کشور تونس از دیرباز محل برخورد تمدنهای مختلف بوده و هنوز هم در گوشه و کنار آن آثار متعددی از این تمدنها و یا ترکیبی از آنها به چشم میخورد. در کنار این جذابیتهای تاریخی، طبیعت زیبا و خاص این کشور نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد. بعضی از پر بازدیدترین مناطق تونس و پرطرفدارترین فعالیتها در این کشور به شرح زیر هستند:
شهر تونس
پایتخت کشور تونس ترکیبی دیدنی از بازارهای رنگارنگ و پرهیاهوی شرقی، محلههای قدیمی با حال و هوای قرونوسطا و محلههای مدرن است. بخش مرکزی شهر که مدینه نام دارد، حدود ۱۵۰۰ سال پیش ساخته شده و بارزترین قسمت آن مسجد زیتونه است. سایر آثار باستانی مشهور شهر تونس عبارتاند از: آرامگاه Hasanidov، قصرهای دارالبیت و دار بن عبدالله با ۵۰۰ سال قدمت و نمای داخلی مزین به سنگهای مرمر رنگارنگ و نقاشیهای دیواری دیدنی.
بازارهای شهر تونس با حال و هوای باستانی و کالاهای متنوعی از جمله انواع صنایعدستی سنتی مثل پارچه، زیورآلات، محصولات پشمی و عطر، محلهای مناسبی برای آشنا شدن با فرهنگ این کشور هستند. از دیگر محلهای دیدنی این شهر میتوان به موزهی هنرهای اسلامی در قصر دار حسین و موزه باردو تونس با مجموعهای بینظیر از کاشیهای رومی با شهرت جهانی اشاره کرد.
ویرانههای کارتاژ
با وجود اینکه این شهر باستانی چندین قرن پیش ویران شده ولی به دلیل نقش مهم آن در تاریخ و همینطور معماری منحصربهفرد، هنوز موردتوجه خاص گردشگران سراسر دنیا قرار دارد.
دهکدهی سیدی بو سعید
این دهکدهی کوچک با خانههای آبی و سفید و خیابانهایی آرام مملو از درختان مرکبات، در نزدیکی تونس قرار دارد و مقصد مناسبی برای بعد از بازدید کارتاژ است. دهکدهی سیدی بو سعید دارای تعداد زیادی فروشگاه عرضهکننده سوغات و رستوران کوچک است که یکی از این رستورانهای بر بالای تپهای زیبا قرار گرفته و چشماندازی تماشایی به خلیج و لنگرگاه قایقهای تفریحی سفیدرنگ دارد.
شهر زغوان
این شهر که در ۴۰ کیلومتری پایتخت واقع شده است، نام خود را از یک کوه سرسبز ۱۲۹۵ متری گرفته که یک قلعهی باستانی حیرتانگیز با شهرتی جهانی بر روی آن قرار دارد. از بالای کوه زغوان بهراحتی میتوان خلیجهای تونس و الحمامات و شبهجزیره رأسالطیب را مشاهده کرد. آب ذخیرهشده در مخازن قلعهی کوه زغوان، به کمک آبراهههای سنگی باستانی به طول ۷۰ کیلومتر، به ویرانههای کارتاژ منتقل میشود.
به دلیل شرایط آب و هوایی تونس، ساخت این آبراهههای سنگی تنها راه تأمین آب شرب مناطق مختلف کشور بوده و هنوز هم در شهرهای زغوان و تونس میتوان بقایای آنها را مشاهده کرد. در گذشته قلعه زغوان که با نام قلعهی آب شناخته میشود، دارای تزیینات جالبی شامل ۱۲ مجسمه زیبا (هر کدام نماد یکی از ماههای سال) بود ولی در حال حاضر همهی این مجسمهها کاملا تخریب شدهاند. قلعه و آبراههها، از آثار باستانی بهجامانده از دوران سلطنت هادریانوس آگوستوس (امپراتور رومی) هستند.
دریادرمانی
باوجوداینکه تالاسو تراپی یا دریا درمانی بهصورت اثباتشده و رسمی سابقهی چندانی ندارد ولی در دوران امپراتوریهای روم و کارتاژ، خواص درمانی آب دریا کاملا شناخته شده بود و به همین دلیل ساخت گرمابههای عمومی در سواحل جنوبی دریای مدیترانه امری مرسوم و رایج به شمار میآمد. در حال حاضر دریا درمانی در سواحل تونس علاقهمندان بیشماری دارد و خواص شفابخش آن را نمیتوان با داروهای جدید یا دورههای درمانی لوکس در هتلهای گرانقیمت جایگزین کرد. تالاسو (TALASSO) یک واژهی یونانی به معنای «درمان با دریا» است و تالاسو تراپی مدرن و علمی، بر پایهی استفاده از گلولای و جلبکهای دریایی و همینطور ماساژ با آب دریا برای درمان بیماریها و جوانسازی بنا شده است.
در مراکز تالاسو تراپی تونس، آب دریا به استخرهایی به عمق حداکثر ۶ متر در فاصله ۴۵۰ متری ساحل منتقل میشود. آب این استخرها سرشار از مواد معدنی و عناصر کمیاب است و تشابه زیادی به ترکیبات پلاسمای خون دارد. استحمام در این استخرها بهخصوص برای تسکین دردهای مفاصل، روماتیسم و آرتروز بسیار مفید است.
طبیعت گردی با دوچرخه
در بین کشورهای آفریقایی، تونس بهترین انتخاب برای دوچرخهسوارهای غیرحرفهای است. دشتهای چشمنواز و هموار این کشور، محلهایی مناسب و امن برای دوستداران طبیعتگردی با دوچرخه هستند. در بعضی از مناطق جنوب تونس، نظارت رسمی زیادی برای حفظ امنیت دوچرخهسوار در جادههای بینشهری وجود دارد و رعایت نکردن مسائل ایمنی دوچرخهسواری و یا عدم ارائه مدرکی برای وجود یک شرکت تونسی بهعنوان پشتیبان سفر، میتواند باعث توقف سفر شود. اگر تمایلی برای طی کردن مسیرهای طولانی به کمک دوچرخه ندارید، بهراحتی میتوانید با پرداخت کرایه بیشتر به همراه دوچرخه و همهی لوازم همراه خود، از قطار استفاده کنید. البته بهجز در مناطق ساحلی، پیدا کردن محل مناسب برای چادر زدن کمی با مشکل همراه است و در بعضی از مواقع مجبور میشوید که در هتل اقامت کنید. ولی بهاینترتیب در حین مسافرت ماجراجویانه، میتوان استراحتی کوتاهمدت داشته باشید.
نکات مهم در سفر به تونس
· برخورد گرم و خوشآمد گویی دوستانه در هتلها و فروشگاههای تونس مسئلهای رایج و معمولی است. در فروشگاهها همه اجناس برچسب قیمت دارند و چانهزنی و تقاضای تخفیف چندان خوشایند تلقی نمیشود. در محلهای شلوغ مواظب کیف پول و وسایل همراه خود باشید زیرا جیببری و کیفقاپی در تونس اصلا دور از انتظار نیست. · در تونس عکسبرداری از ساختمانهای دولتی مجاز نیست و گرفتن عکس یا فیلم از کاخ ریاست جمهوری اکیدا ممنوع است. پلیسها در صورت مشاهدهی عکسبرداری توسط گردشگرها، بهسرعت دوربین را از آنها گرفته و عکسها را از بین میبرند. بهطورکلی بهتر است قبل از عکس گرفتن از اهالی تونس، از آنها اجازه بگیرید. منبع :