گنجینههایی از هنر مدرن که در ایران مخفی ماندهاند
موزه هنرهای معاصر تهران، گنجینهای پنهان از هنر مدرن را در خود جای داده است که شامل جامعترین و مهمترین گنجینههای هنر مدرن در خارج از اروپا و آمریکای شمالی میشود.
باوجودی که این سیاستها هستند که نگرش مردم به کشورهای دیگر را شکل میدهند، اما این دیدگاه در اغلب مواقع بیپایه و اساس است. اگر لفاظیهای سیاسی را کنار بگذارید، میبینید که مردم فرهنگهای مختلف کاملاً مشابه یکدیگر هستند و میتوانند ازطریق رسانههای مختلف فرهنگی ازجمله «هنر» با هم رابطه برقرار کنند. با بهترشدن روابط دولتهای غربی و ایرانی طی چند دههی اخیر، آثار هنری این کشورها در کنار هم در موزهی هنرهای معاصر تهران به نمایش درآمده است.
مقالههای مرتبط
مردم ایران و همچنین گردشگران در سال ۲۰۱۶ موفق به بازدید از آثار با ارزش هنریای شدند که برای حدود ۴۰ سال در این موزه مخفی مانده بود. از میان این آثار معروف میتوان به «نقاشی دیواری روی زمینهی قرمز هندی» از جکسون پولاک، «Environs de Giverny» از کلود مونه، «سیینا، نارنجی و سیاه روی قهوهای تیره» اثر مارک روتکو و «دختری با طرهی گیسو» اثر تولوز لوترک اشاره کرد. آثاری از فرانسیس بیکن، آلبرتو جاکومتی، فرانز کلاین و ویلم دکونینگ نیز بخشی از نمایشگاه فریده لاشایی تحت عنوان: بهسمت وصفنشدنی، بودند.
جنبش هنر معاصر در ایران از حدود دههی ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰ آغاز شد، زمانیکه طبقهی متوسط شکل گرفت و ارزشهای غربی بیشتری وارد ایران شد و بهتبع آن ایرانیها مجبور شدند، هویت ملی خود را بازآفرینی کنند. انقلاب سال ۱۳۵۷ تغییرات بیشتری در این هویت ایجاد کرد و بُعد اسلامی نیز به آن اضافه شد.
نمایشگاه سال ۲۰۱۶ در موزهی هنرهای معاصر به نمایش آثار هنرمند ایرانی، فریده لاشایی، روی دیوارهای سفید در کنار آثار ملی و بینالمللی از مجموعهی دائمی موزه روی دیوارهای خاکستری پرداخته بود. این قطعات هنری جزو آثاری بودند که لاشایی تحتتأثیر آنها توانست زبان هنری خود را خلق کند.
موزهی هنرهای معاصر تهران حدود ۱۵۰۰ شاهکار هنر مدرن غرب را در خود جای داده است که بزرگترین گنجینهی هنری در خارج از اروپا و آمریکای شمالی بهحساب میآید که قبل از انقلاب جمعآوری شدهاند. پس از انقلاب این آثار از روی دیوارها به زیرزمین این موزه منتقل شدند. در این زیرزمین مجموعهی وسیعی از آثار وارهول، ون گوگ، پیکاسو، دگا، هاکنی، ویسلر و چاگال نگهداری میشود و باغ مجسمهی این موزه شامل مجسمههای آلبرتو جاکومتی و رنه مارگریت و ماکس ارنست است.
هرچند طی چند سال گذشته تعداد کمی از این آثار بهصورت پراکنده در معرض نمایش قرار گرفتهاند، ازجمله در نمایشگاه پاپ آرت سال ۲۰۱۲ که به آثار اندی وارهول، روی فاکس لیکتنستاین، جسپر جانز، دیوید هاکنی و... اختصاص داشت. بااینحال امید میرود که نمایش این آثار هنری در سالهای آتی نیز ادامه یابد. هنر همیشه نقش مهمی در جامعهی ایرانی داشته است، بهطوری که اهمیت زیباییشناسی را میتوان در موفقیتهای معماری و بیان شاعرانه مشاهده کرد؛ اما در سالهای اخیر اهمیتی دوچندان پیدا کرده است.
گالریهای هنری سراسر تهران هر جمعه آثار هنرمندان معاصر و نوظهور را به شکل نمایشگاههای انفرادی و گروهی در معرض نمایش قرار میدهند و بهاینترتیب بازدیدکنندگان میتوانند از روزهای مدرن ایران و هویت جدید ایرانی که همچنان تحتتأثیر غرب و شرق است، درک بهتری بهدست آورند. درواقع هنر بهعنوان پلی فرهنگی است که خارجیهای ازطریق آن میتوانند جامعه و مردم آن را درک کنند. امکان خرید آثار هنری گالریها وجود دارد، بهطوریکه طبق اعلام مالک نگارخانه لاله، در آخرین نمایشگاه این مجموعه چندین اثر به گردشگران خارجی فروخته شد؛ اما آثار موزهی هنرهای معاصر تهران فروشی نیستند و باوجود پیشنهاداتی که برای تعدادی آثار خاص دریافت کرده است، در ایران باقی خواهند ماند.
وجود همین آثار هنری بهتنهایی دلیل خوبی برای سفر خارجیها به ایران بهحساب میآید، هرچند که گوشه گوشهی این کشور، دیدنی و جذاب است. تمامی گردشگرانی که به تهران سفر میکنند، دوست دارند علاوهبر بازدید از جاهای دیدنی تهران، به دیدن این موزه نیز بروند. (موزه هنرهای معاصر تهران به دلیل بازسازی تا اطلاع ثانوی تعطیل خواهد بود).
برای سفر به تهران میتوانید بهترین تورهای تهرانگردی را در کجارو بیابید. جستجوی آسان، مقایسه قیمت و انتخاب ارزانترین گزینه از امکاناتی است که در این بخش خواهید یافت.
دیدگاه