- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
جاده دو هزار و سه هزار از زیباترین مسیرهای جنگلی شمال ایران و دیدنی های تنکابن هستند. این جادهها از تنکابن آغاز میشوند و به جنگل های دو هزار و سه هزار در ارتفاعات مازندران میرسند. این جنگلها و جاذبههای طبیعی آنها از برجستهترین جاهای دیدنی مازندران هستند و در طول سال گردشگران زیادی از این مناطق بازدید میکنند.
سراسر جنگل های دو هزار و سه هزار را درختان هیرکانی شمال ایران پوشاندهاند و چشمهها و آبشارهای خروشان در گوشه و کنار این جنگلها به چشم میخورند. از مسیر دسترسی به جنگلهای دو هزار و سه هزار با نام جاده دو هزار شمال یاد میکنند و طبیعتدوستان، علاقه زیادی به این منطقه دارند. برای آشنایی بیشتر با جاده و جنگلهای دو هزار و سه هزار در ادامه با ما همراه شوید.
عکاس: مینا بهزادی منش
جاده دو هزار و سه هزار در استان مازندران از زیباترین مسیرهای جنگلی در شمال ایران است که از میان جنگلهای انبوه در جنوب تنکابن عبور میکند. این جاده از بکرترین جاذبههای طبیعی ایران به شمار میرود و زیباترین چشمانداز به مناطق سرسبز شمالی را دارد. جاده دو هزار و سه هزار جنگلهای مرتفع تنکابن را به یکدیگر وصل میکند و در جوار رودخانه خروشان تا دشتهای ییلاقی ادامه دارد.
جاده دو هزار از منطقهای به نام خرم آباد در شهر تنکابن یا شهسوار آغاز میشود و در ادامه به جاده سه هزار میرسد. این جاده در طول مسیر خود از میان جنگلهای انبوه، رودخانههای خروشان، آبشارهای طبیعی و چشمههای جوشان آب معدنی عبور میکند. طبیعتگردان زیادی در طول سال برای بازدید از بخشهای مختلف جاده دوهزار و سه هزار و اتراق در مسیر این جاده زیبا به تنکابن میروند.
عکاس: مینا بهزادی منش
پس از عبور از جاده دو هزار و سه هزار و رسیدن به ارتفاعات این منطقه، زیباترین ییلاقات مازندران پیش روی شما قرار میگیرند. مراتع و چمنزارهای این منطقه محل چرای دام روستاییان هستند و از نخستین روزهای فصل بهار، آبوهوا برای کوچ دامداران به این مناطق مناسب میشود. با توجه به ارتفاع بالای این جنگلها، عبور از جاده دو هزار و سه هزار در طول پاییز و زمستان و در زمان بارشهای شدید خطر آفرین است.
جاده دو هزار و سه هزار تنکابن از میان تعداد زیادی از روستاهای مازندران عبور میکند که مرکز آنها روستای امامزاده قاسم است. این منطقه در سال ۱۳۷۲ با نام دهستان دو هزار ثبت شد و جادهای که از میان دهستانهای این محدوده گذر میکند را جاده دو هزار مینامند.
عکاس: مینا بهزادی منش
روستاهای جاده و جنگلهای دو هزار و سه هزار از خوشآبوهواترین مناطق ییلاقی در استان مازندران هستند؛ اما بهدلیل هم مرزی این مناطق با استان گیلان، روستاییان آن با لهجه گیلکی صحبت میکنند. باغداری، زراعت و دامپروری مهمترین فعالیت مردم این روستاها هستند و در مسیر جاده دو هزار و سه هزار باغهای متنوع میوه و دامهای در حال چرا به چشم میخورند.
رودخانه دو هزار در طول این جاده شما را همراهی میکند و پس از رسیدن به محدوده جنگل سه هزار، فاصله این رودخانه با جاده کمتر میشود. اطراف این جاده را درختان راش، چنار و هیرکانی پوشاندهاند. با رسیدن به ارتفاع بالاتر و ورود به جاده سه هزار مسیر جنگلی بکرتر و بکرتر میشود و چشماندازهای زیباتری از جنگل و دریا توجه شما را جلب خواهد کرد.
عکاس: مینا بهزادی منش
جاده دو هزار از تنکابن آغاز میشود و تا رسیدن به ارتفاع حدود دو هزار متری ادامه دارد. در این فاصله امکانات رفاهی و تفریحی متنوعی برای گردشگران تعبیه کردهاند و پارک جنگلی و مجموعههای اقامتی نیز در این محدوده وجود دارند. پارک چالدره از زیباترین بخشها در جنگل دو هزار است که بهصورت ۲۴ ساعته به مسافران خدمات ارائه میدهد.
در طول مسیر جاده دو هزار به مرور از رودخانه فاصله میگیرید؛ اما با رسیدن به ارتفاعهای بیشتر و ورود به جنگل سه هزار رودخانه دوباره به جاده نزدیک میشود. جاده سه هزار از روی پلی بلند بر رودخانه خروشان از جاده دو هزار جدا میشود و از میان جنگلهایی انبوه با درختان در هم تنیده عبور میکند. رودخانه جنگل دو هزار را به همین نام و رود خروشان در جنگل سه هزار را با نام «چشمه کیله» میشناسند.
رودخانههای دو هزار و سه هزار درمرز این دو ناحیه جنگلی به هم میرسند که در حدود ۱۰ کیلومتر از ابتدای جاده دو هزار فاصله دارد. ابتدای مسیر جاده دو هزار آسفالت مناسبی دارد و عبور از آن با هر وسیله نقلیهای بهسادگی انجام میشود؛ اما در طول فصل سرما و در زمان بارشهای زیاد بخشهای پرپیچوخم و ناهموار جاده پر از دستاندازهای پرآب میشوند.
عکاس: مینا بهزادی منش
اگر قصد اتراق در طبیعت و پیک نیک دارید، بهترین مکان برای شما جنگل دو هزار است. جاده سه هزار شما را به مناطقی بکر و دست نخورده میرساند که رودخانه خروشان موازی با آن حرکت میکند. جنگل سه هزار مکانی مناسب برای جنگل نوردان و طبیعت گردان حرفهای است و دسترسی به بخشهای از آن بهخصوص برای تازه واردها بسیار مشکل خواهد بود.
ارتفاع جاده سه هزار در طول مسیر از جاده دو هزار بیشتر و بیشتر میشود و بکرترین نقاط جنگلی در این ناحیه بیش از سه هزار متر از سطح دریا ارتفاع دارند. انتهای مسیر جاده سه هزار به مسیری پرپیچوخم و پوشیده از شاخ و برگ درختان میرسد که بسیار تماشایی است.
عکاس: مینا بهزادی منش
جنگل های دو هزار و سه هزار در ارتفاعات ییلاقی استان مازندران از زیباترین جاذبههای طبیعی در شمال ایران هستند. به هم پیوستگی جنگل های هیرکانی در شمال کشور ما در این منطقه زیباترین چشمانداز از جنگلهای انبوه را پدید آوردهاند. میان جنگل های دو هزار و سه هزار کوهستانهای بلند قرار گرفتهاند که آب و هوای این منطقه را متفاوت میکنند.
در جنگل های دو هزار و سه هزار صدای پرندگان و دارکوبها از درختان بلند و سربهفلککشیده به گوش میرسد. صدای جریان آب رودخانه خروشان نیز در همه بخشهای این جنگلها پیچیده است. در نخستین ساعتهای روز و بهخصوص در فصلهای بهار و پاییز مه غلیظ صبحگاهی درختان را میپوشاند. درختان راش، ون، چنار و انبوهی از سایر درختان هیرکانی در سراسر این جنگلها به چشم میخورند. مسیر کوهنوردی به قله سیالان از جنگلهای دو هزار و سه هزار میگذرد و ماهیگیران زیادی صید خود را از رودخانهها و چشمههای این جنگل میگیرند.
در مورد دلیل نامگذاری جنگل های دو هزار و سه هزار روایتهای مختلفی وجود دارند که نخستین آنها اشاره به ارتفاع این جنگلها در نامگذاری آنها است. به این ترتیب جنگل دو هزار در حدود دو هزار متر و جنگل سه هزار در حدود سه هزار متر از سطح دریا ارتفاع دارند.
عکاس: حسن حاتمیان
از طرف دیگر در گویش گیلکی «هراز» به معنی رود است و جنگل سه هزار سه رود اصلی به نامهای «شلف رود»، «گرمارود» و «مرانرود» دارد که در گذشته از آنها با نام سه هراز یاد میشد. این رودها از کوهستانهای مرتفع سرچشمه میگیرند و در مسیر خود حاصلخیزترین جلگههای مازندران را به وجود میآورند و در نهایت به دریای خزر میریزند. جریان گسترده رودها در این منطقه سبب نامگذاری دو هراز و سه هراز در این منطقه بوده و به مرور زمان واژه هراز به هزار تغییر کرده است.
در جنگل های دو هزار و سه هزار تفرجگاههای زیبایی قرار دارند. از مزارع پرورش ماهی تا اقامتگاههای بومگردی گرفته و از جنگلهای بکر و انبوه تا دشتهای سرسبز و مرتفع در این منطقه به چشم میخورند. روستاهای یوج، کلاچ، برسه، گاویشته، میانکوه و نوشا از معروفترین و زیباترین آبادیهای این جنگلها هستند و چشماندازهایی بینظیر از مناظر طبیعی مازندران دارند. دسترسی به برخی از این روستاها با وسیله نقلیه امکانپذیر نیست و با گذشتن از ییلاقهای عسل محله، اشکور محله و گلستان محله با پای پیاده به روستاهای بالادست جنگل سه هزار خواهید رسید.
عکاس: مینا بهزادی منش
در جنگل های دو هزار و سه هزار میتوانید برای اتراق یک روزه یا جنگلنوردی و کوهنوردی طولانی برنامهریزی کنید. برای رسیدن به ییلاقهای زیبا و مرتفع در این جنگل در حدود سه تا پنج ساعت مسیر پیاده پیش رو دارید و برای بازدید از روستاها و ییلاقات دورتر باید شب را در روستاهای میان راه اقامت کنید. این مسیرها گرچه طولانی و پرپیچوخم هستند، از محبوبترین جادههای جنگلی برای طبیعت دوستان و جنگلنوردان به شمار میروند.
عکاس: مینا بهزادی منش
جنگل های دو هزار و سه هزار در ارتفاعات جنوبی تنکابن قرار دارند و دسترسی به ورودی این جنگلها از خرم آباد میسر است. برای رسیدن به خرم آباد از تنکابن بهسمت جنوب حرکت کنید و سپس مسیر خود را در همان جهت ادامه دهید تا پس از روستای قلعه گردن به روستای خشکهرود برسید. اگر از سمت روستای چلاسر به جنگل دو هزار میروید در سه راه سلیمان آباد تابلوی ورودی جاده دو هزار را خواهید دید.
در جادههای محلی اطراف تنکابن تابلوهای راهنما برای رسیدن به جنگل دو هزار دیده میشوند که راهنمای مناسبی برای ورود به این جنگلها هستند. جاده الموت به جنگل سه هزار نیز از دیگر مسیرهای دسترسی به این منطقه به شمار میرود که توجه کوهنوردان حرفهای را به خود جلب میکند. بخشهایی از این جاده خاکی است و برای عبور از آن باید ماشین آفرود و مجهز داشته باشید. در این مسیر باید ابتدا خود را به قزوین و سپس الموت، روستای گرمارود و در نهایت جنگل سه هزار برسانید.
جاده دو هزار تنکان از معروفترین مسیرهای جنگلی در شمال ایران است و از آن با نامهای جاده دو هزار مازندران، جاده دو هزار شمال، جاده دو هزار رامسر و جاده دو هزار کلاردشت نیز یاد میکنند؛ اما نزدیکترین شهر برای دسترسی به این جنگلها، تنکابن است.
آدرس جنگل های دو هزار و سه هزار: استان مازندران، تنکابن، خرم آباد، روستای خشکه رود، جاده دو هزار، جنگل های دو هزار و سه هزار (مشاهده روی نقشه)
نقشه جنگلها و مسیر جاده دو هزار و سه هزار
در جنگل های دو هزار و سه هزار گزینههای مختلفی برای اقامت پیش روی شما قرار دارد. از انواع ویلاهای لوکس و هتلهای با امکانات بالا گرفته تا خانههای روستایی و اقامتگاههای بومگردی در بخشهای مختلف این جنگلها به چشم میخورند.
هرچه بهسمت عمق جنگل های دو هزار و سه هزار پیش بروید، گزینههای اقامت بومیتر و سنتیتر میشوند و ویلاهای مدرنتر در نزدیکی جادهها و ابتدای مسیر جنگلی قرار دارند. این منطقه برای اتراق در طبیعت نیز مناسب است؛ اما پیش از اتراق در جنگل های دو هزار و سه هزار حتما وضعیت آبوهوا را استعلام کنید.
از معروفترین هتلهای جنگل دو هزار میتوان به هتل جنگلی چالیدره، هتل سیالان، هتل ویلا دو هزار و هتل چام و چاشت اشاره کرد. برای بازدید یک روزه از این جنگلها و مناطق اطراف آنها نیز میتوانید در شهر تنکابن اقامت کنید و صبح زود به تماشای جنگل های دو هزار و سه هزار بروید.
عکاس: حسن حاتمیان
بهترین زمان برای بازدید از جنگل های دو هزار و سه هزار و عبور از جادههای زیبای این مسیر فصل بهار است. در این فصل سراسر جنگل پوشیده از گل و شکوفه میشود و رودخانهها پرآب هستند. آب چشمهها نیز زلال و قابلشرب است. در فصل بهار روستاهای جنگلی و کوهستانی در جادههای دو هزار و سه هزار نیز بسیار تماشایی هستند و مناظر طبیعی اطراف آنها سرسبز و آب و هوا خنک و دلپذیر است.
در طول فصل تابستان در جنگل های دو هزار و سه هزار خبری از شرجی بالای هوا نیست و تنها در مرداد ماه آبوهوای این منطقه گرم و شرجی میشود. از نخستین روزهای شهریور ماه تا اواخر فصل پاییز نیز جنگل های دو هزار و سه هزار بسیار تماشایی میشوند. هوا در این زمان از سال بسیار خنک است و شبها سرد میشود. درختان این منطقه در فصل پاییز بسیار رنگارنگ و تماشایی هستند و علاقهمندان به عکاسی در این زمان میتوانند زیباترین عکسها را از این نواحی ثبت کنند.
برای علاقهمندان به کوهنوردی و جنگلنوردی نیز فصلهای بهار و پاییز بهترین زمانها برای صعود به ارتفاعات جنگلهای دو هزار و سه هزار به شمار میروند. زیبایی این جنگلها در زمستان نیز چشمنواز است؛ اما مسیر جاده دو هزار و سه هزار در این زمان پر از گل میشود و بدون تجهیزات مناسب فصل سرما، امکان جنگلنوردی در این منطقه در زمستان وجود ندارد.
عکاس: مینا بهزادی منش
در جنگل های دو هزار و سه هزار پارکهای جنگلی و اقامتگاههای بومگردی تعبیه کردهاند که مسافران و گردشگران میتوانند از امکانات آنها استفاده کنند. برای اتراق در طبیعت نیز بهترین گزینه پارکهای جنگلی هستند؛ اما اگر علاقهمند به کمپ کردن داخل جنگل بکر هستید، همه لوازم مورد نیاز را همراه ببرید و از اتراق در نواحی دور از جاده و بکر خودداری کنید.
مناطق نزدیک به رودخانه نیز مناسب اتراق نیستند؛ زیرا احتمال وقوع سیل در این نواحی وجود دارد. آب کافی، غذای سبک و مقوی، کفش مناسب، کیسه خواب، پماد ضد گزش حشرات، لباس گرم و پاور بانک از اقلام ضروری برای کمپ در طبیعت هستند. برای ثبت تصاویر زیبا و تماشایی، دوربین عکاسی خود را نیز فراموش نکنید.
در بخشهای زیادی از جنگل های دو هزار و سه هزار تلفنهای همراه آنتن ندارند. با دریافت نقشه آفلاین این منطقه میتوانید مسیرهای داخل جنگل را شناسایی کنید تا از جاده اصلی دور نشوید. برای بازدید از ییلاقهای مرتفع حتما از راهنماهای محلی کمک بگیرید و بدون شناخت مسیر به نقاط دورتر و بکر جنگل نروید.
عکاس: مینا بهزادی منش
سراسر جنگل های دو هزار و سه هزار پوشیده از جاذبههای طبیعی زیبا و چشمنواز است. چشمهها و آبشارهای روان در گوشه و کنار این جنگلهای بکر برای شنا در فصلهای گرم سال مناسب هستند. استخرهای پرورش ماهی در بخشهای مختلف این جنگل نیز توجه گردشگران را به خود جلب میکنند. رودخانه دو هزار یکی از معروفترین جاذبهها در این نواحی به شمار میرود که گردشگران زیادی در اطراف آن اتراق میکنند. آبشار «ماهیورزان» در سرچشمه رود دو هزار قرار دارد و طبیعت گردان زیادی را در طول سال به این منطقه جذب میکند.
روستای عسل محله و ییلاقات اطراف آن نیز از پرطرفدارترین بخشهای جنگل دو هزار بهخصوص میان گردشگران کوهنورد هستند. مسیر صعود به قله سیالان از این منطقه آغاز میشود و روستای عسل محله آخرین مکانی است که جاده ماشین رو دارد. این مسیر کوهنوردی برای ورزشکاران حرفهای مناسب است و پیمودن آن در حدود دو روز طول میکشد.
عکاس: مینا بهزادی منش
در مسیر کوهنوردی بهسمت قله سیالان دشتی زیبا و تماشایی قرار گرفته است که از آن با نام دشت دریاسر یاد میکنند. این دشت چشمانداز زیبایی به کوههای اطراف دارد و چشمهها و رودهای خروشانی در آن جریان دارند. با یک ساعت پیاده روی از دشت دریاسر به ییلاق «هرسنگ» خواهید رسید.
ییلاق «وینی» دیگر منطقه خوش آب و هوا در جنگل های دو هزار و سه هزار است که بین سه تا چهار ساعت تا روستای هرسنگ فاصله دارد. این منطقه ییلاقی محل چرای دام دامداران روستای الموت و در طول زمستان بسیار سرد و برفگیر است. ییلاق وینی آخرین مقصد استراحت و توقف برای کوهنوردان در مسیر صعود به کوه سیالان به شمار میرود و پس از آن با چهار ساعت کوهپیمایی، ورزشکاران به این قله میرسند. این کوه راه دیگری بهسمت قله الموت قزوین نیز دارد که کوهنوردان حرفهای از این مسیر به دهستان الموت و شهر قزوین میروند.
پارک جنگلی چالدره در مسیر جاده دو هزار تنکابن از معروفترین جاذبههای طبیعی این منطقه است که در طول سال از گردشگران زیادی میزبانی میکند. در این پارک جنگلی امکاناتی مانند پارکینگ، سرویسهای بهداشتی و آلاچیق برای اقامت مسافران تعبیه کردهاند. محل تقاطع رودخانههای دو هزار و سه هزار نیز در منطقه چالدره قرار دارد و سراسر این پارک را درختان انبوه پوشاندهاند. در پارک جنگلی چالدره بقایایی از چند قلعه تاریخی نیز به چشم میخورد که توجه گردشگران را به خود جلب میکنند.
عکاس: حسن حاتمیان
یکی دیگر از جاهای دیدنی در نزدیکی جنگل دو هزار، روستای «قلعه گردن» است که در هشت کیلومتری تنکابن و در دامنههای جلگهای نزدیک به جاده دو هزار دارد. این منطقه ییلاقی در مسیر فرعی جنگلی بهسمت جاده سه هزار قرار گرفته و آبشاری زیبا به نام «فرهاد جوی» از معروفترین جاذبههای آن است. از دیگر جاهای دیدنی در جنگل های دو هزار و سه هزار میتوان «پل چشمه کیله» را نام برد که بین سالهای ۱۳۰۹ تا ۱۳۱۱ شمسی با طراحی مهندسان آلمانی و روسی و به دست معماران ایرانی ساخته شد. نام این اثر در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده است.
عکاس: مینا بهزادی منش
آبگرم سه هزار از دیگر جاذبههای طبیعی در جنگل سه هزار است که در حوضچهای به مساحت پنج متر مربع قرار دارد. این آبگرم در دامنههای آهکی کوهستانهای جنگل سه هزار قرار گرفته است و دالانی به طول چهار تا پنج متر در جهت شمال دارد. عمق چشمه آبگرم سه هزار از یک متر تجاوز نمیکند و آب زلال آن در حدود مثبت ۴۰ درجه سانتیگراد حرارت دارد. این چشمه آبگرم سرشار از مواد معدنی مانند اسید کربنیک، گوگرد و آهن است. از دیگر چشمههای آبگرم در نزدیکی جنگل دو هزار میتوان به چشمه آب معدنی «فلکده» اشاره کرد.
در این مقاله به معرفی جنگل های دو هزار و سه هزار و جاده جنگلی در امتداد آنها پرداختیم. اگر تجربه گشتوگذار در این جنگلها و بازدید از جاذبههای طبیعی در این مناطق را دارید، میتوانید در ادامه آن را با ما و دیگر کاربران کجارو در میان بگذارید.
نویسنده: مینا بهزادیمنش
عکسهای ویترین: خبرگزاری مهر (عکاس: مهران ریاضی)