- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
متل قو، ساقی کلایه یا سلمان شهر، از جمله شهرهای زیبا و مدرن مازندران و منطقه عباسآباد به شمار میآید که بهدلیل موقعیتی محصور در دریا و جنگل، طرفداران بسیاری دارد. این شهر کوچک توریستی که اولین شهرک ساحلی دریای خزر نیز شناخته میشود، در فاصله کمی تا تهران و در ساحل دریای خزر واقع شده است. متل قو را به واسطه تفریحات آبی و هتلها و مراکز خرید، یکی از مهمترین مقاصد گردشگری کشور و جاهای دیدنی مازندران میدانند.
داستان پیدایش متل قو و شکلگیری آن بهعنوان یک شهر ساحلی زیبا، به سال ۱۳۳۸ خورشیدی بر میگردد. داستانی مرتبط به یک کارآفرین دلسوز و بانویی که نامش بهعنوان اولین شهردار زن ایران، در تاریخ کشور به ثبت رسید. >در این مقاله، با تاریخچه متل قو، دلیل نامگذاری این شهر و اماکن دیدنی اطرافش، بیشتر آشنا خواهید شد.
منبع عکس:seeiran، نام عکاس: ناشناس
متل قو، مشهورترین عنوان یکی از شهرهای کوچک مازندران است که در گذشته به آن «ساقی کلایه» میگفتند و پس از انقلاب، به «سلمان شهر» تغییر نام داد. این شهر ساحلی زیبا، بخشی از شهرستان عباسآباد محسوب میشود که در فاصله هشت کیلومتری شرق عباسآباد و پنج کیلومتری غرب کلارآباد قرار دارد.
متل قو با نام فعلی سلمان شهر، با حدود ۷۵۰ هکتار مساحت و ۱۴,۰۰۰ نفر جمعیت، یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری در شمال کشور است. شهری در مجاورت دریای خزر که از یک سو به دریا و از سوی دیگر، به جنگل منتهی میشود. علاوه بر کمترین فاصله ممکن با دریا، ظاهر نسبتا مدرن این شهر و وجود مراکز تجاری مختلف در آن، گردشگران بسیاری را راهی این بخش از استان مازندران میکند؛ به طوریکه، گاهی جمعیت این شهر کوچک ساحلی، به ۲۰۰,۰۰۰ نفر افزایش مییابد.
منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس
متل قو، در فاصله ۱۹۴ کیلومتری شهر ساری و ۱۷۳ کیلومتری شهر رشت واقع شده است و تا تهران نیز حدود ۲۲۰ کیلومتر فاصله دارد. دسترسی به این شهر زیبای توریستی از چند مسیر امکانپذیر خواهد بود و از جادههای چالوس، هراز و اتوبان قزوین – رشت، میتوان به متل قو سفر کرد.
چنانچه از جاده چالوس، راهی متل قو شوید، پس از رسیدن به این جاده زیبا، میتوانید از مسیر جاده ساحلی سیاهکلرود – مازندران، خود را به عباسآباد و سپس به سلمان شهر برسانید.
اگر جاده هراز را برای سفر انتخاب کنید؛ ابتدا باید بهسمت محمودآباد بروید و سپس رهسپار چالوس شده و از آنجا، بهسمت متل قو حرکت کنید. سلمان شهر در مسیر ارتباطی چالوس به تنکابن و رامسر، قرار گرفته است.
از اتوبان قزوین – رشت، مسیری متشکل از شهرهای زیبایی چون رشت، لاهیجان، رامسر، شهسوار و در نهایت سلمان شهر یا متل قو را پیش رو خواهید داشت.
منبع عکس:گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس
جایی که امروزه تحت عنوان متل قو شناخته میشود، زمانی نه چندان دور، تنها نقطهای از ساحل زیبای دریای خزر بود. شخصی موسوم به «جمشید جوانشیر» در سفر خود به شمال کشور و منطقه کلارآباد، شیفته طبیعت چشمنواز و همجواری جنگل و دریا میشود و با دیدن جنگلی متروکه، به فکر آبادی جنگل و تبدیل آن به یک باغ مرکبات میافتد.
این جنگل رو به نابودی در کلارآباد قرار داشت که شهر کوچکی در آن روزها بود و امکانات محدود شهر، جوانشیر و دوستانش را برای تهیه نیازهای اولیه زندگی، راهی عباسآباد میکرد. بنا بر گفتههای موجود، ایده تبدیل جنگلهای متروک به باغ مرکبات، بهدلیل بستر نامناسب خاک و سرمای هوا، با شکست مواجه میشود و جمشید جوانشیر را وارد مرحله دیگری از زندگیاش میکند.
در آن زمان، این ناحیه از شمال کشور، دارای سه هتل گرانقیمت در شهرهای رامسر، بابلسر و چالوس بود؛ اما همین قیمت بالا، مانع اقامت اکثر مسافران یا گردشگرانی میشد که برای کار یا تفریح به مازندران میآمدند. ازاینرو، ایده تازهای در ذهن جوانشیر شکل گرفت و آن، ساخت یک متل ارزانقیمت، اما با کیفیت در این ناحیه بود تا همه اقشار مردم، بتوانند از آن استفاده کنند.
جمشید جوانشیر موسس متل قو؛ منبع عکس: onenewsbox؛ نام عکاس: ناشناس
در مدت زمان کوتاهی، ایده جوانشیر به مرحله اجرا درمیآید و یک سالن اجتماعات به مساحت ۲۲۰ متر، ۱۲ اتاق و دو ویلای شیک، آماده پذیرش مسافران میشود و بدین ترتیب، متل قو در سال ۱۳۳۸ خورشیدی، دربهای خود را به روی همگان باز میکند.
جوانشیر و گروهش، مبلغ ۱۰ تومان را برای اجاره هر اتاق و مبلغ ۲۵ تومان را برای اجاره ویلا اختصاص دادند تا قشر متوسط جامعه نیز بهراحتی بتواند از اقامت در این مکان و استفاده از آب و هوای خوب این منطقه لذت ببرد. >وجود متل قو، آن هم درست در ساحل دریا و استقبال مسافران از آن، رونق تدریجی این ناحیه ساحلی را در پی داشت. کم کم عدهای آمدند و در این منطقه ساکن شدند و در نهایت، شهر کوچکی شکل گرفت که به بهانه متل قو، از شهرت و اعتبار ویژهای برخوردار شد.
منبع عکس: ویرگول؛ نام عکاس: ناشناس
نام این شهر کوچک تازه تاسیس و روبهرشد را «ساقی کلایه» گذاشتند که از نام «ساقی»، دختر جمشید جوانشیر و «کلایه» عنوان گیلکی بهمعنای محله، گرفته شده بود؛ با این حال، اکثر افراد، این شهر کوچک را بهعنوان متل قو میشناختند. شهرداری مشترک کلارآباد و ساقی کلایه در سال ۱۳۴۱ خورشیدی، افتتاح شد و خانم «پريمرز فيروزگر» همسر آقای جوانشیر را به پاس کوششهای ایشان در تاسیس و گسترش ساقی کلایه، بهعنوان اولین شهردار این شهر (و اولین شهردار زن ایرانی) انتخاب کردند.
روند رو به رشد ساقی کلایه سرعت گرفت و جوانشیر و همسرش نیز با صرف هزینههای شخصی، در زیباسازی و ساماندهی این شهرک کوچک ساحلی، همه توان خود را خرج کردند. پس از انقلاب اسلامی، جمشید جوانشیر از ایران رفت و اموالش به مصادره دولت درآمد. چندی بعد، وی برای رفع مصادره از اموالش، به ایران بازگشت؛ اما موفقیتی حاصل نشد و سرانجام در سال ۱۳۸۷ خورشیدی، جمشید جوانشیر در ۸۴ سالگی چشم از جهان فروبست.
نام ساقی کلایه را پس از انقلاب «سلمان شهر» گذاشتند؛ اما علاوه بر اهالی ساقی کلایه، همچنان مسافران بسیاری هستند که این شهر کوچک را تحت عنوان «متل قو» میشناسند.
متل قو در دهه ۴۰؛ منبع عکسها:onenewsbox؛ نام عکاس: ناشناس
منبع عکس: پینورست؛ نام عکاس: ناشناس
متل قو، ساقی کلایه یا سلمان شهر، اولین شهرک ساحلی در ساحل دریای خزر نامیده میشود؛ شهری توریستی که تمام شهرتش را مرهون مجموعه متل قو است. وجه تسمیه این متل، بنا بر خاطرات جوانشیر، به وجود چند قو در ساحل دریای خزر برمیگردد.
به گفته وی، زمانی که در نیمه سال ۱۳۳۸ خورشیدی مشغول قدم زدن در ساحل و فکر تاسیس متل بود، چند قوی زیبا را در ساحل میبیند و تصمیم میگیرد، نام متل خود را نیز «متل قو» بگذارد.
منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس
پروژه الماس قو که نامش از متل قو، یادگار مرحوم جوانشیر میآید، امروزه به نماد اصلی متل قو و یکی از جاذبههای این شهر تبدیل شده است. دو برج دوقلوی ۲۵ طبقه که توسط بخش خصوص و شخصی موسوم به «احد عظیمزاده» ساخته شد و به برجهای عظیمزاده نیز شهرت یافت. در نهایت، برج سوم را نیز به این پروژه اضافه کردند و این مجموعه عظیم و مدرن و لوکس، با نام مجتمع قو الماس خاورمیانه، به ثبت تجاری رسید.
مجموعهای متشکل از مجتمع مسکونی قو، مجتمع تجاری الماس قو خاورمیانه، هتل پنج ستاره دلوکس بینالمللی الماس و مجتمع ورزشی الماس، که امکانات و ظاهر مدرن و متفاوتش، رونق دوباره متل قو را در پی داشت.
حال تصویر برجهای عظیمزاده که در نزدیکی ساحل متل قو قرار دارد، به اولین و مهمترین تصویر سلمان شهر تبدیل شده است و شب هنگام، با نورپردازی زیبا، شهر را آذین میبخشد.
منبع عکس:پینورست؛ نام عکاس: ناشناس
غار آبی دانیال را میتوان مهمترین جاذبه گردشگری سلمان شهر معرفی کرد که در انتهای روستای دانیال از توابع شهر عباسآباد واقع شده است. این غار آبی رودخانهای رشته کوه البرز، دومین غار بزرگ رودخانهای ایران (بعد از غار قوری قلعه روانسر در کرمانشاه) به حساب میآید که بیش از ۲,۰۰۰ متر طول دارد. با این حال و بنا بر نظر کارشناسان، احتمالا طول کامل این غار، تا پنج کیلومتر نیز ادامه پیدا میکند.
رودخانهای که از ابتدا تا انتهای غار دانیال جریان دارد؛ از به هم پیوستن چندین جوی و چشمه تشکیل میشود. عمق این رودخانه، معمولا از یک متر تجاوز نمیکند؛ اما در بخشهای مختلف غار متغیر است. گذرگاههایی نیز در غار به چشم میخورد که در هنگام بارندگی، آب آن بالا میآید و عمیقتر از حد معمول میشود.
بنا بر گفتههای موجود، آبی که در این غار رودخانهای جریان دارد؛ کاملا زلال و قابلشرب است و دمای آن، چون دمای داخل غار، در بیشتر روزهای سال بدون تغییر باقی میماند. بهترین نشانه پیمایش غار نیز ادامه دادن جریان آب است که البته این مسیر آبی، بدون همراهی قایق و گاه بهصورت سینهخیز، باید انجام گیرد. دیوارههای غار که از تغییرات زمین در میلیونها سال پیش، شکل گرفته است؛ خود از جمله زیباترین و شگفتانگیزترین دیدنیهای این سفر هیجانانگیز محسوب میشود.
منبع عکس:پینترست؛ نام عکاس: ناشناس
روستای اسب چین از جمله روستاهای قدیمی عباسآباد به شمار میرود که قدمتی در حدود ۱,۰۰۰ سال دارد. وجه تسمیه نام این روستا از دیوارهای سنگی رشته کوه البرز میآید که از دور بهصورت دیوار سفیدی به نظر میرسد. در زبان تبری «اسبه» بهمعنای سفید و «چینه» بهمعنای دیوار به کار میرود و ترکیب این دو «اسبه چینه» همان دیوار سفید است که در گذر زمان به «اسب چین» تغییر یافت.
رودخانهای دائمی در این روستا جریان دارد که آب آن به رنگ شیری است و از این جهت، در زبان محلی به آن «گوشیر» میگویند. این رودخانه از چشمهای به همین نام سرچشمه میگیرد و انواع ماهی در بستر آن، زندگی میکنند. در روزگار گذشته، رودخانه روستای اسب چین، حدود ۱۵۰ هکتار از زمینهای کشاورزی این روستا را آبیاری میکرد.
روستای اسب چین، از ضلع شمالی به محدوده قانونی شهرهای سلمان شهر و عباسآباد متصل است و با مناظر زیبای طبیعی و چشماندازهایی به دریا، رودخانه و مزارع، توجه گردشگران بسیاری را به خود جلب میکند.
منبع عکس: گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس
در پلاژ ساحلی متل قو، علاوه بر لذت بصری و استفاده از آب و هوا و محیط اطراف، از تفریحات دریایی مختلفی نیز میتوان بهره برد و اوقات خوشی را در خاطر ساخت. تماشای امواج آرام دریا در بستری از ماسه و صدف، نوای شنیدنی پرندگان و مرغان دریایی، ساخت مجسمههای شنی در ساحل زیبای سلمان شهر و فوتبال و والیبال ساحلی، بخشی از سرگرمیهایی به حساب میآیند که در ساحل متل قو در انتظار گردشگران است.
علاوه بر آن، میتوان از تفریحات دریایی جذابی چون شنا، جت اسکی، قایق سواری، اسکی روی آب، شاتل دریایی، هاورکرافت و پاراسل نیز در این منطقه ساحلی زیبا لذت برد.
مکانهایی برای دوش گرفتن، مراکزی جهت عرضه تجهیزات و وسایل شنا و فروشگاههای عرضه مواد غذایی، از دیگر امکانات پلاژ ساحلی متل قو هستند. رستورانها و کافههایی نیز در این مکان وجود دارند که از مهمانان متل قو پذیرایی خواهند کرد.
منبع عکس:پینورست؛ نام عکاس: ناشناس
پس از گذر از سواحل زیبای متل قو و در نواحی جنوبی شهر، به فضای سرسبز و چشمنوازی در دامنه رشته کوه البرز میرسید. جنگل تیلاکنار در انتهای خیابان دریا گوشه قرار دارد و با عبور از شهرکها و ساختمانهای مدرن این خیابان، به فضای متفاوت و زیبای جنگل با پوشش گیاهی خاص و درختان سر به فلک کشیده آن، خواهید رسید.
جنگل معروف متل قو، از زیباترین جنگلهای استان مازندران به شمار میرود که هوای بسیار مطبوع آن در کنار چشمه و رودخانهای که صدای پای آب را جاری میکند؛ فضایی بسیار روحبخش و شگفتانگیز در این منطقه ایجاد کرده است.
در کنار درختان انبوه تیلاکنار، رودخانهای کمعمق و دائمی جریان دارد که مکان مناسبی را برای پیکنیک و لذت بردن از محیط اطراف، در اختیار گردشگران میگذارد. جنگلنوردی و عکاسی از دیگر تفریحاتی است که در این جنگل زیبا و سرسبز، میتوان به سراغ آنها رفت.
همچنین، از این جنگل میتوانید بهسمت روستاهای زیبای اطراف بروید و با کرایه اتاق، شب را در آنجا استراحت کنید. کمی دورتر از جنگل تیلاکنار، از سمت متل قو، رامسر و تنکابن، طبیعت شگرف جنگلهایی مانند دو هزار و سه هزار نیز در انتظار شما خواهد بود.
منبع عکس: پینترست؛ نام عکاس: ناشناس
متل قو در تمام فصول سال از زیبایی خاصی برخوردار است؛ اما اوایل ازدیبهشت تا اواخر شهریور را بهترین زمان سفر به این شهر ساحلی پرطرفدار میدانند. نوروز متل قو، با ازدحام فراوان جمعیت روبهرو است و معمولا شلوغی شهر و ترافیک بسیار آن، چندان خوشایند نخواهد بود؛ >اما اردیبهشت، برای متل قو نیز چون اکثر شهرهای ایران، بهشتی زمینی را تدارک میبیند.
در اواسط این ماه که آب و هوا به بهترین حالت مطلوب خود میرسد؛ عطر و طراوت شکوفههای بهارنارنج، بر زیبایی این فضا میافزاید و اوقات دلپذیری را به ارمغان خواهد آورد. با این حال، گردشگرانی نیز هستند که ماه خرداد را برای سفر و استفاده از تفریحات متل قو انتخاب میکنند.
تعداد مسافران تابستانی متل قو نیز کم نیست و عده بسیاری، ترجیح میدهند تا تعطیلات تابستانی خود را در این شهر زیبا و در کنار ساحل دریای خزر سپری کنند. با پایان فصل تابستان و شروع فصل سرما، اگرچه تفریحات آبی و استراحت در ساحل ماسهای بهتدریج کمرنگ میشود، پاییز هزاررنگ این منطقه نیز با بارشهای گاه و بیگاه، زیباییهای خاص خود را دارد.
منبع عکس:seeiran؛ نام عکاس: ناشناس
متل قو از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری در ایران است که آب و هوای مطبوع، موقعیت ساحلی و طبیعت سبز و زیبایش، در کنار مراکز تجاری متعدد، افراد بسیاری را برای تفریح یا خرید راهی این شهر میکند. ازاینرو، قیمت هتل یا ویلا در این شهر بالاتر از شهرهای اطراف تخمین زده میشود.
با این حال، اقامتگاههای متعددی در سلمان شهر و مناطق اطراف آن وجود دارد که افراد بنا بر بودجه شخصی خود، میتوانند به سراغ آنها بروند و از اقامت چندروزه و خرید و تفریح در این شهر زیبای ساحلی لذت ببرند.
منبع عکسها:گوگل مپ؛ نام عکاس: ناشناس
شما کاربر گرامی نیز میتوانید اطلاعات یا تجربیات خود، از سفر به متل قو را با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
نویسنده: فاطمه حکمتشعار