بهترین مکان های طبیعت گردی ایران؛ کشف زیبایی‌های پنهان

فاطمه ساعدی
فاطمه ساعدی شنبه، ۳ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۰۶
بهترین مکان های طبیعت گردی ایران؛ کشف زیبایی‌های پنهان

طبیعت ایران در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان دیدنی است. در ایران می‌توان انواع جاذبه‌های طبیعی مثل دره، کوه، دشت، ییلاق، دریاچه و... را مشاهده کرد.

بسیاری از مکان های طبیعت گردی ایران مثل کوه‌ها، کویرها، ییلاق‌ها، دریاچه‌ها، مرداب‌ها، دره‌ها و... در هر فصل زیبایی منحصربه‌فردی دارند. همچنین ایران به‌عنوان کشوری چهار فصل شناخته می‌شود؛ چراکه هر نقطه از این کشور در فصل‌های یکسان، آب و هوای متفاوتی دارند و همین موضوع باعث شده است که گردشگران زیادی هر سال برای دیدن این شگفتی‌ها به ایران سفر کنند. از دریاچه گهر در استان لرستان گرفته تا کویر حلوان در طبس، در چهارگوشه ایران بهترین مکان های طبیعت گردی جای گرفته‌اند.

بهترین مکان های طبیعت گردی ایران:

سوباتان

  • آدرس: استان گیلان، شهرستان تالش، بخش گرگان‌رود
  • بهترین زمان سفر: نیمه دوم اردیبهشت‌ماه تا اواسط تابستان

سوباتان ییلاقی در ارتفاع ۱,۹۰۰ تا ۲,۵۰۰ متری از سطح دریا است که به‌دلیل برخورداری از چمن‌زار، گلزار شقایق و چشمه‌ها در بین گردشگران محبوبیت زیادی دارد. عشایر و دامداران در این ییلاق اقامت دارند و تماشای سبک زندگی آن‌ها در سیاه چادر و خانه‌های چوبی و کاه‌گلی، حس و حال خوبی را به گردشگران هدیه می‌دهد. در این منطقه از استان گیلان اغلب روزها بارانی است و به همین خاطر توصیه می‌شود که مسافران در زمان سفر به این ییلاق، همراه خود لباس گرم داشته باشند. سوباتان حتی در تابستان نیز برفی و سرد است.

پوشش گیاهی ییلاق سوباتان. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: خدیجه نادری

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: خدیجه نادری

در سوباتان سوپرمارکت‌ها لبنیات تازه و غذاخوری‌ها غذاهای محلی می‌فروشند. از جمله غذاهای معروف این منطقه می‌توان به سوجا دیله (ساج ایچی)، قورتماج، سیرجینه، گوزلی بریان (بره بریان)، جزلق، قورما، سوجا نون (ساج چورگی) و کته نون (نان سنگی) اشاره کرد. همچنین با گشت‌وگذار در ییلاق می‌توانید با راهنمایی مردم بومی گیاهان دارویی مثل بابونه، خشخاش، گزنه، بومادران، بولاغ اوتی، سیب کال، ازگیل کوهی، آویشن، علف چای، خار مریم بچینید و در طبیعت سوباتان دمنوش دم کنید و از طعم بی‌نظیر آن‌ها لذت ببرید.

دریاچه گهر

  • آدرس: استان لرستان، شهرستان دورود، بخش مرکزی، دهستان حشمت آباد
  • بهترین زمان سفر: اواخر فصل بهار تا اواسط تابستان

دریاچه گهر به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین دریاچه های آب شیرین کشور شناخته می‌شود که علت به وجود آمدن آن زمین‌لرزه است. دریاچه گهر دو قسمت دارد که آن‌ها شامل گهر بزرگ (کله گهر یا گهر بالا) و گهر کوچک (کره گهر) می‌شوند. این دو بخش حدود دو کیلومتر از یکدیگر فاصله دارند. از این دریاچه زلال به‌عنوان نگین رشته کوه اشترانکوه و زاگرس یاد می‌کنند. در واقع آب دریاچه به‌قدری شفاف است که در اثر تابش نور خورشید، فیروزه‌ای رنگ دیده می‌شود. به‌دلیل روشن بودن آب، می‌توان ماهی‌های موجود در دریاچه را به‌راحتی مشاهده کرد.

دریاچه گهر و پوشش گیاهی آن. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: حمید صوفی

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: حمید صوفی

دریاچه گهر بزرگ چهار تا ۲۸ متر و دریاچه گهر کوچک یک تا سه متر عمق دارد. این دریاچه با وجود عمق کم، محل مناسبی برای آب‌تنی نیست. برای رسیدن به دریاچه باید مسیری را پیاده طی کرد. در واقع به‌دلیل نبود راه ماشین‌رو، دریاچه طبیعت بکر خود را تا میزان زیادی حفظ کرده است. اطراف دریاچه پوشش گیاهی متنوعی دارد. از جمله درختان و گیاهان نزدیک دریاچه می‌توان به بلوط، پسته وحشی، چنار، انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، کنار کهور، گل‌های لاله واژگون، شقایق و لاله وحشی تاج خروسی اشاره کرد.

سرپوش تنگه

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان چالوس، بخش مرکزی، روستای محمدآباد
  • بهترین زمان سفر: بهار تا اوایل پاییز

جنگل سرپوش تنگه به‌دلیل برخورداری از دو تنگه، شهرت پیدا کرده است. در واقع این دو تنگه، دالان‌هایی هستند که سقفی از جنس درختان دارند. در برخی قسمت‌های تنگه، شاخ و برگ‌های درختان به‌قدری رشد کرده‌اند که نمی‌توان آسمان را مشاهده کرد. مسیر تنگه اول به‌گونه‌ای است که افراد با تجهیزات کم نیز می‌توانند از آن گذر کنند؛ اما تنگه دوم نیاز به تجهیزات پیشرفته و آمادگی جسمانی بالایی دارد. در انتهای تنگه اول و دوم آبشار وجود دارد و با رسیدن به هر دو آبشار، یعنی مسیر هر دو تنگه را به‌صورت کامل طی کرده‌اید.

صخره ها و دیواره های دره سرپوش تنگه. منبع: گوگل مپ؛ عکاس: me mo

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: me mo

جنگل سرپوش تنگه زیستگاه حیوانات مختلفی مثل پستانداران، پرندگان و حشرات و درختان و گیاهانی مثل انجیلی، ممرز، خزه، سرخس و قارچ‌ها است. پرنده‌هایی مثل دارکوب و سهره در جنگل آوازهای دلنشینی می‌خوانند و طی کردن مسیر را برای گردشگران لذت‌بخش‌تر می‌کنند.  نکته مهمی که باید در زمان سفر به جنگل سرپوش تنگه بدانید این است که این منطقه محل مناسبی برای کمپینگ کردن نیست و در آن امکانات رفاهی وجود ندارد. شهرهای نزدیک به سرپوش تنگه مثل چالوس و مرزن آباد محل مناسبی برای کمپینگ هستند.

جنگل الیمستان

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان آمل، بخش مرکزی، روستای الیمستان
  • بهترین زمان سفر: اواسط بهار و اوایل پاییز

جنگل الیمستان با عنوان «طلای سبز ایران» شناخته می‌شود و هر سال گردشگران زیادی برای تماشای پوشش گیاهی متنوع، دشت‌ها، کوه‌ها، استپ، گلزار، چشمه‌ها و مراتع، راهی این جنگل می‌شوند. در اردیبهشت‌ماه گیاهی به نام «الیما» در جنگل می‌روید و به همین خاطر نام جنگل را الیمستان گذاشته‌اند. نکته جالب این جنگل، تفاوت آب و هوا در بخش‌های مختلف آن است. گردشگران می‌توانند در حین طبیعت گردی در جنگل، آب و هواهای متفاوتی مثل آفتابی و شرجی، خنک و مطبوع یا حتی سرد را در نقاط مختلف جنگل تجربه کنند.

درختان جنگل الیمستان. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: LACIPETO

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: LACIPETO

طبیعت‌گردان برای سپری کردن شب در جنگل الیمستان، دو گزینه در اختیار دارند. آنان می‌توانند برای شب‌مانی خانه‌های روستایی نزدیک جنگل را اجاره کنند یا در جنگل اقامت داشته باشند؛ البته در جنگل امکانات رفاهی وجود ندارد و برای کمپ کردن باید تجهیزات لازم مثل غذای سبک و خشک، آب کافی، چراغ قوه، کیسه خواب، جعبه کمک‌های اولیه، چادر مسافرتی، چاقوی جیبی، قطب‌نما یا دستگاه جی‌پی‌اس، پاور بانک، تلفن همراه، کپسول آتش‌نشانی، تجهیزات آشپزی، ضدعفونی‌کننده، حوله و... همراه خود به جنگل ببرید.

آب گرم فلکده

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان تنکابن، بخش خرم‌آباد، روستای فلکده
  • بهترین زمان سفر: خرداد ماه تا آبان ماه

آبگرم فلکده آبگرمی شیرین همراه با املاح معدنی گوناگون است. از آنجایی که آبگرم فلکده گوگرد ندارد، بوی زننده‌ای از آن به مشام نمی‌رسد و قابل شرب و آب‌تنی است. عده زیادی معتقد هستند که نوشیدن آب گرم فلکده بسیاری از بیماری‌ها مثل سنگ کلیه و کم خونی را درمان می‌کند. همچنین شنا کردن در آن نیز موجب بهبود عارضه‌های مفصلی و استخوانی می‌شود. آب دمای متوسطی دارد و به همین خاطر آب‌تنی کردن در آن برای گردشگران لذت‌بخش خواهد بود. مسافران می‌توانند هرروز به‌صورت رایگان از آب گرم فلکده دیدن کنند.

چشمه آب گرم فلکده. منبع: گوگل مپ؛ عکاس: اقامتگاه بوم گردی جانا

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: اقامتگاه بوم گردی جانا

توصیه می‌شود که در روز و همراه با تور به طرف آب گرم فلکده بروید. این آب گرم در جنگل قرار دارد و بازدید از آن در شب، خطراتی را در پی خواهد داشت. اگر قصد دارید که شب در این جنگل اقامت داشته باشید، حتما لوازم مورد نیاز کمپ را همراه خود ببرید و با گروه شب را در جنگل سپری کنید. همچنین اقامتگاه‌هایی در مسیر آب گرم فلکده احداث شده‌اند که مکان مناسبی برای شب‌مانی در جنگل هستند؛ البته این اقامتگاه‌ها امکانات رفاهی زیادی در اختیار گردشگران قرار نمی‌دهند و باید همراه خود لوازم مورد نیاز سفر را نیز داشته باشید.

دره شمخال

  • آدرس: استان خراسان رضوی، شهرستان قوچان، بخش باجگیران، دهستان دولت‌خانه، جنوب شرق روستای شمخال
  • بهترین زمان سفر: فصول بهار و تابستان

دره شمخال حدود ۱۸ کیلومتر طول و دیواره‌های مرتفعی به‌اندازه ۲۰۰ متر دارد. رودخانه‌های شارک قرچه، دربادام و شمخال و چشمه‌های مختلف باعث شده‌اند که رودخانه‌ای درون دره به وجود بیاید. این رودخانه پرآب نیز تاثیر زیادی در مطبوع بودن آب و هوای دره شمخال دارد. گردشگران برای عبور از دره باید از مسیری پر پیج و خم بگذرند. با نزدیک شدن به مسیرهای انتهایی دره، شاهد شفاف‌تر و روشن‌تر شدن آب رودخانه خواهید بود؛ البته عبور از برخی قسمت‌های دره نیازمند تجهیزات سنگ‌نوردی و قدرت بدنی بالا است.

صخره و پوشش گیاهی دره شمخال. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Ahmadpeik at Persian Wikipedia

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Ahmadpeik at Persian Wikipedia

در دره شمخال می‌توانید پوشش جانوری و گیاهی متنوعی را مشاهده کنید. از  درختان موجود در این منطقه می‌توان به انجیر، زردآلو، چنار، بید، سپیدار، تمشک، موسیر، آنوخ (کاکوتی)، چریش، هفشان، گون، ریخوک، زرشک و گژی (زالزالک) اشاره کرد. همچنین در بسیاری از نقاط این دره گیاهان دارویی و وحشی روییده‌اند. احتمال دارد در دره حیواناتی مثل میش، گراز، قوچ، پلنگ، عقاب، کرکس، تیهو و کبک را نیز مشاهده کنید. مناطق «حمام اول» و «کبوترخانه» دره شمخال مناسب کمپینگ کردن در شب هستند.

کویر حلوان

  • آدرس: استان خراسان جنوبی، شهرستان طبس، بخش مرکزی، روستای حلوان
  • بهترین زمان سفر: اواخر شهریور و اوایل پاییز

کویر حلوان با وسعت ۷۵۰ کیلومتر مربع، در سال ۱۳۹۷ در لیست آثار طبیعی و ملی ایران قرار گرفت. این کویر مثلثی شکل، ریگزارها، تپه‌های ماسه‌ای، کوه‌ها و آبشارهای شنی را در خود جای داده است. در کویر علاوه بر تماشای آسمان شب و ستارگان، می‌توانید تفریحات هیجان‌انگیز دیگری مثل شترسواری، حمام شن، پیاده‌روی روی رمل‌های شنی، آفرود و... را نیز تجربه کنید.

آسمان شب کویر حلوان. منبع: گوگل مپ؛ عکاس: محمد فرح لو

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: محمد فرح‌لو

در کویر حلوان گیاهان متنوعی می‌رویند که از جمله آن‌ها می‌توان به قیچ، درمنه، تاغ، دم گاوی، بادام کوهی و اسکنبیل، شور بیابانی، گز و اشنان اشاره کرد. پوشش جانوری این منطقه نیز تنوع زیادی دارد. در سفر به کویر حلوان احتمال دارد که بتوانید حیواناتی مثل مار و عقرب، شاهین، هوبره، کبک، چکاوک بیابانی و کاکلی، مگس گیر، زنبور خور، سارگپه بیابانی، عقاب طلایی، کرکس، گرگ، شغال، روباه شنی، گربه شنی، سمور سنگی، جرد، پا مسواکی، موش صحرایی، انواع آگاما و جکو را نیز ببینید.

تنگه راگه

  • آدرس: استان کرمان، شهرستان رفسنجان، منطقه حفاظت‌شده بدوئیه
  • بهترین زمان سفر: فصول بهار و پاییز

تنگه راگه که به‌عنوان سومین ژئوپارک ایران شناخته می‌شود، ۲۰ کیلومتر طول و ۸۰ متر عمق دارد. برای عبور از تنگه، باید از رودخانه گیودری بگذرید. در حین دره پیمایی، دیواره‌های صخره‌ای توجه شما را به خود جلب می‌کنند. این صخره‌ها شبیه به اشکال باستانی به نظر می‌رسند و گویی که انسان‌ها آن‌ها را تراش داده‌اند تا شکلی خاص را خلق کنند؛ اما در واقع این آثار هنر دست طبیعت هستند. احتمال دارد در مسیر حیواناتی مثل عقاب، دراج، کبک و آهو را نیز ببینید که در واقع تنگه راگه محل زندگی آن‌ها است.

صخره های تنگه راگه. منبع: گوگل مپ؛ عکاس: aniserver .co

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: aniserver .co

به این نکته توجه داشته باشید که دره پیمایی در روزهای طوفانی و بارانی خطرناک است. به همین خاطر قبل سفر، آب و هوای منطقه را چک کنید. همچنین توصیه می‌شود زمان‌بندی سفر را به‌گونه‌ای انجام دهید که صبح به تنگه برسید و قبل از غروب آفتاب تنگه را ترک کنید. از آب موجود در تنگه نیز ننوشید؛ چراکه درون آن مس وجود دارد و موجب مسموم شدن شما می‌شود. طبیعت ایران در فصل بهار دیدنی‌تر از هروقت دیگری است، به همین خاطر سفر از تنگه راگه را در فصل بهار در اولویت قرار دهید.

پارسیان هرمزگان

  • آدرس: استان هرمزگان، شهرستان پارسیان
  • بهترین زمان سفر: پاییز و زمستان یا اوایل بهار

پارسیان جزیره و بندری در استان هرمزگان است که بیش از  ۱۴۰۰ سال قدمت دارد. گردشگران به‌دلیل تماشای کوه‌های نزدیک به دریا، ساحل صخره‌ای و ماسه‌ای، چشمه‌های پرآب، دشت‌ها، مزارع، نخلستان‌ها و... به پارسیان سفر می‌کنند. توصیه می‌شود در زمان سفر به پارسیان از جاهای دیدنی آن مثل شهر کوشکنار، شهر دشتی، جاده ساحلی بستانو، تنگه شوتاریکو و چشمه اودبه، روستای بهده و آبشار و چشمه بوچیر نیز دیدن کنید.

ساحل صخره ای پارسیان هرمزگان. منبع: گوگل مپ؛ عکاس: sina sa

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: sina sa

در پارسیان علاوه بر تماشای پدیده‌های طبیعی، می‌توانید طعم‌ها و مزه‌های جدیدی را نیز امتحان کنید. از غذاها بومی این منطقه می‌توان به قلیه ماهی، هریسه (حلیم)، مهیاوه، برنج سرخ، شامی و دوپیازه و شیرینی‌های محلی مثل لقیمات، رنگینک، خمفروش، خرماریشو، حلوای انگشت و نان برزه اشاره کرد. مردم پارسیان با برگ درختان نخل صنایع دستی زیبایی مثل سبد، بادبزن و ظرف خلق می‌کنند که می‌توانید آن‌ها را به‌عنوان سوغات برای عزیزان‌ خود بخرید.

تنگه رغز

  • آدرس: استان فارس، شهرستان داراب، بخش فسارود، روستای رغز
  • بهترین زمان سفر: فصول بهار و تابستان

تنگه رغز در واقع دره‌ای است که درون آن ۶۴ آبشار و ۱۰۰ حوضچه طبیعی وجود دارد. مردم محلی این تنگه را با نام «تنگ رودخیز» نیز می‌شناسند. از مشهورترین آبشارهای تنگه رغز می‌توان به آبشار نگین، بوم رنگ، مسعود، گلاب، فتح، حکمت، کبوتر، جام، دماغه (فراز)، آذرخش، یادگار و وداع اشاره کرد. عمق آب حوضچه‌های موجود در تنگه نیز متفاوت است. به‌صورت کلی حوضچه‌ها حدود ۶ تا ۲۰ متر عمق دارند. این حوضچه‌ها بسیار زلال و شفاف هستند و درون آن‌ها ماهی‌های قزل‌آلا زندگی می‌کنند. آب داخل دره نیز قابل‌شرب است.

آبشار تنگه رغز. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: AmirWikiFa

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: AmirWikiFa

برای بازدید تنگه رغز به تجهیزات پیشرفته دره‌نوردی مانند جلیقه نجات، کلاه ایمنی، طناب، هشتی، کارابین (از ابزارهای کوهنوردی)، هارنس (صندلی صعود)، بیواک (نوعی کیسه خواب)، آب آشامیدنی، لباس غواصی، کفش مناسب، چراغ قوه، هدلامپ، وت سوت (لباس غواصی)، قلم دفع حشرات، نوشیدنی گرم، کوله‌های مخصوص دره‌نوردی و غارنوردی و... نیاز دارید. همچنین لازم است که با اصول صخره‌نوردی و شنا کردن آشنا باشید. توصیه می‌شود حتما با تور به این دره بروید و برای دره‌پیمایی از راهنمای بومی کمک بگیرید. 

دریاچه دالامپر

  • آدرس: استان آذربایجان غربی، شهرستان ارومیه، بخش سیلوانه، دهستان مرگور
  • بهترین زمان سفر: فصول بهار و تابستان

ارتفاع دریاچه دالامپر از سطح دریا حدود ۲,۷۰۰ متر، قطر آن حدود ۴۵۰ متر و عمق آن ۵۰ متر است. این دریاچه تقریبا محیط بکر و آرامی دارد و مناسب افرادی است که قصد دارند لحظه‌هایی را دور از هیاهوی شهر سپری کنند. توصیه می‌شود که صبح زود به طرف این دریاچه بروید و برای رسیدن به آن از راهنمای محلی کمک بگیرید. دریاچه بالای کوه قرار دارد و برای دسترسی به آن باید از ماشین‌های آفرود استفاده کنید. مسیر دسترسی به دریاچه پر از جوی آب، علف‌های سرسبز و کوه است.

دریاچه دالامپر و پوشش گیاهی منطقه. منبع: گوگل مپ؛ عکاس: Rezgar

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: Rezgar

اطراف دریاچه دالامپر حیواناتی مانند روباه، شغال، عقاب، بز کوهی، مار و خرگوش زندگی می‌کنند. پوشش گیاهی این منطقه نیز شامل گون، بادام کوهی و آلبالوی وحشی می‌شود. امکان کمپ کردن نزدیک دریاچه وجود دارد؛ اما باید تجهیزات لازم به‌همراه داشته باشید. علاوه بر لذت بردن از طبیعت زیبای دریاچه، می‌توانید ماهیگیری نیز انجام دهید؛ اما این دریاچه مکان مناسبی برای آب‌تنی نیست. با توجه به اینکه طبیعت ایران در فصل بهار آب و هوای مطبوعی دارد، بازدید از دریاچه در فصل بهار بسیار دلچسب خواهد بود.

باداب سورت

  • آدرس: استان مازندران، جنوب شهرستان ساری، بخش چهاردانگه، دهستان پشت کوه، روستای سورت، حدفاصل روستاهای اروست و مال خواست
  • بهترین زمان سفر: اردیبهشت ماه

باداب سورت چشمه‌ای پلکانی است که در ارتفاع ۱,۸۴۱ متری از سطح دریا قرار دارد. مقدار آب چشمه‌ها، رنگ، بو و مزه آن‌ها با یکدیگر تفاوت دارند. این پله‌ها رنگارنگ هستند و به رنگ‌های طلایی، نارنجی، قرمز و کرم دیده می‌شوند؛ دلیل این موضوع وجود مواد معدنی در آب است. آب این چشمه‌ها خواص درمانی نیز دارند. آب چشمه اول شور است و قطر آن به ۱۵ متر می‌رسد. آب چشمه اول می‌تواند دردهای کمر و پا، بیماری‌های پوستی و روماتیسم را تسکین دهد. آب چشمه دوم مزه ترشی دارد و اطراف آن رسوبات آهن به چشم می‌خورند.

چشمه های رنگارنگ باداب سورت. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Samaee

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Samaee

خوشبختانه در سال ۱۳۸۷ چشمه‌های باداب سورت به‌عنوان دومین اثر طبیعی ملی ایرانی به ثبت رسیدند. طبق تحقیقاتی که وجود دارد، قدمت چشمه‌های باداب سورت به دوران چهارم زمین‌شناسی باز می‌گردد. این چشمه‌های زیبا بعد از چشمه «پاموکاله» (Pamukkale) ترکیه، عنوان دومین چشمه آب شور جهان را از آن خود کرده‌اند. برای اینکه از این پدیده خاص و کم نظیر محافظت شود، گردشگران نمی‌توانند همراه با حیوانات خانگی خود، از چشمه‌ها دیدن کنند.

دره ستارگان

  • آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، روستای برکه خلف
  • بهترین زمان سفر: فصول پاییز و زمستان

دره ستارگان یکی از عجایب هفت‌گانه قشم است که بیش از دو میلیون سال عمر دارد. مردم بومی این دره را با نام‌های «استاله کفته» یا «استار افتیده» نیز می‌شناسند. شگفت‌انگیز بودن این دره باعث شده است که در فهرست میراث یونسكو به ثبت برسد. گردشگران می‌توانند در این دره تندیس‌های هندسی از جنس سنگ، ماسه و سیمان آهکی را مشاهده کنند. برخی از این اشکال شباهت زیادی به تصویر حیواناتی مثل فیل، تمساح، عقاب و... دارند. این شکل‌ها در واقع به‌دلیل فرسایش‌های طبیعی و عوامل جوی به وجود آمده‌اند.

اشکال هندسی دره ستارگان. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس:SM MIRHOSSEINI

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: SM MIRHOSSEINI

دیواره‌های دره دو لایه هستند. یک لایه نازک است و با رنگ سفید تا خاکستری تیره می‌شود. لایه دیگر ضخامت بیشتری دارد و طیف رنگی آن کرم تا خاکستری روشن است. مردم محلی در مورد این دره داستان عجیبی تعریف می‌کنند. مردم معتقد هستند که این دره محل زندگی اجنه و ارواح است؛ چراکه شب‌ها در این دره صداهای عجیبی به گوش می‌رسد؛ اما علت اصلی ایجاد این صداها پیچیدن باد بین صخره‌های دره است.

جنگل حرا

  • آدرس: استان هرمزگان، جزیره قشم، شهرک جدید گورزین، جاده جنگل حرا
  • بهترین زمان سفر: اواخر پاییز، زمستان یا اوایل بهار

جنگل حرا یا جنگل مانگرو در واقع نوعی جنگل درون آب است که از آن به‌عنوان جنگل دریایی نیز یاد می‌کنند. در زمان مد دریا، فقط می‌توان قسمت‌های بالایی درختان را مشاهده کرد؛ چراکه حدود نصف تنه درختان در آب غرق می‌شوند. در هنگام جزر، درختان کاملا سر از آب بیرون می‌آورند؛ در این زمان ریشه‌های درهم تنیده آن‌ها به‌خوبی قابل‌مشاهده خواهد بود. این ریشه‌ها قادر هستند که آب شور دریا را شیرین کنند و از این طریق باعث ادامه حیات درخت شوند.

درختان مانگرو در جنگل حرا. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: سهراب علیزاده

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: سهراب علیزاده

درختان جنگل حرا از نوع «حرا» و «چندل» هستند. یکی از نکات جالب درخت‌های حرا این است که هیچ‌وقت دچار خزان نمی‌شوند و در تمام روزهای سال شاخ و برگ‌های سرسبز دارند. ریشه‌های این درختان نیز به‌طور متوسط  ۳۰ سانتی‌متر رشد می‌کنند. جنگل حرا خانه حیوانات گوناگونی مثل حواصیل بزرگ، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز، گیلانشاه، سلیم خاکستری، کاکائی، انواع مارهای دریایی و ماهی‌ها و لاک‌پشت‌ها است. برای طبیعت گردی در جنگل حرا و دیدن حیوانات آن، باید با قایق گشت و گذاری در دریای خلیج فارس داشته باشید.

جزایر ناز

  • آدرس: استان هرمزگان، جنوب شرق جزیره قشم
  • بهترین زمان سفر: اواسط پاییز تا اوایل بهار و فصل زمستان

جزایر ناز یکی از عجایب هفت‌گانه قشم محسوب می‌شوند که در واقع دو جزیره هستند. این دو جزیره ساحل شنی ندارند و اطراف آن‌ها تنها صخره‌هایی با ارتفاع حدودی پنج متر به چشم می‌خورند. برای اینکه گردشگران بتوانند وارد این جزیره شوند، باید تا زمان جزر دریا صبر کنند. در واقع هنگام جزر، راه باریکه‌ای به نام «تامبولو» از جنس شن به وجود می‌آید که جزایر ناز را به ساحل متصل می‌کند. گردشگران می‌توانند با گذر از تامبولو خود را به جزایر ناز برسانند. در زمان مد، راه باریکه از بین می‌رود و ارتباط بین ساحل و جزیره قطع می‌شود.

تصویر هوایی جزایر ناز. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: اصغر بشارتی

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: اصغر بشارتی

در جزایر ناز مسافران می‌توانند تفریحات متنوعی انجام دهند. پیاده‌روی، ماهیگیری، آفرود سواری، شتر سواری، اسب‌سواری، چتر بازی، قایق‌سواری و غواصی تنها بخشی از تفریحات این جزایر هستند. قبل از اینکه به جزایر ناز بروید، حتما از زمان‌بندی جزر و مد دریا اطلاع کسب کنید تا در جزیره گیر نیفتید؛ البته اگر آب دریا بالا آمد و تامبولو زیر آب رفت، جای نگرانی وجود ندارد. حدود ۶ ساعت بعد، مجدد مسیر ارتباطی باز می‌شود. اپلیکیشن‌هایی برای تلفن همراه وجود دارند که زمان جزر و مد دریا در آن‌ها نوشته شده است.

آبشار ویسادار

  • آدرس: استان گیلان، شهرستان رضوانشهر، ۱۶ کیلومتری پره سر، دهستان ارده، روستای اوویار
  • بهترین زمان سفر: اواخر فروردین تا اواخر مهر ماه

آبشار ویسادار به‌عنوان سومین آبشار بلند گیلان شناخته می‌شود. آب رودخانه از دیواره‌های نیم‌دایره‌ای شکل و صخره‌ای گذر می‌کند و داخل حوضچه پایین آبشار می‌ریزد. دیواره‌های آبشار که ۱۵ متر ارتفاع دارند، به‌دلیل فرسایش حالتی پلکانی پیدا کرده‌اند. حوضچه‌ای که پایین آبشار وجود دارد مکان مناسبی برای آب‌تنی است. آب از حوضچه جاری می‌شود و در مسیر جنگل امتداد پیدا می‌کند. آبشار ویسادار در جنگل واقع شده است و این جنگل به‌دلیل وجود آبشار و رودخانه، آب و هوای دلپذیری دارد.

دیواره های صخره ای آبشار ویسادار. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Sourenapourbabak

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Sourenapourbabak

در قسمت بالای آبشار ویسادار پلی فلزی ساخته‌اند. اگر روی پل قرار بگیرید، می‌توانید از بالا آبشار، دیواره‌های آن و حوضچه پایین دست آن را تماشا کنید. آبشار به روستاهای اطراف و جاده اصلی دسترسی خوبی دارد و به همین خاطر مکان مناسبی برای کمپینگ است. البته در نزدیکی آبشار کلبه‌هایی نیز برای اجاره وجود دارند. می‌توانید حوالی آبشار از دست‌فروش‌ها خوراکی‌هایی مانند شیربلال و صنایع دستی گیلان را خریداری کنید.

تالاب انزلی

  • آدرس: استان گیلان، بندر انزلی
  • بهترین زمان سفر: فصول بهار و پاییز

به تالاب انزلی در زبان گیلکی «انزلی سل» می‌گویند که به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مرداب‌های طبیعی آب شیرین کشور شناخته می‌شود. از عمر این مرداب حدود ۱۵,۰۰۰ سال می‌گذرد و وسعت آن در فصل‌های پر باران حدود ۱۲۰ کیلومتر مربع و در فصل‌های کم آب حدود ۸۰ کیلومتر مربع است. مرداب انزلی زیستگاه گونه‌های جانوری بسیار متنوعی است. در این جاذبه طبیعی انواع آبزیان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان، حشره خواران، پرندگان و جوندگان زندگی می‌کنند.

لاله مردابی در تالاب انزلی. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: الهه اسلامی

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: الهه اسلامی

یکی از مهم‌ترین دلایلی که مسافران به مرداب انزلی سفر می‌کنند، تماشای دشت صورتی رنگ لاله مردابی است. ریشه این گل‌ها درون آب و گل‌برگ‌ها، ساقه و برگ‌های آن روی آب قرار دارند. علاوه بر لاله‌های مردابی، تالاب انزلی جاذبه‌های دیدنی دیگری نیز در خود جای داده است. این جاذبه‌ها شامل پناهگاه حیات وحش سلکه، منطقه حفاظت‌شده سیاه کیشم، پناهگاه حیات وحش سرخانکل و جزایر تالاب انزلی می‌شوند.

دشت لار دماوند

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان آمل، بخش لاریجان
  • بهترین زمان سفر: فصل بهار

دشت لار در بهار لباسی از شقایق‌های قرمز و گل‌های وحشی دیگر بر تن می‌کند. وسعت دشت ۷۳ هکتار و ۵۰۰ متر مربع است و در سال ۱۳۵۴ از آن به‌عنوان پارک ملی لار یاد کردند. این منطقه تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد و شکار در آن ممنوع است. علاوه بر دشت گل، گردشگران می‌توانند از دیگر جاذبه‌های طبیعی دشت لار یعنی کوه‌هایی مثل دیو آسیاب، یخ کمر و گل زرد، رودهایی مانند ورارود، الرم و چهل بره، آبشار سفید آب و دریاچه سد لار نیز دیدن کنند.

دشت لار در کنار کوه دماوند و سد لار. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: مهدی کلهر

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: مهدی کلهر

گونه‌های گیاهی دشت لار شامل ون، خرگوشک، آویشن یا اوشم، شنگ، لواش، سیرک یا تلم، پیازک، قارچ وحشی، کاسنی، گلپر یا الرگ، شیرین بیان، باریجه، چای کوهی، بارهنگ، والک، گل‌های زنبق وحشی بنفش و ارغوانی، زرد مرغک و شقایق می‌شوند. همچنین این منطقه محل سکونت حیواناتی مثل گراز، كل و بزكوهی، قوچ و میش، آهو، موش صحرایی، قورباغه، لاک‌پشت، واشه، شهباز، عقاب، كبک، افعی دماوندی و البرزی و خفاش است.

دریاچه ارواح

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان نوشهر، بخش مرکزی، روستای صلاح الدین کلا، دریاچه ممرز یا ارواح
  • بهترین زمان سفر: نیمه اول سال

دریاچه ارواح که به آن «ممرز» نیز می‌گویند، شبیه به لوکیشن فیلمی ترسناک است. در این دریاچه درختانی پوسیده سر از آب بیرون آورده‌اند که می‌توان ریشه‌های آن‌ها را نیز درون آب مشاهده کرد. در بسیاری از روزهای سال این دریاچه مه‌آلود است و به‌دلیل بکر بودن منطقه، تنها صدای حیوانات به گوش می‌رسد. همه این عوامل باعث شده‌اند که دریاچه فضایی وهم‌آلود داشته باشد. به همین خاطر اغلب از این دریاچه با اوصافی مانند اسرارآمیز و رعب‌آور یاد می‌شود.

درختان دریاچه ارواح. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: MohadShojaee

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: MohadShojaee

اگر قصد دارید که شب حوالی دریاچه ارواح کمپ کنید، حتما لوازم ضروری مثل غذای کافی، لباس مناسب، کیسه خواب، داروهای عمومی و... را به‌همراه داشته باشید. به این نکته مهم نیز توجه کنید که این منطقه زیستگاه حیوانات وحشی مثل سگ‌ها و گرازها است؛ به همین خاطر همراه خود غذای گوشتی نبرید؛ چراکه بوی گوشت می‌تواند این حیوانات را به‌سمت شما بکشاند.

کویر مرنجاب

  • آدرس: استان اصفهان، شمال شهرستان آران و بیدگل
  • بهترین زمان سفر: نیمه دوم سال

کویر مرنجاب به‌دلیل برخورداری از چاه کنجه، جزیره سرگردان، چاه دست کند، ریگ بلند، کو کلنگ، قلعه کرشاهی، چاه هندوانه، کوه یخاب و دریاچه نمک در بین گردشگران محبوبیت زیادی دارد؛ البته منظور از دریاچه نمک، دریاچه‌ای پرآب نیست. دریاچه نمک فضایی گود است که درون آن به‌جای آب، نمک قرار دارد. علاوه بر تماشای جاذبه‌های دیدنی کویر مرنجاب، می‌توانید از تفریحاتی مثل سافاری، شتر سواری و موتور چهارچرخ لذت ببرید. از تماشای ستارگان و آسمان شب کویر مرنجاب نیز غافل نشوید.

پوشش گیاهی کویر مرنجاب: منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: مصطفی معراجی

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: مصطفی معراجی

علاوه بر کمپ کردن در کویر مرنجاب، می‌توانید در اقامتگاه کاروانسرای کویر مرنجاب نیز اقامت داشته باشید که با فضایی سنتی از گردشگران استقبال می‌کند. این اقامتگاه قلعه‌ای شکل، از دوران صفویه به یادگار مانده است و ۳,۵۰۰ متر مربع وسعت دارد. حین گشت‌وگذار در کویر مرنجاب گیاهانی مثل گز، تاغ، قیچ، دم گاوی و ارته را خواهید دید. همچنین در این کویر حیوانات زیادی مثل گرگ، شغال، آفتاب پرست، بزمجه، کفتار، انواع مار و مارمولک، روباه و گربه شنی، پرندگان شکاری و حتی یوزپلنگ ایرانی سکونت دارند.

کوه دماوند

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان آمل، بخش لاریجان
  • بهترین زمان سفر: فصل پاییز

کوه دماوند اولین اثر طبیعی ایرانی است که در سیزدهم تیرماه سال ۱۳۸۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. این کوه به‌عنوان بلندترین قله آتشفشانی ایران و خاورمیانه شناخته می‌شود. این کوه مرتفع حدود ۵,۶۷۰ متر ارتفاع دارد و برای مردم ایران نماد عظمت و شکوه است. گردشگران در هنگام صعود به دماوند می‌توانند مناظر بی‌نظیری از آبشار یخ‌زده با ارتفاع هفت متر، یخچال‌های طبیعی مشهور مثل یخچال سیوله، یخچال دوبی سل، یخچال عروسک‌ها، یخچال دره یخار، یخچال خورتاب سر، یخچال شمال غربی و یخچال غربی را مشاهده کنند.

قله برفی دماوند. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: حامد خرم یار

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: حامد خرم‌یار

با توجه به اهمیت کوه دماوند برای مردم ایران، روزی با عنوان روز ملی دماوند در تقویم ثبت شده است. کوهنوردان هر سال سیزدهم تیر به دامنه‌های دماوند می‌روند و این روز را جشن می‌گیرند. در کوه دماوند گیاهان دارویی زیادی می‌رویند. این گیاهان به‌قدری مفید هستند که نام آن‌ها در کتاب‌های معتبر گیاه‌شناسی وجود دارد. از جمله گیاهان این منطقه می‌توان به کلاه میرحسن دماوندی، کزل دماوندی، بومادران دماوندی، پیرگیاه دماوندی، ریش قوش دماوندی، فراموشم مکن دماوندی، زنگوله‌ای دماوندی، کتانی دماوندی و ماشک دماوند اشاره کرد.

مرداب هسل

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان چالوس، بخش مرکزی، روستای طلاجو
  • بهترین زمان سفر: اردیبهشت و خرداد

از مرداب هسل با نام‌های زیادی مثل کنیچال، کنّو چال، گَن اُچال، مِهاز چال و مشل یاد می‌کنند. دلیل اصلی جذابیت هسل این است که جلبک‌ها به‌اندازه نیم سانتی‌متر سطح مرداب را پوشانده‌اند. این جلبک‌ها در فصول مختلف سال به رنگ‌های گوناگونی مثل سبز، صورتی و قرمز در می‌آیند. مساحت مرداب در فصل‌های مختلف سال متفاوت است؛ اما در فصل‌های پرباران مساحت این مرداب به یک هکتار می‌رسد. درختان زیادی مرداب را احاطه کرده‌اند و گویی که مرداب در آغوش جنگل و درختان قرار دارد.

جلبک های سبز مرداب هسل. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Gholamreza Shams Nateri

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Gholamreza Shams Nateri

منشا مرداب هسل، چشمه‌ای در کانون آن است. در واقع آب موجود در مرداب از هیچ رودخانه و جویباری سرچشمه نمی‌گیرد. آب و هوای اطراف مرداب هسل اسیدی است و باعث می‌شود که در دهان خود مزه ترشی را احساس کنید. متاسفانه به‌دلیل تخریب اکوسیستم مرداب، تعداد لاک‌پشت‌ها، وزغ‌ها، زالوها و سایر جانداران ساکن این مرداب، کاهش زیادی پیدا کرده‌ است. ممرز، انجیلی، راش، داغداغان، آزاد، شمشاد، درخت سیب ترش جنگلی، انگور جنگلی، انجیر، انار، بابونه، فشکی واش و زِمِنج از جمله گیاهان این منطقه هستند.

کوه سبلان

  • آدرس: استان اردبیل، ۳۵ کیلومتری شهر اردبیل، ۲۵ کیلومتری مشگین شهر
  • بهترین زمان سفر: اواسط بهار تا اواخر تابستان

کوه سبلان ۴,۸۱۱ متر ارتفاع دارد و از آن به‌عنوان سومین قله مرتفع ایران یاد می‌کنند. این کوه سه قله به نام‌های «سلطان»، «هرم» و «کسری» دارد. وجود چشمه‌های آب گرم در دامنه کوه، یخچال‌ها و برف دائمی و خصوصا دریاچه‌ای در بالای کوه، کوه سبلان را به یکی از محبوب‌ترین مقاصد سفر تبدیل کرده است. دریاچه در فصل تابستان آبی زلال و شفاف دارد؛ اما در سایر فصل‌ها آب دریاچه کاملا منجمد می‌شود و چشم‌اندازی بی‌نظیر به وجود می‌آید. عمق این دریاچه نیز حدود ۴۰ متر است.

کوه برفی سبلان. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Yaalimola11

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Yaalimola11

یکی از ویژگی‌های مثبت کوه سبلان وجود ایستگاه‌ها و کمپ‌های فصلی و دائمی در بعضی از مسیرهای صعود است. افراد باید برای استفاده از خدمات این ایستگاه‌ها هزینه‌ای پرداخت کنند. به‌صورت کلی درجه سختی صعود به کوه سبلان متوسط محسوب می‌شود. خوشبختانه نام این کوه در فهرست آثار طبیعی ملی ایران قرار دارد.

جهنم دره‌

  • آدرس: استان اردبیل، شهرستان مشگین شهر، کیلومتر ۱۸ ییلاق قارا یاتاغ
  • بهترین زمان سفر: اواسط بهار تا اوایل تابستان

جهنم دره، «شیطان دره» نیز نامیده می‌شود. این دره برخلاف اسمی که دارد، منطقه‌ای زیبا و چشم‌نواز است. دلیل نام‌گذاری دره، مسیر پرپیچ‌وخم و صعب‌العبور آن است. با توجه به‌سختی مسیر دره، پیشنهاد می‌شود که همراه با راهنمای بومی و گروه‌های گردشگری حرفه‌ای از این جاذبه طبیعی دیدن کنید. درون دره رودخانه‌ای به نام خیاوچایی جریان دارد. وقتی هوا رو به سردی می‌رود، آب دو طرف رودخانه قندیل می بندد و تصویری بی‌بدیل خلق می‌شود.

جهنم دره در زمستان. منبع: وب سایت eghtesadnews.com عکاس: نامشخص

منبع عکس: eghtesadnews.com ؛ عکاس: نامشخص

جهنم دره در منطقه‌ای کوهستانی واقع شده است و به همین خاطر در تابستان آب و هوای معتدل و مطبوعی دارد؛ اما به‌صورت کلی این دره به‌عنوان یکی از سردترین مناطق ایران شناخته می‌شود. بااین‌وجود، به‌دلیل نزدیکی جهنم دره به کوه سبلان، چشمه‌های آب گرمی در این دره می‌جوشند که آب آن‌ها بسیاری از امراض را التیام می‌دهند. شاید بتوانید در طی دره پیمایی حیوانات زیادی مثل قوچ و میش ارمنی، آهو، خرس قهوه‌ای و خاکستری، گراز، بز سفید طوق‌دار، کفتار، عقاب و شاهین را ببینید که در واقع جهنم دره زیستگاه آن‌ها به شمار می‌رود.

ساحل نقره‌ای

  • آدرس: استان هرمزگان، جزیره هنگام
  • بهترین زمان سفر: پاییز و اوایل بهار

ساحل نقره‌ ای به‌دلیل ماسه‌های درخشان خود شهرت پیدا کرده است. وقتی موج آب روی ماسه‌ها سرازیر می‌شود یا نور خورشید به شن‌ها می‌تابد، درخشش آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. دلیل علمی این درخشش، وجود کانی‌های معدنی براق، پلانکتون‌ها و صدف‌های دریایی پودر شده در شن‌ها است. متاسفانه برخی از افراد سودجو مقداری از شن‌ها را از ساحل خارج کرده‌اند. ازهمین‌رو برای جلوگیری از آسیب‌های بیشتر، گردشگران نمی‌توانند وارد ساحل شوند و تنها امکان تماشای ساحل از دور وجود دارد.

ماسه و دریای ساحل نقره ای. منبع: وب سایت rahbal.com. عکاس: نامشخص

منبع عکس: rahbal.com؛ عکاس: نامشخص

اگر در فصل‌های گرم به‌سمت ساحل نقره‌ای می‌روید، لباس نخی بپوشید، کرم ضدآفتاب بزنید و عینک آفتابی و کلاه آفتاب‌گیر به‌همراه داشته باشید. در نزدیکی این ساحل می‌توانید از تماشای دلفین‌ها لذت ببرید، در بازارهای محلی خوراکی‌های محلی و صنایع دستی جزیره هنگام را بخرید و از تاسیسات بندری انگلیس، سنگ مادر و دختر و کشتی به گل نشسته پرتغالی‌ها دیدن کنید. با توجه به مطبوع بودن آب و هوای طبیعت بهار در ایران، بهتر است که اوایل بهار راهی این ساحل شوید.

غار یخی چما

  • آدرس: استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ، بخش مرکزی، روستای شیخ علیخان
  • بهترین زمان سفر: نیمه اول سال، خصوصا اواخر بهار و فصل تابستان

دلیل شکل‌گیری غار یخی چما، انباشته شدن برف‌ها روی هم است. طی هزاران سال برف‌ها بدون اینکه آب شوند، روی هم قرار گرفتند و کوهی یخی را خلق کردند. با گذر زمان و در اثر گرم شدن زمین، بخشی از این برف‌ها آب شدند و در نتیجه دالانی یخی به وجود آمد که هم‌اکنون آن را با نام غار یخی چما می‌شناسیم. درون غار می‌توان اشکال خاص برفی و یخی مثل قندیل‌ها را مشاهده کرد که تصاویر زیبایی خلق کرده‌اند.

داخل غار یخی چما. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: سید محمد حسین تابعی

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: سیدمحمد حسین تابعی

غار یخی چما یکی از بزرگ‌ترین منابع آب شیرین ایران و سردترین غار ایران به شمار می‌رود. رودخانه‌ای که داخل غار جریان دارد، قابل شرب است و پیشنهاد می‌شود که حتما آب گوارا و خنک آن را نوش جان کنید و لذت ببرید. اگر قصد دارید که داخل غار بروید، باید تجهیزات حرفه‌ای به‌همراه داشته باشید؛ اما طی کردن چند متر ابتدایی غار راحت است و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد. برای اینکه داخل غار بروید و تمام بخش‌های آن را ببینید، حتما با گروهی حرفه‌ای همراه شوید.

کال جنی

  • آدرس: استان خراسان جنوبی، جاده طبس- بشرویه، دوراهی استخر شاعر، روستای فشاه
  • بهترین زمان سفر: فصل پاییز

کال جنی یا دره جنیان در اثر فرسایش زمین به‌دلیل جریان آب رودخانه ازمیغان، به وجود آمده است. این دره در سال ۱۳۹۶ به‌عنوان اثر طبیعی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. در مورد این دره داستان‌های عجیبی وجود دارد. بومی‌های منطقه معتقد هستند که جن‌ها در این دره زندگی می‌کنند و دلیل حرف آن‌ها صداهایی است که از دره به گوش می‌رسند؛ اما در واقع این صداها در اثر وزش باد در دره به وجود می آیند. همچنین حفره‌هایی درون دیواره‌های دره وجود دارند که برخی بر این باور بودند که جنیان در آن‌ها زندگی می‌کردند.

صخره ها و دیواره های کال جنی. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: MohadShojaee

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: MohadShojaee

با ورود به کال جنی می‌توانید جاذبه‌های طبیعی خاصی مثل آبشارهای کوچک، دودکش‌ها و تنورهای جن، حوضچه‌های آب و نقش‌ونگارهای جالب روی دیواره‌های دره را مشاهده کنید. این دره به‌شکل حرف V انگلیسی به نظر می‌رسد و شامل یک کال اصلی و چند کال فرعی می‌شود. حوالی کال جنی در صورت همراه داشتن لوازم کمپینگ، مکان مناسبی برای اقامت است. همچنین اقامتگاه‌هایی در نزدیکی این دره وجود دارند. در زمان اقامت در دره می‌توانید با انجام تفریحاتی مثل آب بازی در رودخانه و عکاسی سرگرم شوید.

غار آبی دانیال

  • آدرس: استان مازندران، شهرستان سلمانشهر، روستای دانیال
  • بهترین زمان سفر: فصول بهار و تابستان

غار آبی دانیال در دسته غارهای رودخانه‌ای ایران قرار می‌گیرد و بعد از غار قوری قلعه پاوه، دومین غار بزرگ رودخانه‌ای ایران به شمار می‌رود. غار آبی دانیال یک دالان اصلی و پرپیچ‌وخم دارد که طول آن تقریبا به ۱,۵۰۰ متر و عرض آن حدودا به یک و نیم متر می‌رسد. برای گذر از نقاط مختلف باید گاهی مسیر را از طریق شنا یا غواصی ادامه دهید. البته در برخی از مسیرها باید به‌صورت سینه‌خیز حرکت کنید. به همین خاطر حتما غار پیمایی را با گروهی حرفه‌ای و تجهیزات مناسب انجام دهید.

فضای داخلی غار آبی دانیال. منبع: وب سایت asemooni.com. عکاس: نامشخص

منبع عکس: asemooni.com؛ عکاس: نامشخص

از ویژگی‌های آب رودخانه جاری در غار، می‌توان به املاح کم، قابل شرب بودن و دمای ثابت، حدود ۱۷ درجه سانتی‌گراد، در تمام فصل سال اشاره کرد. در قسمت‌های مختلف غار رودخانه عمق متفاوتی دارد؛ اما به‌صورت کلی عمیق‌ترین قسمت رودخانه در حدود یک متر است. درون غار اشکال هندسی آهکی و شیری رنگی به چشم می‌خورند که قدمت‌ آن‌ها به چند میلیون سال قبل برمی‌گردد. در بخشی از غار به نام تالار خفاش، خفاش‌ها زندگی می‌کنند که باید مراقب باشید حین بازدید غار، به آن‌ها آسیبی نرسانید.

گنبد نمکی جاشک

  • آدرس: استان بوشهر، ۱۴۴ کیلومتری شهر بوشهر، مابین شهرهای دیر و خورموج
  • بهترین زمان سفر: نیمه دوم پاییز تا اواخر زمستان

گنبد نمکی جاشک که به آن کوه نمکی جاشک نیز می‌گویند، در واقع کوهی از نمک با رنگ‌های گوناگون است. در زیر زمین لایه‌های نمک وجود دارند. گاهی این لایه‌ها به سطح زمین می‌آیند و کوه‌های نمک را به وجود می‌آورند. کوه نمکی بوشهر بزرگ‌ترین گنبد نمکی ایران و خاورمیانه است که در سال ۱۳۸۸ نام آن در لیست آثار طبیعی ایران قرار گرفت. ارتفاع این کوه ۱۲ کیلومتر، عرض آن ۴٫۵ کیلومتر و وسعت آن حدود ۳,۶۶۶ هکتار است. توصیه می‌شود برای بازدید از این منطقه با فردی راهنما و آشنا به منطقه، همراه شوید.

گنبد نمکی رنگارنگ جاشک. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Hossein Abdollahi Asl

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Hossein Abdollahi Asl

گنبد نمکی جاذبه‌های طبیعی زیادی دارد که آن‌ها شامل سازه‌های نمکی رنگارنگ به رنگ‌های قرمز، قهوه‌ای، سفید، زرد، سیاه و نارنجی، یخچال نمکی، آبشارهای نمکی، اشکال نمکی شبیه به گل کلم، پلایا، دودکش‌های جن، غارهای نمکی و چشمه‌های نمکی می‌شوند. در مورد این گنبد دو افسانه جالب وجود دارد. برخی افراد معتقد هستند که این کوه محل زندگی دیوی بوده است و عده‌ای نیز بر این باورند که کوه نمک زنان و بزهایی هستند که در اثر نفرین به سنگ تبدیل شده‌اند.

جنگل ابر

  • آدرس: استان سمنان، شهرستان شاهرود، بخش بسطام، ۱۲ کیلومتری شمال غرب روستای ابر
  • بهترین زمان سفر: اوایل اردیبهشت ماه تا ابتدای مهرماه

بر فراز جنگل هیرکانی در سمنان، انبوهی از ابرها قرار گرفته‌اند و به همین دلیل این جنگل با نام جنگل ابر شناخته می‌شود. علت به وجود آمدن اقیانوس ابر تلاقی دو اقلیم متفاوت یعنی استان‌های سمنان و گلستان با یکدیگر است. به‌عبارت‌دیگر، جنگل در محلی قرار دارد که دو ناحیه کم فشار و پر فشار به هم رسیده‌اند و همین موضوع سبب ایجاد ابر روی جنگل شده است. وسعت این جنگل به ۳۵,۰۰۰ هکتار می‌رسد و طبق تحقیقات، قدمت آن به دوران سوم زمین‌شناسی، یعنی عصر ژوراسیک، باز می‌گردد.

جنگل ابر زیر ابرها. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Maryam1977

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Maryam1977

جنگل ابر در سال ۱۳۹۸ به‌عنوان اثری ملی و طبیعی در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت. در سال ۱۳۹۳ از این جنگل به‌عنوان یک جاذبه طبیعی حفاظت شده یاد کردند. در جنگل ابر دیدنی‌های متنوعی انتظار گردشگران را می‌کشند که از جمله آن‌ها می‌توان به آبشار آلوچال، آبشار شُرشُر، دالان بهشت، چشمه‌ها و قلعه ماران اشاره کرد. برای طبیعت گردی در جنگل باید تجهیزات کافی و قدرت جسمانی بالایی داشته باشید. در صورت کمپ در جنگل، حتما آتش روشن کنید تا حیوانات وحشی به شما نزدیک نشوند.

پوشش گیاهی جنگل ابر. منبع: ویکی مدیا؛ عکاس: Pixoos

منبع عکس: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: Pixoos

آیا شما تاکنون به جاذبه‌های طبیعی معرفی شده، سفر کرده‌اید؟ خوشحال می‌شویم تجربه‌های خود از سفر را با همراهان کجارو به اشتراک بگذارید.

منبع عکس کاور: ویکی‌مدیا ؛ عکاس: علیرضا جواهریPixoos

پرسش‌های متداول

بهترین مکان‌های طبیعت گردی ایران کدامند؟

از بهترین مکان‌های طبیعت گردی در ایران می‌توان به سوباتان، دریاچه گهر، سرپوش تنگه، جنگل الیمستان، آبگرم فلکده، دره شمخال، کویر حلوان، تنگه راگه و... اشاره کرد.

بهترین مناطق طبیعت ایران در فصل بهار کدامند؟

سوباتان، دریاچه گهر، دره شمخال، تنگه راگه، تنگه رغز، دریاچه دالامپر، چشمه‌های باداب سورت، جنگل حرا و آبشار ویسادار در فصل بهار دیدنی‌تر از هروقت دیگری هستند.

مطالب مرتبط:

منبع کجارو سوباتان کجارو دریاچه گهر کجارو جنگل الیمستان کجارو آبگرم فلکده کجارو دره شمخال کجارو کویر حلوان کجارو تنگه راگه کجارو پارسیان هرمزگان کجارو دریاچه دالامپر کجارو باداب سورت کجارو جنگل حرا کجارو آبشار ویسادار کجارو تالاب انزلی کجارو دشت لار کجارو تالاب ارواح کجارو کویر مرنجاب کجارو کوه سبلان کجارو جهنم دره کجارو ساحل نقره‌ای قشم کجارو غار چما کجارو کال جنی دالاهو قشم گردی roomtoor سفر ادوایز ستاره ونک اقامتگاه خانه باغ ایرانی ویلاجار کایت ره بال آسمان توریستگاه آرند گشت آمرداد ایران چارتر کجارو دریاچه گهر کجارو سوباتان کجارو باداب سورت

دیدگاه