ترکیه که در مجاورت کشورمان قرار دارد، همواره مورد توجه گردشگران ایرانی قرار میگیرد و سفر به ترکیه از محبوبترین سفرهای خارجی در میان ایرانیان است. در ایام کریسمس و شب سال نوی میلادی هم، این کشور و شهرهای بزرگ آن، میتواند گزینهی مناسبی برای سفرهای زمستانه باشد. در شب سال نو مردم ترکیه مراسمهای خاص خود را دارند که شاید برای شما هم جذاب است. در ادامه با کجارو همراه باشید تا شما را با حالهوای کریسمس و شب سال نو در ترکیه آشنا کنیم.
ترکیه کشوری مسلمان است اما آغاز سال نوی آنها با سال میلادی است و مردم این کشور در ژانویه سال نو را جشن میگیرند. در این زمان تمامی اعضای خانواده کنار یکدیگر جمع میشوند، جشن میگیرند و به یکدیگر هدیه میدهند. اما قبل از ژانویه کریسمس و میلاد مسیح در پیش است. همان طور که گفته شد، مردم ترکیه اکثرا ملمان هستند و به همین دلیل در بیشتر نقاط آن، کریسمس برگزار نمیشود و ۲۵ دسامبر یک شب عادی است. اما در کلانشهرهای آن مانند استانبول اوضاع کمی متفاوت است. در ترکیه کلیساهای تاریخی و رستورانها فرصت مناسبی را برای برگزاری جشن کریسمس در این کشور فراهم میکنند تا مردم دور هم شاد باشند. اگر در کریسمس به ترکیه سفر کردید، میتوانید با شناخت مکانهایی که جشن در آنها برگزار میشود، از این فرصت استفاده کرده و سفری بهیادماندنی را تجربه کنید.
ترکها شب سال نو را «نوئل» مینامند و درختها را آراسته و به عزیزان خود هدیه میدهند. بهخصوص در جهانشهرهای آن مانند استانبول، خیابانها و مراکز خرید دکوراسیون خود را به مناسبت کریسمس تغییر میدهند و میتوانید بابانوئل را در سطح شهر ببینید که با رویی باز میان مردم شادی میکند. اگرچه در بیشتر نقاط ترکیه، کریسمس فقط یک روز عادی است، اما رویدادها و جشن شب کریسمس در کلیساهای قدیمی و رستورانهای مشهور، میتواند خاطرهی سفر و جشن بهیادماندنی را برای شما به ارمغان بیاورد.
بزرگترین کلیسای کاتولیک در استانبول، کلیسای «سنت پادوای آنتونی» است که در سال ۱۷۲۵ ساخته شده و ساختمان کنونی آن مربوط به ۱۹۰۶ است و مردم آن را به نام کلیسای سنت آنتونی میشناسند. این کلیسا در خیابان استقلال قرار دارد. در کریسمس این کلیسا مراسم عشای ربانی از ساعت ۸ شب برگزار میشود.
کلیسای کاتولیک سانتا ماریا یکی دیگر از مکانهایی است که ریشه در تاریخ دارد و در فاصلهی چند متری کلیسای سنت آنتونی واقع شده است. این کلیسا در سال ۱۵۸۴ ساخته شده است و میتوان آن را قدیمیترین بخش کاتولیک رومی در استانبول نامید. اما قدمت ساختمان فعلی آن به سال ۱۷۶۹ بازمیگردد. مراسم عشای ربانی شب کریسمس در ساعت ۸ شب در این کلیسا نیز برگزار میشود.
در بخش آسیایی استانبول در شب کریسمس در محلهی «کادی کوی» جشن برگزار میشود که میتوانید آنجا کریسمس را جشن بگیرید. در آنکارا کلیساهای تاریخی زیادی وجود ندارد که بخواهند کریسمس را بهشکل مفصلی جشن بگیرند اما کلیسای بینالمللی پروتستانهای آنکارا یکی از جاهایی است که مسیحیان شهر برای برگزاری جشن و مراسم عشای ربانی میروند.
اما بسیاری از گردشگران برای برگزاری جشن و شادی دوست دارند در شب کریسمس به سفر بروند. در شب کریسمس میتوانید به رستورانهای محلهی جهانگیر (Cihangir) بروید. شاید این منطقه و رستورانها را بتوان بهترین مکان برای برگزرای جشن شب کریسمس و صرف شامی لذیذ ترکی معرفی کرد.
در ایام کریسمس خیابانها و میدانهای ترکیه مملو از چراغهای درختهای کریمس نمیشود. مراکز خرید هم مثل اروپا هم کادوهای مخصوص کریسمس نمیفروشند. در اندک فروشگاههایی درخت و اشیای مربوط به کریسمس به فروش میرسد.
از سال ۱۹۲۶ ترکیه تقویم خود را به تقویم میلادی تبدیل کرد و ۳۱ دسامبر به شب آخر سال آنها تبدیل شد. در سال ۱۹۳۵ با تصویب پارلمان، روز اول ژانویه، اولین روز سال جدید، تعطیل رسمی اعلام شد. در ترکیه شب سال نو، بیشتر در شهرهای بزرگ آن، مانند کریسمس جشن گرفته میشود و خیابانها را تزئین میکنند و میتوانید بابانوئل و درختان تزئینشده را در سراتسر خیابانها ببینید. همان طور که گفته شد مردم ترکیه کریسمس را مانند کشورهای غربی جشن نمیگیرند اما در شب سال نو حتما به هم عیدی و هدیه میدهند.
در این شب یک قرعهکشی بزرگ در ترکیه، در یکی از شبکههای تلویزیونی آن برگزار میشود و خرید بلیط آن میتواند هدیهی مناسبی برای شب سال نو باشد. جایزهی این قرعهکشی ۵۵ میلیون لیر (۱۸/۸ میلیون دلار) است.
در سراسر کشور شب سال نو با یک شام خانوادگی بزرگ آغاز میشود. در این شب مردم ترکیه اغلب بوقلمون بریان سرو میکنند و ترکها به سبک ویژهی خود آن را با مویز، دانهی کاج و برنج میپزند و میل میکنند. در این شب، کسانی که در خانه میمانند خود را با برنامههای متنوع شبکههای تلویزیونی این کشور سرگرم میکنند.
نصف شبها، مخصوصا در استانبول آتشبازی به پا میکنند و مردم به جشن و شادی میپردازندو جشنها و میهمانیهای خیابانی برگزار میشود. بسیاری از هتلهای مشهور این شهر برنامههای خاص خودشان را دارند و رستورانهایشان هم غذاهای خاص شب کریسمس را سرو میکنند.
ترکها برای شب شال نو رسمورسوم خاص خود را دارند. شاید شما از دیدن لباس زیرهایی به رنگ قرمز، که شب سال نو همه جا را فراگرفتهاند، تعجب کنید. مردم ترکیه بر این باورند که پوشیدن و هدیه دادن لباس زیر قرمز در سال نو، خوشیمن بوده و خوشسانسی میآورد.
از دیگر سنتهای جالبی که در این شب وجود دارد، پرت کردن انار به ورودی خانه است! آنها معتقد هستند که این کار خوشیمن است و خوششانسی میآورد. اگر هم بخواهند کمتر ریختوپاش کنند، بهجای پرت کردن انار به در، مقابل در نمک میپاشند. مردم ترکیه عقیده دارند که انجام این کارها در شب سال نو رفاه و ثروت را در سال جدید بههمراه خواهد آورد. باز کردن شیر آب در نیمه شب و جاری ساختن آب هم یکی دیگر رسومات ترکها است که باور دارند باعث میشود سال پیش رو سالی پربار و پر از خوششانسی میشود. ترکها میگویندقدم زدن در شب سال نو، سفر را به زندگی شما به ارمغان میآورد و باعث میشود در سال جدید بیشتر به مسافرت بروید. یک باور دیگر هم وجود دارد که میگوید اگر در سال جدید دوست دارید پول زیادی درباورید، نیمه شب یک قفلی را باز کنید.
دیدگاه