سفر به ماورا: مکان‌هایی که شما را به دنیایی فراتر از زمین می‌برند!

ماندانا بابوئی
ماندانا بابوئی جمعه، ۱۸ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۰۶
سفر به ماورا: مکان‌هایی که شما را به دنیایی فراتر از زمین می‌برند!

کره زمین همواره دارای جاذبه هایی خاص و بی‌نظیر بوده است که چشم هر بازدیدکننده‌ای را خیره می‌کند. برخی از این جاذبه‌ها به نظر از سیارات دیگر آمده‌اند.

زمین مکان‌های عجیب و غریب و شگفت انگیز زیادی دارد. سال‌ها است که انسان‌ها رویای سفر به جهان‌های دوردست را دارند. طراحی ماموریت سرنشین‌دار «آمیتیس دو» به ماه از برنامه‌هایی است که می‌تواند بشر را برای سفر به مریخ آماده کند. این سفر در اواخر دهه ۲۰۳۰ یا اوایل دهه ۲۰۴۰ انجام می‌شود.

بازدید از مکان‌های شگفت‌انگیز روی زمین، احساس قدم گذاشتن در سیاره‌ای دیگر را به ما می‌دهد. لازم نیست برای تجربه آن‌ها با فضاپیما سفر کنید؛ یک پاسپورت و بلیط هواپیما کافی است. برخی از سورئال‌ترین جاذبه‌ها، از یخچال‌های طبیعی و بیابان‌ها تا آتشفشان‌ها و غارها روی زمین دیده می‌شوند. در این مطلب برخی از خاص‌ترین مناظر سیاره زمین را معرفی می‌کنیم.

مکان‌های فرازمینی که شما را به وجد می‌آورند:

چشمه منشوری بزرگ؛ پارک ملی یلوستون

«چشمه بزرگ منشوری» (Grand Prismatic Spring) در پارک ملی «یلو استون» (Yellowstone) قرار دارد. چشمه منشوری از مهم‌ترین چشمه‌های آبگرم دنیا شناخته می‌شود. این چشمه بین عکاسان و گردشگران بسیار محبوب و معروف است. چشمه گرند پریسماتیک طیف رنگی گوناگونی دارد و قطر آن بین ۶۰ تا ۹۰ متر تخمین زده می‌شود. طبق بررسی کارشناسان پارک یلو استون، عمق چشمه تا ۳۵ متر می‌رسد.

چشمه گرند پریسماتیک با آ‌ب‌های بسیار گرم، محل زندگی موردعلاقه موجودات میکروسکوپی مثل «ترموفیل» (thermophile) است. (ترمو به معنی گرما و فیل به معنی دوستدار). ترموفیل ‌های بی‌رنگ یا زرد در آب‌های گرم‌تر زندگی می‌کنند.

چشمه منشوری بزرگ، منبع: space، عکاس: Peter Adams

عکاس:  Peter Adams

وادی رم؛ اردن

«وادی رم» (Wadi Rum) بیابانی با وسعت ۷۱۷ کیلومتر مربع است که در جنوب اردن قرار دارد. در این بیابان دره‌های شنی و وسیعی خودنمایی می‌کنند که ارتفاعی حدود ۱۷۰۰ متر دارند. تپه‌های سرخ و سازه‌های طبیعی خیره‌کننده این منطقه به شکلی است که گویی در مریخ قدم گذاشته‌اید. افراد معروف زیادی درباره این مکان شگفت‌انگیز صحبت کرده‌اند و برخی صحنه‌های فیلم‌های معروف در این منطقه تصویربرداری شده‌اند. «توماس ادوارد لورنس» (Thomas Edward Lawrence) این منطقه را وسیع، پژواک‌دار و خداگونه توصیف کرده بود. لورنس کتابی درباره دوره‌ای که به‌عنوان افسر در آن مناطق می‌زیست، نوشت که بعدها فیلم معروف «لورنس عربستان» از روی آن ساخته شد. چند صحنه از این فیلم معروف نیز در وادی رم فیلمبرداری شده است.

وادی رم، منبع: space ، عکاس: Ratnakorn Piyasirisorost

عکاس: Ratnakorn Piyasirisorost

یخچال طبیعی واختنایوکوت؛ ایسلند

یخچال «واختنایوکوت» (Vatnajokull) با مساحت ۸,۱۰۰ کیلومتر مربع حدود هشت درصد از مساحت کل ایسلند را تشکیل می‌دهد. این یخچال دومین یخچال بزرگ اروپا محسوب می‌شود. یخچال واختنایوکوت در برخی نقاط بیش از ۹۰۰ متر عمق و چندین آتشفشان فعال نیز در دل خود دارد. طبق نظر زمین‌شناسان برخی از معروف‌ترین آتشفشان‌های منطقه مانند «باراربونگا» (Bárðarbunga)و «گریمسفونت» (Grímsvötn) ممکن است طی ۵۰ سال آینده فعالیت داشته باشند. واختنایوکوت به‌دلیل افزایش دمای جهانی، هرسال کوچکتر می‌شود به‌طوری که در ۱۵ سال گذشته حدود ۰٫۹ متر از ضخامت آن کاهش یافته است؛ با این وجود، یخچال واختنایوکوت هنوز هم با غارهای یخی و جذاب خود در زمستان از گردشگران و علاقه‌مندان میزبانی می‌کند.

یخچال واختنایوکوت، منبع: spsce، عکاس: Andrea Comi

 عکاس: Andrea Comi

غارهای کرم شب‌تاب وایتومو؛ نیوزیلند

در دل این کره خاکی، جایی در نیوزیلند می‌توانید آسمان شب را در دل غاری تاریک بیابید. غار کرم شب‌تاب جایی است که می‌توانید این تجربه را لمس کنید. «غار وایتومو» (Waitomo Cave) به محیطی شباهت دارد که مستقیما از دل فیلم‌های علمی و تخیلی در پیش چشمان ما ظاهر شده‌ است. می‌توانید با قایق، کایاک یا پیاده به غارهای وایتومو سفر کنید و به هزاران کرم شب‌تاب درخشانی خیره شوید که در این غارها زندگی می‌کنند.  این کرم‌های شب‌تاب به‌وسیله یک واکنش شیمیایی از بدن خود نور تولید می‌کنند.

غارهای کرم شب تاب وایتومو در نیوزلند، منبع:space، عکاس: Matteo Colombo

عکاس: Matteo Colombo

کویر نمک سالار دو ییونی؛ بولیوی

بزرگ‌ترین نمک‌زار جهان با مساحت بیش از ۱۰,۰۰۰ کیلومتر مربع در بولیوی قرار دارد. نمک‌زار «سالار دو ییونی» (Salar de Uyuni) به‌قدری وسعت دارد که حتی از فضا هم قابل‌مشاهده است. این نمک‌زار در مرکز خود به عمق ۱۰ متر نیز می‌رسد و حدود ۱۰ میلیارد تن نمک در دل این نمکزار عظیم جای دارد. نکته جالب‌توجه در این نمک‌زار، وجود حدود ۷۰ درصد از ذخایر لیتیوم جهان زیر این گستره عظیم نمک است. نمک زار بولیوی مقصدی جذاب و حیرت‌انگیز برای علاقه‌مندان به مکان‌های خاص کره زمین است.

کویر نمک سالار دو ییونی در بولیوی، منبع:space، عکاس: StreetFlash

 عکاس: StreetFlash

ساسوسولی؛ صحرای نامیب

تپه‌های سرخ و بلند «ساسوسولی» (Sossusvlei) از بلندترین تپه‌های شنی جهان محسوب می‌شود که ارتفاع هر یک از آن‌ها می‌تواند به حدود ۴۰۰ متر برسد. این تپه‌ها را می‌توان از پربازدیدترین جاذبه‌های نامیبیا دانست. ساسوسولی شبیه به سطح مریخ است و در بزرگ‌ترین منطقه حفاظت‌شده آفریقا، پارک ملی نامیب قرار دارد. معنای اسم این جاذبه عجیب و زیبا، «بن‌بست» محسوب می‌شود و دلیل نام‌گذاری آن این است که تپه‌ها مانع از جریان یافتن رودخانه می‌شوند.

عامل اصلی به وجود آمدن تپه‌های شنی «ساسوسولی» از گذشته‌های دور باد بوده است. گرد و غباری که به کمک باد باعث به وجود آمدن این تپه‌ها بودند، توسط رودخانه «اورنج» (Orange) که طولانی‌ترین رودخانه در آفریقای جنوبی است، حمل می‌شدند. سپس  به اقیانوس اطلس می‌ریختند. این گردوغبار بعد از رسیدن به ساحل اقیانوس، توسط باد حمل می‌شدند و روی صحرا به‌شکل این تپه‌ها رسوب می‌کردند.

ساسوسولی در صحرای نامیب، منبع:space، عکاس: James Strachan

عکاس: James Strachan

دریاچه هیلیر؛ استرالیا

«دریاچه هیلیر» (Lake Hillier) در «جزیره میدل» (Middle Island) استرالیا قرار دارد. این دریاچه قطعا شبیه به مکانی از سیاره دیگر به نظر می‌رسد. تضاد چشمگیری بین دریاچه صورتی، آب‌های تیره اقیانوس هند و جنگل سرسبز اطراف دیده می‌شود. این دریاچه به‌دلیل رنگ صورتی آن شهرت دارد. طبق بررسی‌های انجام‌شده، عامل جلبک‌های میکروسکوپی که از خود رنگدانه‌های قرمزی ترشح می‌کنند، می‌تواند سبب صورتی شدن رنگ دریاچه باشند. دریاچه هیلیر با حدود ۶۰۰ متر طول و ۲۵۰ متر عرض، می‌تواند یکی از شگفت‌انگیزترین جاذبه‌ها باشد.

دریاچه هیلیر در استرالیا، منبع: space، عکاس: lindsay imagery

عکاس: lindsay imagery

پارک ملی لینسویز ماراینسیز؛ برزیل

پارک ملی «لینسویز ماراینسیز» (Lençois Maranhenses) گستره وسیعی از تپه‌های شنی سفید دارد که منظره‌ای فرازمینی و جذاب به وجود آورده‌اند. لینسویز در زبان پرتغالی به‌معنای « ملحفه» است و به همین تپه‌های شنی سفید و زیبا اشاره دارد. طبق اطلاعات وب‌سایت «لونلی پلنت» (Lonely Planet) از ماه مه تا سپتامبر، آب باران، استخرهایی را که با این تپه‌های شنی سفید احاطه شده‌اند، پر می‌کند. این منظره دلربا بیش از ۷۰ کیلومتر در امتداد ساحل و بیش از ۵۰ کیلومتر در داخل خشکی مساحت دارد. بهترین زمانی که می‌توانید برای بازدید از این منطقه جذاب و فرازمینی بروید ماه‌های ژوئن، ژوئیه و اوت است.

پارک ملی لینسویز ماراینسیز در برزیل، منبع:space، عکاس: Ignacio Palacios

عکاس: Ignacio Palacios

صحرای داناکیل؛ اتیوپی

«دروازه جهنم»، اسمی است که روی یکی از غیرقابل سکونت‌ترین و فرازمینی ترین مناطق کره زمین گذاشته‌اند. «صحرای داناکیل» (Danakil Depression) احتمالا شبیه‌ترین تجربه به قدم زدن روی سیارات دیگر است. این منطقه تا حدودی شبیه به سطح سیاره زهره دیده می‌شود. صحرای داناکیل، هوایی پر از گازهای اسیدی سولفوریک و کلر دارد و حوضچه‌های اسیدی و چشمه‌های آب گرم در سراسر این منظره پراکنده‌اند.

طبق بررسی‌های انجام شده در منطقه داناکیل، دمای هوا به‌طور مستمر ۴۵ درجه سانتی‌گراد تخمین زده می‌شود که این امر می‌تواند آن را به یکی از گرم‌ترین مناطق زمین تبدیل کند. فرورفتگی داناکیل در یکی از دره‌های «ریفت» (Rift) واقع شده‌ است. این نوع دره‌ها زمانی تشکیل می‌شوند که صفحات تکتونیکی از هم جدا شوند و فعالیت‌های آتشفشانی زیر آن‌ها، در مرز صفحه‌ها این منظره را ایجاد کند. طبق گزارش‌ها ناسا، برخی از ویژگی‌های فرورفتگی داناکیل از فضا هم دیده می‌شود.

صحرای داناکیل در اتیوپی، منبع:space، عکاس:KrasnovaE

عکاس: KrasnovaE

آتشفشان کیلاویا؛ هاوایی

جزیره هاوایی همواره شگفتی‌های بی‌شماری برای مسافران و بازدیدکنندگان دارد؛ یکی از مهم‌ترین این جاذبه‌ها که زیبایی خاص و منحصربه‌فردی دارد، «آتشفشان کیلاویا» (Kilauea) است، این آتشفشان در سواحل جنوبی جزیره بزرگ هاوایی حدود ۷۲ کیلومتری شهر پررونق «هیلو» (Hilo) قرار دارد و ریزش گدازه‌های آتشفشانی آن به اقیانوس آرام، منظره‌ای خیره‌کننده در امتداد خط ساحلی ناهموار ایجاد می‌کند.

طبق بررسی‌های انجام‌شده، کیلاویا یکی از فعال‌ترین آتشفشان‌های جهان محسوب می‌شود. از سال ۱۹۸۳ به‌شکل مداوم در حال فوران بوده است و در این مدت جریان‌های گدازه آن مساحتی بالغ بر ۱۰۰ کیلومتر مربع را پوشانده‌اند و تقریبا ۲۰۰ خانه با این گدازه‌ها نابود شدند.

آتشفشان کیلاویا در هاوایی، منبع:space، عکاس: Eachat

عکاس: Eachat

پاموکاله؛ ترکیه

«پاموکاله» (Pamukkale) یکی از مناطق خاص و چشم‌نواز در ترکیه که به «قلعه پنبه‌ای» نیز شهرت دارد. این نام‌گذاری و استعاره، از آن جهت است که سکوها و برجستگی‌هایی سفید، استخرهای حاوی مواد معدنی را احاطه کرده‌اند و به نظر شبیه به پنبه هستند. پاموکاله توسط یک چشمه که غلظت بالایی از عنصر «بی کربنات کلسیم» دارد، ایجاد شد و همان رسوبات کلسیم، اشکال امروزی را به وجود آوردند. گردشگران از سراسر دنیا برای لمس این زیبایی و چشمه‌های معدنی آن به ترکیه سفر می‌کنند. در ایران نیز شبیه به همین جاذبه با زیبایی خیره‌کننده‌اش خودنمایی می‌کند که با نام «باداب سورت» شناخته می‌شود و در استان مازندران، در بخش چهاردانگه ساری قرار دارد.

پاموکاله در ترکیه، منبع:space، عکاس: David C Tomlinson

عکاس: David C Tomlinson

کوه رنگین کمان؛ پرو

«کوه رنگین کمان» (Rainbow Mountain) در رشته‌کوه «آند» پرو و در ارتفاع ۵,۲۰۰ متری از سطح دریا خودنمایی می‌کند. این کوه رگه‌های مختلف و رنگی دارد که توسط رسوبات معدنی تشکیل شده‌اند. کوه رنگین کمان با نام «وینیکونکا» (Vinicunca) نیز شناخته می‌شود. تا چندی پیش، این جواهر آند زیر پوششی از برف پنهان بود؛ اما با ذوب شدن برف‌ها سربرآورد و اکنون جزو مهم‌ترین جاذبه‌های پرو است.

کوه رنگین کمان در پرو، منبع:space، عکاس: ViewApart

عکاس: ViewApart

آتشفشان کاوا آیجن؛ اندونزی

در جایی از این کره خاکی، با نگاه کردن به آتشفشان «کاوا آیجن» (Kawah Ijen)، رودخانه‌هایی آبی را نظاره‌گر می شوید که به نظر درخشان و حتی دارای جریانی الکتریکی هستند؛ به نظر می‌رسد که این رودخانه‌های آبی از سیاره‌ای دیگر به زمین سرازیر شده باشند. این جریان‌های آبی‌رنگ در مسیر گدازه‌های کوه آتشفشان روان هستند. طبق بررسی‌های انجام شده درباره این رودخانه‌ها، مشخص شد که خود این گدازه‌ها آبی‌رنگ نیست؛ بلکه گازهای گوگردی که از آن انتشار می‌یابند، وقتی با اکسیژن زیاد روی زمین ترکیب می‌شوند، آتش می‌گیرند و با شعله‌ای آبی‌رنگ می‌سوزند. این شعله‌ها در شب منظره‌ای زیبا و خیره‌کننده ایجاد می‌کنند.

آتشفشان کاوا آیجن اندونزی، منبع:space، عکاس: mazzzur

عکاس: mazzzur

غار هان سون دونگ؛ ویتنام

بزرگترین غار جهان با نام «هان سون دونگ» (Han Son Doong) در دل پارک ملی «فونگ نها-که بانگ» (Phong Nha-Ke Bang) قرار دارد. طبق آمارهای ارائه‌شده، میانگین اندازه گذرگاه‌های این غار ۶۷ متر و ارتفاع متوسط غار حدود ۲۰۰ متر تخمین زده می‌شود. عرض این غار عظیم حدود ۱۵۰ متر است. در سال ۲۰۱۹ یک تونل آب زیرزمینی در این محل کشف شد که موجب افزایش قابل‌ملاحظه میانگین اندازه غار سون دونگ بود. این غار فرازمینی به‌قدری بزرگ است که می‌توان یک بلوک بزرگ از شهر نیویورک را با آسمان‌خراش‌های ۴۰ طبقه در آن جای داد؛ همچنین بزرگترین استالاگمیت‌های دنیا نیز در همین غار دیده می‌شوند که گاه تا ۸۰ متر طول دارند.

غار هان سون دونگ در ویتنام، منبع:space، عکاس: Geng Xu

عکاس: Geng Xu

آب‌ فشان فلای؛ آمریکا

با ترکیب خطای انسانی و فشار گرمای زمین، پدیده‌ای خاص به وجود آمد. «آب‌فشان فلای» (Fly Geyser) یک چشمه آب‌گرم رنگارنگ است که میان صحرای نوادا خودنمایی می‌کند. این ساختار دست‌ساز، آب داغ را به بیرون می‌پاشد و استخرهای کم عمقی ایجاد می‌کند که محل زندگی جلبک‌های گرما دوست ترموفیل است. طریقه ساخت این منطقه به این شکل بود که در سال ۱۹۶۴ میلادی، یک شرکت که در زمینه انرژی زمین گرمایی کار می‌کرد؛ تلاش کرد تا به آب‌های داغ زیرزمین دسترسی یابد؛ پس از آن این محل حفاری شد؛ اما بعد از حفاری دریافتند که آب به‌اندازه کافی گرم نیست پس محل را مهر و موم کردند و استفاده‌ای نداشت تا اینکه به‌دلیل بسته نشدن کامل چاه، آب داغ از سطح زمین بیرون زد و چشمه‌ای این‌چنین عجیب پدید آورد.

آب فشان فلای در نوادای آمریکا، منبع:space، عکاس:Jeremy Woodhouse

عکاس: Jeremy Woodhouse

جاذبه‌های فرازمینی می‌توانند بسیار بیشتر از این لیست باشند؛ اگر شما هم جاذبه‌های خاص و منحصربه‌فردی می‌شناسید، به ما و دوستان کجارو معرفی کنید. 

منبع تمامی عکس‌ها:وب‌سایت space.com

عکس کاور: یخچال واختنایوکوت؛ منبع: space؛ عکاس:  Andrea Comi

پرسش‌های متداول

مشهورترین مکان های فرازمینی کدامند؟

چشمه منشوری بزرگ، وادی رم، یخچال طبیعی واختنایوکوت، غارهای وایتومو، کویر نمک سالار دو ییونی، ساسوسولی، دریاچه هیلیر، صحرای داناکیل، آتشفشان کیلاویا، پاموکاله، کوه رنگین کمان، آتشفشان کاوا آیجن، غار هان سون دونگ و آب‌ فشان فلای

پاموکاله در کجا قرار دارد؟

پاموکاله در ترکیه واقع شده است و نمونه مشابه آن با نام باداب سورت، در بخش چهار دانگه ساری، در استان مازندران ایران قرار دارد.

مطالب مرتبط:

منبع space

دیدگاه