عمیق ترین دریاچه های ایران؛ گنجینه‌های آبی طبیعت

تیم  کجارو
تیم کجارو پنجشنبه، ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۰۶
عمیق ترین دریاچه های ایران؛ گنجینه‌های آبی طبیعت

عمیق ترین دریاچه های ایران زیستگاه انواع پرندگان و حیوانات و از بهترین مکان‌ها برای گردش و تفریح در طبیعت محسوب می‌شوند.

دریاچه های ایران از بهترین مقاصد طبیعت‌گردی هستند که در گوشه‌گوشه کشور جای گرفته‌اند؛ از دریاچه ارومیه در آذربایجان‌های غربی و شرقی گرفته تا دریاچه مهارلو در استان فارس. این دریاچه‌ها علاوه بر داشتن طبیعتی زیبا و چشم‌نواز، از بهترین مقاصد برای پرنده‌نگری، تفریحات آبی و عکاسی محسوب می‌شوند. هرچند به‌‌دلایل طبیعی و انسانی، بسیاری از پهنه‌های آبی کشور در حال نابودی‌اند، برخی از عمیق ترین دریاچه‌ های ایران همچنان لطف و شکوه سابق را حفظ کرده‌اند. از میان این دریاچه‌ها می‌توان به دریاچه‌های آهنک، گهر و نئور اشاره کرد. با ما همراه باشید و درباره عمیق ترین دریاچه‌ های ایران بیشتر بخوانید. 

درباره عمیق ترین دریاچه های ایران بیشتر بدانید:

۱۵. دریاچه مهارلو

  • موقعیت: استان فارس، ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شیراز (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۳ متر 

دریاچه مهارلو از دریاچه‌های زیبای استان فارس و از جاهای دیدنی شیراز محسوب می‌شود. مهارلو حدود ۲۴,۰۰۰ هکتار مساحت دارد. در مواقع پرآبی، متوسط عمق این دریاچه یک متر و حداکثر عمق آن سه متر است. دریاچه مهارلو بخشی از منطقه شکار ممنوع مهارلو محسوب می‌شود. 

پرواز فلامینگوها در دریاچه مهارلو، منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان، عکاس: نامشخص

منبع عکس: باشگاه خبرنگاران جوان، عکاس: نامشخص

تالاب یا دریاچه مهارلو زیستگاه زمستانی پرندگان مهاجر است و هرساله پرندگانی چون فلامینگوها به این منطقه مهاجرت می‌کنند. تنجه، انواع کاکایی، گیلانشاه بزرگ، سلیم کوچک و انواع آبچلیک‌ها از دیگر پرندگان مهارلو هستند. در اطراف دریاچه نیز شغال، گربه وحشی، کفتار و روباه دیده می‌شود.

در آب دریاچه مهارلو نوعی جلبک زندگی می‌کند که با افزایش دما و غلظت نمک، نوعی ماده‌ای به نام بتاکارتن تولید می‌کند. این ماده موجب می‌شود آب مهارلو به رنگ صورتی و قرمز درآید و منظره‌ای خیره‌کننده‌ به وجود آورد. در این دریاچه می‌توانید به قایق‌سواری بپردازید و از گشت‌وگذار و تماشای چشم‌انداز و طبیعت اطراف مهارلو لذت ببرید.

۱۴. دریاچه پریشان 

  • موقعیت: استان فارس، ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی کازرون، منطقه‌ حفاظت شده ارژن - پريشان (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۵ متر 

دریاچه پریشان یکی از زیباترین و از بزرگ‌ترین دریاچه‌های آب شیرین کشور و خاورمیانه محسوب می‌شود. این دریاچه ۴,۳۰۰ هکتار مساحت دارد. پریشان با نام‌‌های چون «هور»، «شور»، «یون»، «توز»، «فامور» و «کازرون» نیز شناخته می‌شود. عمق این دریاچه به‌طور متوسط ۱٫۵ تا ۲٫۵ متر است. دریاچه یا تالاب پریشان بخشی از منطقه‌ حفاظت شده ارژن - پريشان به حساب می‌آید.

پرندگان دریاچه پریشان، منبع عکس: سایت طرح حفاظت تالاب های ایران، عکاس: نامشخص

 منبع عکس: سایت طرح حفاظت تالاب های ایران، عکاس: نامشخص

گیاهان علفی و نی پوشش گیاهی این دریاچه را تشکیل می‌دهند. این نی‌زارها مکان‌ مناسبی برای زادآوری پرندگانی چون پلیکان خاکستری، اردک سرسفید، کفچه نوک و حواصیل‌ است. سگ آبی مهمترین پستاندار آبزی تالاب پریشان است. در اطراف تالاب نیز پستاندارانی مانند قوچ و میش، بز و پازن، آهو، خدنگ، خرس قهوه‌ای، گرگ، گراز، پلنگ و گوزن زرد ایرانی زندگی می‌كنند. مار آبی، لاک‌پشت و قورباغه مردابی هم از دیگر جانداران این منطقه هستند.

۱۳. دریاچه شورمست

  • موقعیت: استان مازندران، شهرستان سوادکوه، بخش مرکزی، دهستان راستوپی، روستای شورمست (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۵ متر 

دریاچه شورمست از جمله جاهای دیدنی سوادکوه و  تنها دریاچه طبیعی استان مازندران است. این دریاچه ۱۵,۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و عمق آن به پنج متر می‌رسد. از آنجا که شورمست تنها دریاچه طبیعی باقی‌مانده سوادکوه محسوب می‌شود، قلب سوادکوه نامیده شده است. پوشش جنگلی و درختان توسکا اطراف این دریاچه را احاطه کرده‌اند.

قایق سواری در دریاچه شورمست، عکاس: ایمان شهوردی

منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: ایمان شهوردی

دریاچه شورمست مکانی مناسب برای طبیعت‌گردی و لذت بردن از قایق‌سواری، ماهیگیری، اسب‌سواری، دوچرخه‌سواری و عکاسی است. در فصل پاییز، رنگارنگی طبیعت شورمست و مه‌آلود شدن سطح دریاچه، منظره تماشایی و بی‌نظیری را به وجود می‌آورد.

۱۲. دریاچه کافتر

  • موقعیت: استان فارس، شهرستان اقلید، روستای کافتر (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۵٫۳ متر 

دریاچه کافتر یا «شادکام» از تالاب‌های آب شیرین استان فارس محسوب می‌شود. این دریاچه اولین ایستگاه پرندگان مهاجر به استان فارس است. کافتر حدود ۴,۶۰۰ هکتار مساحت دارد و آب آن از رودخانه شادکام تامین می‌شود.

غروب دریاچه کافتر؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: علیرضا جواهری

منبع عکس: ویکی پدیا، عکاس: علیرضا جواهری

دریاچه کافتر دومین دریاچه آب شیرین بعد از دریاچه پریشان در استان فارس است. این دریاچه زیستگاه طبیعی پرندگان مهاجر و محل پرورش ماهی‌های کپور و آمور به حساب می‌آید. دریاچه کافتر هرساله میزبان پرندگان بسیاری از جمله تنجه، چنگر معمولی، اردک سرسبز، اردک سرحنایی، خوتکا، غاز خاکستری، عقاب دم سفید و درنا است. 

۱۱. دریاچه کیو

  • موقعیت: استان لرستان، خرم آباد، میدان کیو، بلوار جام جم (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۷ متر 

دریاچه کیو از تفرجگاه‌های خوش آب‌وهوا و جاهای دیدنی خرم‌ آباد محسوب می‌شود. «کیو» در گویش لری معنای کبود و آبی تیره می‌دهد و این نام‌گذاری به‌دلیل رنگ تیره دریاچه بوده است. کیو دریاچه درون‌شهری به حساب می‌آید و دسترسی راحتی دارد. عمق دریاچه بین سه تا هفت متر است و مساحت آن به هفت هکتار می‌رسد. دریاچه کیو در محل چشمه طبیعی ایجاد شده و ماحصل طبیعت و دست بشر است. سرچشمه‌های موجود در چشمه‌های کف دریاچه آب آن را تامین می‌کنند.

گردشگران در دریاچه کیو خرم آباد، منبع عکس ویک پدیا، عکاس:maysam

منبع عکس: ویکی‌پدیا، عکاس: Mysam

در دریاچه کیو تفریحات متنوعی می‌توانید انجام دهید و یک روز مفرح و سرگرم‌کننده را تجربه کنید. در این دریاچه تفریحاتی چون جت اسکی، قایق‌سواری با قایق‌های موتوری و پدالی فراهم شده است. علاوه بر این، شهربازی و کارتینگ برای کودکان و بزرگسال وجود دارد.

۱۰. دریاچه اوان

  • موقعیت: شهرستان قزوین، بخش رودبار الموت شرقی، دهستان معلم‌ کلایه، جوار روستاهای اوان و وربن (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۷٫۵ متر 

دریاچه اوان و طبیعت تماشایی آن یکی از بهترین مکان‌ها برای طبیعت‌گردی و داشتن ساعات و لحظاتی فراموش‌نشدنی محسوب می‌شود. این دریاچه یکی از جاهای دیدنی قزوین است و در نزدیکی قلعه تاریخی الموت قرار دارد. مساحت دریاچه اوان حدود هفت هكتار است.

طبیعت دریاچه اوان، منبع عکس: ویکی پدیا، عکاس: Shahryar.seven

منبع عکس: ویکی‌پدیا، عکاس: Shahryar.seven

برای رسیدن به دریاچه اوان باید جاده‌ای کوهستانی را طی کنید. مسیر دسترسی زیبا، کوه‌ها و مناظر اطراف فرصت مناسبی برای عکاسی را در اختیارتان قرار می‌دهد. با قایق‌سواری در این دریاچه و اسکیت روی یخ در زمستان تجربه متفاوتی خواهید داشت. اوان از کانون‌های پرنده‌گری محسوب می‌شود؛ بنابراین، پرنده‌نگری در فصل کوچ یکی از دلایلی است که این مکان را برای مقصد سفر انتخاب کنید.

۹. دریاچه زریوار 

  • موقعیت: استان کردستان، ۵ کیلومتری غرب مریوان (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۱۱ متر

دریاچه زریوار یا «زریبار» یا یکی از جاهای دیدنی مریوان و از جاذبه‌های تماشایی غرب کشور محسوب می‌شود. زریوار بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران است. عمق زریوار به‌طور متوسط در حدود ۵٫۵ است و حدود ۲,۰۰۰ هکتار وسعت دارد. دریاچه زریوار از جمله مقاصد پرنده‌ نگری در ایران به حساب می‌آید و به‌عنوان پناهگاه حیات‌وحش شناخته می‌شود. حدود ۲۷۱ گونه گیاهی، هشت گونه ماهی، ۳۰ گونه پستاندار، بیش از ۹۰ گونه پرنده مهاجر و بومی، سه گونه خزنده و سه گونه دوزیست در این دریاچه شناسایی شده است.

عکس هوایی دریاچه زریوار کردستان، منبع عکس:سازمان محیط زیست کردستان، عکاس: نامشخص

منبع عکس:سازمان محیط زیست کردستان، عکاس: نامشخص

در دریاچه زریوار می‌توانید یک روز تفریحی شاد و به‌یادماندنی را در کنار خانواده و دوستانتان سپری کنید. این دریاچه در فصل‌هایی از سال میزبان پرندگان است و منظره تماشایی و زیبایی دارد. قایق‌سواری، اسکی روی آب و ماهی‌گیری (در فصل مجاز) از تفریحات آبی این دریاچه هستند. پاراگلایدر و پرواز بر فراز دریاچه نیز خاطرات شیرینی را برایتان رقم می‌زند. از شکم‌گردی و امتحان کردن مزه ماهی کباب در اطراف این تالاب غافل نشوید.

۸. دریاچه هامون

  • موقعیت: استان سیستان و بلوچستان، جنوب غربی زابل (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۱۱ متر

دریاچه هامون یکی از دریاچه‌ها و عرصه‌های آبی قدیمی ایران و از جاهای دیدنی زابل محسوب می‌شود که در شاهنامه فردوسی نیز به آن اشاره شده است. این تالاب که در مرز ایران و افغانستان قرار دارد، در گذشته بسیار پرآب‌تر بود. آب دریاچه هامون از رودخانه‌های هیرمند، خاش‌ رود، حسین آباد، نهبندان، فراه، هاروت رود و شور رود تامین می‌شود که اکثر آن‌ها از کشور افغانستان سرچشمه می‌گیرند. 

آب تنی در دریاچه هامون؛ منبع عکس: وب سایت خبرگزاری تسنیم. عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت خبرگزاری تسنیم، عکاس: نامشخص

وسعت دریاچه هامون در زمان پرآبی به بیش از ۵۶۶,۰۰۰ هکتار می‌رسید؛ اما به مرور زمان وسعت آن به کمتر از ۳۸۲,۰۰۰ هکتار رسیده است. این دریاچه در گذشته شکل یک‌پارچه داشت؛ ولی امروزه به بخش‌های مختلفی همچون هامون صابری یا هامون سیستان، هامون هیرمند، هامون پوزک ایران و هامون پوزک افغان تقسیم شده است. در دریاچه هامون می‌توان از شنا و ماهیگیری در زمان پرآبی لذت برد.

۷. دریاچه شورابیل

  • موقعیت: اردبیل، بزرگراه میلاد، میدان پلیس، خیابان شورابیل (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۱۱ متر

دریاچه شورابیل یکی از معدود دریاچه‌های ایران در بافت شهری است که از جاهای دیدنی اردبیل نیز محسوب می‌شود. این دریاچه در طول سال میزبان گونه‌های پرندگانی همچون اردک چشم طلایی، غاز، پلیکان خاکستری و لک‌لک سیاه است و مرغابی، خوتکا، قرقاول و حواصیل نیز از پرندگان بومی این منطقه هستند. آب دریاچه شورابیل در گذشته بسیار شور بود؛ اما با افزودن آب شیرین به آن، از شوری آن بسیار کاسته شده است. آب این دریاچه از رودخانه بالیقلوچای، چشمه‌های زیرزمینی، رودخانه‌های اطراف این منطقه و بارش‌های سالانه تامین می‌شود.

دریاچه شورابیل در زمستان؛ منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: مصطفی جعفری

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: مصطفی جعفری

دریاچه شورابیل دارای امکانات تفریحی، ورزشی و رفاهی متنوعی است که از میان آن‌ها می‌توان به مسیر پیاده‌روی اطراف دریاچه، سایت قایقرانی و تفریحات آبی، سالن‌های ورزشی، زیپ‌لاین، شهربازی روباز و سرپوشیده، پیست کارتینگ، ماشین برقی، باغ بهشت، پارک‌های صخره‌ای، رستوران‌ها و کافه‌های متعدد اشاره کرد.

۶. دریاچه بزنگان

  • موقعیت: استان خراسان رضوی، شهرستان سرخس، بخش مرزداران، دهستان گل‌بی‌بی، حدود ۷ کیلومتری شمال شرقی روستای بزنگان (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۱۲ متر

دریاچه بزنگان یا با نام محلی «کل بی‌بی» به‌عنوان تنها دریاچه طبیعی استان خراسان رضوی شناخته و یکی از جاهای دیدنی سرخس محسوب می‌شود. این دریاچه در سال ۱۳۸۶ خورشیدی در فهرست میراث طبیعی کشور و مناطق چهارگانه محیط‌‌زیست به ثبت رسید. زمین‌شناسان معتقدند دریاچه بزنگان در دوران دوم و سوم زمین‌شناسی و به‌دلیل فعالیت کوه‌زایی به وجود آمده است. وسعت این دریاچه حدود ۸۰ هکتار و عمق آب آن حداکثر ۱۲ متر است.

طبیعت دریاچه بزنگان، منبع عکس: ویکی پدیا، عکاس: Sanchooli

منبع عکس: ویکی پدیا، عکاس: Sanchooli

دریاچه بزنگان عنوان عروس دریاچه‌های ایران را با خود به‌همراه دارد. این دریاچه مانند سایر دریاچه‌های ایران زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری است. در فصول مختلف سال، بزنگان از پرندگان مهاجر میزبانی می‌کند و یکی از مقاصد پرنده‌ نگری ایران محسوب می‌شود. این دریاچه همچنین محل پرورش ماهی قزل‌آلا به حساب می‌آید.

۵. دریاچه نئور

  • موقعیت: استان اردبیل، شهرستان اردبیل، بخش هیر، روستای نئور سفلی (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۱۳ متر

دریاچه نئور بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین دائمی استان اردبیل محسوب می‌شود. این دریاچه در یکی از دره‌های کوهستان باغرو و در رشته‌کوه‌های میان اردبیل و تالش با چشم‌اندازی زیبا و دل‌انگیز قرار دارد. نئور در زبان در ترکی یعنی دریاچه کوچکی که رودخانه‌ای به آن نمی‌ریزد. این دریاچه از دو دریاچه کوچک و بزرگ تشکیل شده است که در فصل بهار به هم می‌پیوندند و دریاچه نئور را به وجود می‌آورند. مساحت این دریاچه بیش از ۲۱۰ هکتار است و عمق متوسط دریاچه بین سه متر و حداکثر عمق ۱۳ متر تغییر می‌کند. 

گله گاوها در کنار دریاچه نئور، منبع عکس: ویکی پدیا، عکاس: Elajan

منبع عکس: ویکی‌پدیا، عکاس: Elajan

دریاچه نئور هرساله میزبان و پناهگاه پرندگان مهاجر است و گونه‌های گیاهی و جانوری متنوعی در آن وجود دارند. سمور آبی تنها پستانداری است که در این محل زندگی می‌کند. دریاچه نئور از مراکز مهم تحقیقات سازمان حفاظت محیط زیست در امور آبزیان محسوب می‌شود. در این دریاچه علاقه‌مندان به ماهیگیری می‌توانند با اخذ مجوز در فصل‌های مجاز ماهگیری به صید بپردازند. طبیعت و مناظر دیدنی اطراف دریاچه فرصت مناسبی برای گشت‌وگذار و ثبت لحظات تکرارنشدنی در اختیارتان می‌گذارد. کمپ زنی و شب‌مانی و کوهپیمایی از دیگر تفریحاتی است که در نئور می‌توانید تجربه کنید. مسیر دریاچه نئور به تالش از بهترین مسیرهای دوچرخه سواری ایران محسوب می‌شود. 

۴. دریاچه ارومیه

  • موقعیت: مرز بین استان‌های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، شرق ارومیه (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۱۳ متر

دریاچه ارومیه با مساحت بیش از ۵۰۰,۰۰۰ هکتار در شمال غربی ایران و بین استان‌های آذربایجان غربی و شرقی قرار دارد. این دریاچه همچنین به‌عنوان بزرگترین دریاچه داخلی کشور و از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین اكوسیستم‌های آبی ایران و جهان به حساب می‌آید. متوسط عمق آب دریاچه دو تا پنج متر است. 

دریاچه ارومیه در روزگار پر آبی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های آب شور جهان بود؛ این دریاچه از اواسط دهه ۸۰ خورشیدی کم‌آب شد و امروزه در معرض خطر خشک‌شدن قرار دارد. 

کشتی دریاچه ارومیه، منبع عکس: طرح حفاظت از تالاب های ایران، عکاس: نامشخص

منبع عکس: طرح حفاظت از تالاب های ایران، عکاس: نامشخص

دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۶ خورشیدی به‌همراه جزایر كبودان و قیون داغی جزو مناطق حفاظت‌شده محسوب می‌شود. در سال ۱۳۵۴، به‌عنوان تالاب بین‌المللی و در سال ۱۳۵۶ به‌عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره یونسكو معرفی شد. این دریاچه در میان یک حوضه آبریز بسته واقع شده است و کلیه آب‌های سطحی و زیرزمینی از مناطق پیرامون به‌سمت آن سرریز می‌شوند. در پیرامون ارومیه تالاب‌های اقماری آب شیرین قرار دارند و منطقه مهم اکولوژیکی در اطراف آن به وجود آورده‌اند.

۳. دریاچه گهر

  • موقعیت: استان لرستان، شهرستان دورود، بخش مرکزی، دهستان حشمت آباد (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۲۸ تا ۳۰ متر

دریاچه گهر یک دریاچه کوهستانی با آب شیرین و دائمی است و از جاهای دیدنی دورود استان لرستان محسوب می‌شود. این دریاچه روی گسل اصلی زاگرس قرار دارد و احتمالا در اثر جنبش گسل و زمین‌لرزه ایجاد شده‌ است. دریاچه گهر از دو بخش گهر بزرگ (کله گهر) و گهر کوچک (کره گهر) تشکیل می‌شود. گهر بزرگ ۱۰۰ هکتار مساحت دارد و حداکثر عمق آن حدود ۲۸ تا ۳۰ متر است. گهر کوچک حدود پنج هکتار وسعت دارد و عمق آن در نقاط مختلف بین یک تا سه متر تغییر می‌کند.

طبیعت دریاچه گوهر، منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: حسن پاپی

منبع عکس: ویکی مدیا، عکاس: حسن پاپی

مسیر رسیدن به دریاچه گهر ماشین‌رو نیست و مستلزم چندین ساعت کوهپیمایی و تجهیزات مناسب است؛ معمولا طبیعت‌گردان با قدرت بدنی بالا می‌توانند آن را طی کنند. آب شیرین دریاچه موقعیت مناسبی برای زیست ماهی قزل‌آلا فراهم می‌آورد. در این منطقه همچنین آبزیان دیگر مثل لاک‌پشت، قورباغه و حیواناتی چون قوچ و میش، بز کوهی، خرس قهوه‌ای، گرگ، روباه، خرگوش و انواع پرندگان مانند عقاب، کبک و شاهین زرد زندگی می‌کنند. پوشش گیاهی اطراف دریاچه را بلوط، بید، بادام، پسته وحشی، گلابی وحشی، چنار، نارون، انجیر، زبان گنجشک، سیب و زالزالک تشکیل می‌دهند.

محصور بودن دریاچه گهر در میان کوه‌های اشترانکوه به آن جلوه و زیبایی خاصی بخشیده است و مکانی مناسب برای گردش در دامان طبیعت، کوهنوردی و تماشای حیات وحش منطقه محسوب می‌شود. در این دریاچه همچنین می‌توانید به ماهیگیری (با مجوز از محیط زیست) و قایق‌سواری بپردازید.

۲. دریاچه آهنک

  • موقعیت: استان‌ تهران، شهرستان فیروزکوه، بخش مرکزی، دهستان حبلرود، روستای سیمین دشت (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۳۲ متر

دریاچه آهنک یکی از عمیق‌ترین دریاچه‌های ایران است که از جاهای دیدنی‌های فیروزکوه به شمار می‌آید. این دریاچه شامل دو حوضچه دوقلو است که عمق حوضچه بزرگ در مواقع پرآبی به ۳۲ متر و عمق حوضچه کوچک به هشت متر می‌رسد. آب دریاچه آهنک از چشمه‌های جوشان زیر آن و بارش باران و ذوب برف‌‌های ارتفاعات این منطقه تامین می‌شود. در نظر داشته باشید آب این دریاچه گوگرد دارد و برای آشامیدن مناسب نیست. دمای آب دریاچه آهنک به ۲۴ درجه سانتی‌گراد می‌رسد و کف آن از ماسه و گل بسیار نرم پوشیده شده است. همچنین در این دریاچه ماهیان کپور و قورباغه‌ها زندگی می‌کنند.

دریاچه آهنک در تابستان؛ منبع عکس: وب سایت irangardi.app. عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت irangardi.app، عکاس: نامشخص

اطراف دریاچه آهنک را نیزارهای بلند با ارتفاع حدود سه متر احاطه کرده‌اند که چهره زیبایی به دریاچه بخشیده‌اند. در این دریاچه می‌توان غواصی در عمق ۶ متری را تجربه کرد. اگر شناگر ماهری هستید، به شنا بپردازید و از خنکی آب لذت ببرید. از جاذبه‌های این دریاچه می‌توان به روستای سرسبز سیمین دشت و طبیعت زیبای آن اشاره کرد.

۱. دریاچه خزر 

  • موقعیت: کرانه ساحلی استان‌های گلستان، مازندران و گیلان (مشاهده روی نقشه)
  • حداکثر عمق: ۱,۰۲۵ متر

دریاچه خزر یا «دریاچه کاسپین» که بیشتر با نام دریای خزر شهرت دارد، بزرگ‌ترین دریاچه جهان محسوب می‌شود و در بین کشورهای ایران، روسیه، جمهوری آذربایجان، جمهوری ترکمنستان و قزاقستان قرار دارد. وسعت این دریاچه ۳۷۱,۰۰۰ کیلومتر مربع (۳۷,۱۰۰,۰۰۰ هکتار) است که ۸۲۰ کیلومتر خط ساحلی در ایران دارد. حداکثر طول دریای خزر ۱,۲۰۰ و حداکثر عرض آن ۴۳۵ کیلومتر است. حداکثر عمق دریاچه خزر نیز به ۱,۰۲۵ متر می‌رسد.

امواج دریای خزر، منبع عکس: ویکی پدیا، عکاس: نامشخص

 منبع عکس: ویکی پدیا، عکاس: نامشخص

دریاچه خزر یکی از مهمترین منابع ماهی خاویار در جهان محسوب می‌شود. در این دریاچه یکی از پستانداران آبزی کمیاب دنیای به نام فک خزری زندگی می‌کند. خزر زیستگاه و پناهگاه بسیاری از انواع مهم پرندگان در فصل پاییز و زمستان است. مرغابی‌ها، غازها، قوها و چنگرها از جمله پرندگان این دریاچه هستند.

در سواحل دریای خزر در استان‌های شمالی کشور می‌توانید انواع تفریحات آبی و ساحلی را تجربه کنید و از طبیعت و چشم‌انداز اطراف دریاچه لذت ببرید.

دریاچه صورتی مهارلو با آبی شفاف؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: حدیث فقیری

دریاچه مهارلو؛ منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: حدیث فقیری

چنانچه تجربه بازدید از عمیق ترین دریاچه های ایران را دارید، نظر خود را با ما و همراهان کجارو به اشتراک بگذارید.

عکس کاور: دریاچه ارومیه؛ منبع عکس: سایت طرح حفاظت از تالاب‌های ایر ان، عکاس: نامشخص

پرسش‌های متداول

مهمترین دریاچه‌های ایران از لحاظ عمق کدامند؟

دریاچه‌های خزر، آهنک، گهر، ارومیه، نئور، بزنگان، شورابیل، هامون، زریوار، اوان، کیو، کافتر، شورمست، پریشان و مهارلو از دریاچه‌ های عمیق ایران محسوب می‌شوند.

عروس دریاچه های ایران کدام است؟

دریاچه بزنگان عنوان عروس دریاچه‌های ایران را به خود اختصاص داده است. این دریاچه علاوه بر پرورش ماهی قزل‌آلا، هرساله میزبان تعداد بسیاری از پرندگان مهاجر می‌شود.

مطالب مرتبط:

دیدگاه