غذاهای محلی استان آذربایجان غربی
با طرز تهیه غذاهای سنتی آذربایجان غربی با طعم و مزهای دلپذیر آشنا شوید و با تهیه آنها در منزل، یک غذای محلی متفاوت را بچشید.
نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۶/۰۸/۱۵ توسط مینا رهبری نوشته شده و در تاریخ ۱۴۰۰/۰۲/۱۹ بازنویسی شده است.
استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران و در مرز ترکیه قرار دارد. این استان در منطقهای کوهستانی واقع شده است و قدمت آن به دوره پیش از اسلام بازمیگردد. هر سال، گردشگران بسیاری برای بازدید از دریاچه ارومیه، جاذبههای طبیعی و تاریخی به این منطقه از ایران سفر میکنند.
مردم استان آذربایجان غربی همیشه با سفرههایی رنگارنگ و پر از آشها، خورشها و خوراکهای لذیذ از مهمانان خود پذیرایی میکنند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با غذاهای محلی ارومیه، غذاهای سنتی استان آذربایجان غربی و خوراکیهای شیرین این منطقه آشنا کنیم.
منبع عکس: خبرگزاری پانا
انواع غذاهای آذربایجان غربی:
- طرز تهیه آشها و سوپهای آذربایجان غربی
- طرز تهیه خورشهای آذربایجان غربی
- طرز تهیه غذاهای ساده آذربایجان غربی
- طرز تهیه انواع دلمه، کباب و کوفته در آذربایجان غربی
- طرز تهیه دیگر غذاهای آذربایجان غربی
- طرز تهیه خوراکیهای شیرین آذربایجان غربی
- نانهای سنتی ارومیه
- انواع ترشی و مربا
- طعم غذاهای محلی آذربایجان غربی
طرز تهیه آشها و سوپهای آذربایجان غربی
سوپ بلغور ارومیه (یارما شورباسی)
منبع عکس: وبسایت زرین بانو
یارما شورباسی، یکی از غذاهای لذیذ و محلی آذربایجان غربی و شهر ارومیه است که معنای نام آن در زبان ترکی، «سوپ بلغور» است. این غذای مشهور بهدلیل داشتن بلغور گندم، ارزش غذایی و فیبر بسیار بالایی دارد و فوقالعاده مقوی است. از جمله خواص سوپ بلغور ارومیه میتوان به محافظت از پوست، هضم آسان، تقویت سیستم گوارشی و پیشگیری از سرطان اشاره کرد.
مواد لازم برای پنج نفر
- ۵ تا ۶ پیمانه آب
- یک پیمانه بلغور گندم
- یک پیمانه لوبیا قرمز پخته شده
- یک پیمانه نخود پخته شده
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- یک عدد سیبزمینی متوسط پوست کنده و نگینی خرد شده
- یک عدد فلفل دلمهای سبز نگینی خرد شده
- یک عدد گوجهفرنگی نگینی خرد شده
- یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- یک عدد فلفل سبز تند خرد شده
- نمک، فلفل، زردچوبه به مقدار لازم
- یک قاشق غذاخوری مرزه خشک
- روغن به مقدار لازم
- سبزی خوردن، نان تازه و دوغ برای سرو
طرز تهیه یارما شورباسی
منبع عکس: نامشخص
بلغور گندم را از نیم ساعت قبل خیس کنید. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را تفت دهید تا طلایی و سبک شوند. در ادامه نمک، فلفل و زردچوبه را به پیازهای سرخ شده بیفزایید و آنها را خوب مخلوط کنید و تفت دهید.
در مرحله بعد، گوجهفرنگی نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را برای چند دقیقه با پیاز داغ، سرخ کنید و تفت دهید. سپس بلغور را آبکش کنید و آن را بههمراه دو پیمانه آب جوش در قابلمه بریزید و درب آن را ببندید تا بلغورها روی حرارت ملایم گاز بپزند. پس از پخت بلغور، سیبزمینی نگینی خرد شده، فلفل دلمهای و فلفل سبز تند خرد شده را بههمراه دو پیمانه آب جوش در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا سوپ شما روی حرارت ملایم گاز بپزد و جا بیفتد. هم زدن مداوم سوپ بلغور را فراموش نکنید؛ زیرا بلغور به سرعت ته میگیرد.
پس از پخت کامل سیبزمینیها، لوبیا و نخود پخته را بههمراه رب گوجهفرنگی سرخ شده و مرزه خشک در سوپ بریزید و صبر کنید تا سوپ برای ۱۰ دقیقه دیگر بپزد و جا بیفتد. اگر احساس کردید که آب سوپ شما کم است، کمی آب جوش در مرحله افزودن حبوبات به سوپ اضافه کنید. یارما شورباسی را بههمراه سبزی خوردن، نان تازه و دوغ سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه یارما شورباسی
- با ریختن آب جوش زیاد سوپ را شل و آبکی نکنید.
- برخی افراد از مخلوط تره، گشنیز، جعفری و اسفناج نیز در این آش استفاده میکنند.
- شما میتوانید برای ترش مزه کردن این آش یا سوپ از کمی آبغوره نیز استفاده کنید.
- برای تهیه این آش ترکی بهتر است از روغن حیوانی یا کره محلی استفاده کنید.
آش کلم ارومیه (یرتخلی یا تورشولی آش)
منبع عکس: نامشخص
آش کلم ارومیه، یکی از آشهای مشهور و خوشمزه زمستانی ارومیهای است که با بلغور، برنج، پیاز، کلم برگ، رب گوجهفرنگی و نعنا خشک درست شده و با آبغوره یا سماق مزهدار میشود. این آش با نام «یرتخلی» نیز شناخته میشود که در زبان ترکی بهمعنای «پاره پاره» است. نام دیگر این غذا «تورشولی آش» یا آش ترش است.
مواد لازم برای چهار نفر
- یک پیمانه لوبیا چیتی پخته شده
- یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- ۲ قاشق غذاخوری نعنا خشک خرد شده
- یک عدد پیاز پوست کنده و خرد شده
- ۵۰۰ گرم کلم برگ سفید خرد شده
- یک پیمانه برنج
- سماق یا آبغوره به مقدار لازم
- یک پیمانه بلغور گندم
- یک پیمانه نخود پخته شده
- روغن به مقدار لازم
طرز تهیه آش کلم ارومیه
بلغور پاک شده را از نیم ساعت قبل خیس کنید. برنج را نیز با آب و کمی نمک از یک تا دو ساعت قبل خیس کنید. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیاز خرد شده را در قابلمه بریزید و آن را بههمراه نمک، فلفل و زردچوبه تفت دهید تا پیاز طلایی و سبک شود. در ادامه آب بلغور خیس خورده را خالی کنید و آن را بههمراه لیوان آب تازه در قابلمه بریزید تا بلغور بپزد.
پس از پخت کامل بلغور، برنج خیس خورده و کلم برگ خرد شده را به آش اضافه کنید و اجازه دهید تا مواد بپزند. در این مرحله درب قابلمه را بهطور کامل نبندید تا آش شما سر نرود. پس از پخت برنج و کلم برگ، رب گوجهفرنگی و در آخر، لوبیا چیتی و نخود پخته و نعنای خشک را به آش اضافه کنید. در این مرحله به دلخواه شیره سماق یا آبغوره را در آش بریزید و آن را پس از چند جوش سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه آش کلم ارومیه
- برای تهیه شیره سماق، ۳۰۰ گرم سماق خوشهای را در یک لیتر آب بهمدت نیم ساعت روی حرارت بجوشانید. سپس آن را در صافی بریزید. آب سماق را دوباره بجوشانید تا شیره سماق آماده شود. توجه داشته باشید که پودر سماق آماده برای کباب، برای تهیه شیره سماق مناسب نیست؛ زیرا رنگ غذا را تیره میکند.
- میزان استفاده از آبغوره یا شیره سماق کاملا سلیقهای است و به این موضوع بستگی دارد که چقدر طعم ترشی را دوست دارید.
- شما میتوانید کلم را بههمراه زردچوبه تفت دهید و سپس آن را در آش بریزید.
- بهجای آب میتوان از آب قلم استفاده کرد.
- در برخی از طرز تهیه ها علاوه بر نعنای خشک از مقداری جعفری خرد شده نیز استفاده میشود.
آش دوغ (ایران آشی)
منبع عکس: وبسایت kadbanu.ir
آش دوغ که در زبان ترکی با نامهای «آیران آشی» و «دوغا» و در زبان کردی با نام «دوکلیو» شناخته میشود، یکی از غذاهای محلی و قدیمی ایرانی است که در استان اردبیل و منطقه آذربایجان و در استانهای دیگر ایران از جمله کردستان و کرمانشاه، اصفهان، کاشان، استان فارس، همدان، چهارمحال و بختیاری و قزوین با طرز تهیههای مختلف درست میشود و از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است.
از مواد اولیه آش دوغ میتوان به انواع حبوبات مانند نخود و لوبیا، سبزیهای مختلف، تره و انواع سبزیهای کوهی و محلی اشاره کرد. این آش در نهایت با دوغ مزهدار شده و سرو میشود. آش دوغ را میتوان بهصورت گیاهی یا همراه با کوفته قلقلی گوشت چرخکرده یا گوشت ریش ریش شده بهعنوان یک میانوعده و پیشغذا یا حتی در وعده ناهار سرو کرد. آش دوغ، بهدلیل دارا بودن کلسیم و ویتامین، گزینهای مناسب برای وعده افطار در ماه مبارک رمضان نیز به شمار میآید و در برخی نقاط ایران، این آش را در مراسمهای نذری میپزند. شما میتوانید با مراجعه به مجموعه غذاهای محلی کجارو، با انواع آش دوغ و طرز تهیه آنها در ایران آشنا شوید.
آش دوغ در ارومیه با نخود، تره، جعفری، شوید، برنج، دوغ و سیر درست میشود و یک آش ساده و بسیار لذیذ است. این آش که از گذشته در این منطقه طبخ میشد، طرفداران بسیاری دارد.
مواد لازم برای چهار نفر
- ۲۵۰ گرم نخود
- ۷۰۰ گرم تره، جعفری و شوید خرد شده
- یک پیمانه برنج
- ۲ لیتر دوغ گازدار
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- سیر تازه خرد شده به مقدار لازم
طرز تهیه آش دوغ ارومیه
نخود را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ نخود گرفته شود و راحتتر بپزد. برنج را نیز از دو ساعت قبل در آب و کمی نمک خیس کنید. نخودها را بههمراه لیوان آب در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید. پس از پخت کامل نخودها برنج را در قابلمه بریزید و اجازه دهید تا برنج نیز کاملا بپزد. در ادامه سبزی ریز خرد شده را در آش بریزید و پخت را برای نیم ساعت دیگر ادامه دهید. در این مرحله درب آش را نیمه باز بگذارید تا سبزیها تیره رنگ نشوند.
دوغ را ۱۵ دقیقه قبل از آماده شدن آش در قابلمه بریزید، درب قابلمه را بردارید و آش را مرتب هم بزنید تا دوغ نبرد. در انتها نمک، فلفل و سیر تازه خرد شده را به آش دوغ اضافه کنید و آن را در ظرف سرو بریزید. نوش جان!
نکات مهم برای تهیه آش دوغ ارومیه
- برخی افراد نصف پیمانه جو پرک را نیز به آش دوغ ارومیه اضافه میکنند.
- توجه داشته باشید که این آش بهدلیل دارا بودن دوغ و سیر فشار خون را میاندازد؛ پس در خوردن آن زیادهروی نکنید و پس از مصرف آش دوغ، کمی شیرینی بخورید.
آش برگ مو
منبع عکس: وبسایت نمناک
آش برگ مو یا یارپاخ یرتخلسه، یک آش لذیذ و متفاوت ارومیهای است که با لپه، برنج، پیاز، برگ مو، مرزه و شوید خشک و آبغوره درست میشود و طعم و مزهای ترش دارد. آش برگ مو باید ترش و تند باشد.
مواد لازم برای چهار نفر
- یک سوم پیمانه لپه خیس خورده
- یک مشت برنج خیس خورده
- یک عدد پیاز پوست کنده و خلالی خرد شده
- ۵۰۰ گرم برگ مو تازه ریز خرد شده
- یک و نیم قاشق غذاخوری شوید خشک
- یک قاشق چایخوری مرزه خشک
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- روغن به مقدار لازم
- غوره یا آبغوره به مقدار لازم (اختیاری)
طرز تهیه آش برگ مو
روغن را در قابلمه بریزید و پیازهای خلالی خرد شده را در روغن، روی حرارت متوسط گاز تفت دهید تا طلایی و سبک شوند. سپس زردچوبه و لپه خیس خورده را در قابلمه بریزید و تفت دادن را برای چند دقیقه دیگر ادامه دهید. آب جوش و نمک را در قابلمه بریزید و درب قابلمه را ببندید تا لپهها بپزند. پس از پخت لپهها، برنج خیس خورده را به آش بیفزایید و صبر کنید تا برنج کاملا لعاب بیندازد و بپزد. در ادامه برگ مو خرد شده، سبزیهای خشک، نمک و فلفل را به آش اضافه کنید و اجازه دهید تا آش جا بیفتد. در صورت تمایل در انتها غوره یا آبغوره در آش بریزید تا ترشمزهتر شود.
طرز تهیه خورشهای آذربایجان غربی
ارومیه خورش
منبع عکس: honarfa.ir
ارومیه خورش یا اورمیه خورش، یکی از خورشهای سنتی ارومیهای است که شباهت بسیاری به خوراک لوبیا چیتی دارد. این غذای لذیذ معمولا با بادمجان و سیبزمینی سرخ کرده و بههمراه برنج سرو میشود. گوشت خورشتی، لوبیا چیتی، پیاز، رب گوجهفرنگی، زعفران، غوره، نمک و فلفل از مواد تشکیلدهنده ارومیه خورش هستند.
مواد لازم برای چهار نفر
- ۴۰۰ گرم گوشت خورشتی
- ۲ پیمانه لوبیا چیتی
- ۲ عدد بادمجان پوست کنده، حلقهای خرد شده و سرخ شده
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- ۲ قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- ۲ عدد سیبزمینی پوست کنده، خلالی خرد شده و سرخ کرده
- نصف پیمانه غوره
- یک قاشق چایخوری زعفران
- روغن به مقدار لازم
- نمک، زردچوبه و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه ارومیه خورش
منبع عکس: وبسایت نمناک
لوبیا چیتی را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ لوبیا گرفته شود و زودتر بپزد. مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را تفت دهید تا طلایی و سبک شوند. در ادامه گوشت، زردچوبه و فلفل را به پیازهای سرخ شده بیفزایید و آنها را با هم تفت دهید تا رنگ گوشتها تغییر کند.
لوبیا چیتی را آبکش کنید و در قابلمه بریزید. لوبیا را برای چند دقیقه با گوشت و پیاز تفت دهید. سپس پنج لیوان آب جوش را به مواد داخل قابلمه اضافه کنید، درب قابلمه را ببندید و شعله گاز را کم کنید تا گوشت و لوبیا بپزند. در همین حین، رب گوجهفرنگی را بههمراه کمی روغن در یک تابه تفت دهید تا بوی خامی رب از بین برود و رنگ آن باز شود. سپس زعفران دمکرده، نمک و فلفل را به رب بیفزایید و مواد را خوب مخلوط کنید. پس از یک دقیقه، غوره را در تابه بریزید و آنها را نیز تفت دهید.
پس از پخت کامل گوشت و لوبیا، مخلوط رب گوجهفرنگی و غوره را به خورش اضافه کنید و اجازه دهید تا خورش جا بیفتد. ارومیه خورش را در ظرف سرو بکشید و با بادمجان و سیبزمینی سرخ شده تزیین کنید. این خورش خوشمزه را بههمراه پلوی زعفرانی سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه ارومیه خورش
- اگر احساس کردید که ترشی خورش شما کافی نیست، کمی آبغوره یا گرد غوره به خورش بیفزایید.
- اگر فراموش کردید که لوبیا چیتی را از قبل خیس کنید، حتما دو بار آن را در بجوشانید و آب لوبیا را دور بریزید.
- برای سرخ کردن بادمجانها حتما آنها را برای نیم ساعت در آب و نمک خیس کنید تا سیاهی و تلخی آنها گرفته شود. سپس آنها را بشویید، خشک کنید و سرخ کنید.
- شما میتوانید همراه با رب، چند عدد گوجهفرنگی را نیز سرخ کنید و در خورش بریزید.
خورش کنگر
منبع عکس: وبسایت نمناک
خورش کنگر یا کنگر خورشه ارومیه، یکی از خورشهای خوشمزه و سنتی ارومیه است که با کنگر و گاهی نعنا و جعفری، پیاز، گوشت گوسفندی، ادویه و نمک درست میشود و از نظر ظاهری شباهت زیادی به خورش کرفس دارد. خورش کنگر را معمولا با رب گوجه، لیموی خشک یا غوره مزهدار میکنند.
مواد لازم برای چهار نفر
- ۵۰۰ گرم گوشت ماهیچه گوسفندی خرد شده
- ۲ کیلوگرم کنگر
- ۳ قاشق سوپخوری پیاز داغ
- ۳ قاشق سوپخوری روغن
- نصف فنجان آب لیمو ترش
- یک قاشق سوپخوری زعفران دمکرده
- نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه خورش کنگر
منبع عکس: ایران کوک
گوشت خرد شده را بههمراه پیاز داغ در قابلمه کمی تفت دهید؛ سپس سه تا چهار لیوان آب در قابلمه بریزید تا گوشت روی حرارت ملایم گاز بپزد. ساقههای کنگر را تمیز کنید و تیغ آنها را بگیرید. کنگر را بشویید و آن را خرد کنید. سپس کنگر را با سه تا چهار قاشق سوپخوری روغن سرخ کنید. کنگر سرخ شده را در قابلمه خورش بریزید و صبر کنید تا کنگر نیز بپزد. کنگر باید تاحدی بپزد که له نشود. در آخر، نمک، فلفل، آب لیمو و زعفران دمکرده را به خورش بیفزایید و اجازه دهید تا خورش جا بیفتد. خورش کنگر را با برنج سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه خورش کنگر
- شما میتوانید برای تهیه خورش کنگر از نعنا و جعفری هم استفاده کنید. برای این کار یک کیلوگرم نعنا و جعفری را با یک کیلوگرم کنگر خرد شده مخلوط کرده و سرخ کنید.
- ترشی خورش کنگر از آب لیمو یا آبغوره است. البته شما میتوانید کمی رب گوجهفرنگی سرخ شده یا لیمو عمانی نیز در خورش بریزید.
خورش آق ماش
خورش آق ماش، یک خورش متفاوت آذری است که با گوشت، پیاز و ماش درست میشود و آن را با برنج سرو میکنند.
مواد لازم برای چهار نفر
- ۵۰۰ گرم گوشت چرخکرده
- یک عدد پیاز پوست کنده و رنده شده
- ادویه، نمک و فلفل به مقدار لازم
- رب گوجهفرنگی به مقدار لازم
- ۲۵۰ گرم ماش خیس خورده
- ۲ قاشق سوپخوری پیاز داغ
- آب لیمو به مقدار لازم
- ۳ عدد سیبزمینی متوسط پوست کنده و خلالی خرد شده
- زعفران دمکرده به مقدار لازم
- روغن به مقدار لازم
طرز تهیه خورش آق ماش
پیاز رنده شده، گوشت چرخکرده، ادویه، نمک و فلفل را در یک کاسه مخلوط کنید و ورز دهید. سپس از گوشت گلولههایی بهاندازه گردو درست کنید و در سینی بچینید. سینی را در یخچال بگذارید. در همین حین، ماش خیس خورده را بههمراه سه لیوان آب، رب گوجهفرنگی و پیاز داغ در قابلمه بریزید و روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا ماش نیمپز شود. کوفته قلقلیهای گوشت را در یک تابه در روغن تفت دهید و سپس به ماش نیمپز شده بیفزایید. درب قابلمه خورش را ببندید و صبر کنید تا خورش جا بیفتد.
اگر احساس کردید که آب خورش کم است، کمی آب جوش به آن اضافه کنید. در همین حین، سیبزمینیهای خرد شده را سرخ کنید و کنار بگذارید. در آخر به خورش، زعفران، آبلیمو، نمک و فلفل اضافه کنید. خورش را در ظرف سرو بکشید و سیبزمینی سرخ کرده را روی آن بریزید.
نکات مهم برای تهیه خورش آق ماش
- خورش آق ماش را میتوان بهجای گوشت چرخکرده با گوشت گوسفند یا گوساله قیمهای درست کرد. در این صورت، در ابتدا گوشت را بپزید و سپس ماش را به خورش اضافه کنید.
طرز تهیه غذاهای ساده آذربایجان غربی
گوزلمه
منبع عکس: golemanoto.ir
گوزلمه یکی از غذاهای سنتی ارومیه است که با سیر، تخممرغ، ماست، روغن و نمک تهیه میشود. «گوزلمه» در زبان ارومیهای بهمعنای «منتظر نباش» یا «صبر نکن» است و دلیل نامگذاری این غذا به این نام این است که تهیه گوزلمه به زمان بسیاری نیاز ندارد و بسیار ساده است. گوزلمه یک فستفود ایرانی به حساب میآید و شما میتوانید آن را با کمی تزیین، به پیشغذایی مجلسی نیز تبدیل کنید. این غذای لذیذ معمولا با نان خشک بهعنوان صبحانه، عصرانه یا شامی سبک سرو میشود.
مواد لازم برای دو نفر
- یک و نیم لیوان ماست چکیده
- ۲ عدد تخممرغ
- ۲ تا ۴ حبه سیر پوست کنده و له شده
- روغن یا کره حیوانی به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- نان خشک به مقدار لازم
- یک لیوان آب
طرز تهیه گوزلمه
منبع عکس: negarinfood.com
روغن حیوانی یا کره را در یک تابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس سیر له شده را با زردچوبه در تابه تفت دهید تا کمی طلایی شود. در ادامه تخممرغها را روی سیر سرخ شده بشکنید و آنها را هم بزنید تا تخممرغ بپزد و ببندد. ماست و آب را در یک قابلمه بریزید و آنها را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید. در این مرحله، ماست و آب را مرتب هم بزنید تا ماست نبرد و گلوله گلوله نشود.
صبر کنید تا ماست کمی رقیق و در آب حل شود؛ سپس مخلوط تخممرغ و سیر را بههمراه نمک و فلفل در قابلمه بریزید. گوزلمه را پس از چند دقیقه در کاسه بکشید و در آن، نان خشک تیلیت کنید.
نکات مهم برای تهیه گوزلمه
- شما میتوانید گوزلمه را با کمی سبزی خشک و معطر تزیین کنید.
- اگر مشکل چربی و کلسترول ندارید از روغن حیوانی زردرنگ استفاده کنید تا رنگ و لعاب بهتری به غذای شما دهد.
- برخی افراد، گوزلمه را به روش دیگری طبخ میکنند. آنها در ابتدا تخممرغ را نیمرو میکنند. سپس ماست، سیر له شده و نمک را به تخممرغ میافزایند و آنها را روی حرارت ملایم گاز کمی هم میزنند تا ماست، آبکی نشود.
یرالما کبابی (یئر آلما کبابی، سیبزمینی تنوری)
منبع عکس: صدا و سیمای مرکز آذربایجان غربی
سیبزمینی تنوری یا یئرآلما کبابی، یک میانوعده و فستفود ارومیهای است که از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است و برخی از ساکنان این منطقه، آن را به کباب ترجیح میدهند. برای تهیه این غذا سیبزمینی را بههمراه نان سنگک برشته شده در تنور میپزند و آن را با تخممرغ پخته، گوجهفرنگی و سبزیجات در نان میپیچند. این میانوعده خوشمزه معمولا با دوغ محلی سرو میشود. یرالما کبابی، غذایی ساده، سالم، ارزان و کامل است و به شما پیشنهاد میکنیم که در سفر به ارومیه حتما آن را امتحان کنید.
گندله قوورماسی (خوراک تره کوهی)
منبع عکس: seeiran.ir
گندله قوورماسی یا خوراک تره کوهی، یکی از لذیذترین غذاهای گیاهی ارومیه است که در فصل بهار در این خطه درست میشود. گندله یا تره کوهی، یک نوع سبزی خودرو است که در فصل بهار در کوههای آذربایجان میروید و مردم این منطقه از آن برای تهیه آش یا نیمرو استفاده میکنند. تره کوهی شباهت زیادی به تره فرنگی دارد و با برگهایی بلند و سبز، طعمی تند مانند پیاز و سیر دارد.
تره کوهی دارای ویتامین A، C و B و همچنین آهن، سلنیوم و اسید فولیک است و از جمله فواید مصرف آن میتوان به افزایش قدرت یادگیری، درمان آلزایمر، پیشگیری از بیماریهای قلبی و بروز سکته، تقویت بینایی و مبارزه با آب مروارید، کمک به درمان بواسیر و بهبود عملکرد غده تیروئید اشاره کرد.
مواد لازم
- تره کوهی به مقدار لازم
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- روغن حیوانی یا کره به مقدار لازم
- ۲ عدد تخممرغ
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- نصف قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
طرز تهیه گندله قوورماسی
تره کوهی را پاک کنید و آن را خرد کنید. سپس آنها را بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه آنها کشیده شود. ترههای خرد شده را بههمراه کمی نمک و دو تا سه لیوان آب در قابلمه بریزید و روی حرارت زیاد گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. سپس شعله گاز را کم کنید و درب قابلمه را ببندید تا ترهها بپزند. ترهها را پس از پخت در آبکش بریزید و با پشت قاشق فشار دهید تا آب اضافه آنها کشیده شود. در همین حین، پیاز نگینی خرد شده را با کمی روغن در تابه تفت دهید تا طلایی و سبک شود. سپس نمک، فلفل و زردچوبه و رب گوجهفرنگی را به پیاز سرخ شده اضافه کنید و مواد را تفت دهید تا رنگ رب باز شود.
تخممرغها را در تابه بشکنید و صبر کنید تا بپزند. سپس تره کوهی پخته را بههمراه روغن حیوانی یا کره در تابه بریزید و مواد را برای یک تا دو دقیقه دیگر تفت دهید. نمک غذا را در انتها اندازه کنید. گندله قوورماسی را با نان تازه سرو کنید.
یتیمچه
منبع عکس: اکالا
یتیمچه، یکی از غذاهای گیاهی و مشهور ایرانی است که کالری بسیار پایینی دارد و افرادی که رژیم غذایی دارند یا میخواهند وزن کم کنند، میتوانند از این غذای فوقالعاده خوشمزه لذت ببرند. یتیمچه معمولا با سبزیجاتی مانند بادمجان، کدو، گوجهفرنگی، سیر، پیاز، سیبزمینی، فلفل دلمهای، روغن، نمک و زردچوبه درست میشود و هر شهری در ایران، طرز تهیه مخصوص به خود را دارد. یتیمچه، غذایی است که به سرعت و به آسانی در آشپزخانه طبخ میشود و شما میتوانید انواع آن را برای مهمانیهای خانوادگی و دورهمیهای دوستانه خود درست کنید.
یتیمچه معمولا با نان سرو میشود و شباهت زیادی به غذای مشهور راتاتویی فرانسوی دارد. جالب است بدانید که دلیل نامگذاری این غذا به یتیمچه، نبود گوشت در این غذا است. برای آشنایی با انواع یتمیچه در ایران و طرز تهیه آنها به مجموعه غذاهای محلی کجارو سر بزنید. یتیمچه در استان آذربایجان غربی با بادمجان، گوجهفرنگی و پیاز درست میشود و طرز تهیه بسیار سادهای دارد.
مواد لازم
- ۸ لیوان بادمجان پوست کنده و نگینی خرد شده
- ۴ لیوان گوجهفرنگی نگینی خرد شده
- یک لیوان پیاز پوست کنده و خرد شده
- ۵ قاشق غذاخوری کره
- نمک و زعفران به مقدار لازم
طرز تهیه یتیمچه ارومیهای
پیاز خرد شده را همراه با کره در قابلمه سرخ کنید تا طلایی و سبک شود. سپس گوجهفرنگیهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید و آنها را تفت دهید تا آب بیندازند. پس از چند دقیقه، بادمجانهای نگینی خرد شده را در غذا بریزید و هم بزنید. در آخر نمک و زعفران را به غذا اضافه کنید و اجازه دهید تا یتمیچه برای نیم ساعت روی حرارت کم بپزد و جا بیفتد. یتیمچه را با نان سرو کنید و از طعم آن لذت ببرید.
گیزاتما
منبع عکس: وبسایت نمناک
گیزاتما یکی از غذاهای ساده و خوشمزه ارومیه است که با بادمجان، کدو، سیبزمینی، سیر و گوجهفرنگی و گاهی هویج و لوبیا سبز درست میشود. برای تهیه این غذا، تمام مواد را سرخ میکنند و سپس در یک سس خوشمزه میخوابانند تا مزهدار شوند.
مواد لازم
- ۲ عدد بادمجان پوست کنده و خرد شده
- ۲ عدد کدو پوست کنده و خرد شده
- ۳ عدد سیبزمینی متوسط پوست کنده و خرد شده
- ۳ حبه سیر پوست کنده و رنده شده
- ۲ تا ۳ عدد گوجهفرنگی متوسط پوست کنده و رنده شده
- یک عدد فلفل سبز خرد شده
- روغن مایع سرخ کردنی به مقدار لازم
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- ماست و سیر برای سرو
طرز تهیه گیزاتما
بادمجان، کدو، سیبزمینی و فلفل سبز خرد شده را در روغن در یک تابه سرخ کنید. در یک تابه دیگر سیر و گوجهفرنگی رنده شده را در روغن تفت دهید و سپس به آنها نمک و فلفل بزنید تا سس شما آماده شود. سس را روی مواد سرخ شده بریزید و آن را سرو کنید. در زمان سرو به دلخواه روی گیزاتما سیر و ماست بریزید.
کوکو تره
منبع عکس: مجله دلتا
کوکو تره یا «کاوار کوکوسه»، یکی از پیش غذاهای مجلسی و لذیذ ارومیهای و تبریزی است که شباهت بسیاری به کوکو سبزی دارد و با سیر، تره، گردو، تخممرغ و زرشک درست میشود.
مواد لازم برای چهار نفر
- ۲ حبه سیر پوست کنده و رنده شده
- ۸۰۰ گرم تره ریز خرد شده
- ۵۰ گرم گردو
- ۴ عدد تخممرغ
- زرشک به مقدار لازم
- روغن مایع به مقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
طرز تهیه کوکو تره
تره ریز خرد شده را با سیر رنده شده، نمک، فلفل سیاه، نصف گردوی خرد شده و تخممرغ در یک کاسه بریزید و خوب هم بزنید. در یک تابه کمی روغن بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس مایه کوکو را در تابه بریزید تا خودش را بگیرد. بقیه گردو و زرشک را روی کوکو بریزید و درب تابه را ببندید تا سرخ شود. سپس کوکو را از وسط نصف کنید و آن را برگردانید. پس از چند دقیقه، کوکو تره را با نان تازه و گوجهفرنگی سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه کوکو تره
- اگر دوست ندارید گردو زیر دندان احساس شود، میتوانید از پودر آن استفاده کنید.
- شما میتوانید به مایه کوکو، آرد، بیکینگ پودر یا پودر سبوس برنج، آرد جوانه گندم و پودر سوخاری نیز اضافه کنید.
طرز تهیه انواع دلمه، کباب و کوفته در آذربایجان غربی
گشنیز کباب
منبع عکس: ایران کوک
گشنیز کباب، یکی از غذاهای مشهور شهر ماکو و ارومیه است که در دیگر شهرهای آذری زبان شمال غرب ایران نیز طبخ میشود. گوشت، سبزیجات، پیاز، لپه، تخممرغ و لیموی خشک از مواد تشکیلدهنده گشنیز کباب هستند که در وعده اصلی ناهار یا شام همراه با نان سنگک یا برنج سرو میشود.
مواد لازم برای چهار نفر
- ۵۰۰ گرم گوشت چرخکرده
- ۲۰۰ گرم لپه
- ۲ عدد پیاز پوست کنده
- ۲ عدد تخممرغ
- ۵۰۰ گرم گشنیز تازه
- ۲ عدد لیمو عمانی
- یک قاشق غذاخوری آرد
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه گشنیز کباب
منبع عکس: ایران کوک
لپهها را از چند ساعت قبل در آب خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ لپه گرفته شود. آب لپه را خالی کنید و آن را بههمراه آب تازه در قابلمه بریزید تا کاملا بپزد. لپهها را پس از پخت کامل، آبکش کنید تا آب اضافه آنها خارج شود. سپس لپهها را چرخ کنید و کنار بگذارید. یک عدد پیاز رنده شده و آب گرفته، گوشت چرخکرده، لپههای چرخکرده، نمک، فلفل و زردچوبه را در یک کاسه بریزید و با هم مخلوط کنید. سپس تخممرغها را یکی یکی در کاسه بریزید و مواد گشنیز کباب را خوب ورز دهید.
مقداری از مایه گشنیز کباب را بردارید و گلولهای بهاندازه تخممرغ درست کنید. این کار را تکرار کنید تا مایه تمام شود. مقداری روغن در تابه بریزید و آن را روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس گلولههای گوشتی را در روغن بیندازید و سرخ کنید. گشنیز کباب سرخ شده را روی دستمال مخصوص آشپزخانه پهن کنید تا روغن اضافه آنها کشیده شود. یک عدد پیاز نگینی خرد شده را در همان تابه سرخ کنید تا طلایی و سبک شود. سپس به آن، نمک، فلفل و زردچوبه اضافه کنید. گشنیز خرد شده را در تابه بریزید و همراه با پیاز کمی تفت دهید.
یک قاشق غذاخوری آرد را در تابه بریزید و کمی تفت دهید. سپس آب لپه را بههمراه یک لیوان آب در تابه بریزید. صبر کنید تا آب به جوش آید. سپس لیمو عمانیها را سوراخ کنید و در تابه بریزید. صبر کنید تا مواد برای ۱۵ دقیقه باهم بپزند. سپس گشنیز کباب سرخ شده را در تابه بچینید تا طعم مواد برای ۱۰ دقیقه به خورد کبابها برود. گشنیز کباب را با برنج یا نان تازه سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه گشنیز کباب
- اضافه کردن تخممرغ برای ایجاد چسبندگی مایه کباب و وا نرفتن آن است.
- شما میتوانید لپه پخته را بههمراه بقیه مواد در غذاساز بریزید تا خوب باهم میکس شوند.
- اندازه گشنیز کباب باید کمی بزرگتر از گردو باشد.
- گشنیز نباید بهصورت ساطوری و ریز خرد شود.
- برخی افراد گشنیز کباب را بهشکل لولهای درست میکنند.
دلمه کلم
منبع عکس: نامشخص
دلمه کلم سفید مانند دلمه برگ مو، یکی از غذاهای مشهور ارومیهای است که در تهیه آن از کلم، برنج، لپه، آب سماق، آبغوره، شیره انگور یا سرکه، سبزی (جعفری، نعنا، ترخون و...) و ادویههای مختلف و گاهی گوشت چرخکرده استفاده میشود.
مواد لازم برای سه نفر
- کلم مخصوص دلمه به مقدار لازم
- یک فنجان برنج نیمدانه پخته
- یک فنجان لپه پخته
- ۲ فنجان سبزی دلمه
- ۲ قاشق غذاخوری نعنا خشک
- ۲ عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- نصف فنجان آبغوره
- ۲ قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- آب و روغن به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه دلمه کلم ارومیه
منبع عکس: chishi.ir
کلم سفید را برگ برگ کنید و در آنها را در یک کاسه پر از آب، نمک و زردچوبه بریزید. برگهای کلم را پس از یک دقیقه آبکشی کنید. پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید تا طلایی و سبک شود. سپس نمک، فلفل و زردچوبه، سبزی دلمه، نعنا خشک، برنج و لپه پخته را به پیاز سرخ شده بیفزایید و مواد را با هم تفت دهید. شعله گاز را خاموش کنید و مواد دلمه را کنار بگذارید.
برگهای کلم را بهشکل نواری برش بزنید و بهاندازه یک قاشق از مواد دلمه را در وسط آن بریزید. دلمه را بپیچید و پس از مام شدن مواد، آنها را در یک قابلمه بچینید. رب گوجهفرنگی را با آبغوره و مقداری آب مخلوط کنید و در قابلمه بریزید. روی دلمهها یک بشقاب بگذارید تا در حین پخت باز نشوند. دلمه ها پس از حدود نیم ساعت و کشیده شدن آب آنها آماده سرو هستند.
کوفته مرغ
منبع عکس: نامشخص
کوفته مرغ، یکی از غذاهای لذیذ و محبوب ارومیهای است که با گوشت فیله مرغ، لپه، ادویه، تخممرغ، سبزی (مرزه و تره)، گردو، پیازداغ و آرد درست میشود و مناسب افرادی است که نمیتوانند در رژیم غذایی خود از گوشت قرمز استفاده کنند.
دلمه برگ مو
دلمه برگ مو از غذاهای پرطرفدار و خوشمزه ایرانی است که معمولا در فصل بهار طبخ میشود؛ زیرا بهترین برگهای مو را میتوان در این فصل پیدا کرد؛ هرچند خیلی از افراد آن را فریز میکنند تا در سایر فصول سال هم بتوانند این غذای بینهایت لذیذ را در سر سفرههای خود داشته باشند. دلمه برگ مو یکی از مدلهای مختلف دلمه است که برای تهیه آن از برگ مو (انگور)، برنج، لپه، گوشت چرخکرده، سبزیجات معطر و ادویه استفاده میشود.
منبع عکس: نامشخص
طرز تهیه دلمه برگ مو قدری وقتگیر است؛ چراکه علاوه بر آمادهکردن مواد اولیه، پیچیدن برگ مو نیز کمی زمانبر است؛ گرچه این غذا بهقدری خوشعطروبو و دلچسب است که هر کسی را برای تهیه آن وسوسه میکند. برای اینکه با فوتوفن و طرز تهیه دلمه برگ مو و انواع آن آشنا شوید، به مجموعه غذاهای محلی کجارو سر بزنید.
طرز تهیه دیگر غذاهای آذربایجان غربی
شورجه ارومیه
منبع عکس: وبسایت کوکپد
شورجه ارومیه، یک خوراک لذیذ ارومیهای است که بهعنوان پیشغذا یا غذای اصلی در این شهر سرو میشود. ماست سفت، تخممرغ، پیاز داغ، گوشت و نشاسته ذرت از مواد اصلی تشکیلدهنده این خوارک متفاوت هستند که میتوان آن را با برنج یا نان نوش جان کرد.
مواد لازم برای دو نفر
- یک کیلوگرم ماست سفت
- یک عدد تخممرغ
- زعفران خشک به مقدار لازم
- یک پیمانه پیاز داغ
- ۵۰۰ گرم گوشت قیمه پخته
- یک استکان آب گوشت
- نمک و فلفل به مقدار لازم
- ۲ قاشق سوپخوری نشاسته ذرت
طرز تهیه شورجه ارومیه
ماست، تخممرغ و زعفران را در یک کاسه مخلوط کنید و کنار بگذارید. پیاز داغ و گوشت قیمه پخته را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید. گوشت را کمی تفت دهید. سپس آب گوشت را در آن بریزید و صبر کنید تا این مخلوط چند قل بخورد و آب آن تقریبا کشیده شود. مخلوط ماست را بهتدریج و در چند مرحله در قابلمه بریزید و مواد را هم بزنید تا خوراک شما به روغن بیفتد. به غذا نمک و فلفل اضافه کنید. نشاسته ذرت را با چهار تا پنج قاشق سوپخوری آب سرد مخلوط کنید و روی خوراک بریزید. شورجه ارومیه را پس از کمی حرارت دیدن روی شعله ملایم از روی گاز بردارید و بلافاصله بهصورت داغ با برنج یا نان سرو کنید.
چیغیرتمای مرغ
منبع عکس: کوکپد
چیغیرتمای مرغ، یک غذای ساده و بسیار لذیذ است که با مرغ، پیاز، کره، گوجهفرنگی و تخممرغ درست شده و با برنج یا نان سرو میشود.
مواد لازم برای چهار نفر
- ۴ عدد ران مرغ بدون استخوان
- یک عدد پیاز متوسط پوست کنده و خرد شده
- ۳ قاشق سوپخوری روغن مایع
- ۳ قاشق سوپخوری کره
- ۴ عدد گوجهفرنگی بزرگ پوست کنده و نگینی خرد شده
- ۳ عدد تخممرغ
- نمک، فلفل قرمز و فلفل سیاه به مقدار لازم
- جعفری خرد شده برای تزیین
- نان یا برنج برای سرو
طرز تهیه چیغیرتمای مرغ
روغن را در تابه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازهای خرد شده را در تابه بریزید و آنها را سرخ کنید تا طلایی و سبک شوند. پیاز سرخ شده را کنار بگذارید. کره را در همان تابه بریزید و مرغها را در تابه بچینید. مرغها را روی حرارت ملایم برای ۲۰ دقیقه تفت دهید تا کاملا سرخ شوند. سپس به مرغها نمک و فلفل قرمز بزنید. در ادامه پیاز داغ و گوجهفرنگی نگینی خرد شده را در تابه بریزید و شعله گاز را زیاد کنید تا گوجهها آب بیندازند. درب تابه را ببندید و شعله گاز را کم کنید. صبر کنید تا غذا جا افتاده و غلیظ شود؛ اما آبکی نباشد.
تخممرغها را در یک کاسه بشکنید و هم بزنید تا از حالت لختگی دربیایند. سپس به آنها نمک و فلفل سیاه بزنید. تخممرغها را بهآرامی در تابه بریزید. آنها را با قاشق هم نزنید. درب تابه را ببندید تا تخممرغها روی حررات ملایم گاز بپزند و سفت شوند. در آخر روی چیغیرتما جعفری خرد شده بپاشید و آن را با سبزی خوردن و نان یا برنج سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه چیغیرتمای مرغ
- شما میتوانید یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی را در نصف لیوان آب داغ حل کنید و بههمراه گوجهفرنگی در تابه بریزید.
قابله پلوی ارومیه
منبع عکس: zarinbano.com
قابله پلو، یکی از غذاهای قدیمی و محلی ارومیه است که با بلغور گندم، حبوبات (نخود و ماش)، لوبیا سبز، بادمجان، پیاز، گوجهفرنگی و گوشت آماده میشود.
مواد لازم برای سه تا چهار نفر
- یک و نیم لیوان بلغور گندم
- یک عدد بادمجان پوست کنده و نگینی خرد شده
- یک عدد گوجهفرنگی
- یک عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- گوشت خرد شده پخته به مقدار دلخواه
- نخود، ماش و لوبیا سبز پخته به مقدار دلخواه
- یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
- روغن مایع، روغن حیوانی یا کره به مقدار لازم
طرز تهیه قابله پلوی ارومیه
بلغور گندم را با آب جوش در یک کاسه بریزید و برای ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا خیس بخورد. روی بادمجان خرد شده نیز نمک بپاشید و آن را برای نیم ساعت کنار بگذارید تا تلخی و سیاهی بادمجان گرفته شود. در همین حین، روغن مایع و روغن حیوانی را در یک تابه گود بریزید و پیاز خرد شده را در آن تفت دهید تا سبک شود. سپس نمک، فلفل، زردچوبه و رب گوجهفرنگی را به پیاز اضافه کنید و مواد را تفت دهید تا رنگ رب باز شود. گوشت پخته را در تابه بریزید و مواد را برای چند ثانیه تفت دهید.
بادمجانها را بشویید و سپس خشک کنید. سپس بادمجانها را بههمراه نخود، ماش و لوبیای پخته در تابه بریزید. دو لیوان آب جوش در تابه بریزید و درب آن را ببندید تا مواد برای ۲۰ دقیقه روی حرارت ملایم گاز بپزند. بلغورهای خیس خورده و گوجهفرنگی خرد شده را در تابه بریزید و مواد را باهم مخلوط کنید. مقداری آب جوش بیشتر در غذا بریزید. درب تابه را ببندید و نیم ساعت صبر کنید تا آب غذا کشیده شود و قابله پلو دم بکشد.
طرز تهیه خوراکیهای شیرین آذربایجان غربی
باستیخ (لوزانک)
منبع عکس: فروشگاه اینترنتی ویا
باستیخ، باستخ یا لوزانک یکی از شیرینیها و دسرهای بسیار لذیذ ارومیه است که در تهیه آن از نشاسته، شیره انگور، هل پودر شده، گلاب و مغز گردو استفاده میشود و معمولا آن را برای عید نوروز تهیه میکنند.
مواد لازم
- ۱۵۰ گرم نشاسته گل
- یک پیمانه شیرہ انگور
- یک قاشق چایخوری پودر هل
- ۶۰ میلیلیتر گلاب
- مغز گردو خردشده برای تزیین
طرز تهیه باستیخ
نشاسته را با ۵۰۰ میلیلیتر آب در یک کاسه مخلوط کنید و آن را با پشت قاشق هم بزنید تا گلوله نشود. سپس نشاسته را از صافی رد کنید. سینی را با برس به روغن مایع آغشته کنید. مخلوط نشاسته را در یک قابلمه بریزید و شیره انگور را به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت ملایم گاز قرار دهید و مواد را مرتب هم بزنید تا غلیظ شوند. هل و گلاب را در قابلمه بریزید و هم زدن را ادامه دهید تا غلظت مایه شیرینی شبیه به ماست چکیده شود. شعله گاز را خاموش کنید و مایه باستخ را روی سینی پهن کنید. سطح مایه باستخ را با قاشق صاف کنید.
مغز گردو را روی باستخ بپاشید و آن را کمی فشار دهید تا به شیرینی بچسبد. باستخ را برای دو ساعت در یخچال قرار دهید تا سرد شود و خود را بگیرد. باستخ را با چاقوی تیز و چرب شده برش بزنید و سرو کنید.
کاچی (قویماخ، قیماق)
منبع عکس: gilarniavaran.ir
قویماخ یا همان کاچی یکی از خوراکیهای مقوی خطه آذربایجان است که در شهرهای دیگر ایران هم طبخ میشود. در تهیه کاچی از آرد، شیره انگور (دوشاب)، گردو و روغن حیوانی استفاده میشود. کاچی غذایی مقوی است و معمولا بهعنوان اولین وعده غذایی برای زنی که زایمان کرده استفاده میشود.
مواد لازم برای سه نفر
- ۳ قاشق غذاخوری سر پر آرد گندم دو یا سه بار الک شده
- ۲ لیوان آب جوش
- ۳ قاشق غذاخوری روغن حیوانی یا کره
- یک پیمانه شکر
- نوک قاشق چای خوری دارچین
- زعفران دمکرده و زردچوبه به مقدار لازم
طرز تهیه قویماق
منبع عکس: نامشخص
یک قابلمه تفلون را روی شعله ملایم گاز قرار دهید. سپس روغن حیوانی یا کره را در آن بریزید و اجازه دهید تا آب شود. در ادامه آرد الک شده را در کره بریزید و آن را تفت دهید تا به رنگ طلایی درآید و بوی خامی آن گرفته شود. آب جوش را کمکم به آرد اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا بهشکل فرنی درآیند. سپس شکر و زعفران دمکرده را در قابلمه بریزید. شعله گاز را کم کنید و قویماق را با درب بسته برای ۱۰ تا ۲۰ دقیقه بپزید. برای سرو، روی قویماق، پودر دارچین بریزید.
نکات مهم برای تهیه قویماق
- در صورت تمایل، میتوان مقداری گلاب و هل نیز به این دسر افزود.
- شما میتوانید از گل محمدی خشک شده، پودر پسته، پودر نارگیل و کره آب شده نیز برای تزیین قویماق یا کاچی استفاده کنید.
- بهجای شکر از شیرینکنندههای دیگر مانند عسل یا نبات ساییده شده نیز میتوان استفاده کرد.
- برای مقویتر کردن قویماق، به آن مغز گردوی خرد شده اضافه کنید.
حلوای هویج (هویج حلواسی)
منبع عکس: نامشخص
حلوا هویج، یکی از دسرهای سنتی و لذیذ ارومیه است که معمولا برای ماه رمضان، شب یلدا و چهارشنبه سوری درست میشود. این نسخه از حلوا که یکی از سوغاتیهای آذربایجان غربی به شمار میآید، بیشتر به یک مربای فشرده و غلیظ شباهت دارد. درست کردن این حلوا و سرو آن برای سحری یا افطاری در ماه رمضان، تجربهای جدید و دلچسب است؛ پس از آن غافل نشوید.
هویج، شیره انگور، شکر، گردو، هل، گلاب و زعفران از مواد تشکیلدهنده حلوا هویج ارومیه هستند. تفاوت بارز این حلوا با حلوای آرد گندم، در رنگ و مزه آن است. رنگ حلوای هویج، نارنجی است و طعم شیرین نسبتا ملایمی دارد.
مواد لازم
- ۶ تا ۷ عدد هویج پوست کنده و رنده شده
- نصف لیوان شیره انگور
- نصف لیوان شکر
- نصف لیوان گردو ریز خرد شده
- یک قاشق مرباخوری هل سابیده شده
- یک قاشق مرباخوری گلوکز
- یک قاشق مرباخوری ژلاتین
- ۳ قاشق سوپخوری آب (برای ژلاتین)
- نصف استکان یا یک چهارم پیمانه گلاب
- ۳ قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ (اختیاری)
- مغز گردو و خلال پسته برای تزیین
طرز تهیه حلوا هویج
منبع عکس: نامشخص
هویجهای رنده شده را بههمراه شکر در یک قابلمه بریزید و آنها را برای یک ساعت کنار بگذارید تا هویج آب بیندازد. قابلمه را روی شعله ملایم گاز قرار دهید و هویجها را برای ۴۰ دقیقه بپزید. در حین پخت، یک یا دو بار درب قابلمه را بردارید و هویجها را زیر و رو کنید تا بهتر بپزند. شیره انگور را پس از مدت ذکر شده و زمانی که هنوز کمی از آب هویجها باقی مانده است، در قابلمه بریزید و مواد را مرتب هم بزنید تا شیره انگور ته نگیرد. سپس حلوا را برای ۱۰ دقیقه دیگر روی شعله ملایم گاز بپزید.
زعفران و هل سابیده شده را در قابلمه بریزید و مواد را خوب هم بزنید. گلوکز را در قابلمه بریزید و هم بزنید تا خوب حل شود. استفاده از گلوکز باعث میشود تا رنگ هویجها شفاف شود. سپس گردوی درشت خرد شده و بوداده را به حلوا بیفزایید و مواد را هم بزنید. اجازه دهید تا حلوا با حرارت کم بپزد. حلوا را گاهی هم بزنید تا ته نگیرد و آب آن کاملا کشیده شود. در همین حین، ژلاتین را با آب سرد مخلوط کنید و آن را روی حرارت غیرمستقیم و به روش بنماری حل کنید. البته شما میتوانید مخلوط ژلاتین و آب سرد را چند ثانیه در ماکروویو قرار دهید تا حل شود. ژلاتین حل شده را پس از کشیده شدن کامل آب حلوا در حلوا بریزید و با قاشق هم بزنید تا مخلوط شود. سپس گلاب را به حلوا اضافه کنید.
زیر حلوا شعله پخشکن بگذارید و درب آن را با دمکنی ببندید تا حلوا برای نیم ساعت دیگر روی شعله خیلی ملایم دم بکشد. اگر پس از این مدت حلوا آب داشت، پخت آن را برای نیم ساعت دیگر دم کنید تا آب آن کاملا کشیده شود. شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا حلوا خنک شود. سپس حلوا را برای سه ساعت یا یک شب در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد. حلوا هویج را با مغز گردو و خلال پسته تزیین کنید.
نکات مهم برای تهیه حلوا هویج ارومیه
منبع عکس: نامشخص
- بهجای هویج، میتوان از زردک نیز استفاده کرد.
- گردوی درشت خرد شده را قبل از اضافه کردن به حلوا در تابه بریزید و با حرارت کم تفت دهید تا بوداده شود. سپس آن را کنار بگذارید تا خنک شود.
- رنگ حلوا هویج به خاطر مرحله دم کشیدن قرمز میشود؛ پس حتما حلوا را دم کنید.
- بههیچوجه نباید در حلوا آبی باقی بماند؛ زیرا باعث کپک زدن آن میشود.
- بهجای پودر هل میتوان از عصاره هل نیز استفاده کرد.
- اگر بهجای شکر، فقط از شیره انگور استفاده کنید، رنگ دسر شما تیره میشود و ظاهر قرمز و زیبا به خود نمیگیرد.
حلوا اوماج
منبع عکس: خبرگزاری کار ایران
حلوا اوماج یا «اوماج حلواسی» با اصالتی از شهر ارومیه و اردبیل، یکی از حلواهای محبوب در ماه رمضان و ماه محرم است. این حلوا در استان آذربایجان شرقی و دیگر شهرهای آذربایجان غربی نیز طبخ میشود و تهیه آن بهخصوص در ماه رمضان و مراسم عزاداری در شهرهای تبریز، زنجان و گرگان مرسوم است. طرز تهیه حلوا اوماج بسیار ساده است.
مواد لازم
- یک لیوان آرد
- یک قاشق چایخوری زردچوبه
- یک استکان شیر پرچرب
- نصف لیوان روغن
- یک لیوان شکر
- یک لیوان آب
طرز تهیه حلوا اوماج
منبع عکس: parsiday.com
آب و شکر را در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا شکر حل شود؛ اما شربت به جوش نیفتد. سپس شعله گاز را خاموش کنید. آرد را دو تا سه بار الک کنید. سپس آرد را با زردچوبه مخلوط کنید و در یک سینی بریزید. شیر را روی مخلوط آرد و زردچوبه اسپری کنید و بلافاصله آنها را با قاشق هم بزنید. اسپری کردن شیر باید در چند مرحله انجام شود و هر بار باید مواد را با قاشق هم بزنید تا در نهایت مخلوطی بهشکل خرده نان یا «اوماج» داشته باشید. گلولههای اوماج را در یک سینی دیگر پخش کنید و برای ۴۵ دقیقه کنار بگذارید تا خشک شوند.
اوماجهای خشک شده را در غذاساز یا میکسر بریزید و ریز و یکدست کنید. روغن را در یک تابه بریزید و روی حرارت ملایم گاز داغ کنید. سپس اوماج پودر شده را در تابه بریزید و برای ۱۰ دقیقه تفت دهید تا تغییر رنگ دهد. شربت را در تابه بریزید و حلوا را مرتب هم بزنید تا حلوا جمع شود. سپس روی درب تابه دمکنی بگذارید و حلوا را برای یک ساعت روی شعله ملایم گاز دم کنید. در این مدت، هر ۱۰ دقیقه، حلوا را هم بزنید تا ته نگیرد. بافت حلوا اوماج نرم است و نباید زیر دندان بیاید؛ پس اگر بعد از یک ساعت، بافت حلوا نرم نشد، کمی آب جوش در تابه بریزید و آن را برای چند دقیقه دیگر دم کنید. حلوا را در ظرف سرو بکشید یا قالب بزنید.
نکات مهم برای تهیه حلوا اوماج
منبع عکس: مجله کورش
- اگر از طعم زردچوبه خوشتان نمیآید، زعفران دمکرده غلیظ را جایگزین آن کنید. برای این کار، زعفران را پس از جمع شدن حلوا در تابه بریزید. در این مرحله در صورت تمایل میتوان کمی گلاب یا عرق هل نیز به حلوا افزود.
- پودر اوماج نباید زیاد تفت داده شود؛ زیرا حلوای شما در این صورت خشک و سفت میشود. حلوا اوماج، یک حلوای طلایی رنگ است.
سوجوق
منبع عکس: mosbate1.ir
سوجوق، یکی از قدیمیترین شیرینیهای ارومیه است که با نشاسته، شیره انگور، هل، ادویه مخصوص سوجوق و گردو درست میشود. سوجوق یا باسلوق را گرد یا لوله میکنند و در آن مغز گردو میگذارند و در ظروف سفالی میچینند. سوجوق معمولا با کنجد یا پودر نارگیل تزیین میشود.
مواد لازم
- گردوی درسته به مقدار لازم
- یک قاشق چایخوری کره
- ۲ پیمانه آب
- یک پیمانه نشاسته
- ۲ پیمانه شکر
- پودر نارگیل تازه به مقدار لازم
- گلاب به مقدار لازم
طرز تهیه سوجوق
نشاسته را برای دو ساعت در آب خیس کنید. سپس آن را در تابه بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید. مراقب باشید تا نشاسته گلوله نشود. پس از سفت شدن مایه داخل تابه، شکر را اضافه کنید و آنها را هم بزنید تا رنگ مایه سوجوق کاملا شفاف شود، بافتی کشدار پیدا کند و از تابه جدا شود. شعله گاز را خاموش کنید و کره را در تابه بریزید. مواد را هم بزنید تا کره جذب شود. سپس گلاب را اضافه کنید و مایه سوجوق را ورز دهید. روی یک سینی پودر نارگیل بپاشید. سپس مایه سوجوق را روی سینی پهن کنید. دوباره روی سوجوق، پودر نارگیل بپاشید. مغز گردوها را روی شیرینی بچینید و آن را با احتیاط لوله کنید. سپس آن را قالب بزنید.
حلوا نثار
منبع عکس: نامشخص
حلوا نثار، یکی از انواع حلوا است که بیشتر در ماه رمضان و مراسم مذهبی در شهر ارومیه درست میشود. این حلوا را میتوان با آرد سفید یا نخودچی درست کرد. حلوا نثار ارومیه بافت ترد و لطیفی دارد. این حلوا در دهان آب میشود و بسیار خوشمزه و خوشعطر است.
مواد لازم
- ۲۰۰ گرم آرد سفید قنادی
- ۵۰ گرم آرد نخودچی (اختیاری)
- ۱۲۵ گرم پودر قند
- ۶۵ گرم کره
- ۵۰ گرم روغن مایع
- یک قاشق غذاخوری پودر هل
- ۳ قاشق غذاخوری زعفران دمکرده غلیظ
- یک قاشق غذاخوری گلاب
طرز تهیه حلوا نثار
منبع عکس: chishi.ir
آرد سفید الک شده را در تابه روی حرارت ملایم گاز برای ۳۰ دقیقه تفت دهید تا بوی خامی آرد گرفته شود؛ اما تغییر رنگ ندهد. در این مرحله آرد را مرتب هم بزنید تا آرد بهطور یکنواخت تفت بخورد. سپس آرد نخودچی الک شده را در تابه بریزید و آردها را برای ۱۵ دقیقه دیگر تفت دهید. شعله گاز را خاموش کنید و آردها را الک کنید تا یک حلوای با کیفیت داشته باشید. آردها را دوباره در تابه بریزید و کره و روغن مایع را به آنها اضافه کنید. مواد را با قاشق هم بزنید تا روغن و کره به خورد آردها بروند. تابه را از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا حلوا از حرارت بیفتد؛ اما سرد نشود.
پودر قند الک شده را در تابه بریزید و مواد را با دست مخلوط کنید. سپس پودر هل و گلاب را به مواد داخل تابه بیفزایید و آنها را هم بزنید. در آخر، زعفران دمکرده غلیظ را در حلوا بریزید و با دست مخلوط کنید تا حلوای شما رنگ بگیرد. مواد فقط باید در حد مخلوط شدن ورز داده شوند و ورز دادن بیش از حد، حلوای شما را خشک میکند. حلوا را در قالب چرب شده بریزید و فشرده کنید. سپس آن را روی سطح کار برگردانید. حلوا را با قالب برش بزنید و آن را با پودر پسته یا گل محمدی تزیین کنید. البته شما میتوانید حلوا نثار را به روش حلوا کفگیری نیز آماده کنید.
نکات مهم برای تهیه حلوا نثار
منبع عکس: نامشخص
- برای تهیه یک حلوای خوشعطر، هل سبز را بهصورت تازه آسیاب و الک کنید.
- حلوا نثار خیلی راحت پودر میشود؛ پس اگر در حین کار برای شکل دادن آن دچار مشکل شدید، کافی است ۲۰ گرم کره بیشتر در حلوا بریزید.
- شما میتوانید آرد نخودچی را حذف کنید و بهجای آن، مقدار آرد سفید را زیاد کنید. در نظر داشته باشید که آرد نخودچی باعث پوکی و لطافت حلوا میشود.
- از آرد سفید قنادی برای تهیه این حلوا استفاده کنید.
- زعفران را غلیظ دم کنید تا رنگ خوبی به حلوا بدهد و مجبور به افزودن دوباره زعفران به حلوا و شل کردن حلوا نشوید.
- پس از خاموش کردن حرارت، سرعت عمل داشته باشید تا حلوای شما سرد نشود.
- شما میتوانید حلوا را از یک روز قبل آماده کنید.
- حلوا نثار تا یک هفته در یخچال و تا یک ماه در فریزر در ظرف دربسته قابل نگهداری است.
نقل ارومیه
منبع عکس: نامشخص
نقل، یکی از شیرینیهای خانگی نوروز شهر ارومیه است که با شیره شکر، انواع مغزها (بادام، پسته، بادام زمینی و گردو) و طعمدهندههایی چون زعفران، عرق بیدمشک، تخم گشنیز، وانیل، گلاب غلیظ، زنجبیل، دارچین، تخم شنبلیله و گل محمدی درست میشود. نقلها از دیرباز در ارومیه بهجای قند مورد استفاده قرار میگرفتند و بهعلت دارا بودن عطر و طعم فوقالعاده از محبوبیت بسیاری برخوردار بودند. نقلها در اندازه و طعمهای متفاوتی تولید میشوند و از مشهورترین انواع آنها در ارومیه میتوان به نقل بیدمشک (نقل ابریشمی)، نق زلعفرانی و نقل گل محمدی اشاره کرد.
نقل در ایران بهعنوان نمادی از شادی و خوشی شناخته میشود. یکی از سنتهای دیرینه مرتبط به نقل در ایران در مجالس عروسی است؛ زمانی که روی سر عروس و داماد نقل پاشیده میشود تا خوشی در زندگی آنها امتداد پیدا کند. تهیه نقل در گذشته بسیار مشکل بود و گذشتگان با لوازم ساده و دستی خود، شکر را ذوب میکردند. آنها نقل را در دیگهای چرخشی به نام قازان با اسانس بیدمشک، دارچین، زعفران و وانیل بههمراه مغزهای مختلف درست میکردند.
مواد لازم
- ۶ لیوان شکر
- یک قاشق غذاخوری گلوکز یا مقداری کرم تار تار
- بادام کامل به مقدار لازم
- عرق بیدمشک به مقدار لازم
طرز تهیه نقل بیدمشک
شکر و مقداری آب را در یک قابلمه بریزید و آن را روی شعله متوسط گاز قرار دهید. شکر و آب را هم بزنید تا بهخوبی با هم ترکیب شوند. سپس به کمک لیسک، کنارههای قابلمه را تمیز کنید و اجازه دهید تا ترکیب آب و شکر به جوش بیاید. گلوکز مایع یا کرم تارتار را به ترکیب آب و شکر بیفزایید و به سرعت مواد را هم بزنید. هم زدن را باید آنقدر ادامه بدهید که مایه نقل شما به حالت خمیری و نرم دربیاید. دما در تهیه نقل بسیار مهم است؛ پس اگر به دماسنج مخصوص پخت و پز دسترسی دارید، آن را در قابلمه بگذارید و هر زمان دما به حدود ۱۱۵ درجه سانتیگراد رسید، مایه نقل شما آماده است. عرق بیدمشک را در آن بریزید و شعله گاز را خاموش کنید.
مایه نقل را در یک ظرف به ارتفاع حداقل چهار سانتیمتر بریزید و اجازه دهید تا مایه نقل کمی خنک شود. سپس مغز بادام را در مایه نقل بیندازید. در ادامه به کمک چاقو و بهآرامی، مغزها را که هماکنون روکشی سفید رنگ دارند را جدا کنید و نقلها را روی کاغذ روغنی در یک سینی بچینید. پس از خشک شدن یک طرف نقلها، آنها را برگردانید تا طرف دیگر نقلها هم خشک شود. توجه داشته باشید که نقلها به همان شکلی که چیده میشوند، فرم میگیرند؛ پس آنها را با چاقوی تیز بهشکل دلخواه دربیاورید و روی کاغذ روغنی بچینید.
نکات مهم برای تهیه نقل
منبع عکس: mirsaeidtrading.ir
- در تهیه نقل بهجای شکر سفید مخصوص از شیره انگور هم استفاده میشود؛ اما این شیرینکنندهها نقل را خشک و سفت میکنند؛ به همین دلیل در نقل کرم تارتار ریخته میشود تا نقل سفت نشود.
- در برخی طرز تهیهها بهجای گلوکز یا کرم تارتار از سرکه استفاده میشود.
- در طرز تهیه سنتی نقل بیدمشک، ابتدا خلال بادام را در گیاه بیدمشک خشک شده میخوابانند. سپس روکش سفید نقل را با شکر ذوب شده و آب درست میکنند و در آخر عرق بیدمشک را به آن میافزایند. در ادامه خلال بادام در دیگی چرخان به نام قازان برای حدود ۱۵ دقیقه گرم میشود و شیره شکر بهتدریج با ملاقه روی بادامها ریخته میشود تا نقلها با چرخش فرم بگیرند.
- برای تهیه نقل زعفرانی، بهجای بیدمشک از زعفران دمکرده غلیظ استفاده میشود. مغز نقلهای زعفرانی معمولا گردو است.
- در تهیه نقل گل محمدی، روکش نقل با برگ گیاهان معطری چون گل محمدی درست میشود. این نوع نقل، طعم متفاوت و بینهایت لذیذی دارد و نوع اصیل آن، معمولا تنها در ارومیه یافت میشود.
منبع عکس: نامشخص
- نقل را میتوان با سبزیجات دیگری چون شوید و نعنا نیز درست کرد.
- شما میتوانید برای درست کردن نقلهای کوچک از تکههای مغز کوچک مانند خرده گردو، فندق و پسته نیز استفاده کنید.
- برای تهیه نقلهای رنگی، مقداری زعفران یا رنگ مخصوص غذا به خمیر نقلها اضافه کنید.
- شما میتوانید در خمیر نقل از دانه گشنیز آسیاب شده و پودر هل نیز استفاده کنید.
- نقلها برای خشک شدن به چند ساعت زمان نیاز دارند. شما میتوانید سینی نقلها را چند ساعت در هوای اتاق قرار دهید و پس از خشک شدن کامل، آنها را در ظرف بچینید.
- برخی افراد بهجای افزودن آب به شکر، از گلاب یا عرق بیدمشک استفاده میکنند.
حلوای گردویی
منبع عکس: نامشخص
حلوا گردویی، یکی از انواع خوشمزه حلوا است که خاستگاه آن به آذربایجان برمیگردد. البته این حلوا را با کمی تفاوت در طرز تهیه در استانهای گلستان و مازندران و همچنین تویسرکان، قزوین، ارومیه و نهاوند نیز میپزند و به آن «آغوز حلوا» میگویند. این دسر خوشمزه با طبعی گرم، گزینه مناسبی برای سرو در شب یلدا و همچنین ماه رمضان است. تهیه حلوا گردویی کمی مشکل است؛ اما مطمئن باشید که بهمحض مزه کردن آن، خستگی از تنتان درخواهد رفت. این حلوا سرشار از انرژی، کالری و اسیدهای چرب ضروری است و مصرف آن بهخصوص در ماه رمضان، باعث تامین انرژی بدن میشود.
مواد لازم برای چهار نفر
- یک لیوان برنج نیمدانه
- یک لیوان گردو آسیاب شده
- نصف لیوان شیره انگور
- ۳ قاشق غذاخوری روغن کنجد
- ۴ لیوان آب
- یک لیوان شکر
طرز تهیه حلوا گردویی
منبع عکس: نامشخص
برنج نیمدانه را همراه با گردو آسیاب کنید. سپس کمی روغن را بههمراه برنج و گردوی آسیاب شده در یک قابلمه نچسب بریزید و مواد را برای پنج تا ۱۰ دقیقه روی حرارت متوسط گاز تفت دهید. قابلمه را از روی حرارت بردارید و پس از خنک شدن برنج و گردو، شکر را به آنها اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. در ادامه آب و شیره انگور را در قابلمه بریزید. قابلمه را از روی حرارت بردارید و پس از خنک شدن برنج و گردو، شکر را به آنها اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. در ادامه آب و شیره انگور را در قابلمه بریزید. پس از سفت شدن حلوا و جدا شدن آن از قابلمه، آن را در ظرف سرو بکشید.
نکات مهم برای تهیه حلوا گردویی
- هم زدن مداوم حلوا باعث جلوگیری از چسبیدن آن به قابلمه میشود.
- شعله گاز در حین پخت حلوا باید کم باشد.
- شما با نمدار کردن انگشتانتان میتوانید قبل از سرد شدن حلوا آن را تزیین کنید.
- برای تزیین حلوا گردویی میتوان از شکلات شیری آب شده استفاده کرد.
- برخی افراد به حلوا گردویی بهجای شیره انگور، زعفران دمکرده اضافه میکنند.
نانهای سنتی ارومیه
ارومیهایها نانهای سنتی خوشمزهای درست میکنند که در میان انواع آنها میتوان به تنوره چره، یخاچره، ارده، جزلا چره و تاواچره و... اشاره کرد. اهالی این خطه نانهای سنتی خود را در وعده صبحانه یا ناهار و شام همراه با غذا مصرف میکنند.
انواع ترشی و مربا
انواع مرباهای سیب، به، آلبالو، گیلاس، زردآلو، انجیر، توت، هویج، توتفرنگی و گل محمدی از مرباهای محبوب در شهر ارومیه هستند که آوازه آنها حتی بین مسافران نیز پیچیده است. در سفر به این منطقه از امتحان کردن انواع ترشیهای لیته یا هفت بیجار و خرید آنها بهعنوان سوغاتی نیز غافل نشوید.
طعم غذاهای محلی آذربایجان غربی
منبع عکس: smarttiz.com
مقاله مرتبط:
در سفر به استان آذربایجان غربی، پس از بازدید از دریاچه اعجابانگیز ارومیه و گشتوگذار در چشماندازهای طبیعی سرسبز این منطقه، خود را به یک رستوران محلی دعوت کنید و بر سر یک سفره رنگارنگ و پر از غذاهای خوشمزه بشینید. ارومیهایها، اهالی ماکو و تکاب و دیگر شهرهای این استان، انواع آشها، خورشها و غذاهای لذیذ دیگر را با مواد غذایی تازه و سبزیهای کوهی میپزند؛ غذاهایی آنچنان لذیذ که امکان ندارد مزه آنها را هیچگاه فراموش کنید.
هوس سفر به استان زیبا و سرسبز آذربایجان غربی و مزه کردن غذاهای سنتی این منطقه به سرتان زده است؟ برای امتحان کردن غذاهای معروف ارومیه و غذاهای محلی تکاب، نیازی به سفر به این استان نیست. کافی است به آشپزخانه بروید تا با استفاده از لیست غذاهای آذربایجان غربی و طرز تهیه آنها در این مقاله از کجارو، این غذاها را خانه درست کنید و با تگ کردن کجارو در اینستاگرام (mykojaro@)، تصاویر آن را با کاربران ما به اشتراک بگذارید. اگر از اهالی استان آذربایجان غربی هستید یا در طبخ غذاهای سنتی آن مهارت دارید، تجربههای خود را با کاربران ما در میان بگذارید تا آنها نیز برای تهیه این غذاها ترغیب شوند.
منبع عکس: delgarm.com
دیدگاه