باغ شاهزاده ماهان کرمان در مقایسه با بسیاری از جاذبههای چند ۱۰۰ ساله یا هزاران سالهی ایران عمر چندانی ندارد؛ تازه در اواخر دورهی قاجار ساخته شد و البته بخشی از آن هم نیمهکاره ماند، اما باز هم از چشمها دور نماند و گردشگران را مجاب کرد تا برای دیدارش به دل کویر بزنند.
تازگی نسبی بنای باغ موجب شده که سفرنامههای کلاسیکی دربارهاش در دست نباشد. باغ شاهزاده تازه در دههی ۵۰ خورشیدی ثبت ملی شد و در سال ۱۳۹۰ ثبت جهانی شد. از آن موقع بود که پای گردشگران خارجی بیشتر به آنجا باز شد و گزارشهای ریز و درشتی از آن ارائه دادند. در ادامه چند نمونه از آنها را با هم مرور میکنیم.
گردشگر ایتالیایی در شهریور ۹۲ از این باغ زیبا در دل کویر گفته:
این باغ در کنار باغهایی دیگر در شهرهای ایران در فهرست جای گرفته است. جریان در میان باغ، گلها و بویی که در فضا پیچیده، یادآور توصیفات هزار و یک شب است. مغازهی کوچکی هم بالای باغ هست که مصنوعات زیبایی میفروشد.
مسافربلژیکی در مهر ۹۶ اینجا را بهشتی کوچک دانسته:
پس از رانندگی طولانی در ، اینجا قدم زدیم که حس حضور در بهشتی را برایمان تداعی میکرد.
توریست انگلیسی در بهمن ۹۶ این باغ ایرانی دوستداشتنی را اینگونه توصیف کرده:
ما بیرون باغ، زیر درخت انار ناهار خوردیم و با که باغ را تغذیه میکنند، آشنا شدیم. باغ شاهزاده نمونهی راستین باغ ایرانی است. اگر پایین حوضچههای پلکانی و بایستید، زیبا با موقعیت فوقالعادهای خواهید داشت. ساده است و بهخاطر مرگ حاکم وقت ناتمام مانده است. این مکان در اصل سال ۱۸۵۰ ساخته شد، اما یک جورهایی در دهه ۱۸۹۰ بازسازی شد.
شما میتوانید از کنار حوضچهها بالا روید یا در میان درختانش قدم بزنید و از فضای آرامشبخشش لذت ببرید. ما اینجا زیبایی گذشتهی ایران و مهماننوازی حال مردم ایران را دیدیم.
مسافر آمریکایی در اردیبهشت ۹۷ برای خستگی در کردن عصرانه بیرون از شهر کرمان آنجا را پیشنهاد کرده:
باغ ماهان با آن چنارهای بزرگ و جویبارهای طولانیاش مانند آن است که دارید در در یکی از باغهای گورکانیان به سر میبرید.
باغ نشاط (Nishat Bagh) از باغهای گورکانی هند در کنار دریاچهی دال
محیط باغ خنک و آرامشبخش است. ارزشش را دارد که یکساعتی از کرمان رانندگی کنید و به آنجا بروید. تعدد و حجم فوارهها و حوضچهها درست وسط بیابان شگفتانگیز است.
گردشگر استرالیایی در خرداد ۹۷ محیط باغ شاهزاده ماهان را دراماتیک توصیف کرده است:
ما هنگام غروب و در راه برگشت از از آنجا دیدن کردیم. آنچه بیش از هم به چشم میآید، طراحیاش است؛ پر از گلهای رز بود و ویژگی برجستهاش است که از سمت سازه سرازیر میشوند. بهترین موقع دیدار از آنجا است که رزها شکفته باشند. اینجا یکی از ۹ باغ ایرانی است که در فهرست یونسکو ثبت شده است. در کل باغ پلکانی دوستداشتنیاش است؛ باغ با جویبارها و فوارههایی در وسط کویر بیآب و علف محیطی آرام را به وجود آورده است.