طرز تهیه شربت سکنجبین؛ نوشیدنی گوارا و دلچسب تابستانی


با طرز تهیه شربت خوشطعم و گوارای تابستانی سکنجبین و انواع آن آشنا شوید و با تهیه آن در منزل، از طعم و مزه منحصربهفرد آن لذت ببرید.
هوس یک نوشیدنی لذیذ و گوارا به سرتان زده است؟ از روزهای گرم تابستانی فراری هستید و نمیدانید برای مهمانی چه شربتی سرو کنید؟ با کجارو همراه شوید و بهترین نوشیدنیهای ایران و جهان را در مجموعه شربتها و نوشیدنیها، در خانه و با ما درست کنید. امروز قصد داریم طرز تهیه یک نوشیدنی بسیار خوشطعم و دلچسب به نام شربت سکنجبین و شربت سکنجبین خیار را در اختیار شما قرار دهیم تا با درست کردن آن، دوستان و مهمانانتان را خوشحال کنید.
شربت سکنجبین، یکی از گواراترین شربتهای تابستانی است که رفع عطش، مهمترین خاصیت آن است. درست همان لحظه که از گرما کلافه شدهاید، وقت امتحان کردن شربت سکنجبین است. این نوشیدنی به سرعت حرارت بدن شما را پایین میآورد و مانع از گرمازدگی میشود. شما میتوانید شربت سکنجبین را بهصورت آماده خریداری کنید؛ اما مطمئنا تهیه شربت سکنجبین خانگی در منزل، لطف بیشتری دارد.
طرز تهیه شربت سکنجبین، بسیار ساده است و میتوان آن را در مدت زمان کوتاهی درست کرد. شربت سکنجبین با شکر، آب، سرکه و نعنا درست میشود و معمولا آن را با خیار مخلوط میکنند تا یک شربت لذیذ به نام شربت خیار سکنجبین خلق شود. البته شربت سکنجبین، انواع دیگری نیز دارد که در این مقاله آنها را به شما معرفی خواهیم کرد. در ادامه با دستور شربت سکنجبین عالی و شربت سکنجبین و خیار با ما همراه باشید تا با نوشیدن آن در منزل، گرما را از خود به دور کنید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- سکنجبین چیست؟
- خواص سکنجبین
- انواع شربت سکنجبین
- شربت سکنجبین و طرز تهیه آن
- شربت خیار سکنجبین و طرز تهیه آن
- فواید شربت خیار سکنجبین
- موارد منع مصرف سکنجبین
- بهترین شیوه مصرف سکنجبین
- طعم شربت خیارسکنجبین
سکنجبین چیست؟
سکنجبین در اصل از ترکیب دو واژه سرکه و انگبین به وجود آمده است. در گذشته، سرکه و عسل را به مقدار معین در هم میآمیختند و از مخلوط آن شربتی لذیذ، معطر و فرحبخش به وجود میآوردند. در برخی نقاط که عسل پیدا نمیشد یا میخواستند شربتی ارزانقیمت درست کنند، سکنجبین را از ترکیب سرکه و شکر تهیه میکردند ولی همچنان آن را سکنجبین مینامیدند. در حال حاضر نیز با توجه به قیمت بالای عسل و کمیاب شدن آن، این شربت را با شکر درست میکنند.
خواص سکنجبین
طبع سکنجبین، گرم و خشک است، زیرا از ترکیب سرکه و عسل تهیه میشود و سرکه و عسل به اندازه معینی جوشانده میشوند و در نهایت، اثرات گرم و خشکی را بر جای میگذارند. از جمله فواید شربت سکنجبین، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خارج کردن صفرای اضافی بدن
- رفع عطش
- افزایش نفوذ غذا به سلولهای بدن از جمله سلولهای کبد، تقویت کبد
- تقویت معده
- جلوگیری از بروز سکته مغزی
- کاهش فشار خون
- کاهش التهاب ناشی از گرما و خارج کردن سموم بدن به همراه ادرار یا عرق
- ملین و مسهل مفید
- بازکردن انسداد عروق
- رفع سر درد
- ترکیب سکنجبین با تخم کاسنی و کمی گلاب برای افرادی که طبع گرمی دارند یا به نفخ دچار میشوند، بسیار مفید است.
- مصرف کاهو با سکنجبین، اشتهاآور است.
- ترکیب آب کاسنی پخته با سکنجبین، برای درمان تبهای طولانی و مداوم، مفید است.
- گیاه اسطوخودوس برای اشخاص صفراوی مزاج خوب نیست و باعث آشفتگی میشود. این افراد میتوانند اسطوخودوس را با سکنجبین مصرف کنند.
- مصرف سکنجبین با شیرین بیان، قولنج را باز میکند.
- ترکیب سکنجبین و ماء الشعیر برای پاکسازی بدن از مواد زائد و تقویت کبد، بسیار مفید است.
انواع شربت سکنجبین
۱. شربت سکنجبین با خیار
شربت سکنجبین با خیار، محبوبترین نسخه شربت سکنجبین است که به سادگی با خیار، لیمو ترش تازه، شربت سکنجبین، عرق نعنا، برگ نعنا، آب و یخ درست میشود. این شربت به صورت معجزهآسایی، عطش را رفع میکند و برای همین برای نوشیدن در روزهای تابستانی و ماه مبارک رمضان، بسیار مناسب است.
۲. شربت سکنجبین با عسل
بیشتر شربتهای سکنجبین، بخصوص نسخههای کارخانهای آن با سرکه و شکر درست میشوند، زیرا عسل، مادهای گرانقیمت است. اما اگر میخواهید یک شربت سکنجبین اصیل داشته باشید، باید آن را با عسل، سرکه و آب بدون کلر درست کنید.
برای تهیه شربت سکنجبین با عسل، باید ۲ پیمانه عسل را با ۸ پیمانه آب روی حرارت بگذارید تا بجوشد و کف کند. کف روی شربت را بگیرید و اجازه دهید تا مقدار آن به نصف حجم اولیه برسد. در ادامه، یک پیمانه سرکه به شربت اضافه کنید و هم بزنید. اجازه دهید مخلوط عسل و سرکه با هم بجوشند تا بوی خامی سرکه از بین برود و طعم عسل با طعم سرکه در هم آمیخته شوند. وقی حجم شربت به یک چهارم مقدار اولیه خود رسید و غلیظ شد، گاز را خاموش کنید و اجازه دهید تا خنک شود.
شربت سکنجبین با عسل را در بطریهای شیشهای در یخچال نگهداری کنید و در زمان سرو، یک سوم لیوان را شربت سکنجبین بریزید و بقیه را با آب پر کنید. توجه داشته باشید که هرچه عسل مورد استفاده برای تهیه شربت ناخالصتر باشد، در زمان جوشیدن کف بیشتری تولید میکند. شربت باید تا موقعی که کف روی آن جمع میشود، بجوشد و کف روی آن به صورت مداوم برداشته شود.
اگر عسل شما طبیعی است و قصد دارید یک شربت سکنجبین با عسل ارگانیک درست کنید، عسل نباید حرارت ببیند تا خواص آن حفظ شود. برای تهیه این شربت، پس از مخلوط کردن سرکه و آب روی حرارت، اجازه دهید تا ولرم شوند، سپس عسل را به آنها بیفزایید. به شربت سکنجبین با عسل، میتوان انواع افزودنیهایی دیگر را نیز اضافه کرد و شربتهای سکنجبین متفاوتی ساخت.
شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا
شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا، صفرا، سودا و بلغم را از بدن خارج کرده و حس نشاط و شادی در شما ایجاد میکند. این شربت را میتوان به جای آب یا دوغ پس از غذا سرو کرد و از طعم آن لذت برد. در طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا، عرق نعنا به جای آب، جایگزین میشود.
برای تهیه این شربت، باید یک پیمانه سرکه را با دو پیمانه عرق نعنا روی حرارت ملایم قرار دهید تا به جوش آید. سپس آنها را برای ۱۰ دقیقه جوشاند. شعله گاز را خاموش کرد و پس از ولرم شدن مخلوط سرکه و عرق نعنا، عسل را به آنها افزود و هم زد تا کاملا حل شود. شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا را میتوان در بطریهای شیشهای در جایی خنک نگهداری کرد. برای سرو این شربت، یک سوم لیوان را شربت سکنجبین بریزید و بقیه را با آب پر کنید.
شربت سکنجبین با عسل با عرق کاسنی
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل با عرق کاسنی، مشابه شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا است و فقط کافی است به جای ۲ پیمانه عرق نعنا از ۲ پیمانه عرق کاسنی استفاده کنید.
شربت سکنجبین با عسل با عرق رازیانه
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل با عرق رازیانه، مشابه شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا است و فقط کافی است به جای ۲ پیمانه عرق نعنا از ۲ پیمانه عرق رازیانه استفاده کنید.
شربت سکنجبین با عسل با آب زرشک
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل با آب زرشک، مشابه شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا است و فقط کافی است به جای یک پیمانه سرکه از یک پیمانه آب زرشک استفاده کنید.
شربت سکنجبین با عسل با گلاب
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل با گلاب، مشابه شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا است و فقط کافی است به جای ۲ پیمانه عرق نعنا از ۲ پیمانه گلاب استفاده کنید.
شربت سکنجبین با عسل با آب به
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل با آب به، مشابه شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا است و فقط کافی است به جای ۲ پیمانه عرق نعنا از ۲ پیمانه آب به استفاده کنید.
شربت سکنجبین با عسل با روغن زیتون
طرز تهیه شربت سکنجبین با عسل با روغن زیتون، مشابه شربت سکنجبین با عسل با عرق نعنا است و فقط کافی است به جای ۲ پیمانه عرق نعنا از ۴ پیمانه روغن زیتون استفاده کنید.
۳. شربت سکنجبین با خاکشیر
طرز تهیه شربت سکنجبین با خاکشیر بسیار ساده است و کافی است پس از تمیز کردن خاکشیر و شستشوی کامل، آن را با شربت سکنجبین و کمی آب مخلوط کنید. در صورت تمایل میتوانید در آن یخ هم بریزید. برخی افراد، خاکشیر را پس از تمیز کردن، با یخ میمالند تا علاوه بر خنک شدن، رنگ آن نیز روشن شود.
۴. شربت سکنجبین با نعنا خشک
طرز تهیه شربت سکنجبین با نعنا خشک، درست مانند شربت سکنجبین تازه است، با این تفاوت که به جای نعنای تازه، از یک قاشق غذاخوری سرپر نعنای خشک استفاده میشود و دیگر نیازی به شستشوی آن نیست. پس از آماده شدن شربت سکنجبین و برداشتن از روی گاز، آن را از یک صافی ریز عبور دهید تا نعنای خشک از آن جدا شود و تنها طعم و عطر بینظیر آن در شربت باقی بماند.
۵. شربت سکنجبین با عرق نعنا
شربت سکنجبین را میتوان به جای آب با عرق نعنا درست کرد. برای این کار کافی است به همان میزانی که از آب استفاده میکنید از عرق نعنا استفاده کنید. البته برخی افراد عرق نعنا را به جای نعنای تازه به کار میگیرند. برای این کار نیز کافی است به جای نعنای تازه، نصف پیمانه عرق نعنا در شربت در حال جوش بریزید.
۶. شربت سکنجبین با آبلیمو
برای درست کردن شربت سکنجبین با آبلیمو، کافی است در زمان سرو، چند قطره آب لیموی ترش تازه در لیوان شربت بریزید تا خاصیت رفع عطش این شربت را چند برابر کنید.
۷. شربت سکنجبین با سرکه سیب
برای تهیه شربت سکنجبین با سرکه سیب، باید دو پیمانه سرکه سیب را با یک پیمانه عرق نعنا یا آب مخلوط کنید و روی حرارت گاز قرار دهید. اجازه ندهید که ترکیب این دو ماده به نقطه جوش برسند و درست قبل از آن، گاز را خاموش کنید. پس از ولرم شدن سرکه و عرق نعنا، دو پیمانه عسل در آن بریزید و آنها را با هم مخلوط کنید تا عسل، کاملا حل شود. شربت سکنجبین را پس از خنک شدن در ظرف شیشهای در یخچال نگهداری کنید. برای سرو این شربت، یک سوم لیوان را شربت سکنجبین بریزید و بقیه را با آب پر کنید.
شربت سکنجبین و طرز تهیه آن
مواد لازم
- ۲ لیوان شکر
- ۲ لیوان آب
- ۲۰۰ گرم نعنای پاکشده و شستهشده
- نصف استکان سرکه
طرز تهیه شربت سکنجبین
۱. شکر را بههمراه آب در یک قابلمه مناسب بریزید و روی شعله ملایم گاز قرار دهید تا شکر در آب کاملا حل شود.
۲. اجازه دهید تا مخلوط شکر و آب به جوش بیایند.
۳. نعنای تازه را بشویید و با نخ بهم ببندید. سپس شاخههای نعنا را به شیره در حال جوش اضافه کنید.
۴. نعنا را برای ۲۰ دقیقه در شربت بجوشانید و پس از غلیظ شدن شربت، شاخههای نعنا را خارج کنید. سرکه را داخل قابلمه بریزید.
۵. اجازه دهید تا شربت سکنجبین چند جوش بزند. سپس آن را از روی حرارت بردارید و پس از خنک شدن، داخل شیشه بریزید.
نکات مهم برای تهیه شربت سکنجبین
- شربت سکنجبین را میتوان با کاهو هم میل کرد.
- شما میتوانید برای زیباتر شدن رنگ شربت سکنجبین، به آن چند قطره رنگ خوراکی سبز اضافه کنید.
- برای تهیه شربت سکنجبین، میتوان عسل یا پودر قند الک شده را جایگزین شکر کرد.
- به شربت سکنجبین، میتوان آب لیمو، زعفران دمکرده، مقداری گلاب و تخم شربتی نیز اضافه کرد.
- اگر طعم نعنا را دوست ندارید، میتوانید آن را از طرز تهیه شربت حذف کنید. شما همچنین میتوانید کمی عرق نعنا هم به شربت سکنجبین اضافه کنید یا از ابتدا بهجای نعنای تازه، عرق نعنا بریزید.
- شربت سکنجبین را میتوان با سرکه سفید هم درست کرد. اما در آن صورت باید مقدار سرکه را کمتر کنید.
- شما میتوانید از سرکه سیب و خرما یا انجیر و خرما نیز برای تهیه شربت سکنجبین استفاده کنید.
- شربت سکنجبین را میتوان طی یک ماه در ظرف شیشهای نگهداری کرد.
شربت خیار سکنجبین و طرز تهیه آن
مواد لازم برای یک نفر
- یک عدد خیار
- یک عدد لیمو ترش تازه
- ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری شربت سکنجبین
- ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری عرق نعنا
- یک لیوان آب
- چند عدد برگ نعنای تازه
- یخ به میزان لازم
طرز تهیه شربت خیار سکنجبین
۱- لیموترش را پوست بگیرید و فیله آن را جدا کرده و با عرق نعنا مخلوط کنید.
۲- خیارها را بشویید، سپس با پوست رنده کنید و به مخلوط لیمو ترش و عرق نعنا بیفزایید.
۳- شربت سکنجبین را در لیوان مورد نظر خود بریزید. سپس ترکیب خیار، لیمو ترش و عرق نعنا را اضافه کنید و در نهایت آب و یخ را در آن بریزید.
۴. شربت خیار سکنجبین خود را با چند برگ نعنای تازه، برش نازک خیار و لیموترش قاچشده تزئین کرده و سرو کنید.
نکات مهم برای تهیه شربت خیار سکنجبین
- برای هر لیوان شربت خیار سکنجبین، به یک عدد خیار متوسط نیاز دارید.
- در صورت تمایل، میتوان از آب گازدار بهجای آب معمولی برای تهیه این شربت استفاده کرد.
- برخی افراد برای شیرین کردن شربت خیار، بهجای سکنجبین از عسل استفاده میکنند.
- شما میتوانید بهجای عرق نعنا در شربت خیار سکنجبین، گلاب بریزید.
- برای تهیه شربت خیار سکنجبین، میتوان بهصورت دیگری نیز عمل کرد. برای این کار، عرق نعنا و فیله لیمو ترش را داخل مخلوطکن بریزید و هم بزنید. سپس، خیار را با پوست در مخلوطکن بریزید و با سرعت بالا بهمدت یک دقیقه هم بزنید. ترکیب خیار، عرق نعنا و لیمو را در یک لیوان سرو بریزید و مناسب با ذائقهتان به آن سکنجبین اضافه کنید.
- برخی افراد، چند عدد گل محمدی خشک نیز به شربت خیار سکنجبین اضافه میکنند تا عطر این شربت را بیشتر کنند.
فواید شربت خیار سکنجبین
شربت خیار و سکنجبین حاوی انواع ویتامینهای A ،C ،D ،K و گروه ویتامینهای B مانند B۱، B۲، B۶، پتاسیم، سدیم، سیلیس، پروتئین، آهن، منیزیم، فسفر، آنتیاکسیدان، اسید فولیک و فیبر است.
- شربت خیار و سکنجبین بهعلت وجود ویتامینهای A ، D ، کلسیم، منیزیم و فسفر، موجب استحکام استخوانها و دندانها میشود و از بروز پوکی استخوان در افراد بهخصوص در دوران پیری جلوگیری میکند.
- سیلیس و مواد موجود در شربت خیار و سکنجبین، نقش مهمی در سلامتی مفاصل و تقویت غضروفها بازی میکنند و مانع از دردهای آرتریت میشوند.
- شربت خیار سکنجبین، حاوی آنتیاکسیدان است که نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و بدن را در برابر بیماریهای مختلف بهخصوص انواع سرطانها محافظت میکند.
- شربت خیار سکنجبین با تصفیه کردن خون، غلظت خون را کاهش میدهد و به همین دلیل، برای مبتلایان به نقرس و اسید اوریک بالا مفید است.
- این شربت بهعلت داشتن فیبر زیاد، نقش موثری در احساس سیری، لاغر شدن و رفع یبوست در افراد دارد.
- کمک به طراوت، شادابی و جوانسازی پوست
- کمک به کاهش چربی، قند و فشار خون و جلوگیری از سکته مغزی
- مفید برای سلامت قلب و باز کردن انسداد عروق
- کمک به رفع عطش و تب بدن در فصل گرما و جلوگیری از گرمازدگی
- کمک به دفع مواد زائد و سموم از اندامهای مختلف بدن بهویژه از کبد و کلیهها
- رفع صفرا
- کمک به رفع تنشها و استرسهای روزمره
- کاهش حرارت معده و دستگاه گوارش
- تسکین دردهایی مانند دلپیچه، دل درد، نفخ، سكسكه و اسهال
موارد منع مصرف سکنجبین
- افرادی که معدههای سرد و ضعیف دارند
- مبتلایان به ضعف اعصاب
- مبتلایان به زخمهای گوارشی
- در زمان حالت تهوع
- مبتلایان به بیماری آبله، حصبه و سرخک
- مصرف زیاد این شربت موجب ضعف دید و زردی رنگ چهره میشود.
- مصرف زیاد سرکه، انسان را لاغر میکند، بنابراین نباید در مصرف شربت سکنجبین، زیادهروی کرد.
- اگر از نسبت صحیح سرکه و عسل استفاده نشود، شربت سکنجبین ترش میشود و مزایای خود را از دست میدهد. مصرف این شربت سکنجبین برای اعصاب زیانآور است و موجب افزایش عوارض بیماری افرادی میشود که مبتلا به رعشههای عصبی هستند.
- اگر مزه ترش شربت سکنجبین غالب باشد، باعث تحريک سرفه میشود و به ريه آسيب ميزند.
بهترین شیوه مصرف سکنجبین
- در زمستان و رزوهای سرد، بهتر است سکنجبین را به صورت ولرم استفاده کنید.
- در فصل گرم و تابستان نیز توصیه میشود که سکنجبین را با آب سرد بنوشید تا تشنگی را رفع کند و تب را کاهش دهد.
طعم شربت سکنجبین
مقالههای مرتبط:
اگر بهدنبال یک نوشیدنی گوارا و دلچسب برای عصرهای گرم تابستانی هستید، شربت خیارسکنجبین را امتحان کنید. این شربت با عطروبو و البته ظاهر زیبای خود در همان لحظه اول، حتی قبل از نوشیدن، شما را خنک خواهد کرد. شربت خیار سکنجبین، یکی از معروفترین نوشیدنیها در طب سنتی ایرانی است و نوشیدن آن، علاوه بر خنک شدن، فواید بسیاری برای شما دارد.
پس درنگ نکنید و به آشپزخانه بروید تا شربت خوشطعم خیار سکنجبین را برای خود و مهمانان عزیزتان درست کنید و عطش همه را برطرف کنید.
آیا موفق به تهیه شربت سکنجبین از مجموعه شربتها و نوشیدنیها شدید؟ اگر این شربت را در خانه درست کردید، حتما در بخش نظرات همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر کاربران کجارو بنویسید یا از شربت زیبا و خوشطعم خود عکس بگیرید و با تگکردن کجارو در اینستاگرام (mykojaro@)، عکسهای خود را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاه