یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: پاریس و ورزشگاه استاد ده پرنس
- آشنایی با استادیوم ماراکانا، غول برزیل
- یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: بوردو و ورزشگاه نیو بوردو
- یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: لیل و ورزشگاه پیر مائوروی
- تماشا کنید، همراه با یورو 2016 و شهر لیل
- یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: لیون و ورزشگاه لومیرز
- یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: مارسی و ورزشگاه ولودروم
- یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: سنت دنیس و ورزشگاه استاد دو فرانس
- یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: تولوز و ورزشگاه مونیسیپال
- یورو 2016 و شهرهای میزبان آن: سنت اتین و ورزشگاه جئوفروی گویچارد
کمتر شهری در دنیا بهاندازه، پاریس پایتخت فرانسه در متن اتفاقات مهم تاریخی قرار داشته است. این شهر در گذر زمان شاهد به قدرت رسیدن و بر افتادن پادشاهیهای مختلف بوده و بارها و بارها از سوی ارتش کشورهای همسایه از روم و انگلیس تا پروس و آلمان محاصره شده است. "شهر روشناییها" گنجینهای غنی و خیرهکننده از فرهنگ و هنر معماری را در خودش جای داده و به همین دلیل حکم یک موزه در فضای باز را دارد. پاریس جدای از این یکی از مراکز مهم مد در دنیا به حساب میآید، تنوع غذایی کمنظیری هم دارد.
برج ایفل، موزه لور، تاق نصرت، کلیسای نوتردام، اپرای گارنیه، باغهای تویلری از جمله اماکن دیدنی و مهم پاریس هستند که هر سال جهانگردان زیادی را به این شهر میکشانند.
تاریخ شهر پاریس
با انقلاب صنعتی و ظهور امپراتوری دوم در فرانسه، پاریس بیشترین رشد را در تاریخ خود شاهد بود. در سال ۱۸۴۰ راهآهن پاریس به راه افتاد. در زمان ناپلئون سوم و شهرداری بارون هاوسمن تغییرات فاحشی در پاریس رخ داد. خیابانهای باریک تخریب و به خیابانهای زیبا و عریض بدل شدند. تغییراتی که باعث زیبا و مدرنتر شدن پاریس شد. در طول قرن نوزدهم، پاریس چهار دوره میزبان نمایشگاه جهانی بود که در آن کشورهای صنعتی آخرین پیشرفتهای علمی، صنعتی و هنری خود را به نمایش میگذاشتند.
درسالهای ۱۸۳۲ و ۱۸۴۹ بیماری وبا باعث مرگ و میر فراوانی در پاریس شد. تنها در سال ۱۸۳۲ در اثر شیوع این بیماری ۲۰٬۰۰۰ نفر از جمعیت ۶۵۰٬۰۰۰ نفری شهر جان خود را از دست دادند. همچنین در طول محاصره پاریس که باعث پایان جنگهای بین فرانسه و پروس شد، این شهر صدمات زیادی را محتمل شد. علاوه بر این، درگیریهای میان مردم و گروههای آزادیخواه با نیروهای دولتی طی سقوط دولت ناپلئون سوم در سال ۱۸۷۱ باعث کشته شدن بیش از ۲۰٬۰۰۰ نفر و به آتش کشیده شدن بسیاری از آثار و اماکن تاریخی در پاریس شد. این دوره در تاریخ فرانسه به هفته خونین مشهور است.
افراد مشهور شهر پاریس
- ژان باتیست پوکلین ملقب به مولیر، نمایشنامهنویس (۱۶۲۲-۷۳): شخصیتی مورد احترام در ادبیات فرانسه و نویسنده بسیاری از آثار ادبی در فرانسه.
- پیره دی کوبرتین، تاریخدان (۱۸۶۳-۱۹۳۷): یکی از مبارزان احیای ورزش مدارس، دی کوربتین یکی از افرادی بود که جنبش احیای بازیهای المپیک را در سال ۱۸۹۴ بنیان گذاشت.
- سیمونه دی بیور، فیلسوف (۱۹۰۸؛ ۱۹۸۶): یکی از بنیانگذاران ایده فمنیسم.
- کاترین دنووه بازیگر (۱۹۴۳ تا به امروز ): بازیگری متعهد، او یکی از بزرگترین بازیگران نسل خودش در دنیا محسوب میشود.
گشتوگذار در پاریس
- برج ایفل و مونمارتر: پاریس مکانهای بسیاری برای دیدن شکوه و عظمت شهر دارد. یکی از آنها و البته مشهورترین آنها برج ایفل است. در برج ایفل شما تا سطح دوم میتوانید بهصورت رایگان بالا روید و از آن به بعد برای رسیدن به بالای برج یعنی ارتفاع ۲۷۶ متری باید هزینهای بپردازید. جای دیگری که در شهر پاریس میتوانید نمای چشمنوازی از شهر را ببینید، تپههای مونمارتر است که در شمال پاریس قرار دارد.
- باغ تویلری: این باغ که در حد فاصل موزه لوور و میدان کنکورد واقع شده، به همان اندازه که گردشگران دوستش دارند، موردعلاقه پاریسیها نیز هست. باغ تویلری در ماهای ژوئن، ژوئیه و اوت از ساعت ۷ تا ۲۳ پذیرای عموم است.
- میدان باستیل: این میدان هم به خاطر نقش تاریخی و هم به خاطر فعالیتهای سیاسی صورت گرفته در آن از شهرت خاصی برخوردار است. بسیاری از اتفاقات تاثیر گذار تاریخ فرانسه در این مکان به وقوع پیوسته است. امروزه نیز به خاطر بُعد تاریخی آن از این محل برای برگزاری اجتماعات اجتماعی، سیاسی و راهپیماییها استفاده میشود. از آن جمله میتوان از تظاهرات و اعتراضات سندیکاهای کارگری فرانسه در ۲۸ ماه مارس سال ۲۰۰۶ میلادی در این میدان نام برد.
- موزه لوور: با هرم شیشهای سمبل آن، بازدید از موزهی لوور کاوشی در میراث فرهنگی پاریس، فرانسه و جهان است. این موزه عنوان پربازدیدترین مرکز هنر و آثار باستانی جهان را یدک میکشد. مشهورترین اثر موزه لوور، مونالیزا اثر لئوناردو داوینچی است. هزینه ورودی آن ۱۶یورو است.
- خیابان شانزالیزه: خیابان قرن هفدهمی پاریس با درختان زیبای حاشیه خود یکی از پرجاذبهترین نقاط گردشگری در دنیا محسوب میشود. این خیابان حدفاصل میدان کنکورد و تاق نصرت تریومف قرار گرفته و یکی از مهمترین مراکز خرید و تفریح در پاریس محسوب میشود. شانزالیزه نزد فرانسویها ملقب به (La plus belle avenue du monde) به معنی «زیباترین خیابان جهان» است.
- میدان کنکورد: این میدان در منتهیالیه خیابان شانزالیزه قرار گرفته است. در گذشته این میدان به نام لویی پانزدهم نامیده میشد.
حمل و نقل شهر پاریس
پایتخت فرانسه، نمادی از حمل و نقل عمومی متنوع و کاربردی فرانسه است. به آسانی میتوان از راه جاده، راه آهن یا خطوط هوایی خود را به شهر روشنایی رساند. پاریس دو فرودگاه دارد، نخست فرودگاه رواسی شارل دوگل که هفتمین فرودگاه شلوغ دنیاست و ۳۱۵ نقطه از دنیا پرواز دارد و دیگری اّرلی که خطوط هوایی آن به ۶۰ کشور دنیا متصل است. حدود ۸۰۰ کیلومتر بزرگراه پاریس را به تمامی نقاط فرانسه و مهمترین شهرهای اروپایی متصل میسازد.
وجود شش ایستگاه راه آهن در پاریس، این شهر را به در دسترسترین پایتخت اروپایی بدل کرده است. از پاریس تا مارسی با خطوط پرسرعت قطارهای TGV سفری سه ساعته در پیش است، اما تا لیون تنها حدود دو ساعت زمان کافی است. سفر به پاریس تا آمستردام تنها سه ساعت طول میکشد، برای رسیدن به بروکسل یک ساعت و بیست دقیقه سفر ریلی کافی است و قطارهای سریع السیر یورو استار سفر به لندن را با صرف دو ساعت و ربع زمان امکانپذیر کردهاند.
فاصله پاریس تا سایر شهرهای میزبان یورو ۲۰۱۶
- فاصله پاریس تا لیون : ۴۶۵ کیلومتر
- فاصله پاریس تا مارسی: ۷۸۰ کیلومتر
- فاصله پاریس تا نیس: ۹۴۵ کیلومتر
- فاصله پاریس تا سنت دنیس: ۱۵ کیلومتر
- فاصله پاریس تا تولوز: ۶۸۰ کیلومتر
- فاصله پاریس تا بوردو: ۵۴۰ کیلومتر
- فاصله پاریس تا لان: ۲۰۰ کیلومتر
- فاصله پاریس تا لیل: ۲۲۵ کیلومتر
- فاصله پاریس تا سن اتین: ۵۲۵ کیلومتر
فوتبال در پاریس
در ۱۲ اوت ۱۹۷۰ با ادغام دو تیم «Paris FC» و «Stade Saint-Germain» باشگاه فوتبال پاری سن ژرمن شکل گرفت. این تیم از سال ۱۹۷۴ تاکنون در لیگ یک فرانسه بازی میکند و تاکنون ۶ بار این لیگ را فتح کرده است. اوج قدرت این تیم باشگاهی در میانه دهه ۱۹۹۰ میلادی بود که بر اساس فهرست فدراسیون بینالمللی تاریخ و آمار فوتبال در رتبه اول بهترین باشگاههای جهان قرار گرفت.
استادیوم این باشگاه پارک د پرنس (به فرانسوی: Parc des princes) از نظر ظرفیت سومین ورزشگاه بزرگ فرانسه است و از سال ۱۹۷۴ تاکنون ورزشگاه اصلی «پاری سن ژرمن» بوده است. پاری سن ژرمن دارای ۱۱ درصد از کل هواداران باشگاههای فوتبال در فرانسه است که از این نظر بعد از المپیک مارسی در رده دوم قرار دارد.
تیم فوتبال زنان پاری سن ژرمن نیز، یکی از پر قدرتترین تیمهای فرانسه است، که بهطور معمول در لیگ قهرمانان اروپا حضور فعال دارد.
بازیکنان مشهور شهر پاریس
- میکائیل سیانی (۱۹۸۴- تا به امروز) مدافع فرانسوی که برای تیمهای لورین و بوردو در فرانسه و لاتزیو در ایتالیا سابقه بازی دارد.
- لاسانا دیارا (۱۹۸۵- تا به امروز) دیارا قبل از رفتن به روسیه با رئال مادرید جام های متعددی را فتح کرد.
- لوئیس ساها (۱۹۷۸- تا به امروز) محصول آکادمی جوانان باشگاه متز، مهاجمی که پس از گذار دوران فوقالعادهاش در انگلیس از فوتبال خداحافظی کرد.
- سباستین باسون (۱۹۸۶ تا به امروز) مدافع کامرونی که اکنون در نوریچ سیتی انگلیس به سر میبرد.
- ممدو ساخو (۱۹۹۰- تا به امروز) اکنون برای لیورپول بازی میکند.
جالب است بدانید، مهاجم باشگاه بارسلونا و تیم ملی بلغارستان، هریستو استویچکوف بهترین گلزن یورو در سال ۱۹۹۰ با باشگاه پاریس در سال ۱۹۹۲ قراردادی امضا کرد، امّا به خاطر تغییر ذهنیت، هیچوقت برای این باشگاه بازی نکرد.
ورزشهای محبوب دیگر شهر پاریس
پاریس میزبان مسابقات تنیس اپن فرانسه، یکی از چهار گرند اسلم سالانه است. این رقابتها هر سال در اواخر ماه می و اوایل ژوئن در رولان گاروس برگزار میشود. دور پایانی رقابتهای تور دو فرانس هم در مرکز پاریس و با مسیری که از خیابان شانزالیزه میگذرد، برگزار میشود. پایتخت فرانسه در بسیاری دیگر از ورزشها همچون راگبی، بسکتبال و والیبال نیز چندین باشگاه در رده اول دارد.
ورزشگاه پارک ده پرنس میزبان یورو ۲۰۱۶ در پاریس
پارک دِ پرنس (به فرانسوی: Le Parc des Princes) ورزشگاهی در جنوبغربی شهر پاریس واقع در پاریس ۱۶، در کنار پریفریک پاریس است این ورزشگاه، پنجمین ورزشگاه بزرگ فرانسه و قدیمیترین ورزشگاه پاریس است که در یکی از بهترین مناطق این شهر واقع شده است. پارک دِ پرنس که متعلق به شهرداری پاریس است، تا سال ۲۰۰۶ در اختیار اس.او.اس.او (یکی از شرکتهای زیر مجموعه کانال پلاس فرانسه) قرار داشت و پس از آن برای ۶۰ سال به باشگاه فوتبال پاری سن-ژرمن اجاره داده شد.
این ورزشگاه که در سال ۱۸۹۷ میلادی ساخته شده، ظرفیتی معادل ۴۸٬۷۱۲ نفر دارد. تا قبل از ساخته شدن ورزشگاه استاد دو فرانس، ورزشگاه خانگی تیم ملی فوتبال فرانسه و تیم ملی راگبی فرانسه، پارک دِ پرنس بوده است. ورزشگاه پارک دِ پرنس میزبان دو جامجهانی فوتبال، دو فینال جام ملتهای اروپا، سه فینال لیگ قهرمانان اروپا، دو فینال جام یوفا، یک فینال جام در جام اروپا، دو فینال جام لاتین، ۱۲۸ بازی تیم ملی فوتبال فرانسه و ۳۳ فینال جام حذفی فوتبال فرانسه بوده است. این ورزشگاه میزبانی چهار رقابت از دور گروهی یورو ۲۰۱۶ را بر عهده خواهد داشت:
- یکشنبه ۱۲ ژوئن (۲۳ خرداد ۱۳۹۵): ترکیه - کرواسی، ساعت ۱۷:۳۰ (گروه سوم)
- چهارشنبه ۱۵ ژوئن (۲۶ خرداد ۱۳۹۵): رومانی - سوئیس، ساعت ۲۰:۳۰ (گروه اول)
- شنبه ۱۸ ژوئن (۲۹ خرداد ۱۳۹۵): پرتغال - اتریش، ساعت ۲۳:۳۰ (گروه ششم)
- سهشنبه ۲۱ ژوئن (۱ تیر ۱۳۹۵): ایرلند شمالی - آلمان، ساعت ۲۰:۳۰ (گروه سوم)
این ورزشگاه همچنین شنبه ۲۵ ژوئن (۵ تیر ۱۳۹۵) میزبان دومین مسابقه از دور یکهشتم نهایی این رقابتها میان تیم اول گروه دوم و یکی از تیمهای سوم گروه اول، سوم یا چهارم خواهد بود.
- تاریخ آغاز ساخت: ۱۸۹۷
- تاریخ افتتاح: ۱۸ ژوئن ۱۸۹۷
- تاریخ بازسازی: ۱۹۳۲, ۱۹۷۲
- مالک: پاری سن ژرمن،
- گرداننده: شهرداری پاریس
- نوع زمین: چمن هیبریدی
- هزینه ساخت: ۹۰ میلیون فرانک فرانسه (۱۹۷۲)، ۱۳ میلیون یورو
- سازنده: رژه تاییبرت
- ظرفیت: ۴۸.۷۱۲
- مستأجر: پاری سن ژرمن (۱۹۷۳–تاکنون)