۹۹۱ تبدیل به پارکی تفریحی شد.

دیگر پارک‌های شهر سلیمانیه

پارک شهرداری با وجود مجسمه‌ تعدادی از شاعران معروف کردی، پارک جنگلی ازمر با دید کاملی بر چشم‌انداز شهر و پارک مادر از دیگر پارک‌های شهر سلیمانیه هستند. پارک مادر با مجسمه نمادین یک مادر و کودکی در آغوش او، در زمینی ایجاد شده که در دوران حکومت بعث، زندانی برای مادران نیروهای پیشمرگه بود.

مسجد جامع سلیمانیه

مسجد جامع سلیمانیه، بزرگ‌ترین و مشهور ترین مسجد این شهر است که در داخل دیوارها و نزدیک بازار بزرگ قرار دارد. این مسجد جامع مدرن با گنبدهای فیروزه‌ای یکی از بزرگ‌ترین مساجد تاریخی عراق نیز به شمار می‌آید. مسجد جامع سلیمانیه با طراحی منحصربه‌فرد به دستور «ابراهیم باشا بابان» در سال ۱۱۹۹ هجری قمری ساخته شد.

آبشار احمد آوه

آبشار احمد آوا

منبع عکس: تریپ ادوایزر. عکاس: ناشناس

آبشار احمد آوه (Ahmad Awa Waterfall) در ناحیه هورامان، آبشاری زیبا بین دره و کوه است که تنها یک ساعت با مرکز شهر سلیمانیه فاصله دارد. بازدید از این آبشار تجربه‌ای جذاب از طبیعت‌گردی را برای شما رقم خواهد زد؛ به‌علاوه می‌توانید در اطراف این آبشار از فروشگاه‌های کوچک، محصولات محلی خریداری کنید. مسیر دسترسی به آبشار نیز از دهکده‌های کوچکی عبور می‌کند که طبیعت و چشم‌اندازهای شگفت‌انگیزی دارند.

دریاچه دربندیخان

دریاچه سد دربندیخان در شرق سلیمانیه (فاصله ۶۰ کیلومتری)، یکی از جاذبه‌های طبیعی این شهر است که امکانات رفاهی و تفریحی مناسبی در اطراف آن وجود دارد و چندین رود به آن می‌ریزند. حجم این دریاچه به حدود سه میلیارد متر مکعب مى‌رسد.

چمی رزان

چمی رزان

منبع عکس: bot.gov.krd. عکاس: ناشناس

گردشگاه «چمی رزان» (Chami Razan) در ۵۷ کیلومتری غرب سلیمانیه، ۳۰ کیلومتری شرق دوکان و ۱۷ کیلومتری جاده سلیمانیه - دوکان واقع شده است؛ گردشگاهی که یک آبشار زیبا در آن قرار دارد و با آب و هوای مطبوع، پذیرای گردشگران بسیاری است.

قلعه شیروانه

قلعه تاریخی شیروانه با قدمتی از دوره قبل از اسلام در شهر «کلار» در شمال سلیمانیه و در دو سوی ساحل رودخانه سیروان قرار دارد. این بنای بسیار زیبا به دستور صدام حسین بازسازی و ترمیم شد.

مراکز خرید و بازارهای سلیمانیه

بازار بزرگ سلیمانیه

بازار بزرگ سلیمانیه با بافت سنتی خود، یکی از شناخته‌شده‌ترین بازارهای عراق است؛ مکانی مناسب برای خرید سوغات از سنگ‌های قیمتی گرفته تا انواع ادویه‌جات و پنیر.

سوق الحره (بازار آزاد)

سوق الحره بازاری مناسب برای خرید مقرون‌به‌صرفه و اقتصادی است؛ زیرا اجناس موجود در آن با قیمت‌های پایین‌تری به نسبت دیگر بازارها و مراکز خرید به مشتریان عرضه می‌شوند. این بازار در سلیمانیه از پرداخت مالیات معاف است.

بازار مولوی

بازار مولوی، بازاری مشهور و شلوغ در مرکز سلیمانیه است؛ بازاری سنتی و قدیمی که در کنار بافت سنتی، مجتمع‌های تجاری مدرن نیز دارد و مشتریان زیادی را از سراسر سلیمانیه به‌سمت خود می‌کشاند.

راند گالری

معرض راند (به معنی نمایشگاه راند)، یک مجتمع تجاری کوچک و بسیار مدرن با غرفه‌های متعدد است که کالاهایی با کیفیت بالا و قیمت مناسب عرضه می‌کند. این مجتمع همچنین دارای امکاناتی چون تعدادی رستوران و کافی‌شاپ نیز است.

سیتی استار مال

سیتی استار مال

منبع عکس: تریپ ادوایزر. عکاس: ناشناس

سیتی استار مال (City Star Mall Sulaymaniyah) یکی از مراکز خرید ارزان سلیمانیه است که شما می‌توانید انواع پوشاک زنانه، مردانه و بچه‌گانه را با قیمت‌های مناسب در آن پیدا کنید. البته باید بدانید که بیشتر اجناسی که در این مرکز خرید عرضه می‌شوند، چینی هستند؛ اما کیفیت مناسبی دارند. رستوران فست‌فود، کافی‌شاپ و یک مرکز تفریحی برای کودکان و بزرگسالان ( یک سالن بولینگ، سالن بیلیارد و محوطه پینگ پنگ) از امکانات مرکز خرید سیتی استار مال هستند.

سیتی سنتر

سیتی سنتر سلیمانیه یک مرکز خرید مدرن است

مرکز خرید چهار طبقه سیتی سنتر شهر سلیمانیه (City Center Slemani Mall)، مرکز خریدی مدرن است که می‌توانید تمام برندهای مشهور دنیا را در آن پیدا کنید. پارچه، انواع لباس‌های زنانه، بچگانه، مردانه، فروشگاه‌های خدمات تلفن همراه و لوازم جانبی و همچنین طلا و جواهرات از جمله کالاهایی هستند که در سیتی سنتر با قیمتی مناسب و معقول به فروش می‌رسند. مرکز خرید سیتی سنتر همچنین مجهز به چندین رستوران محلی، فودکورت و کافی‌شاپ است که می‌توانید پس از خرید در آن‌ها کمی استراحت کنید و غذا بخورید.

فامیلی مال

فامیلی مال

منبع عکس: پینترست. عکاس: ناشناس

فامیلی مال (Family Mall Sulaymaniyah) بزرگ‌ترین و مدرن‌ترین مرکز خرید عراق است. این مرکز خرید که در خیابان بابان قرار دارد با مساحت بیش از ۲۰۰ هزار متر مربع در سال ۲۰۱۵ افتتاح شد. در ساخت‌وساز و معماری این مجموعه از ترکیب عناصر سنتی و مدرن بهره گرفته شده است. فامیلی مال با وجود ۱۱۰ فروشگاه، هشت سینما، یک زمین اسکیت، ۱۰ رستوران، یک سالن بولینگ و یک محوطه سر پوشیده برای بازی‌های کامپیوتری مکانی فوق‌العاده برای خرید و یک گشت و گذار خانوادگی است.

کاسو مال

«مرکز خرید کاسو مال» (Kaso Mall) یکی دیگر از مراکز خرید سلیمانیه عراق است که روبه‌روی مسجد بزرگ سلیمانیه قرار دارد. کالاهای متنوعی از پوشاک گرفته تا لوازم آرایش در این مجموعه به مشتریان عرضه می‌شوند؛ مرکز خریدی که بسیاری از مغازه‌ها و فروشگاه‌های آن اجناس آسیایی و چینی می‌فروشند. در کاسومال یک کافه تریا نیز وجود دارد.

ماجدی مال

مجید مال

منبع عکس: تریپ ادوایزر. عکاس: ناشناس

«مرکز خرید ماجدی مال» (Majidi Mall Sulaimani) در زمینی به مساحت ۱۱۳ هزار متر مربع در مرکز شهر سلیمانیه احداث شده است و با وجود بیش از ۱۰۰ برند مختلف، ۲۰ رستوران، پنج کافی‌شاپ، فضای سرگرمی و تفریحی سر پوشیده، سالن بولینگ، سینمای معمولی و سینمای ۶ بعدی و فضای پارکینگ با ظرفیت ۲۰۰ خودرو، مکانی بی‌نظیر برای خرید و گذراندن یک روز مفرح در این شهر است.

پرسش‌های متداول

مشهورترین موزه‌های سلیمانیه کدامند؟

موزه آمنا سوراکا و موزه باستان شناسی سلیمانیه

بزرگ‌ترین پارک سلیمانیه کجاست؟

چاوی لند

بهترین مراکز خرید سلیمانیه کدامند؟

سیتی سنتر، سیتی استار مال، ماجدی مال، فامیلی مال، کاسو مال، بازار بزرگ

آیا برای سفر به سلیمانیه باید ویزا گرفت؟

خیر

نویسنده: صدیقه شجاعی