کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

مسلمانان در سراسر جهان، عید فطر را چگونه جشن می‌گیرند؟

پنج‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۶
مطالعه 7 دقیقه
جشن عید فطر در مصر؛ منبع عکس: britannica.com؛ عکاس: نامشخص
میلیون‌ها مسلمان در سراسر جهان در پایان ماه مبارک رمضان، عید فطر را جشن می‌گیرند. عید فطر یا عید روزه‌گشا در زمان حلول ماه شوال و به شکرانه ماه رمضان برگزار می‌شود.
تبلیغات

نسخه اولیه این مقاله در تاریخ ۱۳۹۷/۰۳/۲۲ منتشر شده و در تاریخ ۱۴۰۰/۰۲/۲۳ به‌روزرسانی شده است.

عید فطر، جشنی باشکوه و مملو از معنویت است که پایان ماه مبارک رمضان را نوید می‌دهد. این عید فرخنده، که با رویت هلال ماه شوال آغاز می‌شود، فرصتی برای شکرگزاری، شادی و همدلی در میان مسلمانان است. در هر گوشه از جهان اسلام، عید فطر با آداب و رسوم خاص خود برگزار می‌شود؛ اما نقطه اشتراک همه آن‌ها، روحیه وحدت، صلح و بخشش است. نماز عید فطر، که در مساجد و فضاهای باز برگزار می‌شود، یکی از مهم‌ترین آداب این عید است. پس از نماز، معمولا مردم به دیدار بزرگان و سالمندان می‌روند و برای آنان آرزوی سلامتی و طول عمر می‌کنند. عید فطر، آداب و رسوم دیگری نیز دارد که در ادامه این مقاله به گوشه‌ای از آن‌ها در کشورهای مختلف جهان می‌پردازیم.

کپی لینک

عید فطر در نقاط مختلف دنیا:

کپی لینک

افغانستان

مردم مسلمان افغانستان هرساله عید فطر را با آداب و رسوم کهن خود برگزار می‌کنند. به مناسبت عید فطر سه روز تعطیل رسمی در افغانستان اعلام می‌شود. در روز عید سعید فطر، مسلمانان افغانستانی با سر زدن آفتاب راهی مصلاها و عبادتگاه‌ها می‌شوند و در اجتماع‌هایی چند هزار نفره نماز عید فطر را به‌جا می‌آورند.

نماز عید فطر در افغانستان؛ منبع عکس: shahraranews.ir؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: shahraranews.ir؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

پاکستان

کراچی شهری در کرانه‌های اقیانوس هند و از شهرهای توسعه‌یافته‌ پاکستان محسوب می‌شود. در روز عید فطر، بادکنک‌های رنگارنگ، خیابان‌های شلوغ «کراچی» (Karachi)، بزرگ‌ترین شهر پاکستان را پر می‌کنند و اغلب در طول عید فطر به کودکان هدیه داده می‌شوند.

عباس آباد؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Shahzaib Akber

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Shahzaib Akber

کپی لینک

عراق

مسلمانان عراقی با فرا رسیدن عید فطر آداب و رسومی را به‌جا می‌آورند که در اکثر کشورهای اسلامی مشابه است. نماز عید فطر در عراق نیز اهمیت بسیار بالایی دارد و در صبح عید فطر مساجد، زیارتگاه‌ها و مصلاها مملو از جمعیت نمازگزاران می‌شوند.

زیارت اهل قبور در روز عید فطر در عراق؛ منبع عکس: شبکه الکوثر؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: شبکه الکوثر؛ عکاس: نامشخص

بانوان عراقی شیرینی خاص عید فطر که «کلیجه» نام دارد را آماده می‌کنند. تهیه صبحانه ویژه عید فطر نیز در میان عراقی‌ها رواج دارد. مسلمانان در این روز به دیدار اقوام و همسایگان خود و زیارت اهل قبور می‌روند.

کپی لینک

لبنان

بیروت، پایتخت لبنان، یکی از شهرهای خاورمیانه است که در آن مردم با ادیان و مذاهب مختلف در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند. دراویش، گروهی از مسلمانان صوفی، در میان جمعیتی در بیروت، پایتخت لبنان، به اجرای رقص عرفانی مخصوص عید فطر می‌پردازند.

اجرای رقص عرفانی عید فطر در خیابان های بیروت؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Anwar AMRO

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Anwar AMRO

کپی لینک

اندونزی

عید فطر یکی از مناسبت‌های بسیار پراهمیت در بین مردم اندونزی محسوب می‌شود. در ایام عید سعید فطر، جمعیت جاکارتا، پایتخت اندونزی، به یک سوم جمعیت معمول می‌رسد؛ چراکه همه کسانی که برای کار به این شهر مهاجرت کرده‌اند، برای به جا آوردن آداب و رسوم عید فطر به زادگاهشان باز‌می‌گردند. در «یوگیاکارتا» (Yogyakarta)، یکی از شهرهای منطقه ویژه یوگیاکارتا در اندونزی، گروهی از مردان پیش از عید فطر «بولا آپی» (Bola api) یا فوتبال آتشین بازی می‌کنند.

بازی فوتبال آتشین در اندونزی به مناسبت عید فطر؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس:  Ulet Ifansasti

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Ulet Ifansasti

کپی لینک

ترکیه

ترکیه کشوری بزرگ است که بخش زیادی از جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می‌دهند؛ بنابراین عید سعید فطر در این کشور نیز اهمیت بالایی در میان مردم دارد. عید فطر در ترکیه شامل سه روز تعطیلی رسمی است و مردم ترکیه از این فرصت برای بازگشت به شهر زادگاهشان استفاده می‌کنند تا عید فطر را در کنار خانواده جشن بگیرند.

عباس آباد؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Murat Kula

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Murat Kula

آنکارا پایتخت سیاسی ترکیه و یکی از شهرهای بزرگ این کشور است. در روز عید فطر، مسلمانان این شهر در «مسجد قوجاتپه» (Kocatepe Mosque)، بزرگ‌ترین مسجد آنکارا، در نماز عید شرکت می‌کنند.

کپی لینک

مصر

مسلمانان کشور مصر برای اعیاد دینی خصوصا عید سعید فطر اهمیت ویژه‌ای قائل هستند. برگزاری جشن و پای‌کوبی به مناسبت فرارسیدن عید فطر از پس یک ماه روزه‌داری، از سنت‌های تاریخی مردم این کشور بزرگ است. مسلمانان مصر از چندین روز قبل به استقبال عید فطر می‌روند و در روز عید، زیارت مزار درگذشتگان و دید و بازدید را از قلم نمی‌اندازند.

تاب سواری کودکان مصری در روز عید فطر؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: نامشخص

قاهره، پایتخت مصر، میزبان یکی از بزرگ‌ترین تمدن‌های باستانی در جهان بوده است و تلفیق این تاریخ غنی با دین اسلام، فرهنگی جالب‌توجه ساخته است. اهالی مصر به شادی کودکان در روز عید اهمیت زیادی می‌دهند و بسیاری از بچه‌ها در تعطیلات عید فطر در قاهره، تاب‌سواری می‌کنند.

کپی لینک

عربستان

در عربستان، مسلمانان در روز عید فطر گردهمایی‌های عظیمی را شکل می‌دهند و به اقامه نماز عید فطر می‌پردازند؛ سپس فرا رسیدن عید را به یکدیگر تبریک می‌گویند. هدیه دادن به کودکان از مهم‌ترین آداب و رسوم عید فطر در عربستان است.

هدیه گرفتن کودکان در روز عید فطر در عربستان؛ منبع عکس: mdeast.news؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: mdeast.news؛ عکاس: نامشخص

کپی لینک

بنگلادش

ماه رمضان و عید فطر در بین مسلمانان بنگلادش بسیار مورد احترام است. هرسال و با فرارسیدن عید فطر می‌توان دید که شور و نشاط خاصی بر جامعه این کشور حاکم می‌شود. مردم مسلمان بنگلادش عید فطر را بزرگ‌ترین عید این کشور می‌دانند و آن را فرصت مناسبی برای خرید لباس‌های نو، تهیه هدیه برای دیگران و طبخ غذاهای مخصوص می‌دانند. ماه رمضان و عید فطر یکی از شلوغ‌ترین زمان‌ها برای خرده‌فروشان بنگلادش است و لباس نو یکی از محبوب‌ترین هدایا برای عید فطر محسوب می‌شود.

رونق فروش پارچه در بازار بنگلادش به مناسبت عید فطر؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Munir Uz Zaman

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Munir Uz Zaman

کپی لینک

هند

هند کشور ادیان مختلف است و پیروان این ادیان در صلح و آرامش کنار یکدیگر زندگی می‌کنند. در این میان، مسلمانان هند با جمعیتی بیش از ۲۰۰ میلیون نفر، هرساله ماه مبارک رمضان و جشن عید فطر را به زیبایی هرچه تمام برگزار می‌کنند. چند روز مانده به عید فطر، بازارهای هند مملو از مسلمان‌هایی می‌شوند که قصد خرید لباس نو و هدیه دارند.

آماده سازی رشته های ورمیشل برای عید فطر در هند؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Arun Sankar

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Arun Sankar

هندی‌ها، شیرینی‌ سنتی مخصوصی برای ماه رمضان دارند که از ورمشیل و شیر خرما تشکیل شده است. این شیرینی خوش‌طعم در روز عید فطر نیز بین مسلمانان توزیع می‌شود و از محبوبیت بالایی برخوردار است.

کپی لینک

چین

کشور چین به‌عنوان پرجمعیت‌ترین کشور جهان، مذاهب و ادیان گوناگونی را در برگرفته است. مسلمانان چینی بعد از برگزاری نماز عید فطر، دید و بازدید را شروع می‌کنند و در این حین از تهیه و صرف غذاهای سنتی مخصوص این ایام نیز غافل نمی‌شوند. جالب است بدانید که به‌علت وسعت زیاد کشور چین، عید فطر در دو روز جشن گرفته می‌شود.

عباس آباد؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Kevin Frayer

معمولا مسلمانان چین بعد از به‌جا آوردن نماز عید فطر در مسجد تاریخی «نیوجی» (Niujie Mosque) در پکن، بخور روشن می‌کنند.

کپی لینک

آمریکا

مسلمانان آمریکا از کشورها و ملیت‌های مختلف هستند و اگرچه عید فطر در آمریکا، با شور و هیجان کشورهای مسلمان برگزار نمی‌شود، برای مسلمانان آمریکایی، جشنی مهم و معنوی به شمار می‌رود. آن‌ها با گردهمایی در مساجد و مراکز اسلامی، نماز عید را اقامه می‌کنند و این روز را به یکدیگر تبریک می‌گویند.

کودکان مسلمان آمریکایی در حال دریافت جایزه عید فطر؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Cem Ozdel

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Cem Ozdel

کپی لینک

روسیه

روسیه به‌عنوان بزرگ‌ترین کشور جهان، بیش از ۱۵ نفر مسلمان دارد. عید فطر و نماز مخصوص این عید نماد همگرایی و یکدستی در بین مسلمانان روسیه است. در این میان، شهر مسکو به‌واسطه مهاجرت‌های فراوان از جماهیر مختلف شوروی سابق، مسلمانان و مساجد فراوانی دارد.

عباس آباد؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Alexander Utkin

کپی لینک

سنگال

انجام فرایض دینی ماه مبارک رمضان و برپایی جشن در عید فطر از مهم‌ترین وقایع در بین مسلمانان کشور آفریقایی سنگال است. اقامه نماز عید فطر در مساجد و فضاهای باز، از مهم‌ترین آداب این عید به شمار می‌رود. نمازگزاران به مساجد می‌روند و صف‌های نمازگزاران در مساجد، به خارج از حیاط مساجد و خیابان گسترش می‌یابد.

گردهمایی مسلمانان سنگالی برای برپایی نماز عید فطر؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Cemil Oksuz

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Cemil Oksuz

کپی لینک

انگلستان

مسلمانان انگلستان هرساله آیین‌های مذهبی را با شور خاصی برگزار می‌کنند. می‌توان عید فطر را یکی از مهم‌ترین رویدادهای مذهبی برای مسلمانان این کشور دانست. اقامه نماز عید فطر، مهم‌ترین بخش جشن در انگلیس است. مسلمانان در مساجد و فضاهای بزرگ، نماز را به جماعت اقامه می‌کنند.

گردهمایی مسلمانان در جشنواره عید سات‌ارک لندن؛ منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: nationalgeographic.fr؛ عکاس: Rob Stothard

کپی لینک

ایران

در ایران و در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان، گروه‌های استهلال متعددی کار خود را برای تعیین روز دقیق عید فطر آغاز می‌کنند. با فرارسیدن عید سعید فطر که در ایران دو روز تعطیل رسمی است، مردم ایران در گردهمایی‌های گسترده نماز عید را به‌ جا می‌آورند و بعد از آن دید و بازدیدها آغاز می‌شود. پرداخت فطریه نیز از واجبات این روز به شمار می‌رود.

برگزاری نماز عید فطر در مصلاهای ایران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: visitiran.ir؛ عکاس: نامشخص

عید سعید فطر، فرصتی برای جشن اتحاد، عشق و همدلی در میان مسلمانان جهان است. ما در این مطلب به عید فطر در گوشه و کنار دنیا نگاهی انداختیم و از شما دعوت می‌کنیم تا نظر و تجربه‌های خود را در بخش نظرها با ما و سایر کاربران کجارو در میان بگذارید.

منبع عکس کاور: britannica.com؛ عکاس: نامشخص

سوالات متداول

  • عید فطر ایران چند روز است؟

    عید سعید فطر در ایران شامل دو روز تعطیل رسمی است. مردم در این فرصت با شرکت در گردهمایی‌های گسترده نماز عید را به‌ جا می‌آورند و بعد از آن دید و بازدیدهای عید آغاز می‌شود.

  • عید فطر در کدام کشورهای جهان برگزار می‌شود؟

    مسلمانان کشورهایی از جمله افغانستان، پاکستان، عراق، لبنان، اندونزی، ترکیه، مصر، عربستان، بنگلادش، هند، چین، آمریکا، روسیه، سنگال، انگلستان و ایران هرساله با پایان ماه مبارک رمضان مراسم عید فطر را برگزار می‌کنند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات