حیات خلیج گرگان در خطر است
حیات خلیج گرگان از یک سو در اختیار دریای خزر است و از سوی دیگر از طریق رود ولگا تأمین میشود، اما پدیدههای اقلیمی مانند خشکسالی، کاهش بارندگی و پسروی دریای خزر حیات این خلیج را متحول کرده و باعث شده خلیج رو به خشکی جریان یابد.
جلسه کمیته ملی نجات خلیج گرگان با حضور پروین فرشچی معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست در استانداری گلستان بهمن ماه سال ۹۵ تشکیل شد.
فرشچی در این جلسه گفت که باید با سرعت نقشه راه نجات خلیج گرگان تدوین شده و مصوبه هیئت دولت مراحلش را طی کند و به مرحله اجرا برسد.
در این راستا کارگروه تخصصی طرح نجات خلیج در آب منطقهای استان گلستان به همراه دستگاهها و سازمانهای مرتبط در استان گلستان و مازندران و سطح کشور تشکیل شد.
در این گروه تصمیمها بر آن شد که مطالعات نجات خلیج گرگان و تالاب میانکاله در دو بخش مطالعات شناسایی و ارزیابی راهکارهای «اضطراری» و مطالعات «جامع» انجام گیرد.
محمد نوری مدیر فنی شرکت آب منطقهای استان گلستان در زمینه اجرای طرح نجات خلیج گرگان گفت:
طرح نجات خلیج گرگان از فروردین سال ۹۶ از سوی استانداری گلستان با اعتبار حدود یک میلیارد تومان در اختیار آب منطقهای قرار داده شد.
برای اجرای این طرح از ابتدای امر کارگروه تخصصی متشکل از سازمانها و ارگانهای استانهای گلستان و مازندران که ذینفع در خلیج گرگان و دریای خزر هستند، تشکیل شد و تعدادی از سازمانهای کشوری مانند سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان جنگلها و سازمان بنادر و دریانوردی در این کارگروه عضو بودند.
وی افزود:
کارگروه تخصصی طرح نجات خلیج ۹ جلسه در طی یک سال گذشته برگزار کرد که در این جلسات تصمیماتی اتخاذ شد که از جمله آنها انجام مطالعات در دو بخش اضطراری یا کوتاهمدت و مطالعات جامع یا بلندمدت بود.
به گفته وی در زمینه اقدامات اجرایی نیز اقدامات کوتاهمدت از جمله لایروبی کانالها و رودخانههای منتهی به خلیج گرگان انجام شد و اقدامات بلند مدت از ماحصل نتایج مطالعات استخراج خواهد شد که در آینده پس از اتمام مطالعات و تخصیص اعتبارات لازم از سوی دستگاههای ذیربط در دستور کار قرار خواهد گرفت.نوری بیان کرد:
همه اقدامات اولیه برای آغاز اجرای طرح نجات خلیج انجام شد، اما دیگر اعتباری برای ادامه روند اجرای طرح اختصاص نیافت و هماکنون با توجه به درخواست و گزارش توجیهی که به سازمان برنامه و بودجه استان گلستان ارسال کردیم، منتظریم تا اعتباری اختصاص یابد که انجام مطالعات جامع و اقدامات اجرایی برای نجات خلیج ادامه یابد.
حداقل ۵۰ میلیارد تومان هزینه برای اجرای طرح نجات خلیج نیاز است که طی گزارش توجیهی و برآورد هزینه این طرح برای دوره حدود چهار ساله، برنامه آن ارائه شده است.