روایت تصویری از مشاغل زمان قاجار

مینا داودی
مینا داودی پنجشنبه، ۲۳ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۰۴
روایت تصویری از مشاغل زمان قاجار

آنتوان سوروگین که فرزند پدر و مادر گرجی تبار مقیم ایران بود در سفارت روسیه در تهران به دنیا آمد و  از سنین جوانی همراه با برادرانش امانوئل و کولیا نزد عکاس معروف روسى دیمترى ایوانویچ ژرماکوف در تفلیس عکاسى را آموخت. وی که به آنتوان خان مشهور بود،بی شک یکی از مهم‌ترین عکاسان زمان قاجار به شمار می‌رود. با  کجارو همراه باشید تا نگاهی به تصاویر آنتوان خان از مشاغل زمان قاجار بیندازیم.

او در سال ۱۸۷۰ میلادی بار دیگر به ایران بازگشت و در تبریز ساکن و سپس به دستگاه ولیعهد مظفرالدین میرزا راه یافت و از او لقب «خانى» گرفت؛ وی بعد از آن به تهران آمد و در خیابان علاءالدوله (فردوسى) کنار در شرقى میدان مشق یک عکاسخانه دایر کرد.
سوروگین در این زمان از عکاسان نزدیک به ناصر الدین شاه محسوب می شد و گفته می‌شود که شاه قاجار علاقه‌ی زیادی به عکس‌های دربار و پرتره وی داشت. بیشتر عکس‌های گرفته‌شده آنتوان خان متعلق به سال‌های ۱۲۴۹ تا ۱۳۰۹ شمسی است. گفته می‌شود که در دوران مشروطه، آنتوان خان به جمع مشروطه خواهان پیوست و به همین خاطر محمدعلی شاه قاجار دستور داد بمبی را در خانه کنار عکاسخانه‌ی وی منفجر کنند؛ بر اثر این حادثه یکی از بزرگ‌ترین گنجینه‌های عکاسی دوران قاجار از بین رفت. همچنین در دوران رضا شاه پهلوی دو هزار نگاتیو شیشه‌اى پرارزش سوروگین توقیف شد که تا سال‌ها بعد در دست خاندان پهلوی بود. عکس‌های این عکاس ایرانی اکنون در «گالری هنر فریر» واشنگتن، موزه‌ی ملى نژادشناسى شهر لیدن و موزه عكس آمستردام هلند نگهداری می‌شود.
شکارچی و فروشنده دوره‌گرد پرنده
بستنی فروشی و مشتریانش
اجرا کنندگان نمایش خیابانی
عکس یادگاری با شکارهای یک شکارچی
پزشکان و پرستاران در یک بیمارستان
راسته پارچه فروشان در بازار تهران
شبان در لباس شبانی
نقاره‌خوانان دوره گرد
حلاج دوره گرد
گرداننده شهرفرنگ در خیابان‌های تهران
خواروبار فروشی در بازار
درشکه چی در میدان مشق
فروشنده دوره گرد
فروشندگان گوشت و سبزی در بازار
مرد دلاک
نانوائی و خوار و بار فروشی
کسبه و مشتریان در بازار اصفهان
پارچه و خوار و بار فروشی در مسجد سپهسالار تهران
منبع: asia.si.edu

مطالب مرتبط:

دیدگاه