راهنمای جامع کمپینگ در پاییز؛ از برنامهریزی تا اجرا
آشنایی با نکات مهم کمپینگ در فصل پاییز برای کسانی که قصد طبیعتگردی پاییزی دارند لازم و ضروری است. آشنایی با این نکات، سفر شما را ایمنتر میکند.
پاییز که فرامیرسد، عدهای از طبیعتگردان که به کمپ در جنگل و کویر و... علاقه دارند، از آن فاصله میگیرند و منتظر تابستان میمانند؛ اما باید بدانید که زیباییهای بیحدواندازه پاییز اگر بیشتر از تابستان نباشد، قطعا کمتر نیست. آبوهوای پاییز شاید خنکتر باشد؛ اما اجازه ندهید این موضوع اشتیاق شما برای کمپینگ در پاییز را کاهش دهد. کمپ کردن، راهی عالی برای ماجراجوییهای شما در فصل پاییز محسوب میشود. نگران شرایط سرما نباشید؛ فقط لازم است قبل عزیمت به سفر، آمادگیهای لازم را کسب کنید و خود را به دل آسمان و شبهای پرستاره پاییزی بسپارید. در این مقاله ۴۵ نکته مهم برای یک کمپینگ پاییزی خوب برای شما فراهم آوردیم.
هرآنچه قبل از رفتن به یک کمپینگ پاییزی باید بدانید:
- آمادهسازی قبل از برنامهریزی کمپینگ
- اقدامات لازم قبل از کمپینگ پاییزی
- اقدامات لازم در محل کمپ
- ترفندهایی برای گرم ماندن
- حفظ گرما در شب
- آشپزی در هوای پاییزی و خنک
- کمپینگ در شرایط نور کم
- احترام به قوانین طبیعت
- امنیت و سلامت در طبیعت
- همواره پلن بی داشته باشید
آمادهسازی قبل از برنامهریزی کمپینگ
انتخاب مقصد: قبل از حرکت و شروع سفر یک مقصد عالی پیدا کنید و درباره آن اطلاعات کافی داشته باشید. اگر ساکن تهران هستید، میتوانید مناطق کمپینگ اطراف تهران را بررسی کنید.
مقصد اقتصادی: اگر مناطقی که انتخاب کردهاید هزینه ورودی دارند، آنهایی را انتخاب کنید که هزینه کمتری را متوجه شما میکنند. یکی از مزایای کمپینگ در پاییز، هزینه کمتر برای ورود به اراضی عمومی، مثل پارکهای ملی و جنگلهای حفاظتشده پس از ایام پیک سفر و تعطیلات، محسوب میشود.
زمان سفر: طوری برنامهریزی کنید که زیبایی و اوج رنگارنگی پاییزی برگها را ببینید. یکی از دلایلی که میتواند کمپینگ در پاییز را بسیار جذاب و دلنشین کند، رنگهای خیرهکننده برگ درختان در فصل پاییز است. با توجه به عرضهای جغرافیایی مختلف، رنگهای پاییزی معمولا از آبان تا دی جذابیت زیادی دارند.
بررسی آبوهوا: آبوهوا را قبل از سفر بررسی کنید. آبوهوا در پاییز به سرعت تغییر میکند. همیشه پیشبینیهای هوا را از قبل برای مناطقی که قصد بازدید از آنها را دارید چک کنید. هوای گرم و معتدل پاییز میتواند در یک لحظه تغییر کند؛ پس برای احتمال برف یا باران همواره آماده باشید و وسایل مورد نیاز را همراه خود ببرید.
منبع عکس: wallpapers.com؛ عکاس: نامشخص
اقدامات لازم قبل از کمپینگ پاییزی
کیسه خواب مناسب: همیشه یک کیسه خواب که در برابر دمای پایین از شما بهخوبی محافظت میکند، همراه خود ببرید. بهتر است این کیسه خواب تا دمای منفی ۱۸ درجه سانتیگراد را پوشش دهد. اگر فکر میکنید که یک کیسه خواب بهتنهایی کافی نیست، دو کیسه خواب همراه داشته باشید. این بستگی به شما و شرایط بدنیتان نیز دارد. بهترین گزینه بین کیسه خوابها، کیسه خواب مومیایی است که کاملا به بدن میچسبد و کلاهی برای محافظت از سر نیز روی آن تعبیه کردهاند.
تست تجهیزات: چادر مسافرتی خود را در حیاط خانه برپا و همه زیپهای مختلف آن را بررسی کنید. مطمئن شوید که زیپها کاملا سالم هستند. سایر تجهیزات را نیز در خانه بررسی و چک کنید.
چادر مسافرتی مناسب: یک چادر مسافرتی سه فصل خوب تهیه کنید. چادر یکی از مهمترین وسایل برای کمپی ایمن است. شما به چادری نیاز دارید که دارای پوشش کامل باران باشد. علاوه بر آن همیشه یک برزنت یا زیرانداز چادر همراه داشته باشید تا رطوبت از زمین به چادر نفوذ نکند. همراه داشتن یک برزنت اضافی هنگام بارانهای خیلی شدید نیز بسیار لازم است.
زیرانداز مناسب: برای عایقبندی کامل بدن در مقابل نفوذ سرما و رطوبت زمین، زیراندازهای عایقبندی شده گزینه مناسبی هستند.در هنگام سرما و رطوبت زیاد، میتوانید ضخامت آن را دوبرابر کنید. این کار از مهمترین اقدامات برای گرم ماندن و حفظ گرمای بدن در طول شب است.
لایهبندی لباسها: لایهبندی لباسها نکته بسیار مهمی برای احساس راحتی و گرما در کمپینگ پاییزی محسوب میشود؛ اما دقت کنید که همه این لباسها قابل تنفس و مقاوم در برابر آب باشند. جنس لباسهای خود را از پشم طبیعی یا مصنوعی انتخاب کنید؛ اما نکته مهم خودداری از پوشیدن لباسهای نخی در کمپینگهای پاییزی است. حتما به این نکته توجه کنید که در حین پیادهروی، وزن لباسهای اضافی در وسایل شما، میتواند اذیتکننده باشد. لباسهای ضروری شامل موارد زیر خواهد بود:
- لباس زیر حرارتی با خاصیت جذب رطوبت
- ژاکت پشمی یا پیراهن پشمی
- ژاکت بیرونی مقاوم در برابر باد و آب
- کلاه زمستانی (برای استفاده در طول روز و هنگام خواب)
- دستکشهای گرم همراه با یک جفت اضافی در صورت خیس شدن دستکش اول
- ژاکت زمستانی
- چکمه یا کفشهای محکم با غشای ضدآب
- کفش اضافی و چند عدد جوراب خشک اضافی
- پانچو و شلوار بارانی
- چند عدد لباس اضافی در صورت نیاز به خشک کردن لباسهای اصلی
- ماسک، دستمالسر یا هدبند
منبع عکس:tripjive.com؛ عکاس: نامشخص
دستکشهای میت: دستکشهای «میت» (mitt) یک غلاف برای شصت دارند و چهار انگشت دیگر، در کنار هم داخل یک غلاف کامل قرار میگیرند. دستکشهای میت با کنارهم قرار دادن انگشتان، سبب میشوند که آنها یکدیگر را نیز گرم کنند؛ اما دستکش معمولی برای هر انگشت یک غلاف جدا دارد.
کرمهای مناسب: دو نوع کرم برای کمپینگ بسیار مهم هستند. کرم دفع کننده حشرات و کرم ضدآفتاب برای جلوگیری از سوختگی، از اقلام مهم سفر محسوب میشوند.
ذخیره چوب برای آتش: در برخی مناطق، محدودیت روشن کردن آتش وجود دارد که باید رعایت شود؛ اما در مناطقی که امکان روشن کردن آتش وجود دارد، به سبب باران و رطوبت در پاییز، چوب خشک کمیاب میشود. پس چوب خشک همراه خود داشته باشید.
آمادگی برای باران: حتما کولهپشتی مناسب و با کیفیت، با پوشش مخصوص باران تهیه کنید. در صورت لزوم میتوانید کولهپشتی خود را با کیسههای زباله پلاستیکی بهخوبی بپوشانید تا از نفوذ رطوبت به آن جلوگیری شود. چند عدد کیسه زباله برای وسایلی مثل لوازم الکترونیکی همراه داشته باشید تا از آنها در برابر باران و رطوبت مراقبت کنید. ظرفهای ضدآب نیز برای پاییز گزینههای بسیار مناسبی هستند. در نهایت تعدادی برزنت و پلاستیک اضافه نیز برای عایقبندی سقفها به شما کمک میکند.
اقدامات لازم در محل کمپ
یافتن مکان گرم: مکانی را برای برپایی چادر خود انتخاب کنید که در پناه درختان باشد. اگر محلی باشد که صبحها آفتاب به آن بتابد، بهترین محل برای کمپ خواهد بود.
آویزان کردن برزنت بین درختان: این پوشش به شما کمک میکند تا جلوی وزش شدید باد را بگیرید؛ همچنین میتواند بهعنوان سقف، برای مکانی که میخواهید در آن بشینید، عمل کند تا در صورت ریزش باران، مکانی خشک برای نشستن یا غذا خوردن داشته باشید.
آمادگی برای باد: هنگام برپایی کمپ، چادر را کاملا محکم ببندید تا در صورت ایجاد بادهای شدید چادر رها نشود.
منبع عکس:tripjive.com؛ پدیدآور: هوش مصنوعی
ترفندهایی برای گرم ماندن
پوشش لایهای: لایهبندی و روی هم پوشیدن لباسها برای احساس گرما در هوای سرد، کاملا ضروری و لازم است. یک لباس زیر حرارتی که رطوبت بدن را جذب کند، زیر همه لباسها بپوشید. پس از آن یک لباس مناسب برای گرم کردن بدن بپوشید و در نهایت لایهای بیرونی و قابل تنفس برای جلوگیری از خروج گرما، لباسهای شما را تکمیل میکند.
موادغذایی حاوی کربوهیدرات و چربی: مصرف زیاد کربوهیدرات به سوخترسانی داخل بدن شما کمک میکند. خوردن خوراکیهای چربی مثل ماهی، آووکادو و آجیل مفید هستند؛ زیرا در طی مسیر و پیادهروی کالری زیادی میسوزانید. هنگام کمپینگ و پیادهرویهای پاییزی نگران خوردن غذا نباشید. کالری غذاهایی که میخورید، با فعالیتهایی که در فضای باز خواهید داشت، سوزانده میشود.
نوشیدنی گرم: یک لیوان عایقدار همراه داشته باشید و در طول روز نوشیدنی گرم مثل چای و قهوه بنوشید تا بدن شما گرم نگهداشته شود.
حرکت و فعالیت: در هنگام سرمای هوا خیلی بیحرکت نباشید. حرکت کنید و پیادهروی کوتاه داشته باشید. در محل کمپ قدم بزنید و کارهای مختلف خود را انجام دهید.
جوراب باکیفیت: برخی جورابهای پشمی میتواند پاها را بسیار گرم نگهدارد. بهتر است آنها را در کیسه خواب هم بپوشید تا گرمای پاها را در طول شب حفظ کنید.
رعایت ایمنی: اگر از وسایل گرمایشی استفاده میکنید، حتما مسائل ایمنی را رعایت کنید و مطمئن باشید که این وسایل منجر به مسمومیت با منواکسید کربن نمیشوند.
نرمش صبحگاهی: صبحها و بهمحض بیدار شدن، تلاش کنید تا بدنتان گرم شود. قبل از اینکه به هوای سرد بروید، چند دقیقه در کیسه خواب حرکت کنید.
گرم کردن لباسها: صبحهای پاییزی خنک خواهند بود. بهمحض بیدار شدن، لباس هایی که قصد دارید در طول روز بپوشید، به کیسه خواب خود ببرید. چند دقیقه صبر کنید تا آنها مقداری از گرمای کیسه خواب شما را جذب کنند. در این صورت وقتی آنها را بپوشید، گرم هستند.
منبع عکس:tripjive.com؛ عکاس: نامشخص
حفظ گرما در شب
افزایش تجهیزات خواب: برای گرم ماندن، از دو زیرانداز فومی برای زیر کیسهخواب استفاده کنید. همچنین میتوانید از دو کیسه خواب بهره ببرید.
کیسه بیوی: کیسههایی وجود دارند که مخصوص کاور کردن کیسه خواب شما طراحی شدهاند. این کیسه را دور کیسه خواب خود بپیچید تا گرمای بیشتری تولید کند. اینکار ظرفیت گرمایی کیسه خواب شما را تا ۱۰ درجه افزایش میدهد.
کیسه آبگرم: یک کیسه آب گرم را پر کرده و آن را داخل کیسه خواب خواب بگذارید. قرار دادن این کیسه آب در نزدیکی پاها نیز موجب افزایش دمای بدن شما میشود.
میانوعده پیش از خواب: بدن انسان با سوزاندن کالری گرم میماند؛ بنابراین درست قبل از خوابیدن، خوردن یک وعده غذایی که غنی از کربوهیدرات باشد، میتواند بدن شما را تا صبح گرمتر نگهدارد. میزان کالری اضافی بدن، با فعالیت در فضای باز به سرعت میسوزد؛ پس نگران کالریهای اضافی نباشید.
نرمش و حرکت ورزشی: قبل از اینکه به کیسه خواب خود بروید، انجام چند حرکت ورزشی سریع مثل پرش، بدن را گرم میکند. این گرما پس از ورود به کیسه خواب، به آن نیز منتقل میشود. نکته مهم این است که این ورزش کوتاه در حدی نباشد که موجب تعریق شود، زیرا رطوبت وارد کیسه خواب شما میشود.
وضعیت صحیح سر در کیسه خواب: نکتهای کوچک اما بسیار مهم در هنگام شب، این است که سر خود را درون کیسه خواب نبرید؛ زیرا رطوبت تنفس شما وارد کیسه خواب میشود و آن را مرطوب میکند. اگر سرتان سرد شد، از دستمال سر یا کلاه استفاده کنید تا در طی شب گرمای بدن حفظ شود. این کار سر و بدن شما را گرم میکند.
دستشویی پیش از خواب: مطمئنا آخرین کاری که دلتان میخواهد انجام دهید، این است که در سرمای نیمهشب، بهخاطر سرویس بهداشتی مجبور به خروج از کیسه خواب گرم و نرم خود باشید.
منبع عکس:kamui؛ عکاس: نامشخص
آشپزی در هوای پاییزی و خنک
زمان آشپزی: در هوای سرد و پاییزی زمان پختوپز طولانیتر میشود. سعی کنید زودتر بیدار شوید تا فرصت مناسب برای گرم کردن غذاها داشته باشید.
سوخت اضافی: وقتی مدت زمان پخت غذا و نوشیدنی طولانیتر باشد، سوخت بیشتری نیز برای آن نیاز است. پس نسبت به تابستان، مقدار بیشتری سوخت همراه خود داشته باشید.
غذاهای آسان: سرد شدن و تغییر شرایط آبوهوا باعث دشواری شرایط پخت و پز میشود. در این زمانها تهیه غذاهای ساده با یک قابلمه، سختی و زحمت کمتری دارد.
منبع عکس:backroadramblers.com؛ عکاس: نامشخص
کمپینگ در شرایط نور کم
کوتاهی روزهای پاییزی: حتما قبل از عزیمت به محل کمپ، زمان غروب خورشید را چک کنید. هنگام حرکت مطمئن باشید که زمان کافی برای رسیدن به محل کمپ خود دارید و بهمحض رسیدن، قبل از هرچیز چادر خود را برپا کنید.
هدلایت: روزهای کوتاهتر به این معنا است که در طبیعت، باید قبل از غروب خورشید غذاهای خود را بپزید. همچنین هدلایتها به شما کمک میکنند تا در نور بسیار کم، کارهای مهم خود را انجام دهید.
منبع عکس:farmersalmanac.com؛ عکاس: نامشخص
احترام به قوانین طبیعت
آگاهی از قوانین زیست محیطی منطقه: برخی گونههای حیات وحش در فصل پاییز جفتگیری میکنند. مراقب باشید که به فضای حیوانات احترام بگذارید و به حیوانات نزدیک نشوید. با نزدیک شدن به فصل زمستان، حیوانات تهاجمیتر میشوند؛ بنابراین از کندوهای زنبور دوری کنید و زبالهها را از محل کمپ خود دور کنید تا سبب جذب خرسها یا دیگر حیوانات نشوند. اصلا غذا را داخل چادر قرار ندهید، در ظرفهای دربسته و مخصوص بگذارید و از درخت آویزان کنید. اگر با خودرو سفر میکنید، خوراکیها را در صندوق عقب ماشین جای دهید.
احترام به طبیعت: به چرخههای زندگی در طبیعت احترام بگذارید. اصلا به حیوانات نزدیک نشوید و موجب ترس آنها نباشید. هنگام عکس گرفتن هم، از لنز زوم استفاده کنید و فاصله زیادی داشته باشید. همچنین موقع ترک محل کمپ، نباید از چیزهایی که همراه آورده بودید، هیچ اثری وجود داشته باشد. همه وسایل و زبالهها را همراه با خود از طبیعت خارج کنید.
منبع عکس:freepik؛ عکاس: نامشخص
امنیت و سلامت در طبیعت
آگاهی از خطرات هیپوترمی: حتما هنگام کاهش دما، بدن خود را گرم و خشک نگهدارید تا خطر هیپوترمی را کاهش دهید. هیپوترمی شرایطی است که کاهش دمای بدن سبب ایجاد اختلال در اندامهای حیاتی بدن میشود. همیشه لباسهای خیس خود را در اسرع وقت تعویض کنید. لباسهای اضافی، کفش و دستکش بههمراه داشته باشید. پانچو و شلوار بارانی هم از ملزومات سفر پاییزی محسوب میشود. همچنین «گتر» با پوشاندن دور چکمهها، سبب جلوگیری از نفوذ باران یا برف به داخل کفشها میشود.
مصرف زیاد آب: کمآبی بدن در هوای سرد و خشک محتملتر است؛ بنابراین در طول روز به مقدار کافی و مناسب آب بنوشید.
تهیه کیف بقا: کیف بقا در مواقع لزوم میتواند شما را از خطرات جدی حفظ کند. برخی اقلام که میتوانید در این کیف جای دهید:
- هدلایتر یا چراغ قوه
- دستمال سر (بهعنوان صافی آب، ماسک، کیسه موقت، پرچم یا باند میتواند استفاده شود)
- کبریت ضدآب
- فویل
- قرصهای تصفیه آب (ید نیز میتواند با آب مخلوط شود تا محلول ضدعفونی برای زخمها ایجاد کند)
- نوار چسب
- دستمال توالت
- توپهای پنبهای آغشته به وازلین (آتشزا یا جهت بهبود زخم)
- یک کیسه کوچک برای حمل تمامی این اقلام
همچنین موارد زیر را حتما همراه ببرید:
- لوازم کمکهای اولیه
- آب و غذای اضافی
- چراغ قوه
- چاقوی سفری
- نقشه منطقه
- قطبنما یا GPS
- عینک آفتابی
منبع عکس: cochraneeagle.ca؛ عکاس: نامشخص
آذوقه اضافی: مطمئن باشید که آب، غذا و لوازم اضافی همراه داشته باشید تا در صورت بدتر شدن هوا یا گم شدن در منطقه، بتوانید بیشتر از زمان برنامهریزی شده بمانید.
آگاهی از موقعیت جغرافیایی: یک دستگاه GPS یا نقشه همراه داشته باشید و اگر به منطقهای دورافتاده میروید، محل ماندن خود را به دوستان و مسئولان منطقه اطلاع دهید.
همواره پلن بی داشته باشید
بهاندازه کافی پول همراه خود داشته باشید تا اگر مشکلی پیش آمد، بتوانید در شهر اقامت داشته باشید یا در رستوران غذا بخورید. در برنامه کمپینگ، هدف تفریح و لذت بردن است؛ پس اگر شرایط خاص پیش آمد، برنامه خود را تغییر دهید.
منبع عکس:backroadramblers.com؛ عکاس: نامشخص
آیا تجربه کمپینگ در پاییز را داشتهاید؟ به نظر شما چه نکات دیگری میتواند برای کمپینگ پاییزی مفید باشد؟ لطفا دیدگاه و نظر خود را با سایر کاربران کجارو در میان بگذارید.
منبع عکس کاور: وبسایت campspot.com؛ پدیدآور: هوش مصنوعی
دیدگاه