- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
دریاچه کوهستانی گَهَر، یکی از بهترین جاهای دیدنی لرستان و از بزرگترین دریاچههای آب شیرین کشور در شهرستان دورود است. این دریاچه که بهعنوان نگین اشترانکوه و زاگرس شناخته میشود، بهخاطر نداشتن راه ماشینرو، تا حد زیادی بکر و دستنخورده باقی مانده است و بهخصوص در فصل بهار و تابستان، طبیعتی بسیار دیدنی دارد. دریاچه مزبور بهلطف وجود درختان تنومند بید، انواع بوتهها، گلهای زیبا و... مثل یک پارک طبیعی حیرتانگیز است که هر طبیعتگردی برای دیدن آن وسوسه میشود. از آنجا که این سفر، نوعی طبیعتگردی محسوب میشود، باید در کنار تجهیزاتی مثل لباس گرم، غذای کافی، کفش مناسب و... آمادگی بدنی چندین ساعت پیادهروی را داشته باشید. اگر میخواهید درباره این جاذبه طبیعی بیشتر بدانید، با ما همراه شوید.
درباره دریاچه گهر بیشتر بدانید:
دریاچه گهر یکی از جاهای دیدنی دورود محسوب میشود که در منطقه حفاظتشده اشترانکوه قرار گرفته است. این دریاچه در ۳۶ کیلومتری جنوب شرق شهر دورود در استان لرستان، به زیبایی هرچه تمامتر، خودنمایی میکند. دریاچه گهر تا تهران ۴۵۰ کیلومتر (۶ ساعت و ۱۵ دقیقه با خودرو) تا شهر خرم آباد ۱۲۰ کیلومتر (دو ساعت و ۳۰ دقیقه با خودرو)، تا شهر الیگودرز ۹۷ کیلومتر (دو ساعت با خودرو) و تا شهر ازنا ۷۵ کیلومتر (یک ساعت و ۴۰ دقیقه با خودرو) فاصله دارد.
منبع عکس: وبسایت Shabestan.news. عکاس: نامشخص
در صورتی که از سمت الیگودرز راهی گهر شوید، ابتدا به گهر کوچک میرسید و در ادامه مسیر و با حدود ۴۰ دقیقه پیادهروی با دریاچه گهر بزرگ در مرز شهرستان دورود مواجه خواهید شد؛ اما اگر از طرف دورود حرکت کنید، اول دریاچه گهر بزرگ را میبینید.
با توجه به اینکه دریاچه گهر در پشت اشترانکوه قرار دارد، برای رسیدن به آن باید کوه را دور بزنید که این امر از طریق دو مسیر الیگودرز و دورود میسر است. از آنجا که دسترسی به دریاچه از طریق وسایل حملونقل عمومی امکانپذیر نیست؛ باید با خودروی شخصی یا همراه تورهای فصلی راهی این منطقه شوید.
اگر قصد دارید از سمت شهرستان دورود به دریاچه گهر بروید ابتدا در جاده دورود به دریاچه گهر قرار بگیرید و ۲۴ کیلومتر (۳۵ دقیقه با خودرو) از جاده را طی کنید. پس از پشت سر گذاشتن این مسیر پارکینگ چشمه دریاچه را خواهید دید. میتوانید خودروی خود را در این پارکینگ پارک کنید و از راه خاکی ادامه مسیر را با پای پیاده بروید. طول جاده خاکی که به دریاچه گهر منتهی میشود، حدود ۱۳ کیلومتر است.
از ابتدای مسیر تا گردنه پنبه کار، باید یک سربالایی با طول تقریبی ۴٫۵ کیلومتر را طی کنید و در ادامه، مسیری ۲٫۵ کیلومتری با شیب تند به کف دره را خواهید داشت. از اینجا به بعد، حدود ۵٫۵ کیلومتر در جهت دریاچه پیادهروی کنید تا اینکه به گردنه خدا قوت برسید. این گردنه آخرین سربالایی مسیر دسترسی است. در نظر داشته باشید که پیمودن این مسیر مستلزم حدود چهار تا پنج ساعت پیادهروی است؛ گرچه میتوانید این مسیر را با چهارپایانی مثل قاطر و الاغ بروید که توسط افراد بومی برای حمل بار یا سواری کرایه داده میشوند. برای کرایه آنها نیز باید مبلغ توافقشده را بپردازید.
مسیر دورود در برخی نقاط مثل پنبه کار تاحدودی صعبالعبور میشود؛ اما وجود پارکینگ و امنیت کافی باعث شده است که اکثر گردشگران این مسیر را برای رسیدن به دریاچه گهر انتخاب کنند.
منبع عکس: وبسایت Wikiloc.com. عکاس: داوود فضائلی
چنانچه قصد دارید از سمت الیگودرز به دریاچه گهر بروید، ابتدا باید در مسیر جاده الیگودرز به اصفهان برانید و سه کیلومتر بعد از شهر الیگودرز، از جاده اصلی خارج و وارد جاده فرعی دریاچه گهر شوید (در نظر داشته باشید این فرعی به سد رودبار، آبشار آب سفید و جاده روستای شول آباد نیز راه دارد). در این مسیر حدود ۴۵ کیلومتر برانید و از روستاهای ززم، برم و چشمه پر نیز بگذرید. پس از آن به خروجی و مسیر منتهی به دریاچه گهر خواهید رسید. این جاده خاکی تا ابتدای مسیر پیادهروی بهسمت دریاچه، طولی برابر با ۱۸ کیلومتر دارد و بهدلیل ناهمواری و خاکی بودن جاده، تردد با خودروهای سواری نیز غیرممکن خواهد بود. به همین خاطر لازم است برای طی نمودن این مسیر از نیسان، خودروهای آفرود یا شاسیبلند استفاده کنید.
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: غلامرضا خدابخشی
بعد از اتمام جاده خاکی، به تپه تاپله میرسید که پایان مسیر ماشینرو محسوب میشود. این مسیر هفت کیلومترطول دارد که باید با پای پیاده آنرا طی کنید و از مسیر روستای تیان به دریاچه گهر بروید. در طول راه، رودخانه تغذیهکننده دریاچه گهر را خواهید دید و پس از پنج کیلومتر، به دریاچه گهر کوچک و دو کیلومتر آنطرفتر، به دریاچه گهر بزرگ میرسید.
راه الیگودرز به دریاچه گهر، امنیت کافی ندارد و هیچ نیروی انتظامی و محیطبانی هم در آن منطقه مستقر نیست؛ علاوه بر این، با طی این مسیر به ضلع شرقی دریاچه میرسید که فاقد سرویس بهداشتی و جایگاههای مخصوص کمپینگ است؛ بنابراین، مسیر الیگودرز به خانوادهها توصیه نمیشود. در واقع پیشنهاد میشود اگر از طریق الیگودرز قصد رفتن به دریاچه گهر را دارید، با خودروی افراد محلی و با حضور راهنمای حرفهای این مسیر را طی کنید.
کوهنوردانی که قصد صعود به قلههای اشترانکوه را دارند، اغلب از مسیر روستای تیان (طیان) برای رسیدن به دریاچه گهر استفاده میکنند. اگر شما نیز میخواهید از این طریق به دریاچه بروید، بهوسیله راهآهن تهران-خرمشهر، در ایستگاه دربند پیاده شوید. پس از روستای زيبای دربند، به روستای تيان بروید و از طریق این روستا راهی دریاچه گهر شوید. اين منطقه شيب زيادی دارد و برای کوهنوردان نسبتا حرفهای مناسب است.
دریاچه گهر از جاهای دیدنی لرستان است که همچون نگینی فیروزهای در میان رشته کوههای اشترانکوه میدرخشد و هر نگاهی را به خود خیره میکند. این دریاچه در ارتفاع ۲,۳۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد و چنین به نظر میرسد که در اثر زمینلرزهای بزرگ به وجود آمده باشد؛ چراکه این دریاچه روی گسل اصلی زاگرس قرار گرفته و به احتمال قوی جنبش گسل و بسته شدن دره توسط یک سنگ ریزش عظیم، عامل شکلگیری آن شده است.
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: Irani_naturalist
دریاچه گهر شامل دو بخش گهر بزرگ (کله گهر یا گهر بالا) و گهر کوچک (کره گهر) است که هر ساله جمعیت زیادی از گرشگران ایرانی و خارجی برای بازدید از آنها به این منطقه سفر میکنند. بارش سالانه این منطقه اغلب بهشکل برف و حدود ۵۰۰ تا ۹۰۰ میلیمتر است که در فصول سرد سال، موجب یخزدی سطح دریاچه میشود و مناظر بدیعی را پیشکش طبیعتگردها و گردشگران میکنند. دریاچه گهر کوچک با وسعت تقریبی پنج هکتار، حدود دو کیلومتر با گهر بزرگ فاصله دارد. عمق این دریاچه بهحدی کم است که با کمی دقت میتوانید ماهیهای کف آن را مشاهده کنید. با اینکه شنا در دریاچه گهر وسوسهانگیز به نظر میرسد، خطرناک است و میتواند منجر به مرگ شود. به همین دلیل مدیریت مجموعه و اداره محیط زیست استان لرستان شنا در دریاچه گهر را ممنوع کردهاند.
آب دریاچه از طریق رودخانه تاپله تامین میشود که آب شفاف و بسیار خنک آن در ابتدا به دریاچه کوچک و در ادامه با طی مسافتی کوتاه به دریاچه گهر بزرگ میریزد. آب دریاچه نیز بسیار شفاف است؛ بهطوری که در برخی جاها امکان دیدن کف آب و حتی رفتوآمد ماهیها نیز وجود دارد. همین شفافیت باعث شده است که آب آن در بازتاب نور خورشید، به رنگ فیروزهای درآید.
دریاچه گهر در ضلع غربی و شرقی دارای ساحل ماسهای است و در سایر نقاط ساحل صخرهای دارد. یکی از چشماندازهای خارقالعاده دریاچه رو به جنگلی انبوه است که در قسمت پایین و بالای دریاچه، جلوهای باشکوه به آن بخشیده است.
منبع عکس: وبسایت Tasnimnews.com. عکاس: نامشخص
بانویی انگلیسی به نام «ایزابلا لوسی بیشاپ» در سال ۱۸۹۰ میلادی (۱۳۵۹ خورشیدی) برای مدتزمان سه ماه مشغول تحقیق در این منطقه بود و ۱۰۰۰ کیلومتر راهپیمایی کرد. در نتیجه اقدامات و تحقیقات ایشان، دریاچه گهر با نام «دریاچه ایران» به گردشگران و اروپاییها معرفی شد. با این حال، اسناد معتبر تاریخی نشان میدهند که زمینشناسی اتریشی به نام «آ-رودلر» نخستین کسی بود که در سال ۱۸۸۸ میلادی (۱۲۶۷ خورشیدی) موفق به کشف دریاچه شد. جالب اینکه قدیمیترین تصویر این دریاچه توسط ژان ژاک دومرگان، سیاح فرانسوی، در سال ۱۸۹۱ میلادی (۱۲۷۰ خورشیدی) گرفته شده است.
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: محمد صادقی
امکان دسترسی به دریاچه گهر با خودرو وجود ندارد و مستلزم چندین ساعت کوهپیمایی است؛ پس برای اینکه تجربه طبیعتگردی خوبی برای خودتان رقم بزنید، حتما کفش مناسب و یک جفت باتوم کوهنوردی همراه داشته باشید. همچنین اگر فصل تابستان را برای سفر به دریاچه انتخاب کردید، یک جفت صندل طبیعتگردی برای قدم زدن کنار دریاچه بردارید.
برای اقامت شبانه در ساحل دریاچه نیز باید کیسه خواب، بالش بادی و پاوربانک همره داشته باشید. از دیگر وسایل لازم برای این سفر میتوان به عینک آفتابی، ضدآفتاب، لباس اضافه، حوله، مواد غذایی، کمکهای اولیه، کبریت یا فندک، نقشه یا جیپیاس، کلاه گرم، فلاسک چای، کرم دافع حشرات، چراغ قوه و... اشاره کرد. سعی کنید لوازم موردنیاز را قبل از سفر به دریاچه گهر تهیه کنید؛ زیرا قیمت اجناس در مغازههای کنار دریاچه کمی بالاتر از ارزش واقعی آنها است.
منبع عکس: وبسایت Irna.ir. عکاس: نامشخص
منبع عکس: وبسایت Tasnimnews.com. عکاس: مصطفی باقری
در گویش محلی، «گهر» بهمعنای آب جمع شده در گودی با عمق زیاد است. این دریاچه متشکل از دو بخش گهر بزرگ و گهر کوچک میشود که عمق دریاچه گهر بزرگ بین چهار تا ۲۸ متر است و ۴۰۰ تا ۸۰۰ متر عرض و حدود ۱۸۰۰ متر طول دارد. عمق دریاچه گهر کوچک بین یک تا سه متر و طول و عرض آن بهترتیب ۵۰۰ و حدود ۱۵۰ متر است. این دو دریاچه بسیار دیدنی هستند و جزو نابترین مناظر استان لرستان محسوب میشوند.
منبع عکس: وبسایت Wikiloc.com. عکاس: داوود فضائلی
منبع عکس: وبسایت Irandeserts.com. عکاس: نامشخص
منبع عکس: گوگلمپ. عکاس: محمد صادقی
اواخر فصل بهار تا اواسط تابستان را میتوان یکی از بهترین زمانهای بازدید از دریاچه گهر دانست؛ ولی در نظر داشته باشید که در این بازه زمانی دریاچه شبهای سردی دارد. در واقع اوایل بهار هنوز روی قلههای اشترانکوه، برف وجود دارد و هوای سردی بر منطقه حاکم است؛ پس بهتر است قبل از حرکت، وضعیت آب و هوا و راهها را چک کنید یا حتما با تجهیزات زمستانی و آمادگی کامل عازم این منطقه شوید.
از اواسط اردیبهشت، آب و هوای این منطقه کمکم رو به گرما میرود و از اواخر اردیبهشت تا پایان خرداد نیز لالههای واژگون و شقایقهای رنگی زینتبخش این مسیر خواهند بود.
فصل تابستان بهترین زمان برای بازدید از دریاچه گهر است؛ اما در نظر داشته باشید که در این فصل ازدهام گردشگر بیش از فصول دیگر است.
سفر به دریاچه گهر در فصول پاییز و زمستان ممکن است با دشواری همراه باشد. زیرا با سردشدن هوا و بارش برف، دریاچه یخ میزند و عملا دسترسی به این محل برای افراد غیرحرفهای امکانپذیر نیست. در این فصول اغلب کوهنوردان باتجربه با بههمراه داشتن تجهیزات حرفهای و کامل به اشترانکوه و دریاچه گهر میروند و از مناظر زیبای طبیعت سفیدپوش، نهایت لذت را میبرند.
منبع عکسهای گالری: وبسایتهای Irandeserts.com، Tasnimnews.com، Irna.ir، Afracamp.ir، Wikiloc.com. عکاسها: داوود فضائلی، احسان موسوی، نامشخص، مصطفی باقری و نامشخص
منبع عکس: وبسایت Tasnimnews.com. عکاس: نامشخص
منبع عکس: وبسایت Wikiloc.com. عکاس: داوود فضائلی
برای رفاه حال گردشگران در سفر به دریاچه گهر، امکاناتی همچون کمپ اداره محیط زیست، سرویس بهداشتی، پاسگاه نیروی انتظامی، سیستم روشنایی و آب آشامیدنی را در کنار دریاچه فراهم شده است؛ هرچند که این امکانات با توجه به جمعیت علاقهمند به طبیعت این منطقه کافی به نظر نمیرسند. دریاچه گهر همچنین دارای پارکینگ غیرمسقف است که در مسیر رسیدن به دریاچه قرار دارد. این پارکینگ به سرویس بهداشتی مجهز است و یک چشمه آب نیز در نزدیکی آن قرار دارد. کمپ اداره محیط زیست نیز در کنار دریاچه قرار دارد که پاکسازی محوطه کمپ دریاچه را به پیمانکار سپرده است؛ به همین دلیل از گردشگران مبلغی بهعنوان ورودیه دریافت میشود.
منبع عکس: وبسایت Tasnimnews.com. عکاس: نامشخص
از آنجا که دسترسی به محل دریاچه آسان نیست و مستلزم چندین ساعت پیادهروی است، اکثر افرادی که به این منطقه میروند، شب را در کنار دریاچه سپری میکنند و همان جا کمپ میکنند. پس لوازم کمپینگ و شب مانی را همراه خود ببرید و فقط در محلهای تعیینشده مستقر شوید. سمت غرب دریاچه بهدلیل داشتن برق، نگهبانی و سکوی چادرزدن، گزینه بهتری برای اقامت به حساب میآید؛ اما قبل از هرچیز باید حضور و محل استقرار خود را به مدیریت دریاچه اعلام کنید.
در اطراف دریاچه گهر، امکان رفتوآمد حیواناتی مثل گراز وحشی وجود دارد که اغلب در لابهلای چادر مسافران بهدنبال غذا میگردند. پس ترجیحا مواد غذایی را در چادرتان قرار دهید و زبالههای غذایی را نیز در محلی دورتر بگذارید. در پایین دست دریاچه نیز محلی برای شستن ظروف و لباس در نظر گرفته شده است که توصیه میشود درصورت نیاز حتما از آن مکان استفاده کنید. همچنین بهدلیل نبود امکانات کافی در اطراف دریاچه و گرانی بیش از حد، آذوقه کافی همراه داشته باشید.
آبشار گرمه یکی از منحصربهفردترین آبشارهای لرستان است که در نزدیکی روستای چم چیت در مسیر رودخانه سزار و در امتداد راهآهن شمال به جنوب قرار دارد. در مسیر رسیدن به این آبشار زیبا، با آبشارهای پلکانی کوچکی روبهرو خواهید شد که در طبیعت سرسبز و متراکم منطقه همچون الماسی درخشان بهنظر میرسند. آبوهوای مساعد در اطراف آبشار گرمه، شرایط مناسبی برای رویش گونههای مختلف گیاهان مانند گلهای نرگس، زنبق، میخک وحشی، نعنا، پونه و درختان بلند دارد؛ از همین رو، یکی از مناطق گردشگری دورود به شمار میرود.
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: محمد حسین رنجبری
دره نی گاه، درهای زیبا و دستنخورده است که از مناطق حفاظتشده دورود به شمار میرود. این دره صخرهای که حدود ۱۲ کیلومتر طول دارد، درهای صخرهای محسوب میشود، بین طبیعتگردان و کوهنوردان حرفهای از محبوبیت بالایی برخوردار است. بسیاری از افراد، در صعود به قله اشترانکوه یا سفر به دریاچه گهر، از دره نی گاه نیز بازدید میکنند. آبشارهای کوچک و بزرگی از دل صخرهها و سنگها به پایین دره سرازیر میشوند که زیبایی دره «نی گاه» را دو چندان کردهاند. این دره در فصل بهار پوشیده از شقایقهای رنگی و لاله واژگون میشود و میتوانید از چشمانداز خیرهکننده آن نهایت لذت را ببرید.
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: امید مقدسی
تنگه لی لی یکی دیگر از جاهای دیدنی شهر دورود استان لرستان به شمار میرود که در مجاورت روستای چمنار قرار دارد. این تنگه در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری از شهر دورود قرار دارد و دارای مناظری بسیار تماشایی و خیرهکننده است. قایقسواری، شنا، تماشای مناظر طبیعی و عکاسی از جمله فعالیتهایی هستند که میتوان در تنگه لیلی انجام داد. برای بازدید از تنگه لیلی باید ضمن آشنایی با اصول کوهنوردی، تجهیزات و وسایل مناسب بههمراه داشته باشید.
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: Mahsaashrafi199695 Ashrafi
اگر شما نیز تجربه سفر به دریاچه گهر را داشتهاید، در بخش دیدگاههای همین مقاله از شرایط و چگونگی سفرتان برای ما و دیگر کاربران عزیز کجارو بگویید، تا آنها نیز با اطلاعات کامل عازم این سفر شوند.