پیش بینی مدیر فروش «ایرباس» در مورد تحویل هواپیما به ایران
بنا بر پیشبینی مدیر فروش «ایرباس»، تحویل دهها هواپیمای این شرکت هواپیماسازی به ایران دیرتر از موعد مقرر انجام میشود.
مدیر فروش «ایرباس» پیشبینی کرد:
تحویل دهها هواپیمای این شرکت هواپیماسازی به ایران انجام خواهد شد، اما انجام مبادلات مالی آن احتمالا بیش از برنامهریزیهای قبلی زمان خواهد برد.
ایران بعد از توافق هستهای با گروه موسوم به ۱+۵ از دو شرکت بزرگ هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس سفارش خرید دهها هواپیما را داده است.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا به شدت از توافق هستهای برجام انتقاد کرده است. او روز جمعه از شریکان آمریکا در اروپا خواست آنچه به گفته وی «نقائص وحشتناک» برجام است را اصلاح کنند. ترامپ تعلیق تحریمها مربوط به برنامه هستهای ایران را برای ۱۲۰ روز تمدید کرد و گفت این آخرین بار است و از متحدان اروپایی خود خواست یا به تغییر توافق برجام بر اساس نظر او کمک کنند یا اینکه آمریکا از این توافق خارج خواهد شد.
شرکت اروپایی «ایرباس» و رقیب آمریکاییاش، «بوئینگ» توافق کردهاند، مجموعا ۱۸۰ هواپیمای مسافربری به شرکت هواپیمایی حامل پرچم ایران، «ایرانایر» تحویل دهند. ارزش سوری این معاملهها بیش از ۵۰ میلیون دلار است.
در همین حال «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در کنفرانس خبری در مسکو که بیش از دوساعت طول کشید، به شدت به آمریکا و سیاست خارجیاش تاخته و آمریکا را به تلاش برای خرابکاری در برجام متهم کرده و گفته است:
این کشور حاضر به پذیرفتن نظم جدید و قدرتهای تازه در سیاست جهان نیست.
آقای لاوروف به خبرنگاران گفته است که به هیچ وجه حاضر به انجام مذاکره دوباره درباره برجام نیست و تاکید کرده که نفوذ آمریکا در جهان رو به کاهش است.
مدیر فروش غول هواپیماسازی اروپا سعی کرده در عین ایجاد امیدواری برای تحویل همه صد هواپیمای موعود به ایران ایر هشدار دهد که ماجرا آنقدرها هم ساده و آسان نیست و ممکن است بیش از آنچه دو طرف انتظار دارند به طول بیننجامد.
«جان لیهی»، مدیر فروش ایرباس در مصاحبه با «رویترز» گفت:
من فکر میکنم آن معاملات انجام خواهند شد، اما نه بر اساس برنامهریزی زمانی اولیه.
وی افزود که ما باید ساز و کارهای تأمین مالی آن را فراهم کنیم؛ آنها باید قبل از تحویل هواپیماها پرداخت بیعانه برای آن را در نظر بگیرند.
ایرباس تاکنون سه فروند هواپیما به ایران تحویل داده است.
با گذشت بیش از یک سال از نهایی شدن قرارداد خرید هواپیما از ایرباس، ایران ایر تاکنون تنها سه هواپیمای ایرباس را تحویل گرفته است. اما کارشناسان میگویند از آنجا که برخی قطعات هواپیمای ایرباس آمریکایی هستند، بدون حمایت آمریکا از توافق برجام دشوار خواهد شد.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است موسسات مالی و بانکی به دلیل نگرانی از مواضع اخیر دونالد ترامپ درباره برجام و نامشخص بودن آینده این توافق، تمایلی به همکاری با تهران ندارند. موضوعی که تا همین جای کار هم باعث شده ایران هزینه سه هواپیمای اول را با پول نقد بپردازد. از سوی دیگر به گفتهی «جان لیهی» مدیر فروش شرکت ایرباس، این شرکت نمیتواند بدون دریافت پیشپرداخت از ایران، کار سفارشهای دیگر را پیش ببرند.
بانکهای بینالمللی گفتهاند بیمیلی نهادهای بینالمللی غربی برای انجام تراکنشهای مربوط به ایران تجارت با این کشور را علیرغم رفع برخی تحریمها ذیل «برجام» دشوار کرده است.
شرکت ایرباس در دولت قبلی آمریکا موفق شد از وزارت خزانهداری این کشور مجوز صادرات هواپیما به ایران را بگیرد. این مجوزها اوایل دهه بعد باطل میشوند و ایرباس بایستی در آن زمان، بار دیگر مجوزهای خود را تمدید کند.
دیپلماتها به رویترز گفتهاند فرایند صدور یا تمدید مجوزها، به دلیل ابهامها در سیاست آمریکا در قبال ایران روال کندتری داشته است.
«لیهی» که قرار است ماه آینده از سمتش بازنشسته شود بیان کرد:
ایرباس درباره ساخت هواپیما برای ایران قبل از دریافت بیعانه، محتاط عمل خواهد کرد.
لیهی ادامه داد:
لازم است پیشپرداخت انجام شود و از آنجا به بعد است که تولید آغاز شود؛ بنابراین، ما داریم کار را دشوارتر از آنچه انتظار داشتیم پیش میبریم، اما هنوز معتقد هسیم که مسائل حل خواهند شد.
منابع آگاه به رویترز گفتهاند «بوئینگ» هم ساخت هواپیما برای ایران قبل از دریافت پیشپرداخت را متوقف کرده است.
منابع آگاه گفتهاند ایران به دلیل عدم تأمین فاینانس خارجی برای خرید این هواپیماها مجبور شده هزینه هواپیماهایی را که تاکنون دریافت کرده، از طریق بانک مرکزی خود و به صورت نقد پرداخت کند.
نکته دیگری که ممکن است تحویل هواپیماهای ایرباس به ایران را با تاخیر مواجه کند، مجوز وزارت دارایی آمریکا برای صادرات به ایران است. شرکت ایرباس این مجوز را از دولت آمریکا دریافت کرده است، اما بر اساس گزارشها اگر تحویل هواپیماها تا دو سال دیگر انجام نشود، مجوز صادر شده منقضی میشود و ایرباس ناچار به کسب مجوز تازه است. کسب مجوز از دولت دونالد ترامپ نیز قطعا چشمانداز روشنی نخواهد داشت.
دیدگاه