زیباترین دورنما های شهری سراسر جهان (قسمت اول)
زمانی که به یک شهر خاص فکر میکنیم، اولین تصویری که به ذهنمان میرسد، دورنما و چشمانداز شهری آن است. شهرهای سنگاپور، هنگ کنگ، نیویورک و دیگر شهرهای مشابه را در نظر بگیرید. دورنمای شهری در حقیقت حکم اثر انگشت را برای یک شهر دارد چراکه دورنمای هر شهری کاملا منحصربهفرد است. این چشماندازهای خیرهکننده در واقع افقهایی مصنوعی هستند که سازهها و ساختمانهای یک شهر، آن را ایجاد میکنند؛ نمایی بینظیر از تمام یا بخشی از معماری یک شهر با پسزمینهی آسمان. فهرست زیر به معرفی شهرهایی میپردازد که زیباترین چشماندازهای شهری جهان را دارند.
زیباترین مناظر شهری از سراسر دنیا
۱. شانگهای، چین
شانگهای که قریب به ۲۴ میلیون نفر جمعیت دارد، پرجمعیت ترین شهر دنیا به شمار میرود که از اوایل دههی ۱۹۹۰ با رشد روزافزون تعداد ساختمانها مواجه شده است بهطوری که در ۲۰ سال گذشته تقریبا ۷۰۰۰ ساختمان با بیش از ۱۱ طبقه در این شهر ساخته شده است. بلندترین آسمانخراش این شهر، "مرکز مالی جهانی شانگهای" با ۱۰۱ طبقه است اما شاید متمایزترین سازه در شانگهای، "برج مروارید خاور" باشد که یک برج مخابراتی است که دارای چندین کره است که با LED نورپردازی شدهاند.
۲. نیویورک، ایالات متحدهی آمریکا
این شهر که با عنوان پایتخت فرهنگی جهان نیز شناخته میشود دارای چشمانداز بینظیری است که هر کسی بهراحتی میتواند آن را تشخیص بدهد. بهدلیل پیشرفت و توسعه در تمامی زمینهها مانند تجارت، اقتصاد، فناوری، تحصیلات، مد، هنر، تحقیقات، رسانه و تفریحات، نیویورک یکی از قدرتمندترین شهرهای جهان است و به نام های متفاوتی مانند "شهری که هرگز نمی خوابد"، "مرکز دنیا" و "سیب بزرگ" نامیده میشود. متمایزترین سازه در چشماندازهای این شهر، ساختمان امپایر استیت (The Empire State Building) دارای ۱۰۲ طبقه است که در سال ۱۹۳۰ ساخته شده و در منهتن قرار دارد. این ساختمان تا سال ۱۹۷۲ بلندترین ساختمان جهان بود. مرکز تجارت جهانی یک (One World Trade Center) که در محل مرکز تجارت جهانی واقع شده و ۱۰۴ طبقه دارد، سال گذشته افتتاح شد و اکنون بلندترین ساختمان شهر است. یکی دیگر از ساختمانهای بلند این شهر، ساختمان بانک آمریکا است.
۳. لندن، انگلستان
گرچه این شهر به بزرگی و قدرتمندی سایر شهرهای این فهرست نیست، ولی چشمانداز زیبا و متمایزی دارد. معماری لندن، چندین قرن را در بر میگیرد؛ از بناهای تاریخی مانند برج ساعت بیگ بن (Big Ben) ، کاخ وستمینستر (Palace of Westminster) و تاور بریج (Tower Bridge) گرفته تا سازههای مدرنتر مانند چشم لندن یا چرخ هزاره (London Eye) و تبر سنت ماری ۳۰ (۳۰ St Mary Axe) که بهصورت غیررسمی، خیار ترشی (به انگلیسی: Gherkin) یا برج خیارشور نیز نامیده میشود. از میان سایر سازهها و ساختمانهای بلند لندن میتوان Pinnacle و Tower ۴۲ را نام برد.
۴. دبی، امارات متحدهی عربی
حتما شما هم پس از شنیدن نام دبی به یاد آسمانخراشهای غیر عادی و متعدد آن می افتید. ساختمانهایی بلند با منارههایی نقرهای که بر فراز خلیج همیشه فارس سر به آسمان میسایند. دبی شهری است که بیشترین آسمانخراش های تکمیلشده و بلندتر از ۸۲۰ پا را در میان تمام شهرهای جهان، دارد. این شهر پیشرفتهترین شیخنشین در امارات متحدهی عربی است که سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. گردشگران برای شرکت در فستیوال مشهور خرید دبی و رویدادهای ورزشی متعددی مانند گلف، کریکت و فرمول ۱ به این شهر سفر میکنند. یکی از متمایز ترین دستاوردها و موفقیتهای این شهر در برج سازی، برج خلیفه، بلندترین بنای ساخت دست انسان در جهان است. این برج دارای ۱۶۳ طبقه و ارتفاع ۱۹۱۸ پا است که البته ارتفاع نوک منارهی آن به ۲۷۲۲ پا (بیشتر از نیم مایل) میرسد.
۵. ونکوور، کانادا
بهدلیل برنامهریزیهای شهری فعال و هوشمندانه، ونکوور بیش از یک دهه است که در فهرست بهترین شهرهای دنیا که مناسب زندگی هستند، قرار دارد. دورنمای شهری متمایز این شهر، نتیجه ی معماری خاص آن است که بهسمت ساختن آپارتمانهای بلند بهجای گسترش وسعت شهر، تمایل دارد. بلندترین ساختمان ونکوور، Living Shangri-La است که در ۶۲ طبقه ساخته شده و کاربری چندمنظوره دارد و شامل هتل و واحدهای مسکونی است.
۶. هنگ کنگ، چین
این شهر که در مساحتی حدود ۱٬۱۰۴کیلومتر مربع ساخته شده، بدون تردید زیباترین چشمانداز شهری را در جهان دارد. بهدلیل داشتن ساختمانهای بلند، هنگ کنگ لقب عمودیترین شهر جهان را به خود اختصاص دادهاست چراکه بیشتر از هر شهر دیگری در دنیا، ساختمانهای بلندتر از ۵۰۰ پا دارد. اینترنشنال کامرس سنتر (International Commerce Centre) با ۱۱۸ طبقه، بلندترین ساختمان این شهر و ششمین آسمانخراش بلند جهان است. این شهر تاریخ و فرهنگی بسیار غنی دارد و به خاطر داشتن چشمانداز شهری و بندرگاه زیبا شهرت دارد. هنگ کنگ یکی از پرجمعیتترین شهرهای جهان است که ۹۵ درصد جمعیت آن را چینیها و ۵ درصد باقیمانده را سایر ملیتها تشکیل میدهند. معماری این شهر بسیار تماشایی است و نشان از دقت و توجه در طراحی و برنامهریزی شهری است.
۷. سنگاپور
سَنگاپور کشور-شهری (city-state) در جنوب شرقی آسیا است و چهارمین مرکز مالی در دنیا به شمار میرود. بلندترین ساختمانهای این شهر در قلب تاریخی آن واقع شدهاند که بلندترین آنها Republic Plaza است که ۶۶ طبقه دارد. یکی دیگر از بناهای شاخص در سنگاپور، Marina Bay Sands ساختهی شرکت گردشگری و هتلداری لاسوگاس سندز (Las Vegas Sands) است که با ارزشی معادل ۵.۷ بیلیون دلار، گرانترین ساختمان جهان به شمار میرود.
۸. سانفرانسیسکو، ایالات متحدهی آمریکا
سانفرانسیسکو بعد از نیویورک دومین شهر پرجمعیت ایالات متحده است. شاخصترین اثر معماری این شهر، بدون شک، پل گلدن گیت (Golden Gate Bridge) است. یکی دیگر از مشخصههای دورنمای شهری سانفرانسیسکو، ترانزامریکا پیرامید (Transamerica Pyramid) که ۴۸ طبقه دارد.
۹. استانبول، ترکیه
دورنمای شهری استانبول ترکیبی از معماری مدرن و سنتی را به نمایش میگذارد؛ ترکیب متضادی از مساجد و ساختمانهای مدرن کلانشهرها. این شهر که با عنوان مرکز فرهنگی، تاریخی و اقتصادی ترکیه شناخته میشود، بزرگ ترین شهر این کشور است و در سال ۲۰۱۰ بهعنوان پایتخت فرهنگی اروپا نامگذاری شده است. بلندترین نقطه در استانبول، تپهی Camlica Hill با ۹۴۵ پا ارتفاع است. Istanbul Sapphire بلندترین سازهی ترکیه، زیبایی دورنمای این شهر را دو چندان میکند.
۱۰. شنژن (Shenzhen)، چین
شنژن یکی از مناطق آزاد تجاری در چین، شهری است جوان که در حدود ۴۰ سال پیش روستایی ساحلی بود و اکنون ۲۳ آسمانخراش با ارتفاع بالای ۶۵۶ پا دارد. بلندترین ساختمان در این شهر Kingkey ۱۰۰ است که به اختصار KK۱۰۰ نیز نامیده میشود و دارای ۱۰۰ طبقه است. نمونهی دیگر، شان هینگ اسکوئر (Shun Hing Square)، دارای ۶۹ طبقه و ۳۸۴ متر ارتفاع است.
۱۱. کوالالامپور، مالزی
معماری شهر کوالالامپور متاثر از فرهنگهای گوناگون است؛ از سنتهای آسیایی و ساختار اسلامی مالایی گرفته تا معماری مدرن و پستمدرن. این شهر پایتخت فدرال مالزی و یکی از مقاصد موردعلاقهی گردشگران است. چراکه مراکز خرید متعدد، چشماندازهای زیبا و رستوران های بینظیری دارد. برجهای دوقلوی پتروناس با ۸۸ طبقه، بلندترین برجهای دوقلوی جهان هستند که جلوهی خاص و منحصربهفردی به دورنمای شهری کوالالامپور میبخشند.
۱۲. سیاتل، ایالات متحدهی آمریکا
سیاتل بهعنوان شهری که دارای رشد سریع در گسترش شهر و توسعهی شهری در ایالات متحده است، شناخته شده است. این شهر بزرگترین شهر منطقهٔ شمال غربی اقیانوس آرام در آمریکای شمالی و هشتمین بندر بزرگ جهان است. دفتر مرکزی بزرگترین کافیشاپهای زنجیرهای جهان، استارباکس (Starbucks) در این شهر قرار دارد. مساحت آن ۳۷۰ کیلومتر مربع است که بخش زیادی از آن را پارکها و فضاهای باز تشکیل میدهند. سیاتل یکی از زیباترین دورنماهای شهری را دارد که شاید تصاویری از آن را روی ماگها دیده باشید. برج سوزن فضایی (Space Needle) با ۶۰۵ پا (۱۸۴٫۴۱ متر) ارتفاع، یکی از مشخصههای دورنمای شهری سیاتل است. از میان سایر آسمانخراشهای سیاتل میتوان Safeco Plaza، Seattle Municipal Tower، کلمبیا سنتر، برج ۱۲۰۱ خیابان سوم و Two Union Square را نام برد.
۱۳. پاریس، فرانسه
قطعا این فهرست بدون وجود نام شهر زیبای پاریس، پایتخت فرانسه، کامل نخواهد بود؛ شهری که دورنمای آن کاملا شناخته شده و توسط هر کسی قابل تشخیص است. پاریس که با عنوان شهر عشق نیز شناخته میشود، یکی از زیباترین و رمانتیکترین شهرهای جهان به شمار میرود و در زمینههای متعدد مانند تحصیل، علم، هنر، رسانه و تفریحات، پیشرفتهای قابل ملاحظهای داشتهاست. جلوههایی از ترکیب هنر و معماری کهن و مدرن که در گوشه گوشهی این شهر دیده میشود، آن را از سایر شهرهای جهان متمایز میکند. برج ایفل با ارتفاع ۱۰۶۳ پا، بر فراز پاریس میدرخشد. البته در حال حاضر دو ساختمان با ارتفاع ۱۰۵۰ پا در حال ساخت هستند که پیشبینی میشود تا سال ۲۰۱۷ به بهرهبرداری برسند.
۱۴. پاناماسیتی، پاناما
این شهر نیز از نظر معماری، دارای تنوع بیشماری است؛ از ساختمانهای استعماری اسپانیایی گرفته تا خانههایی متاثر از معماری فرانسوی و آنتیلی. دورنمای شهری پاناماسیتی به سرعت در حال تغییر است. چراکه در حال حاضر بیش از صد پروژهی ساخت بناهای بلند در این شهر در حال اجرا است. بهدلیل در اختیار داشتن ۱۲۷ پروژهی کامل شده شامل آسمانخراشها، این شهر چهل و پنجمین شهر دنیا از نظر تعداد ساختمانهای بلند است.
۱۵. فیلادلفیا، ایالات متحده ی آمریکا
فیلادلفیا، قدیمیترین سازههای معماری ایالات متحده را در اختیار دارد. یکی از این بناها که از نظر تاریخی قابلتوجه است، تالار استقلال (Independence Hall) است که شهرت آن به این دلیل است که اعلامیهٔ استقلال و قانون اساسی ایالات متحدهٔ آمریکا در این تالار مورد بحث و تصویب قرار گرفتند. سالیان متمادی قانونی وضع شده بود که مطابق آن نباید ساختمانی بلندتر از این تالار که تنها ۹ طبقه دارد، ساخته میشد. بنابر این تا سال ۱۹۸۷ این شهر هیچ آسمانخراشی نداشت تا اینکه این قانون کنار گذاشته شد و Liberty Place ساخته شد. پس از آن تنها یک ساختمان بلندتر یعنی Comcast Center با ۵۷ طبقه، بنا شد.
۱۶. ریودوژانیرو، برزیل
این شهر زیبا که در منطقهی کوهستانی واقع شده، در تاریخ ۱ ژوئیه ۲۰۱۲ بهعنوان یکی از مناظر فرهنگی میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است و به اختصار ریو نیز نامیده میشود. ریو، پایتخت ایالت ریودوژانیرو و دومین شهر بزرگ آن است. شاید این شهر بیشتر بهدلیل قرار گرفتن تندیس مسیح منجی (Christ the Redeemer) چهارمین مجسمهی بلند جهان، بر فراز آن شهرت داشته باشد اما چندین سازهی معماری باشکوه نیز دارد که در صدر این فهرست Rio Sul Center قرار دارد؛ ساختمانی با ۴۸ طبقه. بهدلیل زیبایی خیرهکننده، آب و هوای مطبوع، جاذبههای گردشگری متعدد، سواحل، کارناوالها و جشنوارههای گوناگون، یکی از پرگردشگرترین شهرهای نیمکرهی جنوبی است.
۱۷. پکن، چین
پکن از دههی ۱۲۰۰ میلادی تاکنون پایتخت چین، پرجمعیتترین کشور جهان، بودهاست. این شهر در زمینهی امکانات تحصیلی و زیرساختهای شهری، دارای پیشرفت قابل ملاحظهای است. وجود آسمانخراشها و بناهای بلند متعدد، موجب شده است که پکن را "جنگل بتنی" نامگذاری کنند. شاید مشهورترین سازههای معماری این شهر، شهر ممنوعه (Forbidden City) و معبد آسمان (Temple of Heaven) باشند اما پکن دارای سازههای مدرن نیز هست. بلندترین بنای این شهر، برج ۳ مرکز تجارت جهانی چین است که ۷۴ طبقه دارد. یکی دیگر از آثار باشکوه معماری این شهر، دفتر مرکزی سیسیتیوی است. پکن بهدلیل داشتن جاذبههای گردشگری متعدد و چشماندازهای زیبا،یکی از مقاصد موردعلاقهی گردشگران به شمار میرود.
۱۸. بوسان (Busan)، کرهی جنوبی
بوسان با ۳.۶ میلیون نفر جمعیت شهرنشین، دومین شهر بزرگ کرهی جنوبی و پنجمین بندر شلوغ جهان است. در حال حاضر پروژهی ساخت Lotte Town Tower، در دست اجرا است که انتظار میرود ۱۶۷۹ پا ارتفاع داشته باشد و در سال ۲۰۱۶ به پایان برسد. در این صورت این بنا، دهمین سازهی بلند جهان خواهد بود.
۱۹. تورنتو، کانادا
تورنتو بزرگترین شهر کانادا و پایتخت تجاری این کشور است. تورنتو از حیث جمعیت، یکی از متنوعترین شهرهای دنیا است. نزدیک به ۴۹ درصد از شهروندان آن را غیرکاناداییها تشکیل میدهند. معماری این شهر بسیار چشمگیر و زیبا است چراکه ترکیبی از معماری سنتی و مدرن را به نمایش میگذارد. این شهر ۱۸۰۰ ساختمان با ارتفاع بالای ۱۰۰ فوت دارد که یکی بلندترین آنها First Canadian Place با ۷۲ طبقه در سال ۱۹۷۶ ساخته شده و سومین ساختمان بلند کانادا است. یکی دیگر از بناهای جالب توجه در دورنمای شهری تورنتو، برجCN، دومین برج بلند جهان با ارتفاع ۵۵۳٫۳ متر است.
۲۰. تایپه، تایوان
زیبایی دورنمای شهری کلانشهر تایپه، با آسمانخراش "برج تایپه ۱۰۱ " که بعد از برج خلیفه، بلندترین برج جهان است، دو چندان شده است. در بالای این ساختمان و در داخل آن یک کرهی فولادی عظیم به وزن ۶۶۰ تن که در بین طبقه ۸۷ تا ۹۲ «تایپه ۱۰۱» به ۱۶ بازوی فولادی آویخته شده است، بهعنوان یک تعدیلکننده برای جلوگیری از خرابی و تغییرات ساختاری این برج در برابر توفانها و زلزله، عمل میکند. سرعت بعضی از توفانهای این منطقه بیش از ۲۵۰ کیلومتر در ساعت است و گاهی در این منطقه سالی ۲۰۰ بار زلزله میآید.
۲۱. ماکائو، چین
اقتصاد این شهر که مساحتی معادل ۱۶ کیلومتر مربع و ۴۵۷ هزار نفر جمعیت دارد، بر صنعت توریسم استوار است. این شهر جاذبههای گردشگری متعددی دارد از کلیساها، موزهها و معابد کوناگون گرفته تا مسابقات سرعتی سگهای گریهوند (Greyhound).ماکائو و هنگ کنگ، دو منطقهی ویژهی اداری چین (Special Administrative Regions) هستند. یکی از زیباترین بناهای این شهر که جلوهی خاصی به دورنمای آن داده است، Grand Lisboaاست که ۴۷ طبقه دارد و بهشکل بادبزن طراحی شده است. چشمانداز این شهر در شب، زمانی که با نورهای رنگارنگ روشن میشود، بسیار زیبا و دیدنی است.
۲۲. سیدنی، استرالیا
این شهر، پرجمعیت ترین شهر استرالیا است و در ساحل جنوب شرقی قاره قرار دارد و از حیث رشد و توسعهی شهری یکی از بهترین شهرهای جهان به شمار میرود.سیدنی نماد کشور استرالیا است که ۲۱۸ سال از زمان تأسیس آن میگذرد. این شهر زیبا، میزبان بسیاری از رویدادهای ورزشی بزرگ از جمله بازیهای اتحادیه کشورهای مشترکالمنافع (Commonwealth Games)، المپیک تابستانی و جام جهانی راگبی است. چشمانداز شهری بندرگاه سیدنی بسیار شاخص و دیدنی است. یکی از زیباترین جلوههای آن، خانهی اپرای سیدنی (Sydney Opera House) است که در سال ۱۹۷۳ توسط معمار دانمارکی Jørn Utzon ساخته شده و میراث جهانی یونسکو است. علاوه بر بندرگاه زیبا و آسمانخراشهای بلند در منطقهی داد و ستد مرکزی، سیدنی به داشتن بناهای تاریخی متعلق به دههی ۱۸۰۰ میلادی، میبالد. برج چیفلی (Chifley Tower)، برج سیدنی و ساختمان سیتیگروپ سنتر (Citigroup Center)، از شاخصههای دورنمای شهری سیدنی هستند.
۲۳. کلن، آلمان
چهارمین شهر بزرگ آلمان، کلن، مانند سایر شهرهای جوان، برجهای بلند و عظیمالجثه ندارد اما سازههای بینظیر معماری مانند کلیسای جامع کلن (Cologne Cathedral)، که معماری آن به سبک گوتیک است، جلوهی خاصی به دورنمای شهری آن دادهاست. رود راین از میان این شهر، که کهنترین شهر آلمان است، میگذرد. بخش زیادی از شهر در جریان بمبارانهای جنگ جهانی دوم توسط متفقین، تخریب شده است اما سازههای معماری مثال زدنی و زیبایی در دورهی Wiederaufbauzeit ( دورهی بازسازی بعد از جنگ) در این شهر ساخته شده است.
منبع: Buzzle