بارش شهابی و رویدادهای آسمانی دیگری که حتما باید دید

زینب موحدی
زینب موحدی سه شنبه، ۱۴ فروردین ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۱۵
بارش شهابی و رویدادهای آسمانی دیگری که حتما باید دید

بارش شهابی، سنگدانه‌های بین سیاره‌ای (از سنگ‌های قیمتی گرفته تا سنگ‌های معمولی) را به زمین می‌آورد، اگر می‌خواهید یکی از این بارش‌ها را ببینید، این ماه حواس‌تان به آسمان باشد.

با تغییر فصل‌ها روی زمین، در قلمروی آسمانی هم تغییراتی رخ می‌دهد. آوریل، زمان مناسبی برای ستاره‌دوستان است تا ماه سرگردان، سیارات، خوشه‌های درخشان و اوج بارش‌های سالانه‌ی شهابی شلیاقی را در آسمان شب تماشا کنند.

پس دوربين‌تان را بردارید و یک تقويم کيهانی برای خودتان تهیه کنید و برای دیدن بعضی از رویدادهای آن برای خودتان برنامه‌ریزی کنید.

نزدیک شدن ماه و مشتری؛ ۳ آوریل

سیاره مشتری

سیاره‌ی مشتری در سمت چپ ماه رنگ‌پریده و خمیده، آرام گرفته است

بزرگ‌ترین سیاره‌ی منظومه‌ی شمسی در روزهای ابتدایی آوریل، در افق جنوب شرقی و تقریبا ۳ ساعت بعد از غروب خورشید طلوع می‌کند. اما روزهای دوم و سوم، به ماه رنگ پریده و خمیده‌ی اول ماه چسبیده است. این زوج درخشنده در هر دو شب به‌همراه یکدیگر طلوع می‌کنند، خرامان خرامان وارد صورت فلکی میزان می‌شوند و از این شب تا شب بعدی، ماه از یک طرف مشتری به‌سمت دیگر آن تغییر مکان می‌دهد.

همراهی ماه با زحل؛ ۷ آوریل

ماه در ابتدای صبح روز هفتم به زحل نزدیک می‌شود و لحظاتی آسمانی بسیار زیبایی پدید می‌آورد.

 ملاقات ماه با چشم گاو؛ ۱۸ آوریل

چشم گاو

روز ۱۸ آوریل، ماه هلالی شکل در «صورت فلکی» V-شکل ثور ظاهر خواهد شد

آفتاب که غروب کرد، به‌سمت غرب و پایین آسمان نگاه کنید تا هلال ماه نازک را که در آغوش خوشه‌ی قلائص (یک خوشه‌ی باز ستاره‌ای در صورت فلکی ثور) V-شکل آرام گرفته و صورت فلکی گاو را تشکیل داده است. این منظره برای کسانی که به آمریکای شمالی سفر کرده‌اند بسیار زیبا و خاطره‌انگیز است؛ چراکه قرص ماه به‌طور خیره‌کننده‌ای فاصله‌ای نزدیک با چشم قرمز گاو، همان ستاره‌ی غول‌پیکر الدبران (ستاره‌ی جفتی که زردفام و درخشان‌ترین ستاره‌ی برج ثور است) دارد. هر چقدر که ناظران از فاصله‌ای دورتر به این منظره نگاه کنند، این دو شیء آسمانی نزدیک‌تر به هم به نظر می‌رسند.

اوج بارش شهابی شلیاقی؛ ۲۲ آوریل

(بارش شهابی سالانه که کانون بارش آن در صورت فلکی شلیاق است و معمولا در اردیبهشت به اوج خود می‌رسد)

دانلود ویدیو

بارش شهابی سالانه‌ی شلیاقی در ساعات قبل از غروب روز ۲۲ آوریل به اوج خود می‌رسد. امسال، ماه ربع خیلی زود بعد از نیمه شب محلی نمایان می‌شود و منظره‌ی بسیار نفس‌گیری را قبل از به اوج رسیدن بارش‌ها ایجاد می‌کند. در آسمان تاریک و دور از چراغ‌های شهر، ناظران آسمان می‌توانند بین ۱۵ تا ۲۰ بارش شهابی را در هر ساعت تماشا کنند؛ گویی هر ستاره‌ای که می‌افتد نور خود را از صورت فلکی هم‌نام خود به عاریه گرفته است.

بارش شهابی شلیاقی، انفجارهای شگفت‌انگیزی را موجب می‌شوند که نمونه‌ی آن، انفجاری است که در سال ۱۹۸۲ رخ داد و در آن، ۲۵۰ شهاب در یک ساعت پدیدار شدند. رویدادی که سال ۱۹۲۲ بر فراز اروپا رخ داد بیشتر به یک افسانه شبیه است، طی این رویداد تقریبا ۵۰۰ ستاره‌ در یک ساعت در آسمان باریدند. بعید است که ما امسال چیزی شبیه به آن را شاهد باشیم. اما تنها راه برای اطمینان از این موضوع آن است که از خانه بیرون برویم و به آسمان خیره شویم.

رسیدن ماه به قلب الاسد (پرنورترین ستاره‌ی صورت فلکی اسد؛ ۲۴ آوریل

قلب الاسد

۲۴ آوریل، ماه برآمده‌ای که رو به کامل شدن گذاشته است، با مهم‌ترین ستاره‌ی صورت فلکی اسد جفت می‌شود

ناظرینی که در زمان غروب به جنوب آسمان نگاه می‌کنند، ماه در حال کامل شدن را در حالت جفت شدن با مهم‌ترین ستاره‌ی صورت فلكی اسد، یعنی ستاره‌ی اسد، می‌بینند. اسد برای ساکنین نیم‌کره‌ی شمالی زمین، هدف سنتی عصرگاهی محسوب می‌شود و به لطف الگوی ستاره‌ای «علامت سوال» که سر شیر آسمانی را نشان می‌دهد، به‌راحتی قابل شناسایی است.

سیاره‌ی زهره و خوشه‌ی پروین؛ ۲۴ آوریل

خوشه پروین

خوشه‌ی پروین در روز ۲۴ آوریل در نزدیکی زهره‌ی پر نور قرار می‌گیرد

برای اینکه چالش بزرگ‌تری را تجربه کنید، ببینید می‌توانید خوشه‌ی معروف پروین را در حین گذر از سیاره‌ی زهره در روز بیست و چهارم تشخیص بدهید. این سیاره‌ی درخشان به‌عنوان راهنمایی برای پیدا کردن خوشه‌ی پروین عمل می‌کند که به‌عنوان «هفت خواهر» هم شناخته می‌شوند. این خوشه، از هفت ستاره تشکیل شده است که تقریبا ۳۰۰ سال نوری از هم فاصله دارند و می‌توان آن‌ها را در محدوده‌ی شهری، حتی با چشم غیرمسلح و با وجود نور در آسمان هم تشخیص داد.

برخورد ماه با سماک اعزل؛ ۲۸ آوریل

(پرنورترین ستاره‌ی صورت فلکی منطقه البروجی سنبله از قدر ۱)

سماک اعزل

در انتهای آوریل، ماه در نزدیک‌ترین فاصله با ستاره‌ی سماک اعزل قرار می‌گیرد

ماه کامل در مسیر خود به‌سمت آسمان جنوب غربی در این هفته، به سماک اعزل می‌رسد که ستاره‌ای درخشان با ۲۵۰ سال فاصله‌ی نوری با زمین است. دو شب بعد، ماه در همان جایی به انتهای مسیر خود می‌رسد که از آنجا شروع کرد و در نزدیکی صورت فلکی میزان و سیاره‌ی مشتری قرار می‌گیرد.

آسمان‌تان صاف و پرستاره!

مطالب مرتبط:

دیدگاه