مزهها در آسمان: سفری خوشمزه به غذاهای هواپیما
در هواپیما با توجه به نوع کلاس پروازی، ساعت و مسافت پرواز، خوراکیهای متفاوتی سرو میکنند. محتوای غذاهای هواپیما شامل برنج، نان، مواد پروتئینی، سبزیجات، میوه، نوشیدنی، تنقلات و... میشوند.
برای اینکه پرواز خوبی را تجربه کنید، باید عوامل زیادی را در مورد شرکتهای هواپیمایی مورد بررسی قرار دهید. یکی از این عوامل، غذاهایی است که در زمان پرواز سرو میشوند. در واقع یک وعده غذای سالم و باکیفیت، میزان رضایت شما را از سفر افزایش میدهد.
پذیرایی هواپیما به نوع کلاس پروازی و زمان پرواز بستگی دارد. بعضی از کلاسهای پروازی، منوی متنوعی به مسافران ارائه میدهند و برخی نیز تنوع محدودی دارند. همچنین زمانهای سرو، از صبحانه و ناهار گرفته تا میانوعدههای صبح و پس از شام، متفاوت هستند. در این مطلب از کجارو، به معرفی انواع غذاهای هواپیما، نکات مربوط به آن و همچنین غذاهای هواپیما در ایرلاینهای داخلی میپردازیم.
آنچه در این مطلب می خوانید:
- انواع غذاهای هواپیما
- زمان سرو غذاهای هواپیما
- غذاهای هواپیما در کلاسهای مختلف هواپیمایی
- غذاهای هواپیما در ایرلاینهای ایرانی
- نکات جالب درباره غذاهای هواپیما
انواع غذاهای هواپیما
ارائه خدمات و سرویسهای پذیرایی از مسافران در شرکتهای هواپیمایی، بر عهده بخشهایی با عنوان «کترینگ» قرار گرفته است. سرویسهای غذایی کترینگها از مرغوبترین مواد غذایی و با توجه به الگوهای تغذیهای انتخاب میشوند؛ این سرویسها با توجه به پروازهای صبحگاهی، میانه روز، ظهر و شب متفاوت است.
بهصورت کلی اغلب ایرلاینها از مواد مشابهی برای تهیه غذا در وعدههای صبحانه، ناهار و شام استفاده میکنند. معمولا هواپیماها برای صبحانه با نان، تخممرغ، میوه، ماست، مربا، پنیر، قهوه یا چای از مسافران پذیرایی به عمل میآورند. در تهیه ناهار از مواد پروتئینی مثل مرغ، گوشت یا ماهی، برنج یا سیبزمینی، سبزیجات و... استفاده میشود. وعده شام نیز شبیه به وعده ناهار است؛ با این تفاوت که گاهی خوراکیهای شام کمی سنگینتر هستند.
منبع عکس: سایت blog.tortugabackpacks.com؛ عکاس: نامشخص
برخی از هواپیماها امکانات بیشتری برای مسافران در نظر میگیرند. در واقع در بعضی از ایرلاینها این امکان وجود دارد که مسافران چند ساعت قبل از پرواز (معمولا ۴۸ ساعت قبل)، غذای موردعلاقه خود را سفارش دهند؛ مثلا مسافران میتوانند درخواست طبخ غذای گیاهی، رژیمی، غذای کودک، خوراکیهای ادیان مختلف و... را داشته باشند.
علاوه بر وعدههای اصلی، در پروازهای کوتاه یا بین وعدههای اصلی، با میانوعده از مسافران پذیرایی میشود. میانوعدهها شامل کراکر، میوه، نوشیدنی (آب، نوشابه، آبمیوه، چای، قهوه)، بیسکویت، تنقلات مختصر و آجیل هستند.
زمان سرو غذاهای هواپیما
معمولا ایرلاینها وعدههای صبحانه، ناهار، شام و میانوعدهها را در ساعتهای مشخصی سرو میکنند.
- زمان سرو صبحانه: چهار تا ۹ صبح
- زمان سرو میانوعده صبح: ۹ تا ۱۱
- زمان سرو ناهار: ۱۱ تا ۱۴:۴۵
- زمان سرو میانوعده عصر: ۱۴:۴۵ تا ۱۸
- زمان سرو شام: ۱۸ تا ۲۳:۵۹
- زمان سرو میانوعده بعد از شام : ۲۴ تا چهار صبح
غذاهای هواپیما در کلاسهای مختلف هواپیمایی
کلاس به دستهبندی صندلیهای هواپیما گفته میشود. بهعبارتدیگر، کابین هواپیما قسمتهای مختلفی دارد و هر یک از آنها نیز قوانین و امکانات ویژهای دارند. بهصورت کلی هواپیماها دارای چهار کلاس یا همان دستهبندی هستند. این کلاسها شامل اکونومی، پرمیوم اکونومی، بیزینس کلاس (کلاس تجاری) و فرست کلاس میشوند؛ البته ممکن است بعضی از هواپیماها، تنها برخی از کلاسها را داشته باشند. مسافران در زمان خرید بلیط، کلاس مدنظرشان را مشخص میکنند و از سرویسهای متفاوت پذیرایی و امکانات رفاهی بهره میبرند.
منبع عکس: وبسایت ویکیمدیا؛ عکاس: محسن عطایی
- نوع پذیرایی در اکونومی: به پرواز اقتصادی، اکونومی میگویند. این نوع پرواز قیمت ارزان و مقرونبهصرفهای دارد و نسبت به سایر کلاسها، از امکانات کمتری برخوردار است؛ برای مثال معمولا در کلاسهای اکونومی، منوی غذایی وجود ندارد و مسافران با یک یا دو نوع غذای بستهبندی شده در ظروف پلاستیکی، پذیرایی میشوند؛ البته اگر غذا دو مدل باشد، مسافران تنها میتوانند یکی از آنها را انتخاب کنند.
- نوع پذیرایی در پرمیوم اکونومی: در این نوع کلاس نیز معمولا غذا را در ظروف بستهبندی شده به مسافران میدهند؛ اما غذای پرمیوم اکونومی نسبت به اکونومی از کیفیت بیشتری برخوردار است. ایرلاینهای داخلی این کلاس را ارائه نمیکنند.
- نوع پذیرایی در بیزینس کلاس: پرواز بیزینس کلاس نسبت به پرمیوم اکونومی، امکانات بیشتری دارد و با قیمت گرانتری به فروش میرسد. در این نوع پرواز معمولا برای سرو غذا از ظروف چینی همراه با قاشق و چنگال استیل استفاده میکنند. در بیزینس کلاس مسافران میتوانند از منویی متنوع، غذای مورد نظرشان را سفارش دهند.
- نوع پذیرایی فرست کلاس: فرست کلاس، جایگاه درجه یک هواپیما است. غذاهای این نوع کلاس پروازی، توسط سرآشپزهای حرفهای تهیه میشوند. منوی غذا تنوع زیادی دارد و مسافران هر زمان از شبانهروز که بخواهند میتوانند درخواست غذا داشته باشند. در این نوع کلاس پروازی، مسافران میتوانند از قبل غذای مورد نظرشان را بهصورت اختصاصی سفارش دهند. کیفیت غذاهای فرست کلاس بهاندازه رستوران هتلهای پنج ستاره است. در مواردی در این کلاس پروازی برای مسافران خوراکیهای خاص مثل خاویار، استیک و... سرو میشود. بهترین نوشیدنیها و دسرها در منوی فرست کلاس وجود دارند.
غذاهای هواپیما در ایرلاینهای ایرانی
در زمان تهیه بلیط هواپیما، تنوع ایرلاینها انتخاب را برای مسافران دشوار میکند؛ اما با اطلاع از خدمات هواپیما خصوصا نوع پذیرایی، انتخاب ایرلاین راحتتر انجام میگیرد.
منبع عکس: وبسایت ویکیمدیا؛ عکاس: Stolbovsky
غذاهای هواپیما ماهان
هواپیمایی ماهان به غذای مسافران اهمیت زیادی میدهد؛ چراکه آنها بر اساس فرهنگ و سنت پارسی از مسافران پذیرایی میکنند. در این ایرلاین داخلی، نوع غذا به محیط کابین و کلاس پروازی، مسیر پرواز و ساعتهای شبانهروز بستگی دارد. بهصورت کلی در هواپیماهای ماهان از مسافران با غذاهای گرم، ساندویچهای گرم و سرد و میانوعده پذیرایی به عمل میآید. آشپزان کترینگ هواپیمایی ماهان تکنیکها و روشهای خاصی برای طبخ غذا دارند و در زمان پرواز به کشور خارجی، به ذائقه کشورهای مقصد توجه میکنند.
هواپیمایی ماهان خدمات خود را در دو کلاس اکونومی و بیزینس به مسافران ارائه میکند. در کلاس اکونومی، غذاها بهصورت تزیین شده، با مواد غذایی سالم و در حجم قابلقبول در بین مسافران پخش میشوند.
مسافرانی که با بیزینس کلاس ماهان به سفر میروند، حق انتخاب دارند و میتوانند غذاهای متنوعی سفارش دهند. حتی در این کلاس پروازی مسافران سرآشپز را خودشان انتخاب میکنند. در بیزینس کلاس خوراکیهایی مانند پنیرهای گوناگون، قهوه، چایهای متنوع، شکلات داغ، نان، انواع شیرینی، میوههای فصلی و بستنی سرو میشوند.
یکی از امکانات فوقالعاده ایرلاین ماهان، سفارش غذای اختصاصی از منوی ویژه است. مسافران هنگام خرید بلیط بهصورت تلفنی یا از طریق سایت، میتوانند غذای خاص خود را سفارش دهند؛ البته به این موضوع توجه داشته باشید که امکان ثبت غذای خاص تنها برای یک بار وجود دارد و نمیتوان در سفارش تغییراتی ایجاد کرد. فرایند ثبت سفارش نیز باید ۳۶ ساعت قبل از پرواز انجام گیرد. سفارش غذاهای خاص تنها در پروازهای خارجی امکانپذیر است.
مسافران میتوانند غذاهای رژیمی (غذاهای دیابتی، غذاهای فاقد لاکتوز، غذاهای کمچرب، غذاهای کمنمک و غذاهای کمکالری)، غذاهای گیاهی، غذاهای مذهبی (غذای هندی غیر گیاهی، غذای گیاهی هندی)، غذاهای نوزاد و کودک، غذاهای دریایی، غذاهای بدون گلوتن و بشقاب میوه سفارش دهند.
غذای هواپیمای ایران ایر
نوع غذای هواپیمایی ایران ایر به عوامل زیادی چون نوع هواپیما، مسیر پرواز، ساعت انجام پرواز، امکانات هواپیما و مدت زمان پرواز بستگی دارد. بهصورت کلی ایران ایر در طبخ غذا، نکات ظریفی را مورد توجه قرار میدهد؛ مثلا در وعده صبحانه از مواد خوراکی با درصد شیرینی بالاتر (کربوهیدراتها) استفاده میکنند تا مسافران سرحال و پرانرژی باشند. آشپزان ایران ایر برای وعده ناهار، مواد غذایی مملو از قند و پروتئین و برای وعده شام، مواد حاوی فیبر و پروتئین به کار میبرند.
منبع عکس: وبسایت ویکیمدیا؛ عکاس: Aicvh99
هواپیمایی ایران ایر یکی از بزرگترین کترینگهای خاورمیانه را دارد و سرویسهای غذایی متفاوتی را در اختیار مسافران قرار میدهد. ایران ایر دارای دو نوع کلاس پروازی به نامهای هما کلاس و اکونومی است. در کلاس پروازی هما کلاس مسافران میتوانند از منو، غذاهای متنوعی سفارش دهند. ایران ایر این غذاها را در ظروف چینی سرو میکند. همچنین برای میانوعده با انواع دمنوش و بیسکویت از مهمانان پذیرایی به عمل میآید. در پرواز اکونومی منو وجود ندارد و مسافران با یک نوع غذا پذیرایی میشوند.
ایران ایر شرایطی را مهیا کرده است که مسافران بتوانند در پروازهای بینالمللی غذاهای خاصی را بر اساس منوی ایران ایر سفارش دهند. از جمله آنها میتوان به غذاهای رژیمی (غذاهای بدون قند، بدون گلوتن، کم کلسترول، بدون نمک، کمکالری و بدون لاکتوز)، غذاهای مخصوص گیاهخواران، غذاهای مذهبی (غذاهای بدون گوشت گاو و گوساله برای پیروان آیین هندو)، غذاهای دریایی، غذای کودک و نوزاد و... اشاره کرد. غذاهای خاص باید در زمان خرید بلیط سفارش داده شوند. همچنین افرادی که پروازهای زیادی را با ایران ایر تجربه کردهاند، میتوانند با عضویت در باشگاه مسافران دائمی ایران ایر از خدمات سرویس مسافران کثیرالسفر بهرهمند شوند و در پرواز غذاهای اختصاصی میل کنند.
غذاهای هواپیمای وارش
هواپیمایی وارش خدمات خود را در دو دسته اکونومی و پرمیوم اکونومی به مسافران ارائه میدهد. غذاها در هر دو کلاس پروازی، بهصورت بستهبندی شده سرو میشوند. ایرلاین وارش در مسافتهای بلند با وعده اصلی و در مسافتهای کوتاه با میانوعده از مسافران پذیرایی میکند؛ این ایرلاین در وعده صبحانه پنیر، کره، عسل و نوشیدنی سرو میکند.
منبع عکس: اینستاگرام 7air_ir؛ عکاس: نامشخص
برای میانوعده با خوراکیهایی مانند آجیل، کوکو سبزی، اسنک و شیرینی از مهمانان پذیرایی میشود. گاهی اوقات نیز هواپیمایی وارش برای کودکان بستههای مخصوص خوراکی در نظر میگیرد.
غذای هواپیمای ایران ایر تور
شرکت هواپیمایی ایران ایر تور در پرواز اکونومی با یک نوع غذا از مسافران پذیرایی میکند؛ اما در پرواز بیزینس کلاس مسافران میتوانند از بین دو مدل غذا، یک نوع را انتخاب کنند. میانوعده این ایرلاین فقط به مسافرانی تعلق میگیرد که پروازهای طولانی مدت دارند. از جمله غذاهای این ایرلاین میتوان به برنج ایرانی، گوشت و مرغ اشاره کرد.
غذای هواپیمای آسمان
ایرلاین آسمان خدمات خود را تنها در قالب اکونومی کلاس ارائه میدهد؛ بااینوجود، این شرکت امکان سفارش غذا از منو را برای مسافران فراهم کرده است. این منو شامل غذای کودک، غذای رژیمی و... میشود. در این ایرلاین خوراکیهایی مانند املت سبزیجات، ساندویچ نان، پنیر و گردو، ساندویچ الویه و... سرو میکنند.
غذای هواپیمای کاسپین
هواپیمایی کاسپین در پرواز اکونومی انواع غذاهای گرم و سرد را سرو میکند. از جمله غذاهای این ایرلاین میتوان به جوجهکباب اشاره کرد. مخلفات این شرکت هواپیمایی نیز شامل نوشابه، دلستر، ماست، زیتون و... است.
غذای هواپیمای قشم ایر
در پرواز اکونومی قشم ایر یک مدل غذا به مسافران داده میشود؛ اما در بیزینس کلاس، مسافران حق انتخاب دارند و میتوانند غذاهایی مانند جوجهکباب یا چلو گوشت سفارش دهند. همچنین اگر مسافری دچار دیابت باشد، میتواند خوراکیهای منوی رژیمی را میل کند.
منبع عکس: اینستاگرام 7air_ir؛ عکاس: نامشخص
غذای هواپیمای کیش
کترینگ هواپیمایی کیش تمام وعدههای غذایی بیزینس کلاس را بهصورت گرم سرو میکند. در وعده ناهار و شام جهت داشتن انتخاب غذا توسط مسافران، با دو نوع غذای گرم که شامل ۵۰ درصد گوشت سفید و ۵۰ درصد گوشت قرمز است، پذیرایی میکنند.
یکی از نکات مثبت ایرلاین کیش این است که مسافران پروازهای اکونومی در پروازهای طولانی مدت داخلی و پروازهای بینالمللی نیز میتوانند انواع غذای گرم و نوشیدنی را از منو سفارش دهند. در پروازهای داخلی طولانی مدت و پروازهای بینالمللی هواپیمایی کیش، صبحانه سرد ایرانی مطابق با ذائقه و سنت غذایی ایرانی سرو میشود.
از مسافران ایرلاین کیش در پروازهای داخلی کوتاه مدت با ساندویچهای گرم پذیرایی به عمل میآید. ایرلاین کیش برای مسافران مبتلا به دیابت در مسیر تهران-کیش و کیش-تهران، در وعده رفرشمنت، سرویسهای پذیرایی مخصوص را در نظر میگیرد.
غذای هواپیمای چابهار
بلیط هواپیمایی چابهار تنها در قالب اکونومی کلاس به فروش میرسد. در این کلاس پروازی معمولا از مسافران با یک مدل غذا مثل ساندویچ کتلت پذیرایی میشود.
غذای هواپیمای زاگرس
کترینگ هواپیمایی زاگرس یکی از بهترین کترینگها در بین تمام ایرلاینهای داخلی است. این ایرلاین با توجه به زمان پرواز وعدههای صبحانه، میانوعده، ناهار و شام سرو میکند. نوع و میزان غذای هواپیمایی زاگرس با طول پرواز تناسب دارد.
پرواز اکونومی کلاس زاگرس به مسافران این امکان را میدهد که از بین دو مدل غذا، یک نوع را انتخاب کنند. در اغلب موارد غذا بهصورت بستهبندیشده در اختیار مسافران قرار میگیرد. در بستهها خوراکیهایی مانند ساندویچ، سس، بیسکوییت، نوشابه و... وجود دارد.
در بیزینس کلاس زاگرس مسافران از امکانات بیشتری برخوردار هستند. این شرکت هواپیمایی به مسافران اجازه میدهد قبل از سفر غذای خود را از منوی هواپیما سفارش دهند. غذای این کلاس پروازی گرم است و در ظروف چینی سرو میشود. مسافران در طول پرواز میتوانند چندین نوبت درخواست نوشیدنی داشته باشند.
غذای هواپیمای تابان
هواپیمایی تابان در تمام پروازهای داخلی، غذای سرد و در همه پروازهای خارجی، غذای گرم همراه با نوشیدنی سرو میکند. بستههای غذایی این ایرلاین شامل غذا و خوراکیهایی مثل برنج، مرغ، نوشیدنی، شکلات، کره و... میشود.
نکات جالب درباره غذاهای هواپیما
در پایان نکات جالبی را درباره غذاهای هواپیما با هم مرور میکنیم:
- اولین بار سال ۱۹۱۹ میلادی در پرواز لندن به پاریس، در هواپیما غذا سرو شد. این غذا شامل ساندویچ و کمی میوه بود. شاید گمان کنید غذاها را داخل هواپیما تهیه میکنند؛ اما این کار فقط در گذشته انجام میگرفت.
- امروزه آشپزها غذاها را ۱۲ تا ۷۲ ساعت قبل از پرواز، در آشپزخانهای مجهز روی زمین و احتمالا در نزدیکی فرودگاه میپزند. سپس آنها را بستهبندی و داخل یخچال نگهداری میکنند. برای گرمکردن غذاها، از اجاقهای مخصوص حرارتی داخل هواپیما استفاده میکنند.
منبع عکس: وبسایت ویکیمدیا؛ عکاس: محسن عطایی
- برخی از مسافران میگویند که طعم خوراکیها در هواپیما تغییر پیدا میکند! محققان برای این موضوع دلیل علمی یافتهاند. ارتفاع، حس بویایی و چشایی انسان را ۳۰ درصد نسبت به وقتی که روی زمین قرار دارد، کاهش میدهد. بههمینخاطر افراد طعمهای شیرین، ترش و شور را بهخوبی احساس نمیکنند. در واقع علت آن نیز کاهش فشار هوا و رطوبت داخل کابین هواپیما است؛ البته آشپزان در طبخ غذای هواپیما به سالم بودن غذا بیشتر از مزه آن اهمیت میدهند. این موضوع نیز روی طعم خوراکیها تاثیر میگذارد. همچنین ترس از پرواز، حس چشایی را مختل میکند.
- با وجود دلچسب نبودن برخی از غذاهای هواپیما، توصیه میشود که آنها را بخورید. غذا نخوردن در طول پرواز میتواند عوارضی مانند خستگی، ضعف، لرزش بدن و میگرن را در پی داشته باشد؛ البته برای اینکه بتوانید طعم غذاها را بهتر احساس کنید، محققان راه حلی کشف کردهاند. هدفونتان را روی گوشتان بگذارید و حین غذا خوردن، موزیک گوش کنید یا فقط گوشگیر در گوشتان بگذارید. نتیجه این کار شما را شگفتزده خواهد کرد!
- غذای مسافران با خلبان و غذای خلبان با غذای کمک خلبان متفاوت است. این کار به این دلیل انجام میگیرد که در صورت مسموم بودن غذا، خلبان یا کمک خلبان آسیب نبینند و بتوانند هواپیما را هدایت کنند.
- شاید در زمان تاخیر یا لغو پرواز به این فکر کنید که تکلیف غذاهای پخته شده چه میشود؟ متاسفانه در صورت لغو یا تاخیر بیش از ۶ تا هشت ساعت، همه این خوراکیها دور ریخته میشوند.
- گاهی اوقات برخی از ایرلاینها بعضی از خوراکیها را از وعدههای غذایی مسافران حذف میکنند. در واقع انجام این کار برای آنها مزایای زیادی دارد؛ مثلا امریکن ایرلاین یک بار توتفرنگی را از وعدههای غذایی مسافران حذف کرد. در نهایت این ایرلاین توانست در یک سال ۲۱۰,۰۰۰ دلار پول ذخیره کند!
منبع عکس: وبسایت ویکیمدیا؛ عکاس: Aicvh99
آیا شما با شرکتهای هواپیمایی معرفیشده، سفر کردهاید؟ از پذیرایی ایرلاین و غذاهای هواپیما راضی بودهاید؟ خوشحال میشویم تجربه پذیرایی این ایرلاینها را برای همراهان کجارو بنویسید.
منبع عکس کاور: شاتراستوک؛ عکاس: Nishant Singh
دیدگاه